Jest tu taki jeden trzyliterowy ... na "a" co twierdzi, że z tych miodów to będzie ... 10 złotych. No to jeszcze tylko 9,40. :-) Jakoś ten skunks teraz nie wychodzi z nory i nie pyszczy. Pajac został z akcjami.
2/3 kwartału minęło, więc zerkam, bo myślałem, że ktoś po prostu przetrzyma kurs na 70gr. (przy tym ff średnia kursu musi być powyżej 65gr., żeby przebijała 1mln.) cały kwartał i zabawa się zacznie od kwietnia, a tu zaskoczenie. Styczeń ze średnią poniżej 50 gr., luty trochę powyżej 60gr., marzec 60gr. na razie. (???)
Średni kurs wychodzi sporo za słaby, żeby wyskoczyć z SHLR znów na ciągłe.
Można by pomyśleć, że ktoś blokuje, ale widzę, że akcjonariusze bardzo rozsądnie dają pole do popisu i nie przytłaczają na sprzedaży, brakuje ewidentnie kogoś kto by kurs popchnął i przytrzymał. Co się stało z inwestorem? Ma tyle akcji po 1,68zł. i nie zależy mu na kursie, ani nawet na powrocie na ciągłe?
Jak tak pójdzie do końca tygodnia, to przez resztę marca będzie trzeba kurs już powyżej 1zł. trzymać, żeby średnią kwartalną ff powyżej 1mln. zrobić i wyskoczyć z SHLR na ciągłe w kwietniu, co jest chyba w interesie wszystkich.
Nie rozumiem po co zwlekanie, można było od początku stycznia małym nakładem pilnować 70gr., teraz będzie trzeba się bardziej wysilić kapitałowo.
Jak zostanie kurs, to kolejny kwartał na jednolitych, wyjście ewentualnie w lipcu, wakacje... i tak naprawdę do września/października można sobie odpuścić cokolwiek.
No i kolejny kwartał na jednolitych już akcjonariusze pewnie nie będą tacy wyrozumiali.
Spokojnie 90 gr. można małym nakładem, do 67gr. nawet za darmo, tylko ktoś na 1 zł przyblokował egoistycznie.
Oprócz tego reszta zachęca i nie blokuje, bo rozumieją, że wyjście jest w ich interesie.
Dawno nie widziałem tak rozsądnych akcjonariuszy i zupełnie nie wykorzystującego tej możliwości podanej na tacy inwestora.
Nie przeszkadza im SHLR i jednolite(???), czy nie bardzo rozumieją jakie są kryteria kwalifikacji i nie potrafią liczyć średniej?
Dziwne i niezrozumiałe.
Znów zaskakuje mnie ta Spółka.
PS: Przepychanek awe(10zł.) vs. Niki(10gr.) nawet nie skomentuję, chłopaki obydwoje przesadzają.
Drogi przyjacielu jak być może pamiętasz nie spodziewałem się żadnych rewelacji po raporcie za Q4. Powiem więcej wyglądał on dokładnie tak jak się spodziewałem - liczyłem na 4-5 milionów obrotu oraz zysk w okolicy zera. Muszę jednak przyznać, że po takim miernym raporcie (chociaż było jasne jeżeli ktoś dokładniej przeanalizował sytuację, że ten raport inny nie będzie) nie ma spadków. Oczywiście spadki można bardzo łatwo wywołać dysponując niewielkim pakietem akcji. Ale ja nie o tym. Otóż zapewniam Cię, że możesz nie liczyć na wyciąganie kursu przez nowego akcjonariusza większościowego co najmniej do momentu kiedy jego akcje nie wejdą do obrotu - to chyba jasne bo niby dlaczego miałby innym wcześniej zrobić dobrze. Co do "odpowiedniej" średniej to jeżeli wyniki w poszczególnych kwartałach tego roku będą porównywalne do tego co było w 2013 to kurs sam wejdzie na odpowiedni poziom ale bez działań spekulacyjnych moim skromnym zdaniem to kurs nie dojdzie do 2 złotych. Dlaczego? To proste - 50 mln akcji po 2 zeta to 100 mln, gdyby EBITDA była 10 mln co moim zdaniem jest maksimum dla tych miodów to mamy wycenę na poziomie 10x EBITDA czyli zupełnie rozsądnie. Ot i tyle. Nie mniej jednak może to być całkiem dobra okazja bo przecież zarobek nawet 100% w rok (pewnie nie cały) to sporo.
