Prowadzi z Was ktoś sprzedaż w sieci dystrybucyjnej okien jakiegokolwiek producenta z polski/zagranicy, niekoniecznie oknoplast ? Szukam informacji czy prowadzenie takiego salonu pod szyldem jakiejś firmy nie jest pewnym ograniczeniem bądź jaką daje przewagę konkurencyjną na rynku. Jeżeli ktoś ze stolarki otworowej ma doświadczenia to będę wdzięczny za opinie.
To wszystko zależy od systemu prowizji i klientów. Jeżeli marka się sprzedaje to oczywiście taka współpraca jest dobra, ale pamiętaj że to nie żabka i sprzedaż jest zależna od koniunktury. Oknoplast to mocny brand budowlany i od niego jest zależny, więc musisz się trendami na tym rynku kierować.
Firma z potencjałem, ale od jednej firmy nie warto się uzależniać no chyba że jest potentatem. Poczytaj o cas`ie tira i zastanów się nad dywersyfikacją pewnych zagrożeń. Może jakieś kompleksowe rozwiązanie ?
jak kiedyś się mówiło, że z państwem warto robić interesy bo pewne, jak pokazały inwestycje przy mistrzostwach to guzik prawda, bo faktem jest, że jak masz z kimś robić interesy to z drugim człowiekiem interesu, z biznesem prywatnym. Czyli o wiele bezpieczniej jest jezeli jesteś pod parasolem innego, większego inwestora jakim jest w tym przypadku oknoplast. Jeżeli jest to możliwe, to startuj, tylko nic nie piszesz o żadnym fee wejściowym, które wydaje mi się, że może przy takiej marce być wysokie.
jezeli dobrze rozumie to chcesz otworzyc salon i moze niekoniecznie jest to zly pomysl. eldorado juz minello na remonty i wymiany ale coraz wiecej osob sie buduje na wlasna reke wiec potrzeba jest. ewwntualnie jakies umowy z deweloperami, czy wspomniane przetargi. fajnie gdyby sie ktos z tej branzy wypowiedzial.
Standard jest jeden, jeżeli działasz pod większą marką nie musisz się martwić o klientów, ale też nie masz takiej swobody jak w przypadku handlu pod wolnym szyldem. To już jest indywidualna sprawa jak taka współpraca wygląda, bo jednemu taki działanie w narzuconych ramach pasuje, innemu mocno przedsiębiorczemu nie bardzo. Diabeł tkwi w szczegółach.
jeżeli dobrze rozumiem, dyskusja dotyczy otwarcia na rynek salonu oknoplast ? no to nie jest to takie proste, bo oknoplast jako jeden z nielicznych ma wyłączność i sprzedając ich okna nie można sprzedawać okien konkurencji, salony zgodne ze standardami, pełne wsparcie itd. duże miasta, na zachodzie to dobry pomysł, jeżeli się budują gdzieś w okolicy ludzie tym bardziej. Trzeba się wstrzelić, jak z wszystkim. W jednym miejscu będzie urwanie głowy - tyle pracy w drugim porażka. Analiza rynku zbytu podstawa.
Trochę z innej beczki, skoro oknoplast gdzieś jest przymierzany na giełdę, to na pewno w perspektywie najbliższych lat jest prosperity więc bez obaw bym wchodził w taki układ.
Dziękuję za wyczerpujące rozwinięcie tematu. Zresztą w ciekawym świetle pokazaliście Oknoplast jako firmę z opcją giełdową, w którą może wątpie ale i tak to gdzieś pokazuje pozytywne nastroje. Okazuje się jednak, że otwarcie nie jest takie proste.
Dnia 2013-09-14 o godz. 00:05 ~Tarnovski napisał(a):
> Dziękuję za wyczerpujące rozwinięcie tematu. Zresztą w
> ciekawym świetle pokazaliście Oknoplast jako firmę z opcją
> giełdową, w którą może wątpie ale i tak to gdzieś pokazuje
> pozytywne nastroje. Okazuje się jednak, że otwarcie nie
> jest takie proste.
