• ALTA S.A. Autor: ~ Anginsan [83.23.140.*]
    Hey, od jakiegoś czasu analizuje spólke ALTA S.A. (dawny TUP S.A.) i chce się podzielić moimi spostrzeżeniami na temat tej spółki.
    Kilka danych:
    C/WK 0,38
    Kurs z dnia 22.11.2013 / 4,39zł

Spólka w czerwcu ogłosiła nową strategie która w skrócie ma polegac na sprzedaży wszystkich nieruchomości komercyjnych.
    Link do wywiadu z Prezesem Robertem Moritzem
    http://www.tvn24.pl/wideo/z-anteny/nowa-strategia-tup,795824.html?playlist_id=16163
    ALTA ma skupić się tylko na budowie pierwszego i jedynego w Polsce całego miasta nad zalewem Siewierz Jeziorna. Prace są zaawansowane a pierwsze domy czy mieszkania już zarezerwowane lub sprzedane. Ale do tego wrócę później.
    W krótkim terminie najbardziej interesująca jest kwestia kasy jaką Alta pozyska z wyprzedaży nieruchomości komercyjnych. Wg zapowiedzi Moritza spółka pozyska w ten sposób na czysto (po spłacie kredytów) miedzy 60-70 mln zł. Przeglądnąłem portfel którym dysponuje TUP Property spółka należąca do ALTA SA i mamy na sprzedaż kilka Biedronek, kilka biurowców i hal z najemcami, Centrum Handlowe CITYPOINT z Multikinem, nowowybudowany budynek mieszkalny w Warszawie (kilkanaście mieszkań) + wiele innych nieruchomości. Ze sprzedażą większości nie powinno być najmniewjszego problemu ponieważ są z najemcami. Prezes zapowiedział ze usyskana w ten sposób sumę przeznaczy na skup akcji własnych (jest już uchwała) oraz wypłatę dywidendy.
    I tu najciekawsze. Gdyby ALTA przeznaczyła połowe uzyskanej ze sprzedaży kasy na skup akcji, to mogłaby skupic cały freefloat po cenie 8zł za akcje. wydaje się więc ze notowania powinny w dość szybkim czasie zblizyc się do tej ceny. Ale 8zł za akcje to i tak będzie o wiele mniej niż wartość księgowa spółki - która wynosi na dzisiaj w granicach 12zł za akcje.

Proponuje co najmniej przyglądać się spółce i rowojowi wydarzeń.
    Pozdrawiam.
  • Re: ALTA S.A. Autor: ~ggg [50.165.3.*]
    Tu jest tylko problem czy ten siewierz to nie bedzie wtopa jak wejdziesz na strone to tylko jedne mieszkanie jest sprzedane i jedno zarezerwowane jak na takie niesamowite zainteresowanie to wyglada ze pies z kulawa noge nie chce tych ich super mieszkan w super miasteczku. To ze to moze byc lipa to da sie jescze przezyc tylo zeby zaczeli cos sprzedawac z nieruchomosci puki jest hossa i moze to ruszyc kursem bo o tych planach 20 letnich to posluchac mozna ale przy ognisku po wodce bo na trzezwo to raczej malo kogo obchodzi co zrobi spolka kiedy akcjonariusz bedzie juz w grobie choc moritz wydaje sie uwazac za niesmiertelnego kreslac swoje wizje.
  • Re: ALTA S.A. Autor: ~Folpic [66.222.226.*]
    Gdy czytam Wasze wpisy to zastanawiam sie nad tym czy

NAPRAWDE MYSLICIE ZE WASZE WPISY MAJA JAKIES ZNACZENIE DLA KURSU ?
  • Re: ALTA S.A. Autor: ~Anginsan [83.23.140.*]
    Dnia 2013-11-24 o godz. 20:07 ~ggg napisał(a):
    > Tu jest tylko problem czy ten siewierz to nie bedzie wtopa

Też się nad tym zastanawiałem. Miasto dopiero się buduje i jest to innowacyjne przedsiewięcie więc nie ma co się spodziewać ze już teraz klienci wykupią domy czy mieszkania. Wydaje mi się jednak ze jako jedyne takie przedsiewziecie w Polsce , przy dobrej reklamie (np. znany lubiany aktor reklamuje że tu kupił dom i będzie tu mieszkał) może to być naprawdę hit. Ten projekt może się także sam reklamować jak to np. stało się kilka dni temu -wyróżnienie w "Polska Nagroda Innowacji 2013" .Pozatym Moritz zapowiadał że czesc budynków będą budowali deweloperzy i to oni będą zajmować się sprzedażą.

To wszystko to przyszłośc - musimy poczekać co najmniej do wiosny by co kolwiek więcej na temat Siewierza powiedzieć.

