Terminal LNG szansą na niezależność energetyczną
IAR - Biznes
9 Mar 2014, 9:42
09.03.2014 (IAR) - Gaz łupkowy jest ważny, ale priorytetem powinna być budowa terminalu do skroplonego gazu - twierdzi były wiceminister środowiska w rozmowie z IAR. Piotr Woźniak broni za to urzędników, którzy pracują nad ustawą łupkową. Jego zdaniem nie należy ich poganiać.
Piotr Woźniak uważa, że przyspieszenia wymagają za to pracę związane z terminalem LNG w Świnoujściu. Były wiceminister środowiska przypomina, że inwestycja miała być gotowa już dwa lata temu. Jego zdaniem, ewentualne odcięcie rosyjskiego gazu płynącego przez Ukrainę postawi nasz kraj w trudnej sytuacji. Rozmówca IAR podkreśla, że w ciągu kilku miesięcy jesteśmy w stanie poradzić sobie z takim kryzysem dzięki zapasom gazu zatłoczonego do magazynów.
Piotr Woźniak uważa, że terminal LNG w Świnoujściu to dobre zabezpieczenie na wypadek przeciągającego się szantażu gazowego ze strony Rosji. Szacuje się, że przez terminal można importować około 1,5 miliarda metrów sześciennych gazu, ale jego cena wyniosłaby około 650 dolarów za tysiąc metrów sześciennych. To około 200 dolarów więcej niż płacimy za gaz z Rosji.
Wicepremier Janusz Piechociński w minionym tygodniu zapewniał, że gazowa sytuacja Polski jest pod kontrolą. Sprzyja temu łagodna zima. Magazyny są dzięki zapełnione w 70 procentach - jest w nich blisko 1 miliard 400 milionów metrów sześciennych gazu.
Terminal do skroplonego gazu ma być gotowy do końca tego roku. Jest ukończony w 75 procentach. Całkowity koszt inwestycji to ponad 3 miliardy złotych.
Jakby myśleli poważnie, a nie tylko w oparciu o sondaże to by dawno zrobili i teraz nie byłoby kłopotu. Jak się elektorat nakarmi obietnicami to można te pieniądze przenieść na inny cel. Niedawno zamienialiśmy węgiel na nieistniejący atom, później nieistniejący atom na nieistniejące łupki, a teraz łupki znów na węgiel i tak w kółko. Typowo polskie z planowania tylko kac zostaje. Węgry powiedziały, że nie mieszają się w sprawę Ukrainy bo są zależni od Rosji i są za słabi na konflikty. Niemcy, Francja i Anglia nie chcą sankcji, a nasi politycy chlapią językami co im ślina przyniesie i robią sweet focie na barykadach.
Wydaje mi się, że nie ma co się obawiać wyników, plan wykonany, dwa razy prognozy podnoszone, poza tym ma być wideokonferencja o 9.30 w środę, więc jakby było coś nie tak to by dali wyniki po sesji, a nie rano i jeszcze się z tego tłumaczyli, z zapewnień wynika, że do ok.10 kwietnia jest zapas gazu, jakby wstrzymali dostawy, a tego nie zrobili i raczej nie zrobią to jeszcze można przez Białoruś i z zachodu bo Niemcom to nie odetną. Czytałem, że Ukraina zapłaciła za gaz 6.03 to zaległe, więc im też nie powinni ograniczać, tyle, że mają płacić 400USD.
Może źle napisałem, ale miał być czat o 9.30, a tutaj jest napisane,
http://www.sii.org.pl/7465/aktualnosci/czat-inwestorski/wyniki-grupy-duon-za-2013-rok-oraz-perspektywy-rozwoju-grupy.html
że będzie teraz o 13.00 będzie odpowiadał Mariusz Caliński na pytania inwestorów. Taka konferencja z inwestorami, video niepotrzebnie mi się wstawiło,
Przepraszam.
Chociaż sam nie wiem, pisałem 9.03. w niedzielę i jeszcze nie było tego zdjęcia na górze i dalszej części, tylko była informacja, że 12.03. o 9.30, ale raczej konferencja. Może ktoś to też widział. Godzina zmieniona to może i wpis zmieniony.
Tak, terminal bedzie zrobiony, tylko niech sie ktoś w głowę puknie i to zdrowo, bo ponoć jak toś chce odbierać LNG z terminala to musi dodatkowo wykupić opcje regazyfikacji - taka łączona sprzedaż typu chcesz kiełbasę to musisz kupić chleb.
Ruskie gazu nie ogranicza/wstrzymaja, bo tylko z tego żyją. Nikt normalny nie podcina gałęzi na której siedzi
Też tak uważam, rusek gazu nie zakręci (chyba, żeby postraszyć). Ale terminal powstaje dla zabezpieczenia przed tymi straszeniami kilku oszołomów z CCCP. Ceny gazu z Kataru, to też wiadomo, są 2x wyższe. POnoć PGNiG ma cos tam negocjować, ale że termin realizacji przesunięty i ceny za wysokie to pozycję wyjściową mają słabą.
Ponadto z informacji od uczestniczących w projekcie budowy Terminala słyszałem, że zaawansowanie jest na znacznie niższym poziomie niż podają media. Bezpieczne założenia przewidują zakończenie do końca roku.
bardziej niz swinoujscie o ktorym wiemy duzo i ktore napewno ukoncza wczesniej czy pozniej i ktore jest priorytetem dla rzadu i ktore,,, ojezu bedzie w swinoujsciu,,, :)
bardziej interesuja mnie wyniki za IV kw! i za ten I kw 2014 tez :-P
jesli 4 kw 2013 i I kw 2014 beda z duzym wzrostem przychodu,,,,, no i zysku,,,, to będę spokojny