.. ? dziwne zero reakcji ? a to przecież oznacza (jeżeli to nie błąd w komunikacie) że zrobili w IV kw 0,5 mln przychodu ze sprzedaży (tak w przybliżeniu) ....... to już jest potęga i ok 20 baniek zysku netto za 2013 rok
Niekoniecznie. Umowa przekroczyła 20% obrotu, tak jak przekroczyła 5 czy 10% ale jaki obrót był to dowiemy się w raporcie rocznym. Co nie umniejsza wartości samej umowy :) Jest dobrze :)
Sonny - papier kosztuje 46 zł, za 3q 2013 r. mieli ok. 5,9 mln zysku netto co w przeliczeniu na 1 akcję daje ok. 4,29 zł a z tego wynika, ze C/Z (ZA 3 KWARTAŁY TYLKO) wynosi ok. 10,7. Wszystko zależy od tego jakie wyniki pokażą 13 lutego... Mam nadzieję, że nie będzie wpadki, bo wówczas to wiadomo, że o wzrostach nie ma co myśleć.
Ja obstawiam za cały 2013 r. ok. 700 mln obrotu i dajmy na to że utrzymają marżę jaką uzyskali w trzech pierwszych kwartałach 2013 roku to zysku netto powinni mieć jakieś 9 mln zł, a w takim przypadku przy cenie akcji na obecnym poziomie wskaźnik C/Z wynosiłby ok. 6,5.
Porównaj wyniki R/R -przychody wzrost ponad 100%, zysk wzrost ponad 100%.
Więc nie wiem na jakiej podstawie piszesz, ze papier jest drogi?
To, że w październiku akcje były po 30 zł, w czerwcu po 17 zł a na przełomie 2012/2013 po 10 zł to już historia i nie jest to żadnym wyznacznikiem tego czy akcje są teraz tanie, czy drogie. To jest efekt rozwoju firmy, bo na giełdzie się kupuje przyszłość, a że nie jest ona pewna to dlatego zarabianie na giełdzie nie jest proste....
Ja jestem dobrej myśli, dlatego mam akcje ONICO i ich nie zamierzam póki co sprzedawać. To jest spółka dywidendowa, a to też jest dużym plusem. Mam nadzieję, że rozwój firmy na dotychczasowym poziomie będzie kontynuowany, a wówczas można być spokojnym o cenę akcji w dłuższym terminie.
Poza tym wskaźniki już wystudzili po ostatnim skoku z 30 na 46 zł. Moim zdaniem jest szansa na podobny skok, o ile nie będzie niespodzianki w wynikach.
To wszystko na ten temat.
Pozdro!
Dla jednych akcje są tanie, dla drugich drogie. Tak zawsze było i będzie. Jest to podstawa obrotu :) Niepodważalnym jest to, że w Onico mamy jednocześnie spółkę z niesamowitym tempem rozwoju i wysoką dywidendą. Niech sobie każdy sam poszuka i zobaczy ile takich spółek znajdzie. Do tego niech sobie każdy odpowie czy powinny być one wyceniane z dyskontem czy z premią.
Dnia 2014-01-18 o godz. 06:55 ~Senior napisał(a):
> .. ? dziwne zero reakcji ? a to przecież oznacza (jeżeli to
> nie błąd w komunikacie) że zrobili w IV kw 0,5 mln
> przychodu ze sprzedaży (tak w przybliżeniu) ....... to już
> jest potęga i ok 20 baniek zysku netto za 2013 rok
Witam !!
Cieszy wzrost i wartość firmy , lecz z tą dywidendą to nie byłbym taki pewny , pragnę tylko przypomnieć a jest to zawarte w prospekcie emisyjnym że wysokość dywidendy ustalana była do roku 2013 .
Czyli 75 % może już nie być , co nie zmienia stanu rzeczy że i tak jest całkiem całkiem .
Gdybyśmy założyli podobny skokowy wzrost wartości to akcje powinny kosztować w przyszłym roku 135 zylków- kosmos .
