Skoro GPW przyjęła kopie protokołu to uznała że notariusz nie popełnił błędu.Ale że o spółce głóśno poczekają na wpis władz do KRS.Matyjas nawet się nie odwoła-jest za cienki.Nosił wilk razy kilka-ponieśli i wilka.
I jakie to ma znaczenie? Jak okaże się (tego nie wiem), że decyzje podejmowane przez WZA nie było ważne bo nie było tych 25% zgodnie ze statutem jaki wtedy obowiązywał to macie tylko papier toaletowy na rachunku. Oczywiście tego nie wiem ale jeszcze nie widziałem takiego walnego na którym 60% uprawnionych do głosowania nie zabierało głosów ;-) A jeżeli policzyli te swoje 20% (mówie o devolution) do tego walnego to już mogą się zabierać do zwołania NWZA ;-)
rkm Miło Cie widzieć.Dzięki za rade sprzed paru tygodni.Teraz spałbym spokojniej ale..
Jedno pytanko.Czy Ty też wierzysz w przejęcie dla zagrabienia mienia??
Ta teoria to dla mnie troche bzdurna jest.
jakiego mienia / tam już nic nie mA, PO TO BYŁA TA CAŁA SZOPKA ,PODBICE,,potem wywalenie papieru na spokojnie, a tadek złota nie odda ,tam moz ejakis plastikowy kosz na śmieci pozostal .Tadek oddaj złoto złodzieju
Jakoś nie bardzo w to wierzę. Przejęcie spółki po 10 gr to Matyjas robił - chociaż wątpię, że wrogie i nikt nic o tym nie wiedział bo moim zdaniem było to poukładane od samego początku. Moim zdaniem bułgarzy dali się ubrać a potem zamiast skrócić złą inwestycje to wdepnęli w gówno. Niewykluczone też, że jest tak jak pisze kolega dalej i to wszystko też było poukładane.
Rkm - no proszę cie nie rób se jaj , czy ty naprawdę myslisz ze fund kupil wpierw 5 % po tygodni dokupil kolejne 5 % przypadkiem ? A po niecalych 2 tygodniach opylil 2 % nie wszystko a nastepnie dokupili kolejne prawie 13% przypadkiem ? Nieosmieszaj się prosze , tak sie nie robi jak sie wdepnie w g..no . Tak sie robi jak chce sie wykupic akcje z rynku . O żadnym przypadkowym wdepnieciu w gowno przy tak dużych obrotach nie ma mowy , 3 razy jak nie wiecej by to opchneli w ciagu tygodnia !
Pozdr
Dodatkowo wdeptując w to g...o postanowili zrobic zamieszanie i powolac do firmy osoby z branży metale szlachetne dyrektorów sprzedazy i prawników z nieskazitelną przeszloscią by potem w noc po walnym pomogli im wynieść zloto i ograbic tadka . Pomylcie a nie piszecie dyrdymaly
Moim zdaniem dzisiaj jesteśmy w ciekawszym momenie niż w czasie poprzedniego zawieszenie.Wtedy istniała realna groźba że raport za 2012 się nie pojawi.
Dzisiaj naszym problemem jest odgadnąć przyszłość.
Kto ma kule??????(szklaną)
Masz rację , niestety nie mam szklanej kuli i nie mam pojecia o co chodzi . Za to wiem jedno ze jestem bogadszy z dnia na dzien bo od kąd mam akcje pmi nie muszę pić kawy = baa nawet nie powinienem ! A w szczegolnosci po czytaniu niektorych glopod na tym forum .
Pozd...
best .Spokojnie wypij kawe .
Wg mnie mamy teraz spólke która posiada około 1,5-2,5 mln kapitału własnego,nie ma kredytów i jest notowana na gpw.Mamy też głownego udziałowca posiadającego około2,6mnl acji na które wydał około 1,5mln zł.To powoliło bądź pozwoli(jeśli będzie potrzebne drugie WZA) do przejęcia kontroli nad spólką.
Teraz niech szklana kula podpowie co z tego może w przyszłości wyniknąć.
TM i jego kontakty???Komu potrzebne? FV pokazują gdzie kupował a nabywcy się sami znajdują więć bez TM handel dalej może byc prowadzony itd ,itp.
