Kiedys byl 1zl..to po nowemu musialo by byc 10zl,hehe..eheh..bylo by Ciekawie jak by tu 1zl pekl. To jest jedyna szansa by sie nowi podlaczyli..przy tym ff...moze byc trudno:/.
wygląda na podbitkę pod wywalenie. jeszcze mają trochę do opchniecia wiec trza podciągnąć kurs , się drobnica podjara, będzie branko :-p
niestety te wzrosty na niskim wolumenie wiec to nic dobrego nie zwiastuje,
a tak w ogóle to oni już nie prowadzą zadnej dzialanosci, ani w Krakowie ani w lodzi nic nie robią.i to obniżenie kapitału na następnym walnym..............jednym słowem trup w szafie
piszecie jakbysciwe byli potłuczeni przez los lub rzady PO.
jak można porywnywac kurs przed resplitem i po przecież to sa dwie rozne wartości, dwa rozne odniesienia, zamiast przy niecie to do ksiazki
Nie wiem kolego o co Ci chodzi... dla mnie wartość mojego pakietu przed re-splitem i po re-splicie jest taka sama...różnica jest tylko taka,że akcja jest 10 razy więcej warta... ALE NOMINALNIE!!! Skoro moja akcja jest NOMINALNIE 10 razy więcej warta... a mam tych akcji stosunkowo 10 razy mniej... to ja nie rozumiem Twojego zdziwienia naszymi porównaniami.
Nie obraz się, ale jak Ty tego nie widzisz... to ja Ci powiem troszkę na odwrót... zamiast naganiać do czytania "mądrych książek o giełdzie", których na bankierze jest milion reklam... włóż prawdziwe pieniądze na giełdę i inwestuj realnie... może wtedy zrozumiesz rozczarowanie innych i porównywanie akcji przed re-splitem do akcji po re-splicie.
W woli wyjaśnienia, nie inwestuj nie mając podstaw, ale szczerze Ci powiem "sama pisałam magisterkę z rynku kapitałowego", że teoria do praktyki ma się na giełdzie... nijak. Pewnie, że jest różnica w akcjach po re-splicie... ale raczej tyczy się ona płynności tych akcji.
Z książek możesz się dowiedzieć jak giełda działa... ale nie dowiesz się jak widzę tego, że:
przed re-splitem pakiet akcji: 100 akcji x 10gr = 10zł
po re-splicie pakiet akcji: 10 akcja x 1zł = 10zł
Jeżeli nie widzisz, że to jest jedno i to samo... to szczerze życzę Ci szczęścia na giełdzie:)... bo będzie Ci potrzebne:).
Że nie wspomnę już o tym, że prowadzimy taką dyskusję na NC!!!!... i sam ten fakt jest już śmieszny:).
niuniu zgadzam sie z toba:) Tylko ja ci wyjasnie po co to jest.Masz 100mln akcji i maja w planach dodruk drugiego 500mln i kiepsko to wyglada i nikt tego nie wezmie bo sie obawia takiej ilosci akcji. Wiec 100mln i kurs np jak jest po 1 gr pojdzie na 10 gr to jest 900%up A jak zamienia 100mln na 1 mln i dodrukuja kolejne 5 mln zamiast 500 mln to wystrzal z 1 zl na 2 lub 3 zl jest niewielki ale znaczacy w kursie i nagania wiare na akcje aby wzieli i zapisali sie na te 5 mln akcji.A co za tym idzie zysk i mozliwosc powolnego wysypywania ulicy tych akcji z 3 zl do 10gr
Spokojnie..milczalam,bo po pracy lubie miec czas dla siebie i nie siedze na tym forum 24h. Teraz do XXX... zgadzam sie z Toba w 100%... wiem po co jest robiony re-split.. ta podbitka jeszcze w dodatku potwierdza cala akcje.
Osoba, ktora nie obserwowala tej spolki moze byc zaskoczona widzac taki skok wartosci.. i wejsc w nia.. na sam koniec jej egzystencji.
