no parkiet. Tekst podyktowany przez pewnego prezesa albo wymóżdżony przez niedoinformowanego do końca pismaka. CCenergy złożyło wniosek o upadłość kompa??? Kiedy??? Pozostałe informacje w miarę, w miarę, ale nie do końca. Od takiego portalu chciałoby się wymagać trochę więcej, a wychodzi na to, że w claudii będzie więcej rzetelności i profesjonalizmu.
dużą wiedzę to ma prezes, tylko nie dzieli się nią od dawna. Ja swoją wiedzę czerpię, niestety z jego głupawych momentami wypowiedzi oraz, już nie głupawych, ale poważnych sprawozdań i raportów. Porównuję to z raportami ccenergy oraz wypowiedziami prezesa kompa z lipca 2010 i wyciągam wnioski. Moje własne i nie wszyscy, lub nikt nie musi się z nimi zgadzać. Moje zdanie jest takie, że jeszcze trochę komp pofika dając komunikaty z oczywistych wyroków uchylajacych nakazy z eurolegis i egzekucję z weksli stwarzając przy okazji otoczke VICTORII. Co do tych ostatnich (WEKSLI) już pisałem, że delikatnie mówiąc komp wydymał karen, znaczy ccenergy i inwestora. Ale już mu się układanka z wekslami posypała - jeden weksel sąd spóścił do normalnego trybu. Czyli nabrał podejrzeń co do zasadności roszczenia. W przypadku nakazu na 5 z weksla jest to samo, tylko - z zaskoczenia udało sie pewnie uzyskać ten nakaz. Niech prezes wytłumaczy lub pokaże w bilansie skąd sie wzięły weksle i żądanie zapłaty na ccenergy. Jeśli prezes zrobił wałek na wekslach to następne zarzuty karne w drodze.
Co do eurolegis. Dlaczego prezes nie powie, że ten sąd merytorycznie rozstrzygnął na korzyść ccenergy. Jeśli sąd zrobił przekręt w zmowie z inwestorem to gdzie zapowiadane postępowanie prokuratorskie i odszkodowawcze przeciwko nim. Nie ma i nie będzie. A sady poznańskie nie rozpatrywały spraw merytorycznie tylko uznały że sąd eurolegis jest niewłaściwy. Niewłaściwy, bo komputronik zaskarzył uchwały walnego ccenergy. Wszystko jest w sprawozdaniach tylko trzeba czytać i rozumieć.Dlatego ccenergy złozylo pozwy na 28 i 6.5 bańki do sądu KIG o czym, bijąc piane komunikował prezes. Procesy w KIG ciągną się, bo wróbelki z poznania mówia, że ktoś się nie stawia na rozprawy. A kto, proszę spytać prezesa. On wie wszystko, więc to też.
Więc na co może liczyć komp z jego zarządem od cce ? PROBLEMÓW, bo kasy to może jeszcze trochę zobaczy(zasądzone koszty sądowe). O grubej kasie? Moim zdaniem po upadłości texas może już powoli o niej zapomnieć. Bardziej powinien obawiać się porażek w dwóch sprawach w KIG oraz spraw zwiazanych z wekslami. Przy problemach z dopłatami oraz, nie wiem czy kontrolowanym wzrostem zadłuzenia w stosunku do banków i firm nie pozostaje nic innego jak robić show. Trwa on już od paru lat. Reszta ciekawych informacji w sprawozdaniach zarządu komputronik, karen (przed 09.2010) i ccenergy (po 09.2010).
fakt, widelki w drugą stronę. Popiół na łeb. Ktoś jeszcze czyta dokładnie. Ale komunikaty jasno wskazują kierunek działań kompa i na czym polegały ustalenia sądu, który wykazał niewłaściwość eurolegis. Nic poza tym - bez merytorycznej oceny, jak sam prezes przyznaje. Sprawy wylądowały w KIG, jak wiemy i czekają na rozstrzygnięcie. Czekam i ja.
Blankety weksli 4000000 i 5000000 zostaly splacone przez El-Corn -zgodnie z umowa inwestycyjna art 10 -potwierdzone aktem notarialnym-----Loona zgadzam sie z Toba Pozdrawiam --
Chyba nie do końca nie znam całej sprawy dokładnie ale tu macie kilka informacji wyjaśniających sprawę.
http://www.parkiet.com/artykul/1077280.html
Jest tam mowa, że El Korn zpłacił należności gruntami co wynikało z umowy inwestycyjnej tu link:
https://www.bankier.pl/wiadomosc/KOMPUTRONIK-S-A-podpisanie-istotnej-umowy-inwestycyjnej-dot-Karen-SA-2183050.html
II-A. Istotne postanowienia Umowy dotyczące Komputronik.
