• Wyniki za IIIQ Autor: ~Maras [91.212.223.*]
    Po ostatniej zwyżce pod info o szacunku wyników i sumie umów trwa oczekiwanie na wyniki, które już za 9 dni. Czy tym razem będzie podobnie jak w poprzednich kwartałach, tzn. przed wynikami będzie podbitka, a po wynikach zjazd?

Myślę, że istotny będzie IVQ (nowe smartfony, tablety wiadomo...) więc tym razem nie musi być podobnie. Z drugiej strony jeżeli to rzeczywiście jakaś "gra" małych czy większych inwestorów to wszysto jest możliwe.

Co Wy na to, czego się spodziewacie?
  • Re: Wyniki za IIIQ Autor: ~JayD [188.33.199.*]
    Ja myślę że będzie podbitka ale nie taka wielka, a tym razem nie będzie zjazdu. :)
    Z tym że kwartał temu też myślałem że "tym razem" nie będzie zjazdu. ;)
    Zresztą i tak wszystko okaże się w przyszłym roku po zakończeniu IV kwartału.
  • Re: Wyniki za IIIQ Autor: ~bubu [212.160.172.*]
    ja myślę, że część się wysypie z racji tego że tak zawsze bywało :)
  • Re: Wyniki za IIIQ Autor: ~JayD [188.33.199.*]
    jak tak patrzę na kalendarz to myślę że w piątek 8ego po 15-16 będzie pierwsza podbitka aby ładnie zakończyć tydzień, a we wtorek i środę dalsza jazda w górę. W czwartek wyniki pewnie przed sesją i zobaczymy co się będzie działo. Część będzie chciała zjechać w dół jak to bywało w przeszłości ale czy jest "ktoś" kto przytrzyma zjazd?
  • Re: Wyniki za IIIQ Autor: ~B-B [178.180.125.*]
    STAWIAM NA 4 MLN ZŁ Z.N. ZA 2013
  • Re: Wyniki za IIIQ Autor: ~bcn [195.75.250.*]
    ale sie ktos ladnie bawi kursem za pomoca kilku akcji,
  • Re: Wyniki za IIIQ Autor: ~Maras [91.212.223.*]
    Zostłało 7 dni, w tym tylko 4 sesje. Zakładam, że wyniki będę opublikowane przed sesją 14-tego. Nikt poważny nie pozbywa się akcji (jeżeli nie musi) z wyjątkiem jakiegoś oszołoma, który usiłuje zwalić kurs kilkoma akcjami.

Pozdro
  • Re: Wyniki za IIIQ Autor: ~ats [213.216.97.*]
    wszyscy czekają bo wolą oddać na otwarciu sesji po publikacji wyników na -20% :)

Spółka zarobi przy dobrych wiatrach 0,5 mln zł i pewnie znowu będzie płacz i jęk rozczarowania.
  • Re: Wyniki za IIIQ Autor: ~bubu [212.160.172.*]
    w porządku, sprzedałeś swoje? po co masz być stratny 20%
  • Re: Wyniki za IIIQ Autor: ~Ats [213.216.97.*]
    niestety nie ma takich obrotów, abym mógł sprzedać bez zaniżania o 20-30%, stąd musze czekać na ponadprzeciętny wolumen, a taki jest z reguły po wynikach. Zatem czekam.
    0,5 mln PLN to źle? Moim zdaniem całkiem przyzwoity wynik jak na IIIQ w porównaniu do zeszłego roku, ale jednocześnie wynik narastająco byłby 2 mln PLN. Oczywiście dla tych, którzy oczekują 100% zysku z tydzień może być płacz i lament, ale dla poważniejszych inwestorów to byłby przyzwoity wynik w oczekiwaniu na IVQ.
  • Re: Wyniki za IIIQ Autor: ~Ats [213.216.97.*]
    0,5 mln zł jak na 2Q po którym był zjazd też było naprawdę niezłym wynikiem i sami widzieliśmy co było. Może akcjonariusze pójdą w końcu po rozum do głowy.
  • Re: Wyniki za IIIQ Autor: ~cac [31.175.170.*]
    Ats, coś w tym jest co piszesz.... i ten ostani zjazd nie był jedynym w stylu "nieoczekiwany zjazd". W ostatnich 12m już piąte kółeczko teraz idzie.
    praktycznie nie ma znaczenia jakie wyniki itd. bo scenariusz jak ma się i kiedy zachować kurs juz jest pewno dawno napisany. Tak tu jest od lat.
  • Re: Wyniki za IIIQ Autor: ~joł [188.122.6.*]
    kolego ats to sypaj sobie tam po pareset sztukna 3,42 ktoś dostawia ciagle to sobie sprzedasz w dobrej cenie.
  • Re: Wyniki za IIIQ Autor: ~maarc [95.172.74.*]
    Wyniki za 3Q (mam na myśli wynik netto) będą bardzo słabe z jednej prostej przyczyny: nowe modele smarftonów. Przyjmując, że wzięli 50 tys. szt. łącznie wszyskich modeli (Fun, DuoSmart i Next) po średnio 300 zł/szt. (zakłądam, że najwięcej w tym najdroższych Nextów), daje to koszt na poziomie 15 mln. i to im wejdzie do rachunku wyników za 3Q. Co innego 4Q. Wtedy powinniśmy zobaczyć wymierny efekt finansowy spowodowany gorączką na NEXT'y.....
    Jestem z natury optymistą, ale też staram się patrzeć krytycznie na Spółkę. Rozumiem, że masz wątpliwości co do wysokości zysku, ale na podstawie opublikowanego raportu o rekordowej sprzedaży istnieje większe prawdopodobieństwo dobrego wyniku.
    Już o tym pisałem, oczekuję wyniku na poziomie 500-700 tys PLN w IIIQ. Wszystko co poza tym przedziałem będzie pozytywne lub negatywne.
    brutalne prawde o tej spółce jest taka, że jak na czymś zarabiają, to idzie to bokiem do kieszeni właścicieli. Nam drobnym zostają ochłapy...
    Za każdym razem winik jest psuty jakimiś zdarzeniami jednorazowymi- a to wtopili kilka mln. na kontraktach walutowych, a to musieli zamykać nierentowne stoiska Teletorium, kiedy indziej musieli wyprzedać za bezcen dual-mymy, bo się z nich wycofują, a to zrobili 3mln rezerwy na złomowanie, itd. Do tego dochodzą jakieś tajemnicze pożyczki, zastrzeżenia audytora, KNF, etc.
    JAk na móg gust porządnych zysków tu nie zobaczymy. W 4 Q, będzie tak, że to co zarobią na NEXT'ach, zostanie zjedzone przez DuoSmart, którego sprzedaż jest beznadziejna, a którego partię testową kilku tys. szt. też kupili..
    A zyski z pozostałego asortymentu jak na moje oko idą do podstawionych firm pośredników. Bo jak inaczej wytłumaczyć fakt, że firma która handluje chińszczyzną, gdzie marże na dzień dobry idą w setkach %, robiąc przy tym 100 mln obrotu, od kilku lat jedzie na marży netto w wysokości 1%.... Walą Was wszyskich w ch...a i nikt tego nie widzi....
  • Re: Wyniki za IIIQ Autor: ~12456 [89.76.112.*]
    "Walą Was wszyskich w ch...a i nikt tego nie widzi...".

