Forum Giełda +Dodaj wątek

Re: PC Guard - analiza techniczna spółki

Witaj Konkwistador;
Dziękuję za uwagi. Spróbuję wyjaśnić Twoje wątpliwości, o ile potrafię. Zgadzam się co do Twoich pytań, lecz nie miałem czasu aby tę kwestię próbować opisać. Teraz ten wątek spróbuję podjąć. Jako podstawę przyjmijmy wykres tygodniowy, będzie bardziej przejrzyście.
Twoje pytanie brzmi: " czy ruch z 2012.08.17 jest korektą w spadkach czy impulsem wzrostowym?" Zgadzam się z tak postawionym pytaniem. Odpowiedź brzmi: nie wiem, bowiem rynek może zrobić wszystko, nawet i zagrać LL (lower low). Jak sam wiesz, jeśli popatrzymy na skalę miesięczną, może być wszystko. W mojej ocenie istnieją jednak przesłanki, aby stwierdzić, iż mamy impuls wzrostowy. Pomińmy całkowicie aspekty fundamentalne Spółki, która jest zdecydowanie więcej warta niż kilka lat temu. Przyjmijmy, że nic o niej nie wiemy i skupmy się na "suchym" wykresie, skoro zaproponowano temat analizy technicznej (za co jestem wdzięczny, bo z uwagą czytam wasze sugestie). Jakie to są przesłanki? Wróćmy do kilku lat wstecz. (wykres tygodniowy).
1. Na poziomie marca 2009 po bardzo silnej wyprzedaży spółka osiągnęła minimum na poziomie 1,0zł, po czym następuje odbicie na 4 zł. Wyprzedaż do poziomu 1 zł była tak silna, iż musiała być zretestowana, stąd pewność, iż poziom ówczesnego 1 zł musiał byc wybity poniżej. To jest bezwzględne minimum, jak do dzisiaj i to jest sierpień 2012.Odbicie od 1zł (2009) do 4 zł (kwiecień, maj 2009) określiło zakres range, fakt duży w ujęciu %. Ale w mojej ocenie tak to wygląda. To między innymi dlatego powiedziałem, iz Spółka nie trenduje w ścisłym tego słowa znaczeniu, lecz wciąż jeste w Trading rangu.
2. Drugie Low było 23.11.2011 na poziomie 1,03. tworząc Double Bottom, wciąż w zakresie rangu. Wybicie tego ruchu bocznego w dół nastąpiło 22.06.2012 doprowadzając do ceny 0,72zł ; było to fałszywe wybicie, po którym rynek szybko odwrócił, Jak wskazałem było to testowanie poprzedniego Low (1 zł) z 2009 w istocie tzw major reversal. Mniejsza o nazwę. Zauważ, iż ruch doprowadzający na 0,72zł również wynikał z Double Top (wrzesień 2010) i składał się z trzech podfal = Wedge.
3. Przesłanki wskazujące, iż mamy doczynienia z impulsem: Można zadać pytanie inaczej: co wskazuje, iż 0,72 jest minimum i idziemy w górę (po reteście); mogę jedynie odpisać Tobie, to co wiem. Otóż opisuję to, co powyżej, aby wskazać, iż mamy wieloletni ruch boczny, chodzący w przedziale 1 - 4 zł. 95% odwróceń (głównych Reversali) z ruchu bocznego (to duży temat - bez względu na stosowaną skalę czasową) pochodzi z Double Bottom lub fałszywego wybicia jednej z krawędzi Rangu. Mieliśmy failed Breakout na 0,72 po czym rynek bardzo silnie poszedł w stornę górnej krawędzi = 4 zł? Czy mógł osiągnąć 4 zł jedną noga? Mógł, lecz to było bardzo mało prawdopodobne. Pierwszy ruch z 0,72 (choć dla mnie z 0,92 zł z 12.10.2012 jako Spike był dynamiczny z licznymi lukami,. Zakończył się na 1,95. Pięć silnym barów tygodniowych, wybijających linię bear trendu (kanału). Ruch na 1,95 kończy sie 09.11.2012. Po kolejnym ruchu bocznym (do 2.20) rozpoczynamy TESTOWANIE spadkowej linii kanału (bear ) rozpoczynającego się od września 2010 o którym powyżej. Czy ten test był potrzebny? Tak , z kilku powodów, ale to nie ma znaczenia dla oceny bieżącej sytuacji.
W kwietniu 2013 dochodzimy do Low 1,20, które dla dzisiejszego dnia ma duże znaczenie. Potem kanał Up i konsekwencje fałszywego wybicia z kanału.
Konkluzja: w mojej ocenie mamy impuls. Pomijam kwestie fundamentalne. Impuls wynika z wyjścia z fałszywego wybicia poniżej Double Bottom (1 zł), po którym rynek szuka mid rangu = środek 2 zł. Rynek testuje bear trendline (linię kanału) i uzyskuje HL. Jak sam wiesz, jeśli to jest impuls = rodzi się często w bólach; Podkreślę, mówimy o Impulsie cały czas w RUCHU BOCZNYM ( Trading rande = między 1 a 4 zł ), a to ma znaczenie. Trading range również ma charakterystyki trendowe; mamy duże szanse na UP lecz MUSZĄ BYĆ dwie próby DOWN , które - jeśli rynek rozpoczyna trending UP zostaną zanegowane. Drugą próbę kończymy.
Jarex
Pozdrawiam

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
PCGUARD 0,00% 0,38 2009-03-20 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.