wysokość jest optymalna przy tych zyskach można się było czegoś takiego spodziewać podejrzewam patrząc na dywidendy u innych że to pobudzi ruch na akcjach, szczególnie że w ostatnim czasie mało się działo, ten kto wieszczył koniec Puław na giełdzie się przeliczył
wieksze ilości akcji sa skupowane bez lezenia w poczekalni:), natomiast małe zlecenia sprzedaży po 10-20 szt. ustalaja kurs dzienny,stąd od kilkunastu sesji marazm. zabawa ta jednak kiedys sie skończy.
z puli dywidendy , czyli 163 mln zł, "zaledwie" 6.7 mln trafi do akcjonariuszy ZAP-u posiadajacych 4.11% akcji jako ff. pozostałe prawie 157 mln zasili GA, a wlasciwie ATT jako waściciela. gdyby Skarb Państwa nadal pozostał w ZAP-ie z 50% udziałem otrzymałby ok. 81 mln zł z tytułu dywidendy, natomiast teraz,po zmianach w ZAP i ATT ,czyli po tym,co miało uratowac ATT od wrogiego przejecia, SP otrzyma ok. 54 mln. ( licze tylko dywidende zwiazaną z zyskiem ZAP-u). jednak akcje ZAP-u objete są zastawem w PZU,a taki zastaw może obejmowac także pożytki płynace z posiadania tychże akcji,czyli wypłacane dywidendy, o ile umowa zastawu mówi inaczej (tego nie wiem), czyli śmietanke spije PZU:).
a jak wygląda podatek CIT od dywidend ?
Jeżeli Państwo od tych 160mln pobierze podatek to maja 30mln od ręki, a potem pozostałe 130 wypłaci ZAT i znowu skasują 20% podatku :)
ja mam taki plan dla OFE, ażeby kupowały jak najmniej płynne spółki w ilościach hurtowych i podniosły wycene wsoich aktywów i pokazało polakom jak sie kurde zarabia a i rząd sie wystraszy pogorszenia nastrojów polaków gdy karzą sprzedawać akcjie!
Zakłady Azotowe Puławy uruchomią w piątek pierwszą w Polsce linię do produkcji stearyny, którą stosuje się przy produkcji kauczuków, świec, zniczy oraz klejów. Dotychczas stearyna sprowadzana była z Czech, Niemiec i Malezji. /Parkiet/
(BM BPH)
sektor chemii powinien zacząć pokazywać zyski. inwestycje z kilku poprzednich lat zaczynająć być oddawane do użytku.
zabawa w 10-siatki poranne sie jeszcze co prawda nie zakończyła,ale juz nie blokuje wzrostu kursu. sadziłem jednak,że dzieki tym kilku dniom wypoczynku kursu uzbiera się coś znaczącego po stronie sprzedazy w przedziale 160-170 zł. a tu nic. stad pytanie-do jakiego poziomu musi kurs wzrosnąć,żeby pojawiły sie wieksze oferty sprzedaży?? póki co nie widac zagrozenia dla wzrostu , a i o niezadowoleniu w ATT tez jakos ucichło. oby tak dalej:).
osobiscie tez nie mam zamiaru sprzedazy,ale..... kupujacy musza miec co kupowac,a tu nic godnego uwagi kupujacych,jezeli chodzi o ilość akcji sie nie pojawia:). nie mają nic do wyczyszczenia:), a nic lepiej nie działa na kurs ,jak czyszczenie podazy:). moze powyzej 170 cos sie wykluje do kupna:).
piątkowe zlecenia po 164 ,niewyczerpane w całości, dało znaczący impuls do wzrostu:). powoli,powoli pociąg z napisem "ZAP" zaczyna odjeżdzać w dobrym kierunku:). miejsc w przedziale " sprzedam" mniej z każdą stacją:). do stacji 27.12 .2013 czasu jeszcze troche zostało,ale ceny biletów będą rosły:):). pozdrawiam tych,którzy kupili bilety w przedsprzedaży:), bo taniej raczej juz tu nie będzie:).
ZAP: 10% mego portfela - jedyne czego pozostaje mi żałowac.
Żeby człowiek był mądrzejszy, to kupiłby na początku 2009 roku za 80% kapitału.
Same dywidendy, to cud miód i orzeszki.
"powoli,powoli......" przerodziło sie dzisiaj w TGV:). zobaczymy co bedzie dalej,bo taki dzień jak dzisiaj,to juz raczej nie ma miec prawa,bo do 195 w zleceniach stałych pozostało ok.1000 akcji. a co bedzie dalej????? tu juz potrzeba wrózki:):).
"24.09. Warszawa (PAP/Bloomberg) - Analitycy DM BZ WBK wydali rekomendację "kupuj" dla akcji Grupy Azoty Puławy z cenę docelową na poziomie 197 zł, "sprzedaj" dla Polic z ceną docelową 18 zł i "sprzedaj" dla Grupy Azoty z ceną na poziomie 59 zł.
