Przeslalem ponizszego e-maila do spolki, mam nadzieje ze odpowiedz otrzymam i bede mogl sie nia podzielic.
Szanowni Panstwo
Jestem jednym z inwestorow indywidualnych i oczywiscie bardzo zalezy mi na rozwoju firmy no i na tym zeby przynosila wymierne korzysci finansowe. Niestety polityka informacyjna firmy pozostawia wiele do zyczenia ostatnio. Rozumiem ze firma znajduje sie w bardzo waznym momencie i wszyscy oczekuja na informacje dotyczace postepu poszczegolnych projektow. Rozumie rowniez ze firma nie bylaby w stanie odpowiadac na wszystkie pytania oddzielnie bo zapewne dnia i nocy by nie starczylo.
Czy moglbym zadac kilka pytan i jesli zdecyduja sie Panstwo na nie odpowiedziec zamiescic odpowiedz na forum Bankier.pl ? W ten sposob wszystkie zainteresowane osoby mialyby latwy dostep do informacji a co pewien czas moglbym takie pytania zbierac i potem przekazywac je w przetworzonej formie Panstwa firmie ? Inwestorzy indywidualni na pewno doceniliby taka forme komunikacji. Oczywiscie nie mowimy tu o przekazywaniu informacji kluczowych ktore sa objete tajemnicami handlowymi lub musza Panstwo je publikowac oficjalnie za posrednictwem gieldy. Mysle raczej o sprawach o ktorych publika wiedze juz posiada i moze nie do konca jest doinformowana na temat stanu ich zaawansowania.
1. Czy Laboratorium jest juz w pelni wykonczone, oddane do uzytku i prowadzi dzialanosc komercyja jak zakladano ?
2. Ktore projekty badawcze-komercyjne wspomniane na przestrzeni kilku lat sa wciaz aktualne a ktore zostaly przez firme zarzucone
5. Czy mozliwe by bylo zorganizowanie przez firme dnia otwartego dla inwestorow indywidualnych gdzie inwestorzy mogliby zwiedzic Laboratorium (oczywiscie strefy do tego wyznaczone) i spotkac sie z przedstawicielaami zarzadu i kadry naukowej ?
Jak Panstwo widza, powyzsze pytania sa zupelnie ordynarne i dotycza wylacznie podstawowych faktow na temat dzialalnosci biezacej spolki.
Ponizej odpowiedz otrzymana ze spolki. Mysle ze jesli jakies pytania sa jeszcze albo tematy nie poruszone, byloby milo jakby ktos pytanie i ewentualna odpowiedz tu wkleil, do wgladu wszystkich zainteresowanych inwestorow. Milo zauwazyc ze sspolka zyje i nie lekcewazy malych.
Szanowny Panie,
w odpowiedzi na Pana mail informujemy, że odpowiedzi na najczęściej zadawane przez Inwestorów pytania znajdują się w przekazanym raporcie kwartalnym. Jest on przygotowany w obszernej wersji odpowiadającej rocznym wersjom sprawozdań finansowych, tak więc ilość informacji jakie można z niego zaczerpnąć jest znacznie większa niż w innych spółkach publikujących skróconą wersję. Sprawozdanie obrazuje sytuację finansową spółki, natomiast nie może obrazować bieżących działań operacyjnych które będą miały wpływ na dalszą kondycję Spółki.
W omawianym raportem okresie Spółka nie realizowała na bieżąco zobowiązań z uwagi na zaburzenia finansowe wynikające z toczącego się procesu z Generalnym Wykonawcą laboratorium w Kajetanach tj. Budimex SA. Proces jest w trakcie i do jego zakończenia nie ma możliwości przekazywania do publicznej informacji żadnych szczegółów. Na przestrzeni najbliższego półrocza Spółka planuje zakończyć inwentaryzację prac zaniechanych, niewykonanych bądź źle wykonanych przez Budimex SA i uzyskać certyfikację dla Banku Tkanek i Komórek czyli realizować działalność wytwórczą.
Z uwagi na trudną sytuację zintensyfikowane zostały działania związane z poszukiwaniem inwestora. Ponadto prowadzone były działania zmierzające do restrukturyzacji odsetek bankowych czego efektem było podpisanie dwóch porozumień z konsorcjum bankowym (szczegółowe informacje co do treści znajdzie Pan w Sprawozdaniu finansowym, oraz raportach bieżących). Zarząd podejmuje szereg działań mających na celu odzyskanie płynności finansowej i realizację założeń biznesowych
Żaden z wymienionych przez Pana projektów nie został przez Spółkę zarzucony.
Co do możliwości zorganizowania spotkania Zarząd Euroimplant zawsze był otwarty na kontakt z inwestorami. Spotkanie takie wymagałoby wcześniejszych ustaleń.
Akcjonariusze, którzy po analizie sprawozdania oraz raportu do sprawozdania finansowego mają dodatkowe pytania zawsze mają możliwość zadania pytań drogą mailową poprzez dział relacji inwestorskich tak jak Pan to zrobił, tak więc kwestię przekazywania informacji na forum publicznym pozostawiamy do Pana decyzji.
Dzieki Dominic. Wreszcie ktoś konkretny na forum a nie tylko biadolenie i naganianie.
Oprócz tego co uzyskałeś ważny jest jeszcze jeden temat a mianowicie los spółek groszowych na GPW. Nie znam do końca regulacji ale w mojej ocenie może to się zakonczyć zcaleniem na wyraźną groźbę GPW w związku z nowymi regulacjami. Przy obecnej kondycji spółki może to prowadzić do dalszych spadków. Drugim wyjsciem jest przeniesieni na notowania jednolite. Ale to już kwestia decyzji GPW.
Wracając do odpowiedzi w podobnym tonie wypowiadali się jak do nich dzwoniłem. W mojej ocenie proces z Budimexem potrwa jeszcze trochę. Czy wyjdą z tego obronną ręką trudno powiedzieć. Martwi mnie bardzo brak płynności. Nikt przy zdrowych zmysłach nie zainteresuje się taką spółką. Inwestor może okazać się tylko złudną nadzieją...
Ciężko powiedzieć co będzie się działo. Za dużo jednak jestem do tyłu żeby teraz od tak się wycofać. Dzięki Dominic.....jak masz ochotę pogadać inprivate daj znać.......
Naprawdę dobra robota Dominic przynajmniej mamy biało na czarnym co sie obecnie dzieje w spółce.
Czyli praktycznie pół roku bez żadnych ruchów ze strony spółki.