Dnia 2013-10-06 o godz. 19:20 ~komtar napisał(a):
> A to nie jest tak, że sam Oknoplast sobie wybiera rejon i
> szuka tam przedstawicielstwa, a nie tak że ktoś się zgłasza
> do takiej współpracy (curious) ?
Jeżeli jesteś z branży i wiesz jak spenetrować rynek to idziesz na współpracę. Pytanie w jakich regionach nie ma jeszcze wysycenia stolarką.
No to nie jest takie proste, żeby jeszcze w detalu zrobić coś wow, ewentualnie jakieś zamówienia publiczne, przetargi na remonty itp, ale do tego już trzeba być poukładanym. Na pewno da się w ten sposób jakoś dywersyfikować ryzyko i ewentualnie dozbrajać się w gorszych okresach dla klasycznego budownictwa.
Dnia 2013-10-28 o godz. 18:20 k.matysiak napisał(a):
> Na pewno da się w ten sposób jakoś dywersyfikować ryzyko i
> ewentualnie dozbrajać się w gorszych okresach dla
> klasycznego budownictwa.
Przy takiej dużej marce o wiele łatwiej można to ryzyko zmniejszyć, ale znowu rosną koszty (?) Nie jest to takie proste. Wie ktoś może czy prowadząc taki punkt przy granicy można jakiś eksport na małą skalę prowadzić ? Mam na myśli Słowację i Litwę.
Jezeli nie wejdziesz w paradę dystrybucji danego kraju to nie ma problemu (zaopatrywanie przygranicznych klientów końcowych) ale na większą skalę, jezeli jest prowadzona taka dystrybucja możesz tak incognito mieć problemy. Tak to wygląda z każdą marką, która sprzedaje swój produkt w większej ilości krajów i ma tam zorganizowaną sprzedaż.
Jeżeli jestes ustawiony i poza detalicznym klientem jesteś w stanie obrobić jakieś przetargi to jak najbardziej, chociaż przy takiej marce nie wiem czy cenowo będzie łatwo, ewentualnie po specyfice produktu. Ważna rzecz o której ktoś tam napisał - marketing. Masz z głowy reklamę i to na super poziomie. Układ bardzo dobry.
Wszystko ok, jeżeli mieszkasz w mniejszej miejscowosci gdzie jest zbyt, a nie ma dealera żadnej innej firmy. W dużych miastach jest już dużo firm i tak jak ktoś pisał o tych przetargach, wszystko jest już poukładane najczęściej.
Czytałem, że jest jakiś boom na polskie okna w Europie więc może dobrze kombinujesz, ale czy pod ten eksportowy nurt jako przedstawiciel w Polsce uda Ci się podpiąć ? Niestety wachnięcia koniunktury na jakie podatna jest nawet największa marka, czy to Oknoplast, czy KGHM to norma, ale sztuką jest dryfować, czyli dywersyfikować ryzyko i współpracować również z innymi ?
Dnia 2013-07-13 o godz. 20:27 invvesta napisał(a):
> Czytałem, że jest jakiś boom na polskie okna w Europie więc
> może dobrze kombinujesz, ale czy pod ten eksportowy nurt
> jako przedstawiciel w Polsce uda Ci się podpiąć ? Niestety
> wachnięcia koniunktury na jakie podatna jest nawet
> największa marka, czy to Oknoplast, czy KGHM to norma, ale
> sztuką jest dryfować, czyli dywersyfikować ryzyko i
> współpracować również z innymi ?