1. Komputronik zbędzie na rzecz podmiotu wskazanego przez Inwestorów wierzytelności Komputronik wobec Techmex S.A. w wysokości 11.753.597,00 (słownie: jedenaście milionów siedemset pięćdziesiąt trzy tysiące pięćset dziewięćdziesiąt siedem) zł, za cenę 11.753.597,00 (słownie: jedenaście milionów siedemset pięćdziesiąt trzy tysiące pięćset dziewięćdziesiąt siedem) zł. W zamian za wierzytelność Komputronik nabędzie nieruchomości inwestycyjne, bliżej opisane w Umowie.
W tej umowy stony zgodziły się na spłatę należności wysokości 11.753.597 gruntami na Pomorzu.
Tylko, że sprawa weksli dotyczy innych należności tu masz linki
http://www.crn.pl/artykuly/archiwum/2009/11/wierzyciele-boja-sie-o-swoje-pieniadze
https://www.bankier.pl/forum/pokaz_tresc.html?thread_id=1707545&strona=1
Z tych informacji wynika, że Komputronik miał różne należności w sumie około 17 mln
część została spłacona gruntami na Pomorzu a druga część ta kupiona od SEB CF nie została zpłacona i chyba o tą część sie rozchodzi
tu link do sprawy
nie artykuły w parkiecie stanowią o zapisach bilansowych kompa i karen. Te wskazują co to były za weksle i z czym związane. Zobacz zapisy sprzed umowy inwestycyjnej i po umowie inwestycyjnej oraz drętwe tłumaczenia buczkowskiego cytowane póżniej w parkiecie przez ulubionego dziennikarza komputronika , szanownego pana W. Po prostu należność w kwocie 4 i 5 baniek wzięła się z wierzytelności która ten elkorn nabył, a nie dostał weksli. Wydymanie??? Ja jestem pewien, dowodów brak. Ale jak było dymanie to inwestor z ameryki prędzej czy póżniej rozjedzie chłopaka z poznania. Nie na darmo nazywają go tiger, tiger.
A ten artykul crn o techmexie - ciekawy. Znam firmę która idzie śladem techmex. To ci co się w tym artykule wymądrzaja jak to się nie przejmują upadłością techmex , bo są zabezpieczeni, że hoho. Tak zabezpieczeni, że ten techmex pociągnął by ich na dno gdyby nie ynwestor. Jakbym to gdzieś ostatnio czytał. Raport kompa, czy nie. Tam długi, tu długi, tam firma padająca winna, tu firma w upadłości też winna. Ciekawy rok się zapowiada.
Ja już taki pewny nie jestem ale sam piszesz, że dowodów nie masz. Pewnie przekonała Cię wiara w uczciwość Paszyńskiego ale to tylko moje domysły.
Kilk faktów
Komputronik miał nalezności handlowe wobec Tevhmex około 10 mln
http://www.parkiet.com/artykul/885017.html?print=tak
Dodatkowo Komputronik nabył weksle zabezpieczone przez karen od SEB CF
https://www.bankier.pl/wiadomosc/KOMPUTRONIK-S-A-Umowa-przelewu-wierzytelnosci-Techmex-S-A-2064814.html
Jeżeli twierdzisz, że faktycznie Paszyński wykupił weksle nieruchomościami z 11 mln. To może mi wyjaśnisz w jaki sposób spłacił resztę należności bo do spłaty było około 20 mln 20 - 11= 9mln. W jaki sposób spłacił te 9?
