Forum Giełda +Dodaj wątek
Sonny - papier kosztuje 46 zł, za 3q 2013 r. mieli ok. 5,9 mln zysku netto co w przeliczeniu na 1 akcję daje ok. 4,29 zł a z tego wynika, ze C/Z (ZA 3 KWARTAŁY TYLKO) wynosi ok. 10,7. Wszystko zależy od tego jakie wyniki pokażą 13 lutego... Mam nadzieję, że nie będzie wpadki, bo wówczas to wiadomo, że o wzrostach nie ma co myśleć.
Ja obstawiam za cały 2013 r. ok. 700 mln obrotu i dajmy na to że utrzymają marżę jaką uzyskali w trzech pierwszych kwartałach 2013 roku to zysku netto powinni mieć jakieś 9 mln zł, a w takim przypadku przy cenie akcji na obecnym poziomie wskaźnik C/Z wynosiłby ok. 6,5.
Porównaj wyniki R/R -przychody wzrost ponad 100%, zysk wzrost ponad 100%.
Więc nie wiem na jakiej podstawie piszesz, ze papier jest drogi?
To, że w październiku akcje były po 30 zł, w czerwcu po 17 zł a na przełomie 2012/2013 po 10 zł to już historia i nie jest to żadnym wyznacznikiem tego czy akcje są teraz tanie, czy drogie. To jest efekt rozwoju firmy, bo na giełdzie się kupuje przyszłość, a że nie jest ona pewna to dlatego zarabianie na giełdzie nie jest proste....
Ja jestem dobrej myśli, dlatego mam akcje ONICO i ich nie zamierzam póki co sprzedawać. To jest spółka dywidendowa, a to też jest dużym plusem. Mam nadzieję, że rozwój firmy na dotychczasowym poziomie będzie kontynuowany, a wówczas można być spokojnym o cenę akcji w dłuższym terminie.
Poza tym wskaźniki już wystudzili po ostatnim skoku z 30 na 46 zł. Moim zdaniem jest szansa na podobny skok, o ile nie będzie niespodzianki w wynikach.
To wszystko na ten temat.
Pozdro!

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
ONICO -3,70% 13,00 2026-03-13 15:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.