No to już Ci powiem w co możesz ruszyć. O wiele lepszym kierunkiem na związanie się z takim przedstawicielem jak Oknoplast są Słowacja, Czechy albo Ukraina szczególnie ta ostatnia. U nas już ten boom jak piszesz minął, a na Ukrainie dopiero zaczyna się wymiana i ludzie będą potrzebować stolarki. Taki okres miała Słowacja gdzie znajomy zrobiłby pewnie interes życia, bo otworzył tam w przeciągu dwóch lat 6 punktów i czesał super pieniądze, do czasu aż weszło €. Tak samo jest teraz właśnie na Ukrainie i dalej na bałkanach, ale do sąsiadów możesz mieć niedaleko. Sensownym by się wydawało z oknoplastem działać, bo prowadzą eksport więc prawdopodobnie koszty o wiele niższe gdybyś sam musiał kołować transport. Ciekawa branża, tylko potrzeba trochę zainwestować, trochę bukwy odświeżyć i odwagi.
domyslam sie, ze nie bedziesz miec wyboru jak tylko franczyzowo zwiazac sie z nimi. w pozytywnym spojrzeniu jest to dobry pomysl sie zwiazac. jezeli na gorze bedzie dobrze to i ty nie bedziesz stratny a praca bedzie cały czas.
domyslam sie, ze nie bedziesz miec wyboru jak tylko franczyzowo zwiazac sie z nimi. w pozytywnym spojrzeniu jest to dobry pomysl sie zwiazac. jezeli na gorze bedzie dobrze to i ty nie bedziesz stratny a praca bedzie caly czas.
Oknoplast to mimo wszystko polska firma więc szczerze, wolałbym współpracować z nimi niz otwierać biedronki, albo stacje bp dając zarabiać na zachodzie. Ten płony rząd musi w końcu zacząć wspierać polski biznes i TAK faworyzować go bo inaczej popiół po tym kraju zostanie. Polska produkcja, polska konsumpcja i dobrobyt !
Od momentu powstania tej strefy pod Krakowem to wszystko działa jak należy, zainteresuj się od czego to jest uzależnione i czy nie będziesz musiał się kiedyś z oknoplastem przeprowadzać, ale póki dziłają w ramach tej strefy to szarpac, targać.
Dnia 2013-07-29 o godz. 21:06 ~Davvelhorn napisał(a):
> Od momentu powstania tej strefy pod Krakowem to wszystko
> działa jak należy, zainteresuj się od czego to jest
> uzależnione i czy nie będziesz musiał się kiedyś z
> oknoplastem przeprowadzać, ale póki dziłają w ramach tej
> strefy to szarpac, targać.
PS, skąd ta informacja, że
> wchodzą na giełdę ?
Jak już ktoś pisze, że może wchodzą to znaczy, że wchodzą, pytanie kiedy i po ile ? Zresztą budowlanka to jest taka branża, że trzeba wejść w dobrym momencie i jak jest koniunktura na budowlankę to mozna bardzo zarobić psb choćby kiedyś, ale niestety tak samo mocno można popłynąć. Gdyby ktoś coś wiedział, co dobrze wiedzieć :
brokiers@poczta.pl
za chwile nie beda mieli wyboru przy takim ekspprcie, chyba ze potrafia sie tak dobrze rozwijac bez zewnetrznego kapitalu, co z drugiej strony moglo by dac jakis maly pakiet emisji po dobrej cenie. to juz pytanie dla specow od duzych spolek.
Dnia 2013-08-04 o godz. 21:30 ~Zak napisał(a):
> za chwile nie beda mieli wyboru przy takim ekspprcie, chyba
> ze potrafia sie tak dobrze rozwijac bez zewnetrznego
> kapitalu, co z drugiej strony moglo by dac jakis maly
> pakiet emisji po dobrej cenie. to juz pytanie dla specow od
> duzych spolek.
To, że spółka jest na giełdzie nie jest żadnym uwierzytelnieniem. Na pierwszy rzut oka tak, ale nie bycie na giełdzie też jest pewnego rodzaju zabezpieczeniem. Takich mocnych firm, które osiągnęły sukces jest wiele w Polsce i jakoś nie śpieszno im na parkiet...i dobrze.
Dnia 2013-08-06 o godz. 22:24 ~Bandambyla napisał(a):
> Dnia 2013-08-04 o godz. 21:30 ~Zak napisał(a):
> za
> chwile nie beda mieli wyboru przy takim ekspprcie, chyba
> > ze potrafia sie tak dobrze rozwijac bez
> zewnetrznego
> kapitalu, co z drugiej strony moglo
> by dac jakis maly
> pakiet emisji po dobrej cenie.
