• easyCALL vs UBOAT-LINE - porównanie Autor: ~fisher [78.8.134.*]
    I tak dla porównania, zobaczmy jak prezentujemy się wobec innej super spółki z NC, Uboat-Line. Żeby nie było ściemy wybrałem jedną z najlepszych spółek z tego rynku i bardzo przyszłościową. Więc porównanie jest do elity a nie do jakiegoś gruchota. Obie spółkii nie mają zbyt dużego własnego majątku, żyją z obrotów,O-L pośredniczy we frachtach, easyCALL żyje z obsługi połączeń, callcenter.

Spółki weszły na NC mniej więcej w tym samym okresie i obie jeszcze niedawno pełzały po dnie czyli kosztowały poniżej złotówki.

W maju obie opublikowały raporty z pierwszy kwartał. U-L zysk milion dwieście, easyCall 600tys. Czyli Uboat miał zysk dwa razy większy, no i obecnie kurs, okolice 8-9 złotych jest dwa razy większy niż nasz czyli okolice 5 złotych. Wszystko w miarę logicznie i proporcjoanalnie? Kursy wydają się zachowywać podobnie i w zbliżony sposób reagować na wyniki?

Jest tylko jedno małe ALE.
    Otóż Uboat-Line ma 6 RAZY więcej akcji niż easyCALL. 6 milionów do 1 miliona.
    Żeby więc zachować proporcje należałoby pomnożyć obecną cenę easyCALL razy...SZEŚĆ!!!

Pewnym usprawiedliwieniem tej dysproporcji jest fakt, że U-L jakiś kwartał wcześniej przed nami zaczęła publikować dobre wyniki. Jednym słowem, będziemy tam gdzie oni są dzisiaj(co w naszym wypadku oznacza przedział 25-30) za 3 miesiące? :)

Odpowiedź już w środę.
  • Re: easyCALL vs UBOAT-LINE - porównanie Autor: ~Lolek [87.205.171.*]
    Weź jeszcze zareklamuj spółkę twoje wpisy przyciągają dużo nowych którym zawdzięczamy obrót 120 tyś.

Po twoim wpisie pod jednym z wątków sam się zainteresowałem tą spółka i kupiłem po 5,70.

Pozdrawiam
  • Re: easyCALL vs UBOAT-LINE - porównanie Autor: ~inwestor [178.36.218.*]
    Brawo, brawo. Wspaniała analiza. Po prostu geniusz.
  • Re: easyCALL vs UBOAT-LINE - porównanie Autor: ~heh [149.210.138.*]
    Jeśli ktoś uważa, że już jest drogo, to proponuję jeszcze porównać spółkę do AITON CALDWELL z sektora telekomunikacji, też notowana na NC.

Kapitalizacja 15,9 mln, ilość akcji 10 mln, też rosnącą na ostatniej sesji o ponad 16% mimo kapitalizacji w/w, mającą przychody za Ikw 3mln zysk 316 tys. wyniki gorsze, za to aktywa pieniężne wyższe wynoszące ok 3.2 mln zł.

Easycall po wzrostach ma obecnie kapitalizację 6.9 mln, przychody na zbliżonym poziomie, natomiast zysk ponad dwukrotnie wyższy, wynoszący 635 tys. i też posiadająca gotówkę w wysokości 1 mln zł.

Jak widać, nawet na tak prostym porównaniu, to AITON jest o 50% zbyt wysoko wyceniony, albo Easycall niedoszacowany , przy porównywalnej kapitalizacji kurs powinien wynosić 13,10 zł, a mimo to c/z dla Easycalll byłby bardziej korzystny.

Dlatego wcale nie dziwią mnie wzrosty na lukach bez prób ich domknięcia, kto próbuje je domykać, może wypaść z obiegu.
    Może jeszcze porównam do najpopularniejszego wskaźnika jakim jest cena zysk.

Dla rynku głównego obecnie wynosi 25.93
    o dziwo wspomniana już wcześniej spółka AITON o podobnym profilu działalności do EASYCALL też z rynku NC ma wskaźnik uwzględniając planowany zysk na ten rok w granicach 26, więc idealnie wpisuje się w średnią dla rynku głównego.

Gdyby brać pod uwagę tylko ten wskaźnik i zakładając, że Easycall następne kwartały nie będzie miał gorsze, czyli zysk w granicach 2.4mln/rok, to powinien kosztować, uwaga 52 złote !!!

Aż takim optymistą nie jestem, wystarczy c/z w granicach 10, to i tak dałoby wycenę w granicach 20 zł przy założeniach powyżej, co i tak w porównaniu do innych spółek tego sektora wskazywałoby na znaczne niedoszacowanie.
    Dla rynku głównego c/z obecnie wynosi 25.93, nie napisałem, że dla sektora telekomunikacyjnego ten wskaźnik jest liczony, oczywiście wspomniane spółki powyżej też do niego należą, to tak celem uzupełnienia. :-)))
  • Re: easyCALL vs UBOAT-LINE - porównanie Autor: ~fisher [78.9.7.*]
    heh, przyznam się że nie wiedziałem iż wskaźnik cena/zysk dal rynku głównego wynosi 25,9.

Biorąc pod uwagę, że my wreszcie zbliżyliśmy się do c/z=2, to mamy trochę do nadrobienia...

podam link do źródła

http://www.gpw.pl/portfele_indeksow#WIG-TELKOM

a tu z tego sektora spółki z NC

http://gielda.onet.pl/easycall-pl-spolka-akcyjna,42690,301,11,9114,profile-spolka-sektor

Przy Easycall jest znacznik HR, a to wynika z małej kapitalizacji spółki,
    zobaczymy jak policzą i czy jest szansa, że zniknie w podliczeniu tego kwartału, a tym samym wpadnie do indeksu NCIndex, ale i tak nic straconego, jeśli nie wrzuca przy najbliższej rewizji, to w 100% przy następnej będzie.
[x]
ECL 0,00% 19,10 2025-09-30 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.