Aby zrozumieć wałek zarządu kompa i karen na inwestorze trzeba zacząć od tego jaką kwotę wierzytelności miał komputronik wobec techmex. Najprościej to uwidocznić śledząc sprawozdania, raporty spółek karen, komputronik i techmex oraz wypowiedzi buczkowskiego i piotrowskiego. Na pewno nie można sugerować się wypocinami jakichś dziennikarzyn z parkietu - oni nie wiedzą o czym piszą. Wróćmy do sprawozdań i raportów spółek. Tam wierzytelności oscylują w kwocie około 12 milionów złotych - zależy kiedy podawane i jak wysokie były w danym momencie odsetki. Taka kwota była podawana w sprawozdaniach spółek, taką kwotę zgłosił komputronik do syndyka techmex (nr sprawy VI GUp 18/09/Lik - sąd w bielsku białej) i tyle komputronik sprzedał do elkorn. Numerów raportów i sprawozdań nie podaję ponieważ zapisy dotyczące techmex i, dalej umowy inwestycyjnej z 2010 obejmują długi okres. Informacje są w raportach od 2009 do dziś. Po sprzedaży do elkorn wierzytelności techmex buczkowski zakomunikował, że komputronik nie ma żadnych wierzytelności wobec techmex. Nie wiem skąd - ads - wyszło ci 20 baniek. Nigdzie nie ma o tym mowy. Jeśli chodzi o zgłoszenie wierzytelności do masy upadłości, syndyk techmexu zakwestionował je prawie wszystkie. Syndyk uznał tylko jedna , potwierdzona nakazem zapłaty na kwotę około 3,5 miliona. Ale to tylko taka dygresja. Więc wierzytelności było na około 12 baniek. Pokazał się inwestor i w 2010 kupił te wierzytelności za kwotę 11.753.597,08. Albo inwestor to totalny frajer, albo w zamian za to komputronik miał coś zaoferować. To też dygresja, a odpowiedż jest w umowie inwestycyjnej i raportach komputronik. Ale to inny temat. Nasuwa się jednak kolejna - jakie rezerwy musiałby utworzyć komputronik i jak to by zaważyło na wynikach gdyby inwestor tych wierzytelności nie kupił? Nie wiem czy mielibyśmy o kim i o czym pisać. Dobra, dalej weksle. W sprawozdaniach karen - jego prezes piotrowski wyjaśniał, że komputronik ma należność pozabilansową z karen na kwotę około 7 baniek z tytułu weksli które komputronik wykupił z seb razem z wierzytelnościami techmex. Jak to wyjasniali nastepcy piotrowskiego w karen - komputronik nabył z seb wierzytelność wekslową wynikającą z dwóch weksli karen na kwotę 4 i baniek. Zarówno piotrowski jak jego następcy wykazywali, że jeden z weksli (ten na 5 baniek) jest spłacony do kwoty około 2.8 miliona. Jak mozna zauważyć w sprawozdaniach komputronik i karen w ramach umowy inwestycyjnej z 2010 roku wierzytelność wekslowa nabyta z seb przez komputronik została sprzedana do elkorn. Przychodzi na myśl pytanie - z jakiej racji komputronik uruchomił te weksle skoro wierzytelność z tych weksli sprzedał? Ano, ja nie wiem. Wiem natomiast, że nagle na bilans komputronik wskoczyła wielomilionowa kwota "innych przychodów". Absurdem jest, że komputronik uzyskał nakaz zapłaty z weksla na 5 milionówjak raportował karen był on spłacony do kwoty około 2.8 miliona. Nie chce mi się wierzyć, że buczkowski będąc prezesem spółki dominujacej i prezesem RN karen (raczej sprawdza bilans i raporty), podpisywał raporty skonsolidowane nie wiedział "o co chodzi" z wekslami wykorzystanymi przez techmex i zbytymi przez seb do komputronik , a dalej do elkorn. Gra idzie o miliony i jak buczkowski chce może udawać durnia, ale ze mnie nie będzie go robił. Wspomnieć trzeba, że prawo wekslowe obliguje sądy do wydawania nakazu z weksla natychmiast i buczkowski to wykorzystał. Lecz drugi weksel został już zakwestionowany przez sąd. Czytając w sprawozdaniach tych trzech spółek historię zwiazana z wierzytelnosciami techmex i wekslami od 2009 do dzisiaj, moim zdaniem paszynski nie popuści i prędzej czy póżniej przejedzie się po komputroniku i buczkowskim. Tym bardziej, że zachowując się jak biznesowy frajer kupując tę wierzytelność uratował komputronikowi i samemu buczkowskiemu dupę. To, że udało sie mu z tymi wekslami moze tez zawdzięczać udolności swoich adwokatów lub nieudolności adwokatów karen(znaczy ccenergy), albo jednego i drugiego. To można wyczytać w raportach, ale trzeba czytać i te z kompa i te z ccenergy. Różnica stanowisk bardzo duża, ale wnioski można wyciągnąć samemu. Mój wniosek jest taki, że komputronik co najmniej nagiął prawo jeśli chodzi o weksle. Jeśli je złamał to, ktoś kto lubi buczkowskiego może mu współczuć.
