• Ale info! Autor: ~mazi [195.117.202.*]
    Jest Klient na Śrem!
  • Re: Ale info! Autor: ~xxx [77.253.224.*]
    a notowania bez zmian :)
  • Re: Ale info! Autor: ~Ula [89.174.174.*]
    Kto kupi Śrem jak Ideon tańszy, to tylko ściema KRÓLA
  • Re: Ale info! Autor: ~optymista [89.72.32.*]
    Ide bedzie x10... kwestia czasu - mam nadzieje ze bedzie roslo szybko!
  • Re: Ale info! Autor: ~damian [89.71.195.*]
    Ludzie... czym wy się jaracie....

Fundusz sprawdzi czy warto zainwestować w tą elektrociepłownię?.

O ile mnie pamięć nie myli to dawny Centrozap zapłacił ok 20 mln PLN

- od ENEA SA z siedzibą w Poznaniu 6.860 sztuk akcji Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej w Śremie SA z siedzibą w Śremie o wartości nominalnej 1.000,00 zł każda, stanowiących 41,65% w kapitale zakładowym Spółki po łącznej cenie 9.611,82 tys. złotych. (Enea kupiła od Skarbu Państwa 41,65 proc. akcji Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej (PEC) w Śremie za 9,05 mln zł, tak na marginesie) - zatem po ok 2,5 roku sprawdzili, iż zakup był błędem i sprzedali....
    - od Dalkia Poznań Zespół Elektrociepłowni 51,0 % akcji Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej (PEC) w Śremie za cenę 10,08 mln zł, poinformowała spółka w komunikacie

Nie jestem pewien czy tam jest jakaś turbina parowa? Jeśli nie to jest klasyczna ciepłownia np. z kotłami WR-25, jak jest turbina to pewnie UP ok. 6-10 MWe, kotły OR-32.
    Tak więc nowy inwestor przede wszystkim sprawdzić czy warto zainwestować podobną kwotę, oraz co zrobić w perspektywie najbliższych lat w związku z nowymi wymaganiami dla emisji zanieczyszczeń. Mogę się jedynie domyślać... ale sądzę, iz Cnetrozap kupił PEC aby spalać w nim biomasę z Komi, nic z tego nie wyszło, tak więc pozbywa się ciepłowni/elektrociepłowni bo nie ma kasy na modernizacje, remonty...(np. budowa instalacji odsiarczania to około 20 mln PLN), spalanie biomasy - czy będzie się opłacać ? któż to wie... Modernizacja na blok gazowo-parowy...pytanie czy jest sieć gazowa?
    Jestem ciekaw... bo przecież inwestor będzie musiał zapłacić około 20 mln PLN, a może mniej (jak mniej to Centrozap wyjdzie ze startą), następne 20 - 120(150) mln w zależności od modernizacji.. dla samej ciepłowni/elektrociepłowni.

Pytanie jeszcze jak się ma tamtejszy rynek ciepła?

Ps. Sam wtopiłem tutaj kilka tyś. PLN...

• (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [77.9.235.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Ale info! Autor: ~Arek [37.31.47.*]
    A jak sprzeda Śrem, to co dalej???????
  • Re: Ale info! Autor: ~Dd [145.237.88.*]
    Zgasi światło i zamknie za sobą drzwi.
  • Re: Ale info! Autor: ~kjlj [87.105.250.*]
    tak to prawda zamknie drzwi i może wezmą sie za pana króla prześwietlą i zamkną
[x]
IDEON 0,00% 0,01 2018-05-18 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.