Na razie warto skupic się na sprzedaży nieruchomości komercyjnych i obietnicach przeznaczenia tej kasy na skup akcji i dywidendę.
  • Re: ALTA S.A. Autor: ~TadeuszW [31.0.48.*]
    Technicznie spółka wygląda bardzo dobrze. Przebilismy szczyt na 4,25. Nastepny opór 5zł. To bedzie sprawdzian mocy spółki.
  • Re: ALTA S.A. Autor: ~tup [79.189.75.*]
    Chyba czas sprzedawać. Naganiaczy tu jak mrówek, a to nie wróży nic dobrego. Spółka tania ale prezes lubi zarabiać sam i raczej nie dzielić się z akcjonariuszami. Spójrzcie na historię.
  • Re: ALTA S.A. Autor: ~kris b [141.0.8.*]
    tak historia tej spolki jest b.skomplikowana.zmienili nazwe ktora nie wiadomo co oznacza bo stary tup sa zle sie kojarzyl
  • Re: ALTA S.A. Autor: ~TadeuszW [31.0.48.*]
    Na potwierdzenie zapoiwdzi o sprzedazy nieruchomości komercyjnych mamy to info:

Zarząd ALTA S.A. informuje, że w dniu 22 listopada 2013r. TUP Property S.A. (Spółka, Kredytobiorca), zawarła z DZ Bank AG oddział w Polsce (Kredytodawca) Aneks do umowy kredytowej z dnia 24 czerwca 2010r.
    Aneks został zawarty w celu doprecyzowania zapisów umowy kredytowej w szczególności zasad przedterminowej spłaty kredytu w przypadku sprzedaży nieruchomości, stanowiących zabezpieczenie kredytu.
    naganiaczy jak mrowek, trzy osoby na krzyz pisza spolka tolalnie zapomniana a ty piszesz takie farmazony naganiaczy jak mrowek to bylo na tupie przy 60 teraz to cmentarzysko jak zaczna cos robic to kurs sie zmieni i wtedy mrowki sie pojawia.
  • Re: ALTA S.A. Autor: ~przejeżdżający [213.158.222.*]
    Byłem w Siewierzu - widziałem budowę. Okolica piękna,robią zaraz też drogi.
    Myślę , że ta spółka ma przyszłość . Można zainwestować Wierzcie mi.
  • Re: ALTA S.A. Autor: ~Anginsan [83.23.134.*]
    Znalazlem wywiad na temat Siewierza z prezesem ALTA S.A. Robertem Moritzem.

http://gpwmedia.pl/wiadomosci/7865/tup_sa_siewierz_to_przelomowa_inwestycja/
  • Re: ALTA S.A. Autor: ~ggg [172.56.12.*]

TUP SA: Siewierz to przełomowa inwestycja
    Aktualności | 1 lipca 2013 r. godz. 16:05 (CET)
    Spółka TUP SA realizuje wyjątkowy na polską skalę projekt. Firma zamierza praktycznie od podstaw wybudować całe miasteczko. Sprzedaż domów i mieszkań ma ruszyć na jesieni.
    - to znajdz jeszcze ile juz sprzedali mamy zime, ja na razie licze na ta wyprzedaz majatku mam nadzieje ze zrobia to wczesniej niz siewerz okaze sie nastepna wtopa.
  • Re: ALTA S.A. Autor: ~Anginsan [83.23.43.*]
    Jak tłumaczył Moritz - Siewierz to jest tak innowacyjne przedsięwzięcie że aby znaleźć potencjalnych klientów trzeba naocznie im pokazać co kupują - czyli jak te miasto będzie wyglądać. To nie jest zwykły projekt deweloperski gdzie nabywcy potrafią kupować dziure w ziemi bo wiedzą co deweloper wybuduje. Moritz się z tym liczy dlatego jak zapowiadał, sprzedaż ruszy na jesieni ale większe rzesze nowych mieszkańców Siewierza można się spodziewać jak inwestycja chociaż w pewnej części powstanie i jako jedyny taki projekt w naszej części Europy zrobi się o nim głosno.
    Living-steel to tez byl innowacyjny projekt i tez trzeba bylo najpierw ludziom pokazac wiec nawet dzialke w centrum warszawy kupili grubo przeplacajac ale przeciez trzeba najpierw pokazac bo takie to innowacyjne. Ramy rowerowe tez byly innowacyjne paga ma jakies atrakcyjne czestotliwosci miala tez byc wprowadzona na gielde i co? Wiec puki co wole realna gotowke ze sprzedazy majatku(mam nadzieje ze z tego sie wywiaza), niz szklane domy w siewierzu. Lofty tez mialy byc innowacyjne, tu trzeba przyznac zarobili niezle chociaz dostali tylko pol kasy, ale to dlatego ze projekt sprzedali, ciekawe jak by na tym wyszli jak by mieli sami ta innowacyjna budowle doprowadzic do konca tam przynajmniej bylo to centrum miasta a tu mamy krzaki posrodku lak i jeziora na wakacje fajnie ale czy ludzie beda chcieli tam mieszkac? oby.
  • Re: ALTA S.A. Autor: ~Anginsan [83.8.122.*]
    Rozmawiałem w piatek z działem sprzedazy. Kobieta informowała mnie ze prace idą zgodnie z planem a zainteresowanie "nowym Siewierzem" jest bardzo duze. Pod koniec przyszłego tygodnia wybieram sie aby osobiście zobaczyc jak to wygląda. Mam tez spotkac sie na miejscu z przedstawicielem spólki aby opowiedział wiecej na temat inwestycji. Po powrocie napisze co i jak.
    To jakis konkret czekam na relacje ja niestey nie moge wybrac co na pewno bym zrobil gdybym byl w Polsce.
  • Re: ALTA S.A. Autor: ~giekak [83.17.73.*]
    Ciekawy jestem jak to wygląda. Napisz, proszę jak to oceniasz po wizycie na miejscu budowy osiedla.
[x]
ALTA -2,16% 1,58 2025-11-07 14:12:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.