• co się stało - rapor Q1 jakby innej spółki Autor: ~Ciekawy [78.8.96.*]
    Zysk rok do roku poprawili ale kapitały własne spadły o 2/3. Widać ze to zmiana zasad rachunkowości ale kupowałem tanią wg c/wk spółkę o niskiej rentowności ROE (z perspektywa na poprawę) a nagle mam spółkę o dość wysokim C/WK za to o relatywnie wysokiej rentowności ROE - transformacja.

Czy ktoś może wytłumaczyć co oni pomieszali?
  • Re: co się stało - rapor Q1 jakby innej spółki Autor: ~realista [46.76.2.*]
    Obawiam się, że nowy zarząd stara się wykazać za wszelką cenę - niestety nie widać wzrostu przychodów ale księgowe sztuczki z wynikiem. Już w poprzednim kwartale wyczarowali wynik netto (przeszacowanie wartości nieruchomości i przejęcie nieruchomości - których pewnie nikt nie chciał kupić). W tym kwartale zwiększenia przychodów też nie widać a wynik "cudownie" się podwoił w porównaniu z tym sprzed roku - a przecież powinny dojść koszty otwarcia Rumunii i Bułgarii - skąd jak widać kasy na razie nie ma - pokazane marne 194 tys przychodów z Rumunii, ale wyszczególnienia kosztów zagranicy już nie ma. Krótkoterminowo pewnie podskoczy ale ja już bym się bał to tykać.
  • Re: co się stało - rapor Q1 jakby innej spółki Autor: analityk71 [78.8.96.*]
    Wynik podwojony więc ok ale ja nie lubię kięgowych malwersantów! Jak może z kwartału na kwartał kapitał spółki spaść o 350 mln zł (2/3) w raporcie nie być słowa wyjaśnienia?
  • Re: co się stało - rapor Q1 jakby innej spółki Autor: ~Euklides [83.22.79.*]
    http://inwestycje.pl/analizy/Trigon-DM-Kredyt-Inkaso---stabilizacja-odzyskow-zmiana-dotychczasowej-polityki-rachunkowosci;209545;0.html
  • Re: co się stało - rapor Q1 jakby innej spółki Autor: analityk71 [78.8.96.*]
    Dzięki - fajny link. Coś wyjaśnia.

We współczesnych zasadach rachunkowości za dużo jest szacunków a za mało faktów "tj. wpływów z portfeli pomniejszonych o szacowane koszty procesu." - to pozwala analitykom mieć mega duży wpływ na wynik. Skoro można z kwartału na kwartał obniżyć KW o 350 mln zł to pewno jest mini problemem zrobić wynik na minus 8 mln, + 8 mln lub zero (zależnie od tego czego akurat potrzebuje bardziej Zarząd) - niemiło.

Spółka coś nje jasno dla mnie liczy podatek dochodowy. W tym kwartale wynosi praktycznie 0% - odpisują jakieś ulgi? rozliczają stratę z lat ubiegłych? czy po prostu brakuje rezerwy na podatek odroczony?
  • Re: co się stało - rapor Q1 jakby innej spółki Autor: ~kris b [83.11.168.*]
    no to teraz wiemy ze za caly ten okres wartosc ki byla sztucznie zanizana.zmiana zasad rachunkowosci i 2/3 kapitalow wlasnych znika.to lepiej niz w cyrku.tym niemniej i tak ki pozostaje najtansza spokla w branzy i grunt ze zarabia.a co bedzie-pewnie troche drobnych spanikuje ale grubasy przez wiele dni zbieraly ladnie pakiety.chyba ze jutro naplynie oficjalne wyjasnienie ze strony spolki
  • Re: co się stało - rapor Q1 jakby innej spółki Autor: ~Euklides [83.22.79.*]
    Dlatego ja od początku nie podniecałem się tutaj wartością księgową i rzadko patrzę na wskaźnik C/WK. Tutaj jest ogromna dowolność ze strony spółek, wystarczy nadmiernie przeszacować nieruchomość czy inne rzeczy materialne, ale co z tego, jeżeli to nie pracuje na zysk spółki? Najważniejsza jest rentowność, i KRI zwiększa ją sukcesywnie. Błędem jest myślenie, że rynek "nie dostrzega" czegoś tak oczywistego. Przecież to nie jest tak, że każdy jeden głupek może podejrzeć wskaźniki, zobaczyć niskie C/WK, kupić akcje i zarobić krocie, bo reszta rynku tego rzekomo nie widzi. Zresztą temat niskiego C/WK rzeczowo wałkowany na forum stockwatch setki razy na Kopexie. Nie zdziwię się jednak, jeśli kurs spadnie znając wiedzę naszych graczy :) Będzie to okazja do zakupów i sprzedaży w granicach CO NAJMNIEJ 22-24zł w pierwszym kwartale następnego roku. W każdym razie taki jest mój target.
  • Re: co się stało - rapor Q1 jakby innej spółki Autor: ~kris b [83.11.168.*]
    wiekszosc biur maklerskich kiedy ki spalo na 13-14 zl zalecalo kupno od 18 do 22 zl/np.dm trigon/ a niektorzy z nas sie glowili czemu tak tanio.no to teraz wiemy.ale i tak po tym ''urealnieniu''ki jego akcje i tak sa 2-3 razy tansze wskaznikowo od takiego kruka i magellana.ja kolego w odroznieniu od ciebie jestem fundamentalista-c/wk.c/z wyniki .branza i gdzie jest kurs akcjii to dla mnie abecadlo inwestowania.kazdy ma swoje zasady
  • Re: co się stało - rapor Q1 jakby innej spółki Autor: ~kris b [194.242.62.*]
    zero paniki.rynek zareagowal na wyniki a zupelnie zignorowal nowa wycene ksiegowa.wyszedlem calym pakietem bo zonglowanie wskaznikami jest dla mnie zbyt niebezpieczne.zycze wszystkim na ki wszystkiego najlepszego papier jest ma maxach historycznych.powodzenia
  • Re: co się stało - rapor Q1 jakby innej spółki Autor: ~olo [178.36.193.*]
    czułem że to Ty puściłeś ten pakiet pozdro
  • Re: co się stało - rapor Q1 jakby innej spółki Autor: ~ciekawy [78.8.106.*]
    Ktoś mądry napisał wyjaśnienie na innym forum