Raportu z 4 kwartału jest tylko z końcówki kwartału i to w dodatku w większości z okresu świątecznego, więc nie ma sensu w ogóle brać go pod uwagę i chyba nikt poważny tego nie robi.
Za to w temacie podniesienia kursu przez inwestora chyba nie bardzo rozumiesz, że tutaj nie chodzi o sam kurs, a o możliwość wyjścia z SHLR na notowania ciągłe.
Więc obojętnie kiedy wrzucą akcje w obrót, wyjście na ciągłe jest możliwe raz na kwartał, a przy pozostaniu na drugi kwartał będzie jeszcze trudniej z niego wyjść.
Więc albo wyciągną z SHLR teraz i się samo będzie kręcić i poziomować kurs na sensownym poziomie, albo dopiero w lipcu, tylko wtedy albo wydadzą na to kilkakrotnie razy więcej, albo zwiększą free float po taniości, ale taka zagrywka + 2 kwartały w SHLR odbiją się na kursie i w lipcu będzie dobrze jak będzie 30gr. i jakikolwiek popyt.
Chyba jednak trochę lepiej jest zainwestować i mieć stabilnie koło 1zł., bo na tylu się pewnie by trzymało przy wyjściu teraz, niż przyskompić i mieć za 4 miesiące 30gr.
Bo nawet jak wyniki 1 kwartału będą super, to teraz idzie słaba informacja na giełdę, że inwestor mając ponad 95% akcji nie potrafi kursu utrzymać, a to już jest wysoce niepokojące i dziwne.
Ale się uparłeś na to wyjście. Przecież nowym na tym nie zależy bo nie chcą sprzedawać jeszcze więc po co mają innym teraz robić dobrze? Widać, że przyjąłeś założenie (nietrafne), że nowemu większościowemu zależy na powrocie na ciągłe.
1.Wyjść z jednolitych można raz na kwartał, jak nie teraz to za 3 miesiące, czyli lipiec, to by oznaczało, że nic się nie będzie działo do września. Zakładam, że chcą teraz zarejestrować akcje, nie na koniec roku.
2. Nie zrobią dobrze innym, bo przed wywalaniem muszą podbić, a do są potrzebne ciągłe i trochę czasu. Więc można to zrobić i zwykle robi się przed wejściem serii do notowań.
3. Seria jest zarejestrowana w KDPW od końca stycznia, więc wejście akcji powinno być najpóźniej na początku kwietnia. Jeżeli w miesiąc zarejestrowali w KRS i KDPW, to w ogóle już powinno być miesiąc temu, pewnie ich blokują przez SHLR.
Jesteś tym gatunkiem, któremu się wydaje, że wszystko się robi w dzień, a tu jest potrzebne dobre planowanie i czas, chyba tego nie pojmujesz.
Jak wrzucą akcje w kwietniu, to na jednolitych są w plecy do lipca i nic z tym nie zrobią. A lipiec to najgorszy moment wyjścia, bo w wakacje nie ma obrotów.
Może sobie wyliczyli, że podbicie do 80gr. wystarczy na wyjście, chociaż moim zdaniem nie wystarczy.
Drogi przyjacielu, jeżeli zakładasz, że "oni" będą wychodzić to należy z tej spółeczki spie...ać bo nie wiem do ilu musieliby podbić, żeby oni wyszli z jakiejś większej ilości akcji i zarobili grzeczną kasę. Wiadomo przecież co się dzieje z kursem jak po dodruku jest sypania, a często kurs leci na pysk nawet tylko z uwagi na dopuszczenie.
jak Was poczytać to można się niezle posmiac................
a komu na kursie zależy???
najważniejsze żeby zysk był a czy na jednolitych czy nie to kurs wcześniej czy później sam się ustatkuje na odpowiednim poziomie..........
pozdrawiam
Niki, myślę, że wyjdą trochę, żeby koszty operacji pokryć chociaż, jak to się zwykle robi.
Oczywiście przy ilości akcji jaką mają, to będzie to śmieszny ułamek, nie tak jak zwykle z 10%, raczej 1%, ale na pewno coś. Oczywiście bez przygniatania popytu i na kilku huśtawkach, bo partyzantka przy takiej ilości akcji to by było samobójstwo.
XYZ, tak, na jednolitych bez obrotu to kurs na pewno sam się wypoziomuje, nie wiem skąd masz takie pomysły.
Oczywiście, że samo wyjście z jednolitych na ciągłe samoistnie podbije kurs, nie mówiąc już o tym, że obrót z dna podniesie.
Między jednolitymi i ciągłymi jest przepaść jakościowa.