• Co dalej z FFO? Autor: ~Bartosz Dudzik [78.133.179.*]
    Zastanawiałem się szanowni wspołinwestorzy nad losem Fabryki Formy w związku z raportem nr 1/2014.
    Teoretycznie ma powstać jakiś konglomerat zrzeszający kilku więszych graczy na rynku fitness.
    Jednak to co jest w tym raporcie ciekawe to wpis o możliwości wezwania do sprzedaży pozostałych akcji.
    Początkowo myślałem, że będzie to w formie dobrowolnego wezwania wraz z wycofaniem spółki jednak po
    bliższym zapoznaniu się z zapisami ustawy regulującej te funkcje postanowiłem trochę poszperać i
    zadać kilka pytań do instytucji nadzorczych.

Całość procedury reguluję art. 91 ust 1-8 oraz ust 10-12 Ustawy o Ofercie.
    Następujące zapisy się odnoszą do tej sprawy:
    art. 91
    ustęp 4. Złożenie wniosku, o którym mowa w ust. 1, jest dopuszczalne, jeżeli walne zgromadzenie spółki, większością 4/5 głosów oddanych w obecności akcjonariuszy reprezentujących przynajmniej połowę kapitału zakładowego, podjęło uchwałę o zniesieniu dematerializacji akcji. Do wniosku należy dołączyć odpis uchwały.

.....

6. Akcjonariusz lub akcjonariusze żądający umieszczenia w porządku obrad sprawy podjęcia uchwały, o której mowa w ust. 4, są obowiązani do uprzedniego ogłoszenia wezwania do zapisywania się na sprzedaż akcji tej spółki przez wszystkich pozostałych akcjonariuszy. Do wezwania stosuje się odpowiednio przepisy art. 77-79.

to patrzymy na te art. i w art. 77 ust. 2
    Wezwanie jest ogłaszane i przeprowadzane za pośrednictwem podmiotu prowadzącego działalność maklerską na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, który ""jest obowiązany — nie później niż na 14 dni roboczych przed dniem rozpoczęcia przyjmowania zapisów — do równoczesnego zawiadomienia o zamiarze jego ogłoszenia Komisji oraz spółki prowadzącej rynek regulowany, na którym są notowane dane akcje."" Podmiot ten załącza do zawiadomienia treść wezwania.

I tak jak też myślałem okazało się, że nie można zgodnie z prawem przeprowadzić wezwania z wyłączeniem spółki z obrotu na rynku NewConnect.
    Zatem pytanie powstaje jak to zostanie rozegrane - czyżby szykowała się jakaś emisja z przeniesieniem na GPW i tam przeprowadzeniem całej procedury
    zgodnie z literą prawa czy też większościowi akcjonariusze wniosą aportem akcje FFO do nowego podmiotu w zamian za akcje nowego tworu a FFO zostanie mimo wszystko na parkiecie w celu odpowiedniej rynkowej wyceny nowego podmiotu ?
    Czy też może jest jeszcze jakaś inna opcja której na teraz nie widzę?
    Zapraszam serdecznie do dyskusji w tej sprawie, wszak po to zostały stworzone wszelkiego rodzaju fora ;)

P.S.
    Co do zasadności prawnej tego co piszę polecam kontakt z działem KNF - Departament Nadzoru Obrotu w skrócie DNO dno@knf.gov.pl
    No chyba, że są wśród nas tacy, którzy twierdzą że KNF się nie zna na aktach prawnych, ale to wtedy takim osobnikom polecam karierę w Polskiej Polityce - w Partii Pana Janusza zrobią furorę i zdobędą błyskawicznie szerokie poparcie mas społecznych ;)
  • Re: Co dalej z FFO? Autor: ~Mefisto [79.186.212.*]
    no nie wiem co o tym myśleć. Na moje może być wykup i dematerializacja ale jest zawsze mozliwość zaskarżenia uchwał do sądu. Przy przymusowym wykupie byśmy nie mieli nic do gadania, ale w takiej sytuacji jest zawsze możliwość zawalczenia o swoje. Ciekawe jaki rozwój wypadków nastąpi, zastanawia czemy z Sęka zrobili prokurenta, szczerze mówiąc nie mam pomysłu na to co może tu się zdarzyć
  • Re: Co dalej z FFO? Autor: ~Andrzej [95.49.235.*]
    Cały czas szukają frajerów co oddadzą akcje za darmo - najpierw się nic nie dzieje((2-tygodnie) i jak ktoś się zdenerwuje lub potrzebuje gotówki to zaczynają skup - ostatnio za 100.000 zł kończąc przy cenie 0,91 zł.
    Następnego dnia ustawiają skup od 0,84 i dzisiaj znowu trochę kupili.

W zaistniałej sytuacji moim zdaniem prezes powinien wysłać jakiś komunikat do tych co od paru lat tkwią jak kołki na akcjach, kto zamierza wykupić akcje i po ile??? oraz kiedy planują to przeprowadzić ????

A nie udawać głupa i czekać aż niecierpliwi oddadzą za darmo akcje !!!!!!!

pozdrawiam
  • Re: Co dalej z FFO? Autor: ~Bartosz Dudzik [78.133.179.*]
    Andy zaserwuje ci linka na poprawę humoru:
    http://blogi.ifin24.pl/trystero/2010/10/13/nie-wykluczam-ze-w-tym-roku-przejme-microsoft/

Tak po za tym Fabryka Formy S.A. nie ma nikogo na stanowisku prezesa.Były prezes i założyciel Pan Ireneusz Sęk jest obecnie prokurentem z uprawnieniami.

Co będzie Andrzeju to tego nie wie nikt poza zarządem Benefit Systems S.A. najpewniej, ale do 31 maja 2014 mamy się wszyscy dowiedzieć co też zaplanowali.

Jak się koledze spieszy to myślę, że po 90 groszy szanowny kolega spokojnie będzie mógł dostać za swój pakiet. :)

Pozdrawiam

• Re: Co dalej z FFO? Autor: ~Mefisto [79.186.212.*]
    no to rok zakończyliśmy zyskiem 286 k
[x]
FABRFORMY 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.