W poniedziałek na zamknięciu kurs akcji Puław wynosił 177,90 zł, Polic 27,30 zł, a Grupy Azoty 78,85 zł. (PAP)"
czymże analitycy z BZWBK sie sugerowali ,że aż tak znacząco zmienili zdanie na temat ZAP?? jeszcze kilka miesiecy temu byli diametralnie odmiennego zdania:):). jak widać nie tylko pańksa łaska na pstrym koniu jeżdzi:).
przecena Polic w.g. nich do poziomu 18 zł jest moim zdaniem bezpodstawna! Police idą w dobrym kierunku ,i za kilka kwartałów będzie to widoczne.
GA.... no cóż.... zmiany ,które tam muszą zajść potrzebują czasu. cena ta zawiera własnie element czasu potrzebny do unowoczenienia tego zakładu. w tym wypadku kilka kwartałów nie wystarczy. zapowiedż wypuszczenia w przyszłym roku obligacji złotowych i euroobligacji najlepiej o tym świadczy.
taka mała dygresja..........:):) kilka tygodni temu(21.08) BZWBK pokazał AT ZAP-u, w.g. tej analizy górne ograniczenie wzrostu do ok.170 zł. teraz nagle 197:):). czyzby w BZWBK były dwie niezależne komórki co do AT i rekomendacji???:):).
do ekma-
o ile mnie pamięć nie myli to liczyłaś/eś na 160:), ale 160 minęło chyba zbyt szybko,zeby sprzedac?:).
do mrvice.... nie lubie takich nagłych wzrostów. potem jest nagły spadek. spokojne wzroty -tego życzyłem i nadal życze . ale.... ZAP jest nadal na poziomie 9.0 wskażnika cena do zysk, 1.31 wskaznika cena do wartości księgowej, wzrost skokowy wartości akcji był wielce prawdopodobny. problemem jest zbyt mały ff . duze zlecenia są zbierane bez mrugnięcia okiem, natomiast małe oferty czy to s, czy k stanowią o kursie. łatwo w takim wypadku o szybkie podbitki, i szybkie realizacje zysku. tzw. DT mają tu poletko do uprawy:). dlatego podwyższenie ff jest , o ile ZAP ma pozostac (a ma) na GPW , bardzo pożądaną okolicznością.
Faktycznie, pamięć cię nie myli, czekałam na 160 zł, ale dzięki czytaniu twoich postów wstrzymałam się ze sprzedażą :). Dobrze na tym wyszłam. Część akcji sprzedałam znacznie powyżej tych wyczekiwanych 160 zł. Część trzymam nadal, zobaczymy co nastąpi, pozdrawiam.
"Pięć organizacji związkowych działających w ZA Puławy domaga się 25% podwyżki płac za dobre wyniki. Spełnienie tych oczekiwań kosztowałoby firmę połączoną w Grupie Azoty 50 mln zł rocznie. /Dziennik Gazeta Prawna/"
mam nadzieje,że starzy akcjonariusze juz wiedzą jak to sie zakończy- zarząd da podwyżki w granicach 5-10 % ,związki pokrzyczą ,a załoga przyjmie oferte. to taka zabawa:):), jak co roku:).
co innego jest ciekawe w tym przydaku, a wlaściwie jak w przypadku kazdej spólki skarbu państwa,gdzie załoga otrzymała darmowe 15% akcji ( bo tak było w ZAP-ie)- zamiast stworzyc cos w rodzaju funduszu skupiajacego pracownicze akcje,który miałby mocny głos w rozmowach z zarządem, a co za tym idzie wpływ na podział zysku,ale podział na zasadzie -"mamy akcje,wiec chcemy jak największej dywidendy", to pracownicze akcje sie "ulotniły" i zamiast głosu właścicielskiego mamy głos "związkowców". ot, taka polska specyfika,która zawiera się w takim oto mysleniu - nie mam juz nic, bo sprzedałem co miałem,ale krzykiem wyrwe co mi sie nalezy,bo przecież ja nadal jestem kimś.
zarząd ZAP-u ma jednak twarde siedzenie:), a miękką dusze ma pod kontrolą:), i oby tak było zawsze.
"Wycena i rekomendacje. Wycena wszystkich trzech spółek w oparciu o model DCF pozwoliła nam wyznaczyć następujące
12-miesięczne ceny docelowe: 59 zł dla Grupy Azoty, 18 zł dla Grupy Azoty Police i 197 zł dla Grupy Azoty Puławy. Z wyceny
porównawczej (w oparciu o wskaźniki P/E i EV/EBITDA na lata 2013–15) wynikają natomiast ceny wynoszące odpowiednio
63,9 zł (Grupa Azoty), 23,8 zł (Police) i 218 zł (Puławy). W przypadku Puław oznacza to potencjał wzrostu o 26%, co skłania
nas do wydania rekomendacji „Kupuj”. Dla Grupy Azoty i Polic wydajemy natomiast zalecenie „Sprzedaj”."
moją opinie co do rynku nawozowego pozowole sobie zamieścic za kilka dni(trzeba zarobic na pisanie :)) ),ponieważ to ten rynek determinuje jeszcze póki co zyski ZAP-u,chociaż będą tutaj zmiany z uwagi na poczynione inwestycje kilka lat temu.