• ZBIERANIE Autor: ~barcarola [83.4.5.*]
    Czy to szaleńcy kupują spółkę, która ma zniknąć z GPW?
    Czy Czesi dokupują z rynku akcje PERMEDIi?
    Hmmm...

• Re: ZBIERANIE Autor: ~J23 [83.12.216.*]
    pewnie chcą zaksięgować sukces finansowy zwiększając wartość Permedii
    Przynajmniej ja tak myślę
  • Re: ZBIERANIE Autor: ~matt [188.138.84.*]
    zabierają albo czesi bo chcą zebrac z giełdy maksymalnie ile im się uda.
    albo zbiera ktoś dobrze poinformowany - mając wiedzę że będzie jakieś pozytywne info.
    Tak czy inaczej oba warianty są dobre dla tych co zostali z akcjami.
  • Re: ZBIERANIE Autor: ~barcarola [83.30.151.*]
    Myślę, że spokojnie trza czekać. Jest dobrze! Jak pisałem w innym wątku
    "czysta spółka" bez drobnych akcjonariuszy to CZESKI CEL!
  • Re: ZBIERANIE Autor: ~J23 [83.12.216.*]
    uważam, że wezwanie się Wyrwasowi nie udało i zobaczymy co będzie dalej. Zawiadomienie do Komisji co prawda wysłali-bo tak trzeba, ale zgody na przymusowy wykup nie dostaną bo nie mają 90% akcji (3 miechy od wezwania niedługo miną).
    Koledzy w BM jeszcze się bawią tylko po to by leszczy wystraszyć, ale tak naprawdę ktoś mocno trzyma ponad 10% akcji i dobrze kombinuje!!!!
  • Re: ZBIERANIE Autor: ~matt [85.25.84.*]
    Po dzisiejszym info wiadomo że to czesi w głównej mierze skupują - a skoro tak to nie ma najmniejszego sensu im oddawać akcji po takiej cenie. Oni mają mocne parcie na akcje więc będą chcieli kupic jak najwiecej akcji. Jeśli więc drobni akcjonariusze chca miec wyzsza cene to po prostu muszą się wstrzymać ze sprzedażą, czesi będą mieli wtedy mały orzech do zgryzienia:
    albo kupować po wyższych cenach albo zrobic kolejne wezwanie po wyzszej cenie niz ostatnio.
  • Re: ZBIERANIE Autor: ~Dim [83.243.32.*]
    Mnie to interesują takie zabawne triki.

W Ameryce mają coś takiego jak Naked short salling a u nas nie wiem czy takie coś istnieje.

Rachunki maklerskie się dzielą na dwa rodzaje. Te w których operacji może dokonywać tylko właściciel i takie rachunki gdzie właściciel widzi tylko właściwe saldo z akcjami ale nie wie czy fizycznie tam są czy biuro maklerskie dokonało nimi operacji pożyczki na swój rachunek.

Gdyby w Polsce też obowiązywał taki system to część posiadaczy PMD mogłoby myśleć że posiada te akcje podczas gdy biura maklerskie mające w umowie upoważnienie aby dokonywać operacji na własny rachunek pożyczyłyby te akcje tak by pożyczkobiorca przekroczył 90 % i ogłosił przymusowe wezwanie. Wzywający zgarnia 100% akcji, biura maklerskie zgarniają prowizje od umowy pożyczki akcji robiąc w balona posiadaczy rachunków, a byli posiadacze dostają cenę z wezwania.

Gdy OFE sprzedały część swoich udziałów w wezwaniu za 104 zł to pewnie się umówiły z Bochemie że resztę sprzedadzą na spadku od tych 100 zł i się więcej tego nie tkną.
    Czyli załadują towar na wielbłądy a jak zwierzaki się już wykończą to Bochemie jakimś trikiem sobie towar odbierze.To wezwanie za 104 to było wynagrodzeniem za odstąpienia OFE od długotrwałego inwestowania. O tamtym wezwaniu nikt się nie rozpisywał jak o tegorocznym. Raczej było poufne.
[x]
PERMEDIA -15,34% 8,00 2013-12-12 11:00:42
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.