ktos znalazl jakies artykuly na ten temat ? podobno jakies postepowania ukladowe z wierzycielami
cytuje
"Szczególne emocje wywołały już od rana akcje PBG (-47%), które rozpoczęły handel półtoragodzinnym opóźnieniem. Powodem było zawieszenie kursu w reakcji na ogłoszone propozycje układowe budowlanej spółki ze swoimi wierzycielami. Porozumienie zakłada dla nich emisję ponad 530 milionów akcji w cienie 1 PLN."
- redukcja to 50%
- oraz 15 % w gotówce. Reszta w akcjach.
Akcji będzie zatem bardzo dużo i wygląda na to, że HB będzie większościowym udziałowcem w PBG :-). Niestety nie podano:
- czy akcje dla HB będą "nieme" ?
- ile uznano finalnie z zgłoszonych przez HB wierzytelności ?
przecież uznano 38 mln więc o czym piszecie, nikt nie sprawdził uzasadnienia w Sądzie dlaczego tak mało uznano wierzytelności dla HBP, tam jest jedyna szansa iż większość zobowiązań HBP zostanie ujętych w układzie PBG, lecz to należało by sprawdzić w Sądzie a nie tak zupełnie bezpodstawnie podniecać się, ile akcji nowej emisji dostanie HBP jeżeli uznano 38 mln zobowiązań to odpowiedzcie sobie sami, pewnie będziemy głównym akcjonariuszem
lista jest już od długiego czasu znana można było się z nią zapoznać w sekretariacie Sądu ja dzwoniłem do Sądu i dlatego dowiedziałem się jaka kwota dla HBP została uznana pisałem o tym tydzień temu
pamiętajcie też, już o tym pisalem, że PBG miało z HBP wspólne zabezpieczenia i poręczenia, wiec, mogło wziąść je w układzie na siebie i odjąć od wierzytelności, wiec jeśli bedzie małe uznanie wierzytelnosci habety to może być mylące bez znajomości szczegółów, ale kasa bedzie sie i tak zgadzać, czyli po układzie będzie to na plus habety, ...mam nadzieję
że nie zrobią ...wałka...
a ja uważam, że HBP otrzyma pierwsza akcje PBG.
Syndyk oczywiście musi je od razu skierować do wierzycieli i tak czy chcą czy nie chcą muszą akcje PBG wziąć albo zrezygnować (np. ze względu na ich bezwartościowość albo na przekór Wiśniewskiemu) wtedy one przypadną akcjonariuszom.
No i w tym momencie wierzyciele PBG muszą sami zdecydować co zrobić a Wiśniewski będzie tylko sobie patrzył i nie musi nic negocjować
Stąd brak komunikatu o postępie negocjacji na PBG
Mogły by wszystkie - to habeta za te krzywdy do pożądku by staneła na przednich nogach i tak by z radości rżała że wszystkie złodzieje by do pierdla się pochowali ze wstydu heeee.... heeeee...
cos jest kuwa nie tak! z tego co pamietam zgłoszono do sądu 4,3 mld wierzytelności, z tego PBG uznało 3,9 mld, czekaja teraz na odwołania ewentualne, hydrobudowa zgłosiła 1,9 mld we wrześniu 21 września, z tego co można było wyczytać i to w kilku news np. http://gielda.onet.pl/hydrobudowa-polska-zgloszenie-wierzytelnosci-wobec,18886,158840,1,komunikaty-detal
czyli jesli by PBG odrzuciło roszczenie Hydrobudowy i tylko przyjeło 38 milionów, to zamiast 3,9 powinno byc 2 mld !!!!!!!
czy ty miki na pewno dodzwoniłes sie do kompetentnej osoby???, jakos tak trudno mi sobie wyobrazić, no jeszcze rozumiem przez tel można sie dowiedzieć gdzie można przejrzec wierzytelności, ale żeby ktos szukał ,pewnie jest tego gruba duża teczka lub kilka teczek, i ślęczał nad papierami i szukał wierzyciela??!
czy jest ktos z akcjonariuszy z Poznania? czy może to sprawdzić to ważne!!!
baranów proszę o nie wypowiadanie się na ten temat, tylko akcjonariuszy!!
prawdopodobnie PBG jako poreczyciel HBP przejelo naleznosci i zobowiazania hydrobudowy,
z kalkulowania ile zglosili i ile jest, nigdy sie nie doliczysz, bo nie wiadomo co sie dzialo, jakie byly ruchy w ksiegach
ja do sądu w Poznaniu dodzwonic sie nie moge, non stop zajete,
jedyna opcja co sie stalo to gadac z syndykiem i zobaczyc uzasadnienie naleznosci 38 mln w sadzie,
do syndyka bezposrednio zadzwonic sie nie da, tylko do sekretarki, ktora nic nie wie. Irytujace sa odpowiedzi sekretarki, ktora mowi ze jakiekolwiek pytania do syndyka maja byc kierowane na pismie (tj listownie).
Syndyk ma dzialac w dobrym imieniu wszystkich zainteresowanych. Syndyka mozna juz upominac zgdonie z artykulami ze nie wywiazal sie z terminow wydania odcinkow akcji (ktos sie orientuje jakie sa za to sankcje?)
Lista wierzytelnosci jest jak najbardziej jawna i syndyk powinien informowac dlaczego jest zatwierdzone 38 mln? Jaki jest wogole stan naleznosci i zobowiazan HBP. Teraz nalezaloby patrzec sie na rece syndykowi. Ktos sie kiedys oferowal z prawnikiem?!
dobrze mówisz, ale wpierw, trzeba sprawdzić sąd w Poznaniu, bo jesli jest to prawda że uznali 38 mln, ale za to wzieli wszystkie wierzytelnosci habety, 1,4 mld?, czy cos myle z ta kwotą, prosze mnie poprawic ewentualnie, jesli tak jest to git!!!!!!, i czekamy na układ!!!!!??????!!
Ok ale czy widzieliście w piątek gwałtowne poderwanie spółki MIT w końcówce sesji? Tam nadciąga taka korba że Wam oczy wyjdą z orbit. Spółka jest prawie za darmo, będą się o nią tratować nawzajem! P/BV - 0,15 (nie ma bardziej atrakcyjnej cenowo spółki na GPW która ma takie dobre fundamenty)