Zastanawia mnie jedno dlaczego w siezibie spolki nikogo nie ma, nie ma zadnego kontaktu pod ktorym mozna bylo cos se dowiedziec i zatanawia mnie ta cisza zadnych komunikatow ze strony zarzadu powinni ustosunkowac sie do zaistnialej sytuacji nawet nie poinformowali o tym iz obrot akcjami zostal zawieszony poprzednim razem o zawieszeniu spolka informowala w swoich komunikatach, teraz ciasza jak makiem zasial. Jeszcze jedno odnosnie kworum posiadali powyzej 25% wszystkich akcji ale glosowali tylko 11% bo tylko tyle bylo zarjestrowane do glosowania pozostale potrzebne bylo tylko do uzyskania kworum i dlatego nie braly w glosowaniu. To moje przemyslenia moge sie mylic
Piszesz tak, bo posiadasz wiedzę, czy po prostu nie możesz się pogodzić ze stratą? Skąd możesz wiedzieć, czy jak dostarczą odpis z KRS-u to GPW nie wymyśli czegoś innego? A może w ogóle im nie zależy na odwieszeniu? Za dużo niewiadomych.
Konsekwencje niezgłoszenia zmiany w zarządzie do KRS
Tagi: KRS | spolka | zarzad
Odwołanie członka zarządu z pełnionej przez niego funkcji pociąga za sobą konieczność dokonania aktualizacji informacji wpisanych do Krajowego Rejestru Sądowego. Uchwała o odwołaniu członka zarządu, jak również rezygnacja z funkcji człoka zarządu, nie powoduje automatycznej zmiany w KRS. Kto powinien zgłosić zmianę w składzie zarządu do KRS i jakie możliwości ma były członek zarządu w sytuacji, gdy nie został on w terminie wykreślony z KRS-u?
Termin zgłoszenia zmiany do KRS
Zgodnie z artykułem 22 Ustawy o KRS: "Wniosek o wpis do Rejestru powinien być złożony nie później niż w terminie 7 dni. " W wypadku odwołania członka zarządu bądź złożenia przez niego rezygnacji, termin ten biegnie od dnia podjęcia stosowanej uchwały lub złożenia przez członka zarządu stosownego oświadczenia.
Kto zobowiązany jest do złożenia wniosku o zmianę danych w KRS?
Organem uprawnionym i zobowiązanym do dokonania zgłoszenia danych w KRS jest aktualny zarząd spółki, w której doszło do zmiany zarządu.
Jak zgłosić do KRS zmianę w składzie zarządu spółki?
Zmianę w składzie zarządu spólki, bez względu na to, czy polega wyłącznie na odwołaniu (bądź rezygnacji) jednego członka zarządu, odwołaniu członka zarządu i zastąpienie go inną osobą bądź zmianie całego składu zarządu, należy zgłosić na formularzu KRS-Z3 („Wniosek o zmianę danych podmiotu w rejestrze przedsiębiorców”) wraz z załączonym formularzem KRS-ZK, niezbędnymi dokumentami (dokument o powołaniu nowego członka zarządu, dokument o odwołaniu członka zarządu/oświadczenie członka zarządu o rezygnacji z funkcji członka zarządu, notarialnie poświadczony wzór podpisu nowego członka, a także oświadczenie o adresie i miejscu jego zamieszkania), opłatą sądową za wniosek i ogłoszenie w Monitorze Sądowym i Gospodarczym (250 zł opłaty sądowej za wpis i 250 zł za ogłoszenie w MSiG) oraz z formularzami RG-1 i NIP-2.
Zobacz: wzór wypełnionych formularzy KRS (KRS-Z3, KRS-ZE) - zmiana zarządu w spółce z o.o.
Brak zgłoszenia zmiany w zarządzie w odpowiednim terminie
Były członek zarządu jako osoba, która już nie posiada prawa do reprezentowania spółki, nie może wnosić o wykreślenie go z KRS. Może jednak poinformować sąd o fakcie jest odwołania lub rezygnacji. Takie działanie może zmotywować sąd do podjęcia opisanej poniżej procedury przewidzianej w art. 24 ust. 4 uKRS ( procedury opisana w art. 24 ust. 4 uKRS odnosi się nie tylko do dokonania wpisu, ale i także do wykreślenia członka). W szczególnie uzasadnionych okolicznościach Sąd rejestrowy może bowiem dokonać z urzędu wykreślenia danych pod warunkiem, iż stosowne dokumenty znajdują się w aktach rejestrowych i nie są to dane nieistotne, a ma to na celu potwierdzenie rzeczywistego stanu rzeczy.
