Dnia 2013-11-28 o godz. 11:07 ~DonKichot napisał(a):
> Zważywszy na cenę skrobi ziemniaczanej czy PEPEES może
> wzrosnąc o 100%. Nie wspominam tu jeszcze o możliwych
> przejęciach przez firmę?
Dawno sie nie odzywałem... zastanawiałem sie czy zainwestować w PEPEES.
I doszedłem do wniosku, że to odpowiednia pora i cena korzystna, więc mam mały pakiecik .
Jest szereg przesłanek wskazujących, że ceny akcji PEPEESU wzrosną w perspektywie może nie dni, ale tygodni i miesięcy. Najważniesze z nich to:
- dosyc wyraźny wzrost cen skrobi w ostatnim okresie (wzrost powyżej 2500 zł/tone),
spowodowany głównie spadkiem produkcji skrobi w Europie, w tym zwłaszcza w Niemczech, które są największym producentem w UE (produkcja ok. 5-razy większa niż w Polsce), Równeż ceny płacone rolnikom za ziemniaki skrobiowe w innych krajach UE ponownie wzrosły w tym roku, co spowodowało dalszy wzrost kosztów produkcji skrobi,
-duże prawdopodobieństwo wprowadzenia dopłat dla plantatorów ziemniaków skrobiowych w Polsce, a to będzie oznaczać tańszy surowiec dla dla przemysłu skrobiowego. Sam moment decyzji o wprowadzeniu tych dopłat może dać impuls prowzrostowy, ale to w pierwszych miesiącach 2014 r.,
- inne przesłanki do wzrostu to niska obecna wycena spółki, a przed nami przynajmniej pół roku czy rok hossy.
Panie Wiesiu! No i co z tego że cena skrobi jest wysoka jak władze spółki pożerają nawet małe zyski. Niech Pan dokładnie spojrzy na sprawozdania finansowe. Oni nie mają opamiętania. Czy Pan wie jakie są wynagrodzenia członkòw zarządu? Ta spółka nie jest warta nawet swojej ceny nominalnej czyli .... 6 groszy. Niech dalej olewają producentów ziemniaków i akcjonariuszy to tego papieru nikt nie kupi!!!
Gdyby Pepees miał wskaźniki takie, jak przeciętnie w branży, to cena do WK byłaby przynajmniej na poziomie 1. Gdyby był zarządzany tak jak Trzemeszno i taką miał bazę surowcową, to kosztowałby powyżej 2 zł/akcję. Uwzględniam uwarunkowania zewnętrzne, ale i to, co się dzieje w Pepeesie, chociaż moja wiedza w tym zakresie jest ograniczona. Napisałem wcześniej, dlaczego Pepees może wzrosnąć. Przez sentyment do branży zakupiłem mały pakiet. Przed raportem rocznym, jeśli nie wcześniej, sprzedam.
Dnia 2013-12-05 o godz. 21:29 ~lorg napisał(a):
> Panie Wiesiu! No i co z tego że cena skrobi jest wysoka jak
> władze spółki pożerają nawet małe zyski. Niech Pan
> dokładnie spojrzy na sprawozdania finansowe. Oni nie mają
> opamiętania. Czy Pan wie jakie są wynagrodzenia
> członkòw zarządu? Ta spółka nie jest warta
> nawet swojej ceny nominalnej czyli .... 6 groszy. Niech
> dalej olewają producentów ziemniaków i akcjonariuszy to
> tego papieru nikt nie kupi!!!
HE HE TO PO WCHODZISZ NA FORUM JAK TO TAKI ŚMIEĆ,,,,WYRAZNIE WIDAC ZE JESTES ZAINTERESOWANY
Przez misia go go ...nie chca kupowac od góry i polepszyc obrazu papieru z punktu analizy technicznej ..od wczesniej zbierali papier dosyc dysktrenie od wczoraj nastawili koszyk na 47 gr i zbieraja z ukrytego zlecenia...glupich coraz mniej zeby oddwac na 2 letnich minimach...
Po przeanalizowaniu faktów z przykrością stwierdzam że to leci na 30-20gr, Też miałem nadzieję na zwyżkę ale nie da się ukryć że w tym roku ziemniaki obrodziły bardzo słabo a co za tym idzie zysk bardzo słaby. Może jak kiedyś przejdą na pszenice to kto wie. jak nie upadną wcześniej. Do zobaczenia w przyszłym roku. Może.