> to juz pytanie dla specow od
> duzych spolek.
To,
> że spółka jest na giełdzie nie jest żadnym
> uwierzytelnieniem. Na pierwszy rzut oka tak, ale nie bycie
> na giełdzie też jest pewnego rodzaju zabezpieczeniem.
> Takich mocnych firm, które osiągnęły sukces jest wiele w
> Polsce i jakoś nie śpieszno im na parkiet...i dobrze.
Tu masz odpowiedź - http://finanse.wp.pl/kat,7069,title,Oknoplast-Krakow-zainwestuje-kilkanascie-mln-zl-w-nowa-hale-produkcyjna,wid,12590615,wiadomosc.html?ticaid=111155. Już 3 lata temu oświadczyli, że nie interesuje ich kapitał z giełdy, to na pewno nie będzie inaczej teraz. Bardzo mądre słowa - giełda nie jest już atrakcyjna i zaczyna być postrzegana jako kolejne narzędzie kredytowe.
nie wiem na ile to jest rozwojowy rynek, ale nawet w przypadku kryzysu to okna energooszczadne sa towarem porzadanym. w Pl wiadomo nikt nie wymieni okien zeby oszczedzac, ale na zachodzie to normalny trend - swietlowki, auta hybrydowe itd. wiec oknoplast dobrze kombinuje i zmniejsza ryzyko inwestycji do minimum.
odnosnie gieldy tez jestem zdania, ze to zbyteczna fuzja.
Dnia 2013-08-10 o godz. 23:32 ~levi napisał(a):
> nie wiem na ile to jest rozwojowy rynek, ale nawet w
> przypadku kryzysu to okna energooszczadne sa towarem
> porzadanym. w Pl wiadomo nikt nie wymieni okien zeby
> oszczedzac, ale na zachodzie to normalny trend -
> swietlowki, auta hybrydowe itd. wiec oknoplast dobrze
> kombinuje i zmniejsza ryzyko inwestycji do minimum.
> odnosnie gieldy tez jestem zdania, ze to zbyteczna fuzja.
No właśnie, to jest trend zachodni, tak jak rynek zbytu. Dopóki tam będzie sprzedaż, dopóty będą polscy pracownicy mieć pracę, a kraj podatki (zakłądając, że bedą je odprowadzać w PL)
Dnia 2014-02-20 o godz. 22:13 ~baniak napisał(a):
> Dnia 2013-08-10 o godz. 23:32 ~levi napisał(a):
>
> nie wiem na ile to jest rozwojowy rynek, ale nawet w
> > przypadku kryzysu to okna energooszczadne sa
> towarem
> porzadanym. w Pl wiadomo nikt nie wymieni
> okien zeby
> oszczedzac, ale na zachodzie to
> normalny trend -
> swietlowki, auta hybrydowe itd.
> wiec oknoplast dobrze
> kombinuje i zmniejsza ryzyko
> inwestycji do minimum.
> odnosnie gieldy tez jestem
> zdania, ze to zbyteczna fuzja.
No właśnie, to jest trend
> zachodni, tak jak rynek zbytu. Dopóki tam będzie sprzedaż,
> dopóty będą polscy pracownicy mieć pracę, a kraj podatki
> (zakłądając, że bedą je odprowadzać w PL)
Póki co oknoplast się nie wyłamał i nie przeniósł na Cypr co jest godne szacunku.
jestem kontrolerem jakości i szczerze to w zupełności wystarczyła by mi pensja jaką oferuje oknoplast, ale nie ma praktycznie szans się wkręcić do firmy mającej jedną ogromną halę produkcji. na jedno miejsce 1000 takich jak ja może aplikować i zostaje tylko łut szczęścia. to mnie właśnie dziwi, jak można taki export robić z jednej hali i kilkunastu pewnie lini produkcji.
