• Zeby bylo jasne Autor: ~Ajgor [77.237.1.*]
    Dla tych co nie wiedza-a po wpisach wnioskuje. iz tacy sa NIE MA takiej opcji ze wycofa spoke a wy zostaniecie z akcjami! Musi je od was KUPIC!!!
    Ludzie, swoja droga co wy na gieldzie robicie... Jezeli wycofa spolke to musi wam zaplacic te 1.3 z wezwania!!! Wiec jak ktos teraz oddaje po 1.20 to mi sie chce smiac! Dalej jednak sadz, ze to on zbija kurs i liczy na niewiedze akcjonariuszy ktorych stara sie przestraszyc! Jedna jest pewne, w najgorszym wypadku dostaniecie te 1.3, wiec na boga opamietajcie sie!
    Trzymajcie akcje a jeszcze zarobimy, jak ktos ma wolne PLN w kieszeni to warto kupic!

Pozdrawiam!

• Re: Zeby bylo jasne Autor: ~olek [79.110.5.*]
    kolego nic nie musi wycofuje spółkę z giełdy a ty dostajesz do domu dokument że posiadasz akcje barlinka ale nie są one już przedmiotem obrotu na giełdzie możesz je sprzedać w drodze umowy cywilno prawnej tak mówią przepisy ale co zrobi solowow nie wiadomo wystarczy mu 80 %
  • Re: Zeby bylo jasne Autor: ~as [93.175.120.*]
    hahaha... dostajesz do domu? :-) o qrw... niezłe mózgi siedzą na tym forum. Rzucę ci hasło, a ty sobie pogoogluj: squeeze out .
  • Re: Zeby bylo jasne Autor: ~Kesz [178.235.232.*]
    Już mówiłem, że ten Olek to z Kielc jest...
  • Re: Zeby bylo jasne Autor: ~3671 [80.53.59.*]
    Przymusowy wykup musi być czy nie? czy ktoś to może jednoznacznie wyjaśnić bo z tego co słyszałem to przypus powstaje powyżej zebrania 90 % papieru. A czy na pewno poniżej tego progu także będzie przymusowy wykup i to w cenie nie niższej niż 1,3 zł.????? Sam mam pakiet, aktualna cena jest dla mnie śniesznie choć dla bezpieczeństwa mam certyfikat i jeszcze dzisiaj mogę pójść do PKO BP i zapisać się na wykup bo w razie czego nie chcę zostać z ręką w nocniku.
    Jeśli zatem macie twardą wiedzę proszę o jednoznaczną interpretację tej sytuacji
    W uzupełneniu mojego posta dodam że sama spółka twierdzi "że rozważy przymusowy wykup" w przypadku zebrania pow. 90 %. Czyli co? Jeśli zbierze więcej niż 80 ale mniej niż 90% to nie będzie musiała rozważyć przymusowego wykupu???
  • Re: Zeby bylo jasne Autor: ~as [94.42.140.*]
    google.com squeeze out