chyba powinno być NAS?
    Za każdym razem winik jest psuty jakimiś zdarzeniami jednorazowymi- a to wtopili kilka mln. na kontraktach walutowych, a to musieli zamykać nierentowne stoiska Teletorium, kiedy indziej musieli wyprzedać za bezcen dual-mymy, bo się z nich wycofują, a to zrobili 3mln rezerwy na złomowanie, itd. Do tego dochodzą jakieś tajemnicze pożyczki, zastrzeżenia audytora, KNF, etc.
    JAk na móg gust porządnych zysków tu nie zobaczymy. W 4 Q, będzie tak, że to co zarobią na NEXT'ach, zostanie zjedzone przez DuoSmart, którego sprzedaż jest beznadziejna, a którego partię testową kilku tys. szt. też kupili..
    A zyski z pozostałego asortymentu jak na moje oko idą do podstawionych firm pośredników. Bo jak inaczej wytłumaczyć fakt, że firma która handluje chińszczyzną, gdzie marże na dzień dobry idą w setkach %, robiąc przy tym 100 mln obrotu, od kilku lat jedzie na marży netto w wysokości 1%.... Walą Was wszyskich w ch...a i nikt tego nie widzi....
  • Re: Wyniki za IIIQ Autor: ~m. [188.33.236.*]
    też mnie to wkurzało... no ale malutcy nigdy nic nie maja do gadnai. oni sobie "usługami obcymi" wyprowadzaja kaskę, a do wyniku nic nie zostaje...

-> zapinamy zatem pasy! :)
  • Re: Wyniki za IIIQ Autor: ~ja [178.42.177.*]
    ~maarc
    Maarc juz lepiej niz nie komentuj bo swoja wiedza o podstawach ksiegowosci dajesz wyrazny sygnal z jak powaznym inwestorem mamy do czynienia
    Napisales ze cytuje"że wzięli 50 tys. szt. łącznie wszyskich modeli (Fun, DuoSmart i Next) po średnio 300 zł/szt. (zakłądam, że najwięcej w tym najdroższych Nextów), daje to koszt na poziomie 15 mln. i to im wejdzie do rachunku wyników za 3Q"

Poczyta sobie co to sa zapasy i czy jest to pozycja kosztowa czy bilansowa

• Re: Wyniki za IIIQ Autor: ~BijBiJ [66.206.236.*]
    Czy wyniki juz w tym tygodniu
    Zwykle im wieksza sprzedaz tym wiekszy zysk,ale nie w dzisiejszych czasach.
    Ksiegowosc mozna bardzo skomplikowac
    Zreszta to rowniez za bardzo nie wplywa na kurs tej spolki
    Zwykle tutaj kurs jest uzalezniony od obrotow im wieksze obroty tym wiecej ludzi wychodzi im mniejsze co oznacza ze ludzie wchodza
    Zobaczymy czy ta regola bedzie ciagla
  • Re: Wyniki za IIIQ Autor: ~Jib [66.206.236.*]
    O czym ty k.mowisz
[x]
TFONE 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.