Takiego wpisu jeszcze nie widziałem. Najgorsze jest to, że pewnie ktoś go usunie.
artykuł jest z 12.2009 a sprawa weksli wyszła po umowie z 07.2010 więc nie można zarzucać chyba, ża artykuł jest pisany na zamówienie w sprawie weksli.
Jest tam mowa o 20 mln które techmeksowi poręczył Karen przed przejęciem społki przez Komputronik. Jest tam też mowa o tym Komputronik sam spłaca te należności czyli powstają zobowiązania Karenu wobec Kommpa.
W tych wypocinach Prezesa jest mowa, że weksle na 4 i 5 Komputronik nabył na raty ostatnią spłacił w 2011 r i dopiero wtedy weksle trafiły do Komputronika.
Przypomnę umowa z Paszyńskim była w 07.2010 r wtedy Komput. nie był de fakto właścicielem tych weksli. Więc jak mógł je wydać?
Po co składać papiery do syndyka (0 szans na spłatę) kiedy weksle są gwarantowane przez Karen a nowy właściciel jest milionerem ma grunty warte 500 mln.
W sprawozdaniach nie ma jednoznacznie opisane jakie to są należności i dlatego nie chcesz podać numeru i strony sprawozdania na podstawie którego twierdziś, że Korn spłacił dokładnie te weksle.
Piszesz "Lecz drugi weksel został już zakwestionowany przez sąd"
Sądowi I instancji do ponownego rozpatrzenia. W ustnych motywach roztrzygnięcia Sąd Apelacyjny wskazał, że Sąd I instancji nie rozpoznał sprawy w zakresie jej istoty i stwierdził, że indos przenoszący weksel był indosem poterminowym, co uzasadnia zbadanie w postępowaniu przed Sądem I instancji zarzutów pozwanej podnoszonych w niniejszym postępowaniu, czego przed wyrokiem z dnia 14.08.2012 r. Sąd I instancji nie uczynił.
https://www.bankier.pl/wiadomosc/C-C-ENERGY-SA-Wyrok-Sadu-Apelacyjnego-w-Warszawie-z-dnia-25-09-2013-roku-2947363.html
Wcześniej nakaz zapłaty został wydany w trybie przyspieszonym a teraz Sąd nakazał rozpatrzeć sprawę w normalnym trybie. Nie kwestionował weksla tylko tryb nadania nakazu zapłaty
Więc dlaczego wprowadzasz ludzi w błąd pisząc weksel został już zakwestionowany przez sąd?
1. Artykuł - moje zdanie na temat rzetelności dziennikarzy znasz. Proszę cie, pokaz mi w bilansie komputronik należnośc od karen, a z karen zobowiazanie. To komputronik na dzień podpisania umowy inwestycyjnej był winien do karen 7 milionów złotych z tytułu pożyczki którą komputronik wziął z karen (umowa na 15 milionów - z czego 7 baniek komputronik rozliczył). Buczkowski i piotrowski to raportowali. Dziennikarz napisał , że powstaja należności??? To bilans pokazuje czy powstają czy nie. Być może komputronik pożyczył pieniadze z karen aby spłacać weksle karen do seb. Trochę to pokrętne, ale możliwe. Spłacał i robił potrącenia i być może 7 baniek z pożyczki tak rozliczył. Ale nigdzie nie ma informacji, że techmex był winien do kompa 20 baniek. Komputronik kupując długi z seb wyłożył tam kasę, ale odzyskał ją sprzedając to, co nabył w seb do elkorn. Temat się zamknął. Buczkowski to raportował. asd - jesteś winien mi 2 złote, ja ten dług sprzedaję buczkowskiemu. Buczkowski odbiera ci 2 złote, ale za pół roku loona żąda od ciebie tych dwóch złotych. Zapłacisz???
