Dnia 2013-11-28 o godz. 11:07 ~DonKichot napisał(a):
> Zważywszy na cenę skrobi ziemniaczanej czy PEPEES może
> wzrosnąc o 100%. Nie wspominam tu jeszcze o możliwych
> przejęciach przez firmę?
Dawno sie nie odzywałem... zastanawiałem sie czy zainwestować w PEPEES.
I doszedłem do wniosku, że to odpowiednia pora i cena korzystna, więc mam mały pakiecik .
Jest szereg przesłanek wskazujących, że ceny akcji PEPEESU wzrosną w perspektywie może nie dni, ale tygodni i miesięcy. Najważniesze z nich to:
- dosyc wyraźny wzrost cen skrobi w ostatnim okresie (wzrost powyżej 2500 zł/tone),
spowodowany głównie spadkiem produkcji skrobi w Europie, w tym zwłaszcza w Niemczech, które są największym producentem w UE (produkcja ok. 5-razy większa niż w Polsce), Równeż ceny płacone rolnikom za ziemniaki skrobiowe w innych krajach UE ponownie wzrosły w tym roku, co spowodowało dalszy wzrost kosztów produkcji skrobi,
-duże prawdopodobieństwo wprowadzenia dopłat dla plantatorów ziemniaków skrobiowych w Polsce, a to będzie oznaczać tańszy surowiec dla dla przemysłu skrobiowego. Sam moment decyzji o wprowadzeniu tych dopłat może dać impuls prowzrostowy, ale to w pierwszych miesiącach 2014 r.,
- inne przesłanki do wzrostu to niska obecna wycena spółki, a przed nami przynajmniej pół roku czy rok hossy.
Pozdrawiam