Tym niemniej moj wywod byl odnosnie sensu porownywania cen przed i po resplicie.. a nie odnosnie sensu robienia resplitu. Z tego powodu nadal podtrzymuje moje zdanie.
nie wiem, w którym momencie zauwazylas abym napisał ze zachęcam kogos, 'naganiam" jak napisalas do kupna chociażby jednej akcji, swtierdzilem jeno, ze cos drgnelo i tyle w temacie,
zapewniam Cie, ze doskonale rozumiem co stało się z moimi akcjami po resplicie, jednak dziekuje za wyjaśnienia,
nie chciałem nikogo urazic moim wpisem
ps na r-ku przed resplitem mialem strate (%), po resplicie nagle było 150% zysku,
tak tego nie rozumiem
dyskusje zawsze można prowadzic byle była ona owocna,
"piszecie jakbysciwe byli potłuczeni przez los lub rzady PO. jak można porywnywac kurs przed resplitem i po przecież to sa dwie rozne wartości, dwa rozne odniesienia, zamiast przy niecie to do ksiazki"
Stad wywnioskowalam wszystko.. troszke to lekcewazace podejscie do akcjonariuszy.
"ps na r-ku przed resplitem mialem strate (%), po resplicie nagle było 150% zysku, tak tego nie rozumiem"
Na rachunku masz procentowy wzrost ceny na akcje... ale kwota pieniedzy i wartosc Twojego waloru w ogole sie nie zmienila... wiec nie masz zysku w wysokosci 150% po samym resplicie. Wzrosla cena na akcje ale liczba akcji zmalala o ta sama proporcje.
to ze nie mam zysku doskonale tez wiem,
stwierdzam tylko, ze na r-ku BM tak podaja, jakby sam resplit powodowal wzrost wartości spolki, nie mam pojęcia jak BM na to w padlo, domyślam się tylko, ze nie tylko u mnie tak jest, smiem twierdzic rowniez, ze jest to ewidentny blad ze strony BM.
ps mam zeskanować r-ek żeby stwierdzić, ze tak jest
Moze troszeczke tak.. ale i tak jest fajnie.. mozna porozmawiac:).
Jak myslicie... przy takim ff to do ilu musza podciagnac by sie wyrzucic?
Nie wierze,ze to ktos nowy to bierze.. nowy nieswiadomy sie ponad 1zl podlaczy..teraz raczej ten kto ma kilkanascie % to bierze.. moze ff to potwierdzi, no chyba, ze biora na slupy.
Mnie wychodzi po nowemu max 1,40.. co wy na to? Biorac pod uwage,ze przy takiej cenie sporo zmeczonych malych zacznie sie wysypywac..moze troszke wiecej beda musieli podciagnac.. ale do ilu???
niech se ciągną do ilu chcą dla mnie to smiec i tyle...................
niestety plynnosc tu slaba więc jak szybko wzrosło na małym wolumenie to jeszcze szybciej może spac...............
chętnych do sprzedaży coraz więcej..................
raczej dzisiaj i jutro na zwalenie po co maja kupowac po 0,60 i pare groszy wiecej jak moze taniej wpasc , czekam na nastepny tydzien 1 zl musi przebic bo by na darmo byly terazniejsze zakupy.
oszolomy zrobili typowa podpuche zeby wam ozenic akcje no i teraz lykajcie -- na tej spolce bylo to przerabiane wielokrotnie co doprowadzilo do 3 groszy i teraz tez doprowadzi
1. zarząd ucieka
2. kasy nie ma w spółce
3. podbitka pod wywalenie akcyjek
4. możliwy badziewny list intencyjny od Ynwestora (:-p) i podpompują jeszcze bardziej
troszke dales do pieca -- przeciez jak wywinduja do 1 zl to wiesz ilu biedakow uszczesliwia ktorzy wysoko pokupili i tylko czekaja zeby ten szajs wywalic z minimalnym zyskiem -- - aj obstawian ze sypanko a zobaczymy jak oni to sobie wykumali - ale prawda jest taka ze jak podleca za wysoko strzela sobie sami w kolano i po jezdzie