"MSBV has publicly announced its intention to squeeze out the remaining minority shareholders and provide them with cash compensation in accordance with Czech law. The preparations for the squeeze-out have been initiated."
Ciekawe jaką cenę zaproponują. Jeżeli srednią z 6-ciu miesięcy to będzie można trochę zarobić licząc od dzisiejszej ceny. Jeżeli średnia z 3 miesięcy to pewnie mniej. Ja parę groszy postawiłem, tym bardziej że nie ma sypania a kupić można tylko od animatora.
Ktoś jeszcze brał...?
"As a follow-up to the process of the stock exchange, the Company plans on squeezing minority shareholders out. The squeeze-out process should be finalised in the 3rd quarter of 2013."
Jeśli chodzi o wymianę to na bankierze jest napisane, ze można phoenixa sprzedać, kupić photona i firma zwróci różnice. Taki prawie arbitraz, natomiast tyczy sie to tych inwestorów, którzy mieli akcje przed ogłoszeniem wezwania.
Sam nie brałem udziału ale notke widziałem i wrzucam jakby ktoś był zainteresowany
Dnia 2013-07-04 o godz. 23:09 ~green napisał(a):
> Z raportu rocznego za 2012
"MSBV has publicly
> announced its intention to squeeze out the remaining
> minority shareholders and provide them with cash
> compensation in accordance with Czech law. The preparations
> for the squeeze-out have been initiated."
Ciekawe
> jaką cenę zaproponują. Jeżeli srednią z 6-ciu miesięcy to
> będzie można trochę zarobić licząc od dzisiejszej ceny.
> Jeżeli średnia z 3 miesięcy to pewnie mniej. Ja parę groszy
> postawiłem, tym bardziej że nie ma sypania a kupić można
> tylko od animatora.
Ktoś jeszcze brał...?
Wcale nie jest pewne, że srednie będą brane pod uwagę. Tutaj wycenę będzie robił biegły i jeżeli oprze się na samym bilansie spółki czyli kapitały własne, przychody, przepływy to wyceni to na kilka groszy max. Bo ile może być warta spółka która ma ujemne kapitały własne, zero przychodów i zero CF. Bilansowo ta spółka to zombie która już dawno nie powinna istnieć...
zarząd ustalił minimalną cenę rekompensaty na srednią cenę z 3 miesięcy, więc już nie ma zagrożenia wykupu za kilka groszy. Mam nadzieję że biegły wyceni akcje phoenixa w pobliżu obecnego kursu photonu, czyli coś koło 1,5 zł. Poza tym coś czuję że szykuje się mocne wybicie - niewielkim kosztem można znacznie podnieść cene minimalną czyli średnią z 3 miesięcy. Jeżeli wykup ma być w IV q to średnia może być liczona np siepień,wrzesień,październik a przez dwa miesiące można podnieść średnią nawet do kilku zł :)
Squezee out ma być w IV kwartale, więc niebawem powinno być zwołane WZA. Ogłoszenie o WZA musi być 30 dni przed, więc chyba niedługo poznamy cenę wykupu w propozycjach uchwał na walne...
Jakieś wzrosty się zaczynają. Czyżby wreszcie squezee-out.? Słyszałem ostatnio plotkę że wykup będzie bardzo fair tzn. po średnim kursie photona z ostatnich 3miesięcy tak żeby każdy spóźniony też mógł wymienić 1 do 1. Zobaczymy. Mi tam wystarczy 1 zł :)