2. Oświadczenie zarządu - no i chyba zobaczyłeś ten wałek komputronika. Buczkowski sprzedał do elkorn coś, czego nie był do końca właścicielem. Dlatego napisałem o frajerstwie biznesowym paszynskiego, chociaż byłbym daleki aby mu to zarzucić (buczkowskiemu zresztą też). Jeden i drugi frajerem nie jest. Buczkowski sprzedał coś czego jeszcze nie miał, a paszynski razem z elkorn na to padł, bo pewnie dogadali się z buczkowskim. Elkorn tych wierzytelności techmex nie potrzebował, to buczkowski potrzebował żeby mu zeszły z bilansu aby nie tworzyć rezerw. Pewnie ułożył się z elkorn, a potem pokazał fakiego. Dymanie moim zdaniem na całego. Zresztą raporty i bilanse ccenergy wskazują to jasno. Dużo, dużo jaśniej niż drętwe tłumaczenia prezesa buczkowskiego. Powiedz, skoro seb sprzedał wierzytelność do komputronik dlaczego nie uruchomił tych weksli przeciwko karen??? Debile??? 9 baniek odpuścić??? Nie, nie mogli użyć ich, bo sprzedali wierzytelność wekslową do komputronika. Komputronik natomiast sprzedał wierzytelnośc wekslową do elkorn. Czy komputronik mógł użyć weksli??? Nie, bo wierzytelność wekslową miał już elkorn i to on mógł użyć weksli. Komputronik zrobił wałek licząc na przewlekłość spraw sądowych i na to, że z weksli sądy wydają nakaz zapłaty z natychmiastową klauzulą wykonalności. Zwróć uwagę, że był jeszcze jeden powód dla którego buczkowski uruchomił weksle. Nakaz zapłaty z ccenergy na około 2 miliony. Gdyby buczkowski nie miał nakazu z weksla nie potrąciłby sobie tej kwoty i komornik szybciutko wparowałby do komputronika. Wystarczyłoby zająć rachunki bankowe i komputronik miałby bardzo poważne problemy. Dalej nie pozostało nic innego jak wyrywać co się da (np akcje serii E). Niech buczkowski powie w czyich rękach jest emisja ponad 1.3 miliona akcji komputronika. Jakieś sifalo, jakiś fundusz. W aktach sprawy sądowej z sądu rejonowego w poznaniu, jak wróbelki ćwierkaja są jeszcze nazwy dwóch spółeczek prawa cypryjskiego, które chcą tych akcji. Ciekawe z kim są związane te cypryjskie wynalazki? Z paszynskim? Wątpię. Nie moja to sprawa, ale kupczeniem akcjami własnymi spółki publicznej powinien się zainteresować knf. Co do zapisów w sprawozdaniach to odnoszę wrażenie, że miarodajne dla ciebie są tylko te z komputronik. A techmex i karen dalej ccenergy także raportowały i pisały sprawozdania. To komputronik żąda 9 baniek plus odsetki i to u niego w bilansie powinny się znależć zapisy mówiące skąd i dlaczego ktoś ma mu wybulić 9 plus odsetki. CCenergy pokazało, że nie należy się to kompowi, a komp dopisał sobie po prostu do przychodów kwoty z weksli. Ja twierdzę, że się nie należy, ty twierdzisz, że należy. Sprawy są w sądach i to one je wyjaśnią, ale wałek jest.
3. Weksel został zakwestionowany przez sąd - wg mnie nie wprowadzam w błąd. Sąd zakwestionował nakaz, więc zakwestionował także użycie tego weksla przez komputronik. Jednocześnie dopuścił interwencje elkorn, który, jak wiesz jest moim zdaniem właścicielem wierzytelności wekslowej którą mu buczkowski sprzedał, czyli także weksli. Własnie to, że interwencja doszła do skutku, a opozycja komputronik została odrzucona dowodzi, że sąd nabrał co najmniej wątpliwości, co do wydania nakazu dla komputronik. Sąd zakwestionował w całości powództwo z weksla i zepchnął sprawę do trybu normalnego. Ale, co ma wisieć nie utonie. Prezes buczkowski będzie mógł przed sądem udowodnić, że 4 bańki mu się z karen należą. Czekam z niecierpliwością na informacje zwiazane z obroną jego popisowego wałka i uzyskaniem ponownie nakazu na karen znaczy ccenergy.
Powtórzę to , co pisałem. Czytamy te same papiery, ale dochodzimy do różnych wniosków. Ja twierdzę, że komputronik zrobił wałek i patrząc na rozwój wypadków dotyczący tej umowy inwestycyjnej utwierdzam sie w tym coraz bardziej.
to już trwa tak długo ze te pare baniek to w zasadzie grosze do wyrównania całej sprawy. Pytanie kiedy zamkną ją oficjalnie i nie będą ściemniać, a zacznie się gra na giełdzie?