• rozliczenie straty w PIT-38 Autor: ~sorte [194.150.167.*]
    Cześć, orientuje się ktoś z Was czy posiadając odcinek zbiorowy akcji, mogłem sporządzić z datą grudniową umowę kupna/sprzedaży posiadanych akcji przez osobę trzecią? po to aby móc sobie rozliczyć stratę w PIT-38? oczywiście mam już też umowę odkupu tych akcji w styczniu. Nurtuje mnie tylko pytanie, czy w razie kontroli US nie zakwestionuje takiego rozliczenia straty za zeszły rok - a jak na razie tylko na taką "korzyść" liczę, bo zarobiłem trochę na innych spółkach i nie chce płacić podatku od zarobionych pieniędzy, bo przecież stratę na Hydrobudowie też poniosłem jeżeli sprzedałem akcje... Będę wdzięczny za wypowiedź kogoś zorientowanego w temacie. Pozdr:)
  • Re: rozliczenie straty w PIT-38 Autor: ~Matoł [89.72.91.*]
    Trzymaj możesz miec 7zł heeee.. heeee...
  • Re: rozliczenie straty w PIT-38 Autor: ~sorte [188.191.218.*]
    no przecież napisałem, że będę trzymał, chcę tylko poprawnie rozliczyć stratę poprzez sprzedaż i późniejsze odkupienie...
  • Re: rozliczenie straty w PIT-38 Autor: ~sort [188.191.218.*]
    no przecież napisałem, że będę trzymał, chcę tylko poprawnie rozliczyć stratę poprzez sprzedaż i późniejsze odkupienie...
  • Re: rozliczenie straty w PIT-38 Autor: ~narodowy [79.191.156.*]
    sort...nie dręcz duszy....nie można rozliczyć straty jeśli nie sprzedasz na rynku regulowanym......zapytaj księgowej....
  • Re: rozliczenie straty w PIT-38 Autor: ~sort [188.191.218.*]
    Dnia 2014-01-03 o godz. 19:11 ~narodowy napisał(a):
    > sort...nie dręcz duszy....nie można rozliczyć straty jeśli
    > nie sprzedasz na rynku regulowanym......zapytaj
    > księgowej....

tak?

a z tego artykułu wynika co innego:

http://www.parkiet.com/artykul/1300006,1335089-Jak-rozliczyc-strate-podatkowa-z-akcji-spolki--ktora-jest-wycofywana-z-obrotu-gieldowego-.html

w końcu jestem posiadaczem tych akcji i będę miał umowę sprzedaży za konkretną kwotę...
  • Re: rozliczenie straty w PIT-38 Autor: ~sort [5.39.91.*]
    dla wszystkich zainteresowanych: MOŻNA ROZLICZYĆ TĄ STRATĘ JEŻELI DOKONA SIĘ SPRZEDAŻY AKCJI POZA RYNKIEM REGULOWANYM

poniżej interpretacja Izby Skarbowej w Katowicach:

http://interpretacja-podatkowa.pl/interpretacja/pokaz/1-_podatek-od-towarow-i-uslug-oraz-podatek-akcyzowy_/16-przepisy-ogolne/46-przedmiot-opodatkowania/124808-akcja-gielda-rozliczanie-straty-strata.html

ważne jest aby dokonać sprzedaży akcji poprzez umowę sprzedaży, bo samo posiadanie akcji po ich wycofaniu nie uprawnia do rozliczenia straty - zgodnie zresztą z interpretacją Izby Skarbowej w Katowiach (akapit zaczynający się od "Natomiast w sytuacji, gdyby wnioskodawca dokonał odpłatnego zbycia akcji spółki (np. poza obrotem giełdowym) "

Jeżeli ktoś ma duża stratę na akcjach hydrobudowy polska, polecam znaleźć kogoś znajomego/rodzinę kto zgodzi się odkupić tę akcje za jakąś symboliczną kwotę, a wtedy będzie można sobie rozliczyć stratę w PIT-38 i czekać na rozstrzygnięcia co do podziału majątku.

Mam nadzieję, że komuś z Was przydadzą się te informacje, bo przecież ktoś musiał zostać z tymi akcjami tak jak ja:)

P.S. ~narodowy, zastanów się nad zmianą księgowej...;)

Pozdrawiam
  • Re: rozliczenie straty w PIT-38 Autor: ~gosc [83.10.0.*]
    jezeli zarejestrowales te umowe w US i oplaciles oplate od czynnosci cywilno prawnych to tak
  • Re: rozliczenie straty w PIT-38 Autor: ~narodowy [83.28.138.*]
    tak się za specjalnie nie orientuje ale tak zawsze czytałem na innych forach że nie można.....w takim razie zapewne masz racje....
    tylko kij ma dwa końce, jak spiszesz umowę za grosze, aby zapłacić mały podatek chyba 1%
    i by się okazało że z tych akcji coś jeszcze będzie to masz podatek dochodowy.....no ale to byłby zapewne najmilszy podatek do zapłacenia w twoim życiu....i tego ci życzę....dzięki sort za info, na pewno się przyda....tylko trzeba to robić na dniach bo umowa musi być z 2013 r
    a na zapłacenie podatku jest jakiś termin,chyba 14 dni....wiec trzeba się spieszyć, no chyba
    że kwota sprzedaży jest mniejsza niż 1000 zł, wtedy podatek się nie należy...ale słyszałem że też trzeba powiadomić skarbowy...ale nie jestem pewien...trzeba sprawdzić....
[x]
HBPOLSKA 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.