Jak już parę dni temu pisałem o kiepskiej sytuacji MIT`a na wykresach spełnił się scenariusz polegający na ruchu powrotnym do przebitej linii trendu wzrostowego (długoterminowej) i pogłębieniu spadku. Niektórzy nawet sugerowali że mam źle skonfigurowane wykresy bo oni widzą coś zupełnie innego :-). Sytuacja jest nie najlepsza, ale nie beznadziejna gdyż:
1. Wsparcie na wysokości 0,57 jakoś się broni (na razie).
2. Stosunkowo niewielki zasięg spadku dla negatywnego scenariusza ok 0,53 zł w najgorszym ok 0,50 zł.
3. Ewidentne pozytywne dywergencje na większości oscylatorach.
4. Zniechęcenie i zwątpienie drobnych graczy w ewentualny powrót do trendu wzrostowego.
Należy również pamiętać że cały ten spadek MIT jest spokojnie z nawiązką nadrobić w ciągu jednej sesji.
Od jakiegoś czasu widac że ktoś pilnuje kursu i narazie nie chce żeby wzrosło.Widac to było nawet po ostatnim info po którym kurs podskoczył do 63 po czym wzrost został szybko stłumiony.Mam wrażenie że dochodzi do wymiany pakietów na tym poziomie pomiędzy dwoma dużymi graczami.W ciągu ostatnich 3 miesięcy na wykresie utworzył sie trójkąt prostąkątny z zaznaczonymi trzema denkami(trzecie dzisiaj).Zobaczymy czy przyniesie nam kontynuacje czy zmiane trendu oczzywiście krótkoterminowego.
Co sie stanie w ciągu najblizszych sesji zależy od tego który tu miesza.Tak naprawde to pola do spadków większych tutaj nie ma a jak będą to tak jak napisał kokotek w najgorszym wypadku w ok.0.50zł co będzie okazją do zakupów.
Tak czy inaczej uważam że papier jest dobry na dłuższy termin i napewno w tym roku będzie powyżej 1,50zł
...kwestia czy o wszystkim wiemy. Ktoś kieruje kursem i pytanie czy wywala czy zbiera wprowadzając strach. Infa raczej pozytywne, więc hmm? Kiedy wyniki?
Dnia 2014-02-21 o godz. 21:14 ~raz_dwa_trzy napisał(a):
> ...kwestia czy o wszystkim wiemy. Ktoś kieruje kursem i
> pytanie czy wywala czy zbiera wprowadzając strach. Infa
> raczej pozytywne, więc hmm? Kiedy wyniki?
Moim zdaniem nie ma mowy tutaj o wywalaniu bo zainteresowanie papierem niewielki.Predzej dochodzi do wymiany pakietow pomiedzy duzymi akcjonariuszami.Pamietamy ze MNI sprzedawalo pakiety tylko narazie nie wiemy komu.Ja obstawiam ze niebawem ujawni sie jakis grubszy akcjonariusz byc moze ING bo ktos odkupil te duze pakiety od MNI.
Po ostatnich obrotach można wnioskować, że znaczna część z pakietu 7 500 000
poszła w ulicę. Najbardziej zawiedzeni muszą być ci, którzy po ostatniej rekomendacji
dali się ubrać w akcje powyżej 70 gr. Jak widać, MNI jest gotowe odsprzedawać posiadane akcje MIT-a po dużo niższej cenie od rekomendowanych 85 gr.
Mocna przecena kursu akcji obu spółek i sprzedaż akcji przez insiderów, może być zapowiedzią przykrej niespodzianki.
Jak na razie rekomendacje Kalliwody, jaki i informacje o nowych kontraktach zostały wykorzystane do agresywnego zasypywania rynku akcjami. Kurs zamiast iść w górę,
znalazł się jeszcze niżej niż był przed podaniem informacji o nowych kontraktach z TVN,
a nawet został zepchnięty poniżej pierwszej rekomendowanej przez Kalliwodę ceny .tj. 60 gr.
Coś w trawie śmierdzi, a jak coś śmierdzi, to gównie zlatują się tam muchy, które zamiast
zysków i pieniędzy,będą musiały obejść się smakiem g....
Gdyby chcieli ubierac to pod ostatnie info mogliby bez trudu podbic na 80 groni i wtedy sypac ale tu nie chodzi o to zeby ubrac tylko zebrac bo za jakis czas te poziomy beda tylko wspomnieniem.Jak narazie to idzie przerzucanie miedzy workami.
O czym ty piszesz?Jak moga sprzedawac akcje mni po 60 groszy skoro kurs jest 1,50.Obstawiam ze raport bedzie dobry z przychodem ok.90mln zl i Ebidta na poziomie 30 mln.
Wili zapewne miał na myśli to, że MNI sprzedaje akcje MIT-a po 60 gr,
które w swoich księgach ujęte miał po około 3pln.
Czyli na sprzedanych pakietach akcji MIT-a zaksięguje stratę.
Dnia 2014-02-23 o godz. 21:59 ~kipek napisał(a):
> Wili zapewne miał na myśli to, że MNI sprzedaje akcje MIT-a
> po 60 gr,
które w swoich księgach ujęte miał po około
> 3pln.
Czyli na sprzedanych pakietach akcji MIT-a
> zaksięguje stratę.
