Spółka szuka rozwiązań, a to może dużo znaczyć dla wzrostu akcji w przyszłości, ponadto SECO WARWICK dobrze stoi w branży elektromaszynowej, a cena akcji jest na dzień dzisiejszy atrakcyjna.
Tak, SECO działa w branży elektromaszynowej i to z powodzeniem, jest jedną z największych spółek w branży na ŚWIECIE!!!!!, od tego roku zaczęli wypłacać dywidendę, przeszli restrukturyzację, stoją dobrze finansowo, redukują koszty, a co do grafenu musimy troszkę poczekać na efekt.
Natomiast należy zaznaczyć, że działają w dobrej branży i ostatnia przecena jest rzeczą normalną dziejącą się na wielu spółkach (dla przykładu podam BORYSZEW - niedawno bez żadnej przyczyny spadł z 5,20 na 4 zł i teraz jest powyżej 5 - niektórzy sobie pewnie plują)
Doświadczenie mi podpowiada, że w przyszłości SECO da zarobić (myślę o perspektywie 1-3 lata).
Główne zagrożenie i pewnie w znacznej mierze powód spadków, to OFE - konieczność redukcji stanów posiadania nawet o stosunkowo niewielką ilość (dla nich) powoduje że przy braku popytu cena leci na pysk choć nie ma ku temu fundamentalnych podstaw ( a nawet wręcz przeciwnie).
Nie sądzę żeby OFE wywalało, OFE sprzedaje gdy ma zysk a zyskiem dla OFE jest cena około 50 zł za SECO, tym bardziej, że SECO jest spółką przyszłościową.
A jak myślicie dlaczego wypłacana jest dywidenda, a no dlatego, że tego OFE chce - będą czerpać korzyści w latach przyszłych z dywidend, a dopiero sprzedadzą jak SECO złapie odpowiednią kwotę (takie działanie jest normą). Poza tym, OFE już nazbierało kasy do przekazania do ZUS i myślę, że w przyszłych latach będą raczej zarabiać na dywidendach niż na wychodzeniu ze spółek w dołku.
A skąd wiesz że "OFE już nazbierało kasę dla ZUS"?
I skąd przekonanie, że to nie OFE skoro cena zaczęła spadać z 48 PLN a to dawało im już duuuuży zysk na transakcji i sprzedaż paru tysięcy/parunastu tysięcy akcji daje realną kasę nie czekając na 0,75 zł dywidendy przez rok.
1. OFE mają powyżej 5 % akcji, a akcjonariusz który ma powyżej 5 % akcji musi informować o zbyciu pakietów (dlatego niektórzy akcjonariusze schodzą do 4,99 % i wtedy sprzedają, ale zwykle duzi akcjonariusz sprzedają dużym akcjonariuszom);
2. Sprzedaż przez OFE po obecnej cenie byłoby idotyzmem - a raczej fundusze mają ludzi myślących;
3. Spółka SECO ma możliwości żeby w przyszłości pójść do góry, więc myślę, że OFE poczeka do odpowiednich kwot - ponadto wiem z doświadczenia, że spadki takie jakie są teraz na SECO to jest normą dla spółek które przeżyły przejęcia, restrukturyzacje;
4. Ogólnie jak się wczytamy w artykuły o OFE to wiemy, że już zebrano kasę dla ZUSU, ponadto w najbliższych latach ta kasa nie będzie duża, więc fundusze będą nadrabiać dywidendami;
5. Myślę, że SECO wróci na poziomy właściwe ;)
na forum bywam wyrywkowo, więc jeszcze nie przywiązałem się do jednego nika, po prostu wpisuję co mi do głowy wpadnie, ale może kiedyś się poprawię.....
po pierwsze:
w akcjonariacie są też OFE, które mają poniżej 5% (stan na 31.12.2013 z raportów OFE):
Pocztylion 1,5%
Warta 0,91%
Pekao 0,51%
Aegon 0,47%
po drugie:
w akcjonariacie są przecież różnego rodzaju TFI, które również mają znacznie poniżej 5%. Można pogrzebać w rocznych raportach TFI zajmujących się małymi i średnimi spółkami i w swoich wykazach mają SWG.
Ostatnio utrzymująca się podaż pochodzi wg mnie z któregoś TFI. W piątek np, mozna było zobaczyć przez chwilę, jak wystawiono 15tys papiera na sprzedaż po 25,5zł (ok, godz: 16:48). Ewidentnie ktoś od dłuższego czasu próbuje się pozbyć akcji, nie patrzy w tym momencie na dywidende, ale schodzi do coraz niższych poziomów umieszczając po prawej stronie po 100/200 akcji na kolejnych poziomach, reszta jest ukryta. Ostatnio było zdaje się kilka TFI, które zakończyły lub są w trakcie kończenia swojej działalności (m.in. dawna IDEA TFI, niestety w ich raportach nie widać dokładnie kto jakie akcje posiadał, ale jak wiadomo, chłopaki dość pilnie potrzebują kasy na zobowiązania, wiec może to oni? ...). Jak ten zwis się w końcu zakończy, wtedy zobaczymy wzrosty. Patrząc na codzienne obroty i widząc te 15tys, które ktoś ewidentnie umieścił na "zachętę" dla potencjalnego nabywcy, którego mogą zachęcić niższe poziomy, obawiam się, ze w przypadku braku szybkiego podjecia tego papiera, możemy do końca czerwca się tak bujać w okolicach 24-26 zł (chyba, ze tego jest znacznie więcej po prawej stronie).
Generalnie, ja sobie spokojnie podbieram na tych niższych poziomach i liczę na pozytywne zakonczenie testów pieca do produkcji płatów grafenu o wym. 500x500mm, a wtedy...myślę ze ci co beda mieli papier, nie beda tego żałować :). Tutaj nalezy sobie zadac pytanie: inwestujesz, czy grasz?
Może tak być, że ktoś sprzedaje akcje, ale to musi być ktoś komu bardzo potrzeba pieniędzy (bo sprzedawać akcje po przecenie ze stratą i w sytuacji gdzie spółka zaczęła wypłacać dywidendę, przeszła reorganizację, dokonała przejęć i to w udany sposób jest trochę anormalne). Ja mam akcje z myślą o zatrzymaniu ich na lata (na razie wystarczy mi dywidenda, generowanie zysków przez SECO - a to wystarczy żeby spółka zdobywała wartość w przyszłości, ponadto na plus działa zaangażowanie spółki w produkcję pieców do grafenu, dobra pozycja na świecie w swojej branży). Jak będą sprzedawać tanio, no cóż dokupię ;), ale raczej nie zjadą o wiele niżej bo akcje wtedy byłyby łakomym kąskiem dla wielu inwestorów.