• Powolne zbieranie akcji. Autor: ~123 [31.183.102.*]
    Moim zdaniem ktoś powoli zbiera bez gwałtownego podbicia kursu. Powoli zmierzamy w dobrym kierunku. Czas pokaże, że akcje były niedowartościowane. Walka o akcje może przybrać na sile. I to tyle powiem.
  • Re: Powolne zbieranie akcji. Autor: ~kris b [194.242.62.*]
    krotka historia yawalu-debiut w 1997 po 22 zl emisja w 2007 po 35.5/ na ponad 70 mln/ max w hossie chyba 70 zl.najlepszy raport w historii spolki za 2012 a pare miesiecy pozniej jej wiekszosciowi wlasciciele-mzykowie wzywaja do oddania po 6 zl za 1/4 wartosci.ewidentne dzialanie na szkode innych akcjonariuszy.ale jesli sie okaze ze dane z raportu za 2012 zostaly zmanipulowane/sam zysk na akcje ponad 5 zl/to edziu mzyk powinien spedzic emeryture w kryminale
  • Re: Powolne zbieranie akcji. Autor: ~Geier [178.1.1.*]
    Czy ktos moglby mi wytlumaczyc dlaczego w dzisiejszym parkiecie pisza "ustawowe ograniczenie wykonywania prawa głosu przez Pioneer (maksymalnie 10 proc.)"
    Wedlug info na stronie Yawala Pionner ma 14,99 proc. glosow. Gdzie lezy Prawda?
  • Re: Powolne zbieranie akcji. Autor: ~pankracy [95.160.240.*]
    ktoś wyrzucił na otwarciu 3000 sztuk by zaniżyc kurs, inaczej pewnie byłoby juz 7 zł
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [195.8.97.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Powolne zbieranie akcji. Autor: ~emil [37.249.222.*]
    Napisz chociaz jak i pionier mode miec pomysl
  • Re: Powolne zbieranie akcji. Autor: ~paweł [212.180.168.*]
    ja sądzę ze Pionier może:
    1. Próbować zablokować wezwanie ze względów formalnych (opcja ryzykowna), albo
    2. Skupić z rynku i od Buchajskich taką ilość akcji która na walnym da mu możliwość powstrzymanie wezwanie (opcja kosztowna), albo
    3. Może się też poddać i zaksięgować stratę (opcja jeszcze bardziej kosztowna, klienci Pioniera mogliby się lekko zