A ja znowu kupiłem po 80,90zł i na razie trzymam. Czekam aż w końcu ludzie się opamiętają i ogłoszenie dalszego skupu oznacza słabość rynku. Wtedy defens się przyda a cena jak dla mnie może być. Szkoda tylko że wolumen na razie taki mały, ale może zwiększy się jak zaczniemy zbliżać się do 80zł.
zauwazcie ze 124zl i 120 stal w wrzesniu 2012 i po 110 smigal niecale po roku,temu kiedy sytucja byla bardzo zla,dzis kiedy sytuacja jest bardzo dobra,spolka pokazla po gorszym 1wszym polorczu do drugiego ze wynik ma lepszy,stabilne dochdoynie zagronze tak bardzo jak wszyscy pieprzyli,a 2polrocze winno byc lepsze,z racji chociazby wiekszego zuzcyia energii plus,dolcizniea chvaletnic sprzedazy ok 700mln zl!!!!!
to kurs conajmniej 100zl na wstepie powinnien wynosci!!!a pozniej do 120podjazd!!!!!
tym bardziej,ze wszystko co zle zostalo jzu zdyskontowane w cenie,a CEZ ejst najtanszym solidnym przedstwicielem,sektora enegetycznego z c/z 6,3(6.0) plus 7,5% wskaznikeim stopy dywidendy,duzym cash flowem,stabilnymiprzychodami i conwjaznijsze niskim zadlzueniem,w proowaniu z innymi wielkimi graczami,EDF SUEZ,RWE,itd nie wpsomne o polskich PGE CZY TAURON!
Ja nic nie porównuję, bo mój stosunek do jednej i drugiej spółki jest taki, jak do śniegu co leżał jeszcze w kwietniu. Za to dziwi mnie tylko to, że rynek tak samo się zachowuje w obu tych przypadkach, pomimo że są one z goła odmienne. Aha i z otwieraniem szampanów bym się wstrzymał, bo o ile na dziennym wybicie było, o tyle na tygodniowym i miesięcznym już nie, więc kierunek cały czas ten sam. Trend is your friend. Pozdrawiam.
Powtarzam jeszcze raz dla osób, które nie umieją czytać ze zrozumieniem. Nie porównuję spółek, tylko wykresy to raz. A dwa analiza nie była posiłkowaniem się do porównania ( którego nie było ), tylko do aktualnej sytuacji technicznej na CEZ.
Odbicie powiadasz. Bo co? Bo Ty tak chcesz? Na tygodniowym nastąpiło piękne odbicie od linii spadków, na dziennym kurs już także wrócił pod linię spadków.
mielismy wybicie z kanalu, teraz wydaje sie zjazd i odbicie od przelamanej lini. Jesli ja przebijemy dluga ladna swieca to niestety jazda w dol. Tak moze sie zdarzyc, gdyz rynki sa wykupione na maxa i wyczekuja na korekte. Na razie Ben ratuje kolegow i pomaga by indeksy nie spadly wiecej niz 0,5%.
Najbardziej porzadana spolka energetyczna powinan jzu byc,przy takich wskaznikach!!
nikt nie bawi sie 11mln zeby uwalac kurs przy tak duzej spolce!!!!
Dzis ladnie wycignal co sie dalo,choc duzo poprzewalal z wroa do wora co widac!
Ta spolka ejst wyceniana,najnizej ze wszytskich spolke obok taurona energetycznych jakie s ana rynku lecz tauron ma potezny dlug,a cez przy tak duzej skali dzialnosci i przychodach oraz dochodzie praktcyzne go nie ma,a za to ma ogromny cash flow! PLUS OTWRARTE NIEWYKORZYSTANE LINIE KREDTYOWE!!!!!! PATRZ RAPORT 1POLROCZE 2013
STABILNE PRZYCHODY,I PO SPRZEDAZY CHVALETNIC SPODZIEWMA SIE ZE STABILNY A NWET WIEKSZY ZYSK W TYM ROKU NIZ W 2012 a za rok wyzsza dywidnea,bo potrzeby rosna,po powdzi piniedze potrzebne od zaraz!!!!
Masz racje, ale jak rynki beda spadac to cez prawdopodobnie pujdzie z trendem. przeciez spadlo na 70 to dlaczego nie moze byc nizej. a wedlug mnie moze
poprzedni mozna smialo rzecz krach to bylo dyskontowanie zlych infor ktore sie zeszly w czasie tzn spadajce ceny enrgii,obawa o gospodarke,i spraw emisji CO2 plus ewentualna wyniki za 2013 ktre wbrew oczekiwaniom zanosi sie ze beda lepsze,sytucja gospodarcza czechow sie popraiwa ,krajow w ktorych dzialja,podbnie,choc wzrost nie musi byc dlugotrwaly,za to widac ze idzie w dobrym kierunku!
Natomaist my wybiismy sie z trendu spadkowego,i ladnie to zostalo zazanczone. Akcje tzryma mocny gracz,i tak anjprawde w jego decyzji lezy co i jak i gdzie i keidy??
natomsiat spolak jest mocno niedowartosciwoana,przy takich balonach jakie sa na rynku,Cez to spolka majaca dobre wyniki,duzy cash flow i niskie zadlzuenie z otwarta linia kredytowa,i dodatkowa kasa ktora w 3cim kwartale za chvaletnice wplynie ok 700mln zl!!
wynik po pierwszym polroczu ok,zamknieta albania,temat zakonczony to tez mialo wplyw na kurs w ostanim roku w ktorym cena z 124zl spadla do 70,18!!!
plus sytuacja na rynku w ktorej podbnie jak tauron cez moze wyskoie marze generowac na odsprzedawnaiu energii!! a nie jej wytwarzaniu ktore to jest rokorocznie mniejsze!!!
To madrze zarzadzana firma,jezeli ialbym wybierac firmy solidne,to napewno posatwilbym z branzy energetycznej na tauron i cez!!! to sa spolki wyceniane smieznie w stosunku do swojej pozycji,zasobow gotowkowych,oraz cash flowu,fakt tauron zadlzuony to moze budzic obawy,ale firma z takimz adlzuniem sobie spokojnie poradzi,majac zachodnia czesc polski moze spac spokojnie!
Cez takze,chociaz komplikacje w bulgarii z cenami licencja na srpzedaz,rumunia itd troche namieszlay co sie odbilo w kursie,natomaist teraz sytuacja ejst jzu opanowana,z tego co wiem ze spolki,bulgaria ok,ceny spadly i spadna natomaost nadal cez zarbia na tym rynku i to jest wazne!!!!!! albania zamniety temat,rumunia podbnie jak w bulgarii jest ok!czechy takze.
Dobre info powinny naplywac ze spolkia wtedy powrto na 120zl kwestia tygodni!jezlei trend wzrostowy zostanie zaznaczony to nie bedzie z tym problemu,narzie jest dobrze.