Wyniki dużo lepsze niż w 2012 roku ,a więc są powody do radości -zrobiono ogromne zapasy surowca do produkcji w drugi m i trzecim kwartale roku-jest dobrze.
Ja oceniam je pozytywnie. Na poziomie zysku netto nawet bardzo dobrze.
Jedyna rysa w tym raporcie to dla mnie wzrost zobowiązań/należności. Jest duży.
Mam wrażenie że Helio może wypierać inne firmy z supermarketów w ten sposób, że oferuje dystrybutorom wydłużone terminy płatności, a samo musi w tym czasie posiłkować się kredytem.
Zważywszy jednak na to, ze stopy procentowe są najniższe w historii to jeśli taka polityka ma mieć jakikolwiek sens to właśnie teraz należy ją stosować.
Paradoksalnie b.dobre wyniki spowodowały spadki na kursie. Nakręceni wynikami akcjonariusze widzieli już 10 z przodu a tu nic takiego nie miało miejsca. Zniechęceni oddają akcje a to moim zdaniem dobry prognostyk :)
Cierpliwość na takich spółkach - bezcenna.
Pewnie, że można przyczepić się do -krótkich zobowiązań-, ale jeżeli firma wchodzi do nowych sieci (a to moim zdaniem właśnie przed świętami miało miejsce) to z marszu musi skredytować 3 - 4 miesiące albo lepiej. To powinno wyrównać się w pierwszym półroczu.
na pewno beda gorsze niz rok temu bo wielkanoc wypada w tym roku w IIQ
ale to każdy wie
a spada bo ukraiński traktor strzelił do rosyjskiego rolnika czy jakoś tak
Myślę że w czasie Wielkanocy pod koniec marca jest jednak większy popyt niż na Wielkanoc pod koniec kwietnia. Inna aura (rok temu była masa śniegu) to i mniejsza ochota na bakalie a większa na lżejsze potrawy.
Może się zdarzyć że II półroczy rdr wcale nie będzie takie super jeśli chodzi o zyski, chyba że będzie wzrost wyniku wskutek wejścia do nowych sieci handlowych.
Myślę że w czasie Wielkanocy pod koniec marca jest jednak większy popyt niż na Wielkanoc pod koniec kwietnia. Inna aura (rok temu była masa śniegu) to i mniejsza ochota na bakalie a większa na lżejsze potrawy.
Może się zdarzyć że II półroczy rdr wcale nie będzie takie super jeśli chodzi o zyski, chyba że będzie wzrost wyniku wskutek wejścia do nowych sieci handlowych.
Atlanta wyglada coraz lepiej na tle Helio...kurs zachowuje sie lepiej, cześć detaliczna wypadła lepiej w IQ a do tego teraz dywidenda...którą prezes helio zapowiadał juz rok temu a uzależniał ją od przejęcia. W sumie ani jedno ani drugie nie nastapiło. No tak renomy firmy to się nie zbuduje....