    Tak macie rację - na google jest sporo informacji tyle tylko, że wszyskie one mówią o przymusowym wykupie 5 % akcji przez udziałowców posiadających nie mnie 95 % a w przypadku Barlinka sytuacja jest zupełnie inna. Co wy na to????
  • Re: Zeby bylo jasne Autor: ~Franz [193.19.125.*]
    bo ksh opisuje squeeze out dla spółek innych niż publiczne, gdzie jest próg 95%
    dla spółek giełdowych ten próg jest obniżony do 90%.
    UWAGA - squeeze out jest prawem !!! a nie obowiązkiem akcjonariusza. innymi słowy wcale nie musi wyciskać mniejszościowych.
    Fakt - próg 95 %dotyczy spółek niepublicznego obrotu ale wreszcie ktoś przyznał, że M.S. może ale nie musi wykupić mniejszościowych powyżej 10% udziałów w spółce. Jest to jego prawo i pytanie brzmi czy będzie chciał z niego skorzystać bo żadnego obowiazku nie ma i nikt go do tego zmusić nie może. Wygląda na to, że pewność wykupu nie jest gwarantowana a raczej palcem na wodzie pisana. Zaczyna to średnio wyglądać.
  • Re: Zeby bylo jasne Autor: ~jan [83.23.92.*]
    Kolego trzymaj i nie pękaj, będzie dobrze
  • Re: Zeby bylo jasne Autor: ~Oszczegator [81.26.0.*]
    Niezłe bzdury wypisujecie.
    Zgodnie z ustawą o ofercie akcjonariuszowi spółki publicznej, który samodzielnie lub wspólnie z podmiotami od niego zależnymi osiągnął lub przekroczył 90 % ogólnej liczby głosów w tej spółce, przysługuje, w terminie trzech miesięcy od osiągnięcia lub przekroczenia tego progu, prawo żądania od pozostałych akcjonariuszy sprzedaży wszystkich posiadanych przez nich akcji (przymusowy wykup). Oczywiście cena przymusowego wykupu jest ściśle regulowana ustawą, więc akcjonariusz który ogłosił przymusowy wykup nie może zaniżać ceny. Nabycie akcji w wyniku przymusowego wykupu następuje bez zgody akcjonariusza, do którego skierowane jest żądanie wykupu, oznacza to że obecny akcjonariusz nie może odmówić sprzedaży akcji. Cała operacja jest dokonywana automatycznie, czyli z rachunku obecnego akcjonariusza są wyksięgowywane akcje i księgowana jest odpowiednia kwota która wynika z ustalonej ceny wykupu oraz posiadanych akcji.
    Fakt nie musi Michałek zarządzić przymusowego wykupu ale wtedy nie zdejmie spółki z giełdy.
    Jak zarządzi wykup to po takiej cenie jak wezwanie.
    Jak nie zarządzi to nie zdejmie spółki.
    Ale trochę już skupił na baranach więc wątpię żeby była nowa emisja bo najbardziej na tym by stracił on sam.

