• gdyniak i Pan Anatol Autor: ~Investor [62.61.42.*]
    Panowie - kurs spadł poniżej 0,5 zł (przwidywania gdyniaka) i mamy początek lutego (Pan Anatol stawiał na ten okres jako punkt przełomowy).

Jeśli w tym tygodniu, najdalej w kolejnym RHD wystrzeli do góry to mamy zagwozdkę kim jesteście?

Pozdrawiam cierpliwych

• Re: gdyniak i Pan Anatol Autor: ~ONA [31.7.46.*]
    ...gorzej jak zanurkuje :-(
  • Re: gdyniak i Pan Anatol Autor: ~Pan Anatol [37.130.37.*]
    Jak poczytasz wszystkie moje wpisy w wątkach poświęconych tej spółce to zorientujesz się, że jestem takim samym drobnym inwestorem, jak i Ty. Mam ogromną nadzieję, że sytuacja niebawem się wyklaruje.
  • Re: gdyniak i Pan Anatol Autor: ~gdyniak [91.241.5.*]
    ... a ja kupiłem solidną szklaną kulę i.... dobrą flaszkę ;) ...mogę prognozować teraz 2 lata do przodu :D
    ...a tak na serio...

1) bez komunikatu kurs będzie chodził czysto technicznie:

a) komuś puszczą nerwy i kupi większy pakiet a reszta pociągnie za nim (myśląc na przykład że tamten coś wie) i będzie wybicie podobne jak 2 m-ce temu...

b) możemy spaść dość gwałtownym ruchem na poziom 0,40...

2) ...jeśli dalszy scenariusz i losy RHD będą takie jak przewiduję to wszystkie obecne wzloty i upadki będą bez znaczenia... są tylko okazją do kupowania / podmieniania pakietów...

...zauważcie też, że mimo zwiększonych obrotów pozostajemy na mniej więcej stałym poziomie (kurs zamknięcia różni się bardzo zależnie od tego, czy ostatnia transakcja będzie z lewej czy z prawej). Chętnych do odbierania papiera nie brakuje...
    pewnie to głupie co napiszę ale możesz mi wyjaśnić na czym polega to podmienianie? Dzięki :)
    ... chcę utrzymać mniej więcej stały wolumen akcji, ale oczywiście zawsze byłoby miło mieć je trochę taniej niż się ma... staram się więc obracać około 15-20% akcji. Kiedy wydaje mi się, że mamy lokalną górkę sprzedaje trochę akcji a potem staram się odkupić tą samą ilość... spread przeważnie niewielki... 5 -10 gr... ale udało mi się skutecznie obniżyć średnią cenę posiadanych akcji o blisko 20 gr od października....

... nie mylić z uśrednianiem w dół... nie zwiększam zaangażowania kapitału, a przeciwnie go zmniejszam pozostając przy tym samym pakiecie akcji ;)

Proste i mało ryzykowne... w razie gwałtownego wybicia akcji w górę masz nadal 80-90% pierwotnego stanu, więc jeśli nie zdążysz odkupić to wiele nie stracisz... Warto spróbować z małym pakiecikiem, byle tylko prowizje nie przekroczyły potencjalnych zysków...

Zawsze tak robię, gdy dokonałem zakupu po nieszczególnym kursie, ale widzę szanse na odrobienie strat i nawet zysk... czasem idzie to skuteczniej, czasem gorzej, ale w efekcie daje jakąś poprawę wyceny posiadanego pakietu.
    niestety muszę przyznać się że nie zrozumiałam tego mechanizmu:-( kupowałeś przecież mniej więcej w ty samym czasie co ja i od tego momentu wartość akcji niestety cały czas spada. Więc jeżeli sprzedałeś cokolwiek to musisz mieć stratę....normalnie blondynka ze mnie :-(
    ...ok... weźmy przykładowo:

1) kupiłem 1000 akcji po 1,00zł (zaangażowany kapitał 1000zł)
    2) kurs spada do 0,90zł ==> sprzedaję 200 akcji
    3) kurs spada dalej do 0,80zł ==.> odkupuję 200 akcji
    4) znowu mam 1000 akcji ale już po 0,98zł... (w portfelu zostało 20 złotych)
    5) kurs podbiło do 0,85 ==> sprzedaję 200 akcji
    6) kurs spadł do 0,80 ==> odkupuję 200 akcji
    7) ponownie mam 1000 akcji po 0,97zł (w portfelu zostało dodatkowo już 30zł)

itd, itd...

Z pozoru gra nie warta świeczki, ale przez kilka miesięcy, drobnymi kroczkami można w miarę bezpiecznie odzyskać część kapitału... (...a przyznam się bez bicia, że zakupu dokonuję czasem dość impulsywnie i potem muszę się jakoś ratować - na razie się udaje)...

Oczywiście jak RHD pieprznie to całą zabawę o kant d.... potłuc ;)

Powodzenia.... !!!
[x]
REINHOLD -30,00% 0,04 2026-05-06 11:57:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.