I mam nadzieję że po oddaniu gazoportu w Świnoujściu Onico też coś tam zarobi .
Jestem z firmą już trzeci rok i jak na razie intuicja mnie nie zawodzi , a co do przejścia na główny rynek to sam nie wiem , musieli by wypuścić nową emisje gdzieś z 1 mln po 20 zylków z prawem poboru dla akcjonariuszy .
To są tylko moje przypuszczenia .......
Pozdrawiam .......
Kolejna spółka zawiązana nowa - tym razem Szwajcaria....
http://mojeinwestycje.interia.pl/news?inf=1988927
Oj coś czuję, że jesteśmy na początku budowy wielkiej Grupy Kapitałowej...
Oczywiście mogę się mylić... ;p
W skład ONICO wchodzą już następujące podmioty:
1. Natural Gas Trading Sp.z o.o.
2. Natural Gas Trading Sp. z o.o. SKA
3. Alpina International GmbH Utting (Niemcy),
4. Cornelia Chemicals Sp. z o.o.
5. Alpetrol Sp. z o.o.
6. ONICO Trade Mark Sp. z o.o.
7. ONICO Trade Mark Sp. z o.o. SKA
8. Coraxa S.A . z siedzibą w Genewie
13 lutego wyniki za 2013 rok.
Mam nadzieję, że w 2014 roku pęknie 1 mld obrotu :) czego sobie i Wam Akcjonariuszom życzę :)
Wychodzi na to Panowie że każda akcja na wagę złota .......
Tylko cały czas martwi mnie brak gotówki obrotowej ..... dlatego cieszyłbym się gdyby wypuścili dodatkowe akcje ....
Oj będzie się działo będzie ......
Szkoda że takie małe grono mamy tutaj .... he he he
Pozdrawiam........
Niestety totalny brak zainteresowania. Na każdą dobrą spółkę przychodzi czas - np. przenosiny na główny parkiet byłyby niezłym impulsem. Zobaczcie Medicalgorithmics - kapitalizacja miliard i przenosiny na główny bez emisji. Czy to lepsza firma od Onico ? :) może tak, dla mnie niekoniecznie :). Myślę, że na newconnect może się zacząć polowanie na firmy i granie pod przenosiny - Onico jak najbardziej jest kandydatem :). Co do emisji - czy chciałbyś wpuszczać do swojej spółki nowych inwestorów kiedy masz kapitalizację firmy o wartości 15 dniowych przychodów ?. Hehe bo ja NIE :) Myślę, że obligi bardzo dobrze spełniają swoją rolę - do tego są w tej chwili bardzo tanie.
Zwroc uwagę na zysk operacyjny , a zysk netto , tutaj widać jakie koszty ponoszą to są już miliony , dodatkowe 20-30 mln własnych środków dałoby im kilka milionów więcej zysku netto....
A zainyeresowanie to jest na kghm-ie , to ja już wolę taką inwestycje , spokojną i bez emocji
Jak widzisz każdy kij ma dwa końce :). Tak duże rozwodnienie kapitału i parę mln zysku więcej to tak naprawdę zysk na akcję bez większych zmian. Operacja zupełnie nieopłacalna - chyba, że przy okazji przenosin na rynek główny i znalezienie inwestorów do poprawy płynności.
.... a co ważniejsze jego przyrostach kwartalnych ja się nie boję o finansowanie ................................. to działa na zasadzie : SPRZEDAJĘ, KUPUJĘ Z TEGO SIĘ UTRZYMUJĘ :-)
Onico to nie firma, która nie musi emitować akcje na siłę, budować fabryk, inwestować w środki trwałe. Wcale też nie musi obniżyć dywidendy, wręcz chyba szybciej może ją podnieść :) To bardzo szybko rozwijająca się firma handlowa i tak trzeba ją postrzegać - widać, że zarząd Onico uważa podobnie i finansują się obligacjami bo są najtańsze i nie rozwadniają kapitału.