Wskaźnik C/Z w okolicach 5, regularnie przynoszą zyski zamiast produkować obietnice i akcje jak wiele innych spółek. Spółka wyglądała by nadal atrakcyjnie gdyby akcja kosztowała 20 zł. Niestety kupujących brak i na to nic się nie poradzi. Mam nadzieje, że w tym roku znowu sypną solidną dywidendą.
50 zl na NC nie bedzie nigdy kosztowac bo wczesniej spelnimy ostatni warunek przejscia na glowny parkiet i nas tu nie bedzie .... ;)
poza tym akcje dla wyzszego szczebla menagementu tez zostaly dopuszczone nie bez powodu ...
Kierunek znamy juz od dawna ... oraz sposob realizacji tego jest na prawde przemyslany ..... stopniowy i organiczny rozwoj ....
Nie wiem czy pamietacie czasy jak MCI bylo w akcjonariacie ...hmmm swoje wzieli z fimy za tzw. "promocje" spolki .... teraz mamy realnie myslacy zarzad co dla dlugoterminowego rozwoju spolki jest rzecza bezwzgledna i bezwarunkowa ..... choc dla indywidualjych akcjonaruszy realizujacych sgrategie krotkoterminowo/zyskowa troche nie po drodze ;)
Jedyne co mnie zastanawia od dluzszego czasu to gdzie zostaly przeniesione akcje sprzedane w pakietach przez egzotyczna spolke bodazje cypryjska ... w mojej ocenie poszly w dobre rece ... sprytnie rozbite na pakiety ponizej 5% .......
Na sam koniec zerknijcie na kreski ..nawet pomimo niskiej plynnosci np miesieczne interwaly ewentualnie tygodniowe, mamy prowzrostowy uklad z pelnym wypelnieniem przy cenie z debiutu ... z malymi postojami miedzyczasie ... jak bedzie w rzeczywistosci zobaczymy ... jednak jestem optymista w tej sprawie ..... ponad to przy wzrostach niski free flow jest in plus dla kursu ...gorzej przy spadkach, ale o tym przy mniej optymistycznej okazji :)
Wszystko zgodnie z planem ... 4Q najlepszy, dywidenda wydaje się pewna. Na długookresowym wygląda to rzeczywiście interesująco . Ja przynajmniej widzę (chcę widzieć ) formację W "podwójnego dna" oznacza to jak wiadomo przejście no nowe poziomy...
i tutaj przydadzą się właśnie akcje cypryjskiej spółki porozbijane na mniejsze pakiety poniżej 5% i poparkowane w odpowiednim miejscu.
Jak zaczną się większe obroty (a zaczną) wtedy można śmiało wywnioskować, że w niedługim czasie wyjdzie komunikat/informacja o aspiracjach/przygotowaniach do zmiany rynku notowań.
Janku, kiedy to było ;)
wtedy mówili bo było to nierealne, a teraz nie mówią bo .... ;)
Zakładając przekazanie z zysku za 2013 r. podobnej części na dywidendę wychodzi ok. 1,86 zł na akcję. Z drugiej jednak strony jeśli będą potrzeby inwestycyjne to wg mnie nie ma ekonomicznego uzasadnienia jej wypłacania - rekompensatą będzie wzrost kursu.
Wypłata dywidendy nie jest tak naprawdę korzystnym rozwiązaniem dla spółki (nie będę cytował o czym to świadczy), jednak nie ma co płakać jak dają ;)
zwracam jeszcze uwagę na coraz mniejsze spready ... to też o czymś świadczy
zauważcie jak cały czas dyskretnie odnawia się popyt ... poza tym spółka zupełnie nieczuła na wszelakie zawirowania na światowych rynkach ;) ... (oczywiście lekko ironizuje)