Przecież takich firm jest więcej, które dają szansę na rozwój, no i przy okazji na godną pensję. Zresztą pod krakowem w strefie ekonomicznej jest więcej firm z branży technologicznej.
Dnia 2013-08-29 o godz. 18:38 ~karololool napisał(a):
> Przecież takich firm jest więcej, które dają szansę na
> rozwój, no i przy okazji na godną pensję. Zresztą pod
> krakowem w strefie ekonomicznej jest więcej firm z branży
> technologicznej.
No na taką masową skalę to nie jest ich wcale tak dużo, powiedziałbym że nawet są w mniejszości. Oknoplast tworzy cały produkt u siebie, w większości co eksportujemy to podzespoły, moduły a takich faktycznie całościowych firm jest niestety nadal mało.
Dnia 2013-08-30 o godz. 17:30 lazy.jew napisał(a):
> Dnia 2013-08-29 o godz. 18:38 ~karololool napisał(a):
> > Przecież takich firm jest więcej, które dają
> szansę na
> rozwój, no i przy okazji na godną
> pensję. Zresztą pod
> krakowem w strefie
> ekonomicznej jest więcej firm z branży
>
> technologicznej.
No na taką masową skalę to nie jest ich
> wcale tak dużo, powiedziałbym że nawet są w mniejszości.
> Oknoplast tworzy cały produkt u siebie, w większości co
> eksportujemy to podzespoły, moduły a takich faktycznie
> całościowych firm jest niestety nadal mało.
Przy takiej produkcji coraz więcje jest potrzebnych inżynierów do obsługi wyspecjalizowanego sprzętu. To też jest dobre miejsce żeby się młodzi po studiach obijali ze sprzetami, cnc i technologią produkcji.
Aplikuj, na staż czy nawet płatne praktyki to Cie zawsze wezmą. Choćbyś miał latać z miotłą po hali to zawsze się więcej nauczysz o procesach niż z przestarzałych, uczelnianych patentów.
Na praktyki neikoniecznie, ale staż zrobisz tylko musisz to wcześniej zaklepać. W takich firmach jak oknoplast to się w kolejkach młodzi ustawiają, bo to wygląda profesjonalnie później w cv.
Jezeli jesteś wykształcony w kierunku to warto składać papiery choćby miało nie wejść od razu., czy nawet w ogóle to jednak szansa pracy z najlepszymi rekompensuje. Powodzenia, mi się udało na boom ie 3 lata tem, a wozilem od 6.
No to widzisz, trafiłeś. Jak znasz branże to wiesz jak ciężko o pracę właśnie teraz, chociaż z tego co wiem to oknoplast coś tam się buduje, podobnie druteks.
Gro największych firm ze stolarką się rozbudowuje, nie tylko oknoplast chociaż Ci najwięksi jako nieliczni uniknęli kryzysu przez eksport. Szukaj też po innych firmach.
Firma wnd to nie jest oknoplast, jako producent dlatego na pewno nie ma oferty pracy w wnd jako oknoplaście. Jedno Łódź, drugie Kraków, chociaż oba oczywiście stolarka otworowa.
Chodzilo o aplikacje na stanowisko do Krakowa, bo z tego samego ogloszenia skladalem. Tam byla informacja o tym wnd, ale stanowisko stricte do oknoplast na produkcje do krakowa.
o ciekawa sprawa, nie wiedziałam, że tak można, ale chyba się będę musiała baczniej przyjrzeć takiemu rozwiązaniu, bo brzmi bardzo ciekawie i interesująco.
Dnia 2013-10-09 o godz. 09:15 ~fly napisał(a):
> o ciekawa sprawa, nie wiedziałam, że tak można, ale chyba
> się będę musiała baczniej przyjrzeć takiemu rozwiązaniu, bo
> brzmi bardzo ciekawie i interesująco.
Rozwiąznie standardowe, na pograniczu franczyzy (nie do końca). Pytanie jak rynek polskich okien jest nasycony i czy nawet taka dobra marka jak oknoplast przyciąga duży obrót, czy eldorado się już skończyło.