Może to i dobrze że przybędzie akcji na rynku ? tylko cena mnie przeraża z jaką jossek chce sprzedawać. K.... siebie nie szanuje i nas też-niestety. Ciekawi mnie tylko jedno kto dzisiaj po tej cenie sprzedaje-kupuje.
28.01. Warszawa (PAP) - W trakcie wtorkowej sesji ponad 14 proc. przecenę notują akcje JW
Construction po zapowiedzi przez przewodniczącego rady nadzorczej i głównego akcjonariusza
możliwości restrukturyzacji zadłużenia poprzez emisję akcji. Rynek obawia się, że
potencjalna konwersja długu na kapitał spowoduje silne rozwodnienie obecnych akcjonariuszy.
"Rynek mógł spodziewać się emisji nowych akcji lub konwersji obligacji na akcje przy dużym
zadłużeniu spółki. Dotychczas jednak spółka nie informowała bezpośrednio o chęci zamiany
długu na akcje. JWC jest jednym z najtańszych (P/NAV na poziomie 0,49x) i jednym z
najbardziej zadłużonych deweloperów mieszkaniowych na GPW" - powiedział PAP analityk DM BZ
WBK Adrian Kyrcz.
"Zgadzamy się, że spółka powinna zmniejszyć zadłużenie, ale wydaje się, że obecny kurs nie
jest dobry do zamiany długu na kapitał. Na koniec trzeciego kwartału spółka miała 290 mln
zł w obligacjach i zakładając, że skonwertowałaby całą te kwotę na kapitał przy
wczorajszym kursie zamknięcia oznaczałoby to, że musi wyemitować około 63,3 mln nowych
akcji. Obecnie kapitał spółki dzieli się na 54,07 mln akcji, co oznaczałoby ponad 50 proc.
rozwodnienie" - dodał.
We wtorkowym wywiadzie dla Dziennika Gazety Prawnej, przewodniczący rady nadzorczej i
główny akcjonariusz JW Construction Józef Wojciechowski poinformował, że możliwa jest
restrukturyzacja zadłużenia spółki, a jedną z rozważanych opcji jest emisja akcji.
We wtorek o godz. 10.30 kurs JW Construction spada o 14,85 proc. do 3,9 zł, przy obrotach
1,7 mln zł. Wcześniej przecena sięgała nawet 3,71 zł.(PAP)
akcje ostatnio chodziły powiedzmy po ok. 5-6 pln. cena w kwietniu maju ubieglego roku zleciała do ok 3,50. Teraz grozi rozwodnienie kapitału - wg mnie ok 33% . Jak liczę - spółka warta ok. 200 mln a dług ok. 100 ... , według innych na różnych forach przecena może wynieść ok 50% .. -nie wiem jak to liczą. ...
Po ile bedzie ten papier? Wg mnie po 2,70-3,20 ......a wg innych (pesymistów) po ok 1,80 pln. Pytanie: KIEDY?
emisja jest na razie tylko rozważana a nie uchwalona, więc decyzja nie zapadła i nie ma jeszcze zwołania NWZA z projektami uchwał. Zastanawia mnie czemu pesymiści piszą o poziomach poniżej 3zł. i 2zł. skoro nie posiadają tych akcji i raczej nigdy nie kupią bo widza bankruta:). Płynność słaba więc i stąd te mocne spadki a jak będzie dalej to zobaczymy.
ja temu prezesowi nigdy nie wierzyłem,pamietam jak kiedyś ktoś tu stacil w jedna sesje 100 tys złotych,chodzilo jak pamiętam o polączenie z jakąs inna spólką,pamietacie?
sprzedawać !!! szukać minimów jeszcze niżej bo ten numer może się nigdy nie udać . Popatrzcie na arkusz KUPNA to zobaczycie o co chodzi. Pozdrawiam i nie panikować.
Wszystkie spółki deweloperskie są i muszą być zadłużone,budują mieszkania z kredytów.To jest normalne.Obecnie wszyscy się uczepili JWC i masowo gęgają.Popatrzcie na inne spółki.
Ale ile kasy zarobiłem w 2013 roku ? a no w ch... i jeszcze więcej !!! NAJWIĘCEJ ze wszystkich moich inwestycji ( oprócz Warimpex ) bo tam zarobiłem w rok prawie 200 % NO ! nawet żebym wszystko sprzedał po 3. złote to i tak jestem do przodu !!!!!!!!!!!!!!! więc do koga ta mowa chłopcze mały ? Możesz od Mistrza się uczyć -podziwiać moją wiedzę i odwagę do inwestowania prawdziwych pieniędzy ! Tak więc naprawdę się nie martw o mnie -NAPRAWDĘ !!!