Pewnie masz racje choc na mnie takie transakcje nie robia specjalnego wrazenia.Wszyscy krzycza ze MNI sprzedaje pakiety po cenach nizszych od zakupu tylko nikt nie pyta kto to kupuje bo napewno nie my drobni.Krauze tez sprzedawal akcje petrola po 17 groszy nie tak dawno po czy petrol wybil sie o 100%..
Na mitku zachodza przetasowania akcjonariatu bo jeden glowny akcjonariusz dla spolki ktory ma kontrole tonic dobrego dla Mit-a bo to odstrasza potencjalnych inwestorow dlatego mysle ze MNI dzieli sie tortem z kims innym.
Dnia 2014-02-24 o godz. 09:25 ~paweł napisał(a):
> Krauze, petrol??? człowieku ty to masz zainteresowania.
Zainteresowanie jest tam gdzie są pieniadze.A Ty pewnie nie kupiłeś petrola jak był po 15 groni?hmmm a szkoda.
Witam,
na początek przytocze słowa wielkiego Cycero: Cuiusvis hominis est errare; nullius nisi insipientis in errore perseverare- Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego.
Panowie/ Panie jak można uważac, że taka spółka jak Mit S.A. zacznie gwałtownie spadać? Jest to spółka, która zawsze uzyskuje zyski, a że chwilowo jej kurs waha się między 0,57- 0,61 gr nie oznacza amargedonu. Kurs jest zaniżony, bo ktoś ma w tym cel i jeżeli schodzą pakiety to wiadomo, że taki gracz giełdowy nie kupuje w ciemno i nie ryzykuje tak dużych pieniędzy. Ma swoich doradców i taka spółka jest dobrze prześwietlona. Zrozumiałbym spadek, gdyby cały WIG- PLUS miał ujemne %, ale nawet dzisiaj ma wzrost (0.30%). Sami sobie szkodzicie tymi głupotami, bo ludzie boją się, że stracą oszczędności i co chiwla do kupna jest duża ilość akcji...
Nic, ale to nic nie zapowiada spadku kursu. Przecież nie zapowiada tego nawet ani jeden wykres. Rozmawiałem również ze zjanomym, który cześto występuje w TVN Biznes i zapewniam Was, że nie ma czego się obawiać.
Często ktoś pisze brednie wyssane z palca, żebyście wystawiali akcje, bo ma w tym swój cel- kupno. Sam od paru dni skupuje i nie boję się podjać ryzyka. Nie z MIT-em.
W zeszłym roku nie bałem się podjać ryzyka z TAURONPE, a dzisiaj nie boje się wydać pieniędzy zarobionych na TAURONPE na MIT SA.
Nie jestem ekspertem, ale również nie jestem amatorem.
Każdy podejdzie do tej wypowiedzi jak chce, a najlepiej róbcie to z dystansem. Musiałem wyłacznie napisać, co uważam, bo już nie mogę czytać niektórych bredni. Nie obniżajmy już MIT'a. Pozdrawiam.
myślę że korekta jeszcze trwa, tydzień lub dwa temu pisałem że podwójny zygazak jest tu bardzo możliwy i chyba tak się właśnie dzieje. Diametralnie sprawę mógłby popsuć trup w szafie w raporcie kwartalnym
Ale jeśli policzymy sesje fali spadkowej od 21.11 do 30.12 i spadków od 14.01 do dziś co nam daje 25 sesji na każdą fale i jeśli weźmiemy pod uwagę długość trwania każdej fali spadkowej (25 sesji) wychodzi mi że męki mogłyby zakończyć się dziś. Lecz jeśli spojrzymy na głębokość spadków każdej fali to jeszcze może to potrwać.
Patrząc z dzisiejszej perspektywy to masz rację, że głupotą było kupno powyżej 70 gr, ale głupotą również jest sprzedawanie ze stratą przy spółce, którą stać na odrobienie tych kilku gr w czasie jednej sesji. Ja kupiłem poniżej 60gr i teraz jak spadnie bliżej 50 to tylko dokupie, żeby poprawić srednia. Na pewno nie sprzedam akcji.
TAURONPE kupiłem za 4,60, bo miał swietną rekomendacje. Po dłużsyzm czasie podczas którego falował jak głupi spadł do 3,95 zł. Dokupiłem za wszystkie oszczędności jakie tylko posiadałem, a sprzedałem jak dobrze pamiętam za 4, 95.
Od łuższego czasu analizowałem rynek i zastanawiałem się czy ulokować pieniądze w herkulesie czy MIT'cie. Wybrałem MIT i wierze, że nie będę załować. Wystraczy kombinować tak, żeby po sprzedaży zadowoliła nas średnia.
Masz racje, uśredniaj straty.
Jak to powiedział ten facet z księżyca ,,cmentarze są pełne tych co logicznie myśleli,,
A swoją drogą ten CK ma niezłego bloga i można mu tam zadawać pytania.
Jak już kiedys pisałem MNI szuka kasy i sypie akcjami. Zerknijcie na wskaźniki/wyniki, wykres roczny/miesięczny. Co zobaczycie? Troche cierpliwości a będzie zarobek.
jak tam panikarze oddaliscie ze stratą ? sam zapakowalem sie po 60 groszy i cierpliwie poczekam, jak wyzej napisano taka groszowka w jedna sesje jest do odrobienia