"Teraz w aktywach należności wykazywane są w cenie nabycia, poprzednio byla bieżąca wartość przyszłych wpływów i dlatego w pasywach automatycznie powstawał kapitał z aktualizacji (wczesniej porównując z innymi spółkami należało wartość kapitałów skorygować o kapitał z aktualizacji). Obecnie już kapitału z aktualizacji nie ma. Upraszcza to znacznie czytanie bilansu. Ta korekta jest całkowicie neutralna. "

Z tą całkowitą neutralnością to bym polemizował o albo prawda jest że kapitał jest 160 mln albo 510 mln obie wielkości prawdą nie mogą być jednocześnie. Nie znam na tyle tej branży aby kusić się o ocenę która wielkość jest bardziej prawdziwa ale jeżeli cała branża pokazuje inaczej to lepiej iść w tą stronę (tak jak idzie KI) - dla mnie to nieprzyjemne zaskoczenie (nie poświeciłem widać dość czasu na zrozumienie co kupuję - niedobrze)
    Jak to rynek zareagował? Raport opublikowano po godz. 17tej. w środę. - pierwsza sesja będzie w poniedziałek.
  • Re: co się stało - rapor Q1 jakby innej spółki Autor: ~kris b [194.242.62.*]
    lubie jasne sytuacje ktore rozumiem.zycze wam na ki ladnej hossy i tyle w temacie/pozdro
    Całkiem prawdopodobne że rynek ucieszy się z poprawy zysku netto i żadnej paniki nie będzie ale ja również nie lubię takich technik i wyjdę przy pierwszych sygnałach osłabienia (ciasny stop loss)
  • Re: co się stało - rapor Q1 jakby innej spółki Autor: ~KI [78.30.101.*]
    Ojojoj...no i to jest właśnie najlepsze - brak zrozumienia podstawowych wskaźników i czytania ze zrozumieniem. Przecież już w ostatnim (rocznym) raporcie była informacja, że spółka będzie zmieniała zasady rachunkowości i wycenę portfeli do wartości godziwej. Kris - piszesz, że jesteś fundamentalistą a podstawowych różnic między składem kapitałów własnych Kredyt Inkaso i innych spółek nie widziałeś? Przecież to oczywiste, że jak np. KRUK ma C/Z = 13 i C/WK = 3,5 a KI C/Z = 11 a C/WK=0,4 to coś musi nie grać. No i jak Wy czytacie raporty analityczne? Przecież tam przy wycenie porównawczej zawsze KW Kredyt Inkaso były normalizowane (pomniejszane o przeszacowania) przed przyłożeniem mnożników. Tym wszystkim fundamentalistom którzy sprzedali KI polecam jakiś internetowy kurs czytania sprawozdań finansowych, bo na płacz się zbiera jak się czyta co tu wypisujecie.

W mojej ocenie (a znam i branżę i kwestię wycen dobrze) spółka po raz kolejny pokazuje świetne wyniki. Zysk niższy od ostatniego kwartału, ale to spowodowane nietypowymi nakładami na rozwój zagraniczny. Najważniejsze, że operacyjnie to wszystko się dobrze spina. W tej branży najważniejszy jest C/Z (właśnie przez to co było widać z KW spółki) a ten, przy przyłożeniu C/Z Kruka daje 25 złotych.

Co lepsi zarządzający funduszami dokupią, więc sprzedawajcie koledzy i koleżanki. Ja też od Was odkupię.
  • Re: co się stało - rapor Q1 jakby innej spółki Autor: ~realista [37.7.145.*]
    Wskaźniki, wskaźniki ........
    Do tej pory KI pokazywało faktyczne przychody z wierzytelności i koszty związane z ich nabywaniem a teraz tak jak inni będą rozpoznawać przychody zgodnie z krzywą odzysków netto tj. wpływów z portfeli pomniejszonych o szacowane koszty procesu. I wszystko fajnie gdyby nie to, że każdy może sobie stosować dowolne krzywe a my nie wiemy jak bardzo są one trafne (co gorsze obawiam się, że windykatorzy też nie - w sumie największe doświadczenie ma KRUK w tym sposobie). Jak patrzę na sprawozdania 1Q2012 i 1Q2013 to widzę niby wzrost przychodów z wierzytelności (przychody za 2012 i wpłaty od dłużników za 2013) o 9,2% i wzrost ogólnych przychodów o 11,9% a wzrost zysków ponad dwukrotny i to przy jednoczesnym rozwoju działalności za granicą (koszty, koszty). Sorry, ale jak dla mnie na tej spółce zaczęła się chyba kreatywna księgowość (m.in. przeszacowanie nieruchomości w IVQ aby na siłę pokazać zysk).
  • Re: co się stało - rapor Q1 jakby innej spółki Autor: ~realista [37.7.145.*]
    a przepraszam, bo wkradł mi się błąd - porównywalne wpłaty od dłużników 1Q2012 i 1Q2013 - nota XX do sprawzodania - wzrost aż o 3,8% - i to jest dla mnie problem - nie rośnie im ściągalność
[x]
KREDYTIN 1,76% 17,35 2025-03-26 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.