powiedzcie mi geniusze ,jak wyglada sytuacja z podtakiem 15% czy ile jest pobierane u zrodla,jakeis dokumnaty do BM trzeba doniesc,chyba nie bo mamy umowe o unikaniu podwojnego opodatkwoania??
jak dywidenda jest liczona wg kursu z dnia odcicia czy dnia wyplaty czy jakos inaczje co zordla to inczej podaja??
15 % zabiera Czesi, a reszte przeleja na twoj rachunek,
BM albo samo scignie dodtakowe 4%, i wplaci netto albo bedziesz musial 2014 wykazac i doplacic roznice.
Ale spoko kolo, niech cie glowa nie boli o dywidende, jak na razie nie wyplacili i moze byc tak ze wcale nie wyplaca, a ty sie martwisz o podatek.
Nie wiem mi w pekao jeszcze nie wplacili. Ale podejrzewam ze sekret tkwi w kursie PLN/CZK. Taki pekao sa ma uczciwe spredy jakies ca.7%. POza tym przez kilka dni mogli sobie pozaglowac kursem.
Zalezy ile masz akcji ile dostales. Wyglada na to zo Czesi wzieli 15 a Vincent dodatkowe 19%. Tak nie powinno byc, wedlug mnie. U mnie wyszlo 4,066. Podateke w PL powino sie zaplacic roznice.
A zwrot pewnie w PIT bedzie trzeba uwzglednic. Z drugiej strony Vincent troche kasa pozagluje do przyszlego roku, czesc odpusci, widomo. A wiaomo tez ze dziura w budzecie sie nie zamyka, nowe projekty maciezynskie i koscielne . choc to niewiele ale zawsze ziarnko do ziarnka .
dywidendę przelali 4,06 / ak. zł DM PKOBP i 4,07 zł DM PEKAO , polskiego podatku nie pobrali ( 19 % ) , jeszcze będzie sie trzeba samemu rozliczyć z polskim US,
my nie wiemy jakia jest wysokość tego podatku u żrudła w Czechach, wysłałem e-mail do p. Anny Koper ,,Parkiet,, która 19.07.2013 dokladnie tłumaczyla mechanizm i wysokości, ale jak to się ma do rzeczywistości? musimy niestety to wiedzieć , bo będzie się trzeba rozliczyć z US, w zeznaniu podać kwoty pobranego podatku u żrudła, wykazać stratę jeśli wyższy niż 19% , no i co dalej? kto wie? nas jest 5 osób, i wszyscy dostali takie dywidendy.
Ostatnio jak rozmawiałem z krajową informacją podatkową to powiedzieli mi, że ich nie obchodzi to, że w Czechach pobrano większy podatek. W Polsce trzeba zapłacić 19%. Oznaczałoby to, że z tego co nam przelali, mamy JESZCZE zapłacić 19%, a o nadpłata występować w Czechach .... paranoja.
Ludzie nie głupiejcie, skoro do tej pory było tak, że dopłacało sie różnice pomiędzy 15% a 19% podatkiem, to teraz mając umowę o unikaniu podwójnego podatku nie zapłacicie nic, tylko trzeba wykazać w picie wysokość podatku 35%.
Masz rację , ale problem jest , bo nasz US myśli , że podatek od dywidendy w Czechach jest 15% , i chca jeszcze 4% ( 19%-15% u żrudła ) - natomiast podatek w Czechach można odzyskać ( jego część 35-5% ) poprzez procedure KDPW, dla nas paru drobnych to problem
Wczytuję się w to ale nic z tego nie rozumiem-każdy pisze co innego a mi nic a nic z tych wyliczeń nie wychodzi. Również dostałem na rachunek dywidende w wysokości 4,07. Jest ktoś w stanie z łaski swojej jasno i klarownie wyjaśnić jak to mniej więcej zostało policzone?z gory dziękuję!