W takim przypadku były członek zarządu powinien zwrócić się do sądu, wysyłając pismo informujące o upływie ustawowego terminu w ciągu, którego zarząd spółki powinien był zgłosić zmianę do KRS wraz z załączeniem odpowiednich dokumentów potwierdzających jego rezygnację lub odwołanie z funkcji członka zarządu. Warto również podkreślić w takim piśmie, iż dane, które nie zostały wykreślone, są istotne, a tym samym dokonanie przez sąd wykreślenia w tym przedmiocie jest konieczne i leży w interesie byłego członka zarządu. W wypadku nie skorzystania przez sąd z możliwości dokonania wpisu z urzędu, może on wszcząć tzw. postępowanie przymuszające, nakładające na Spółkę obowiązek złożenia właściwego wniosku.
Zobacz: wzór wniosku o podjęcie przez sąd z urzędu postępowania w sprawie wykreślenia byłego członka zarządu z KRS.
Postępowanie przymuszające
Uchybienie terminowi zgłoszenia lub w ogóle nie zgłoszenie zmiany do KRS może wiązać się poniesieniem odpowiedzialności przez osoby lub osobę do tego uprawnioną. Warto jednak mieć na uwadze, iż według art. 24 uKRS, w razie stwierdzenia, że wniosek o wpis do KRS lub dokumenty, których złożenie jest obowiązkowe, nie zostały złożone pomimo upływu terminu, sąd rejestrowy wezwie obowiązanych do ich złożenia, wyznaczając dodatkowy 7-dniowy termin, pod rygorem zastosowania grzywny. Niewykonanie wezwania sądu w wyznaczonym terminie umożliwia nałożenie przez sąd grzywny. Sąd rejestrowy może ponawiać grzywnę. Wysokość grzywny określają przepisy Kodeksu postepowania cywilnego. Zgodnie z art. 1052 Kodeksu postępowania cywilnego „Jednym postanowieniu sąd może wymierzyć grzywnę nie wyższą niż jeden tysiąc złotych, chyba że trzykrotne wymierzenie grzywny okazało się nieskuteczne.” Ogólna suma grzywien w tej samej sprawie nie może przewyższać stu tysięcy złotych, natomiast od 3.05.2012r. suma ta nie będzie mogła przekraczać miliona złotych.
W sytuacji, gdy zarówno wezwanie jak i nałożenie grzywny nie spowodują złożenia przez obowiązany podmiot wniosku o wpis lub dokumentów, których złożenie jest obowiązkowe, a w rejestrze w dalszym ciągu zamieszczony będzie wpis niezgodny z rzeczywistym stanem rzeczy, sąd rejestrowy z urzędu wykreśli ten wpis.
W szczególnie uzasadnionych przypadkach sąd rejestrowy posiada także uprawnienie do dokonania z urzędu wpisu danych odpowiadających rzeczywistemu stanowi rzeczy, o ile dokumenty stanowiące podstawę wpisu znajdują się w aktach rejestrowych, a dane te są istotne.
Odpowiedzialność za szkodę poniesioną przez niezgłoszenie zmiany w składzie zarządu do KRS.
Według art.18 uKRs- Podmiot wpisany do Rejestru ponosi odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną zgłoszeniem do Rejestru nieprawdziwych danych, jeżeli podlegały obowiązkowi wpisu na jego wniosek, a także niezgłoszeniem danych podlegających obowiązkowi wpisu do Rejestru w ustawowym terminie, chyba że szkoda nastąpiła wskutek siły wyższej albo wyłącznie z winy poszkodowanego lub osoby trzeciej, za którą nie ponosi odpowiedzialności. Tym samym w wypadku niezgłoszenia przez zarząd spółki zmiany w składzie zarządu do KRS, podmiot wpisany do rejestru ponosić będzie odpowiedzialność za wszystkie szkody powstałe u byłego członka zarządu z tego tytułu.
Z tego co wiem, to grzywny są faktycznie duże i sąd nie waha się ich orzekać. A jeśli w ciągu kilku miesięcy się tych zmian nie zgłosi, to temat przepada...