• Re: Zeby bylo jasne Autor: ~Ajgor [85.112.221.*]
    Dokladnie tak, dlatego dziwie sie ze ktos sprzedaje po 1,20...
  • Re: Zeby bylo jasne Autor: ~123 [83.23.92.*]
    Sam sobie sprzedaje przez podstawionego słupa
  • Re: Zeby bylo jasne Autor: ~Ajgor [85.112.221.*]
    No taka mam nadzieje....
  • Re: Zeby bylo jasne Autor: ~Gość [46.255.40.*]
    Panowie

tak obserwuje to co piszecie jako że mam trochę akcji Barlinka i postanowiłem zrobić test polegający na dokupieniu akcji co udało się zrobić beż żadnego problemu po cenie 1,23pln

I tu nie rozumiem wydawało mi się że MS będzie skupował wszystko więc czemu udało mi się kopić te akcje?,
    czy należy to rozumieć że nie jest już zainteresowany i ma wystarczająca ilość akcji?

Patrząc na tą sytuację mam nadzieję że żyjemy w państwie prawa i nie można zwinąć spółki z giełdy nie skupując 100% akcji - w najgorszym wypadku dostaniemy te 1,30pln co w moim wypadku jest sporą stratą więc trzymam do końca!
  • Re: Zeby bylo jasne Autor: ~123 [83.23.92.*]
    Popatrz więc jakie są obroty. Rajdowcowi chodzi o wystraszenie drobnych inwestorów i tym samym (poprzez zaniżony kurs giełdowy) zachęcenie do zapisów na wezwanie. Te kilka czy nawet kilkaset sztuk które możesz dokupić po zaniżonej cenie na giełdzie - nie ma dla cwaniaka żadnego znaczenia.
    TRZYMAĆ , NIE SPRZEDAWAĆ, EWENTUALNIE DOKUPIĆ - TYLKO TAK MOŻNA SIĘ OBRONIĆ
  • Re: Zeby bylo jasne Autor: ~olek [79.110.5.*]
    jeszcze raz powtarzam jak przekroczy 80% może wycofać akcje z rynku bez przymusowego wykupu po prostu zostajesz z akcjami które nie są w obrocie w zamian dostajesz świadectwo w formie pisemnej że jestes posiadaczem tych akcji i jak firma zechce to odkupi je od ciebie w drodze cywilno prawnej ale nie obowiązuje ją cena jak była w wezwaniu
  • Re: Zeby bylo jasne Autor: ~lol [180.216.118.*]
    Dnia 2013-11-22 o godz. 15:30 ~olek napisał(a):
    > jeszcze raz powtarzam jak przekroczy 80% może wycofać akcje
    > z rynku bez przymusowego wykupu po prostu zostajesz z
    > akcjami które nie są w obrocie w zamian dostajesz
    > świadectwo w formie pisemnej że jestes posiadaczem tych
    > akcji i jak firma zechce to odkupi je od ciebie w drodze
    > cywilno prawnej ale nie obowiązuje ją cena jak była w
    > wezwaniu

mylisz sie czlowieku, nie bedzie out z gieldy gdy nie bedzie skupione 100% akcji
    nie pisz wogole takich glupot, jak ty wogole sie tutaj znalazles nie znajac podstaw?

to gielda publiczna nie prywatna, tutaj obowiazuja prawa, na jamajce nie jestesmy, bananami nie handlujemy, ogarnij sie a jak nie poczytaj, polecam google.com, jak wiesz co to google bo po trsci twoich wypowiedzi wnioskuje ze malo co wiesz a duzo gadasz
  • Re: Zeby bylo jasne Autor: Rotterdam [78.30.117.*]
    To jak było z Elektrimem? Solorz wycofał spółkę z giełdy, a ludzie zostali z akcjami..
  • Re: Zeby bylo jasne Autor: ~lol [180.216.118.*]
    Dnia 2013-11-22 o godz. 16:29 Rotterdam napisał(a):
    > To jak było z Elektrimem? Solorz wycofał spółkę z giełdy, a
    > ludzie zostali z akcjami..

mylicie panowie bankructwo i likwidacje od sytuacji w ktorej jest barlinek
    To 2 rozne sprawy i 2 rozne sytuacje. Barlinek nie bankrutuje a wrecz przeciwnie, nachapal sie kosztem akcjonariuszy co pozowlilo mu powoli zaczac wychodzic na prosta, zaden nadzor nie zgodzi sie na wyjscie z gieldy kogos w takiej kondycji bez skupinia 100% akcji

Inaczej by to wygladalo gdyby BRK bankrutowalo
  • Re: Zeby bylo jasne Autor: ~GoŚĆ [46.255.40.*]
    Dziękuję,

też tak myślę że trzeba wykazać spokój i poczekać na rozwój sytuacji. Skoro Barlinek nie bankrutuje a co najwyżej za chwilę "zmieni właściciela" i możemy być spokojni z dużym prawdopodobieństwem zostanie na giełdzie lub w najgorszym wypadku będzie musiał odkupić akcje po 1,30 jak w wezwaniu tylko po co to robić?

Gdzieś w komunikatach spółki czytałem że rozważają nową emisje akcji więc raczej nie wyjdzie z giełdy

Reasumując trzymam i czekam, ewentualnie jeszcze dokupię jakieś drobiazgi

• Re: Zeby bylo jasne Autor: ~szejk75 [89.228.132.*]
    Czy aby na pewno przymusowy wykup będzie po 1.30 bo gdzieś mi się o uszy obiło że to ma być średnia z trzech ostatnich miesięcy?
  • Re: Zeby bylo jasne Autor: ~qwas [95.108.99.*]
    ot i art. w temacie:

www .finweb.pl/firmy/handel/11208-barlinek-zbliza-sie-do-wyjscia-z-gpw
[x]
BARLINEK 0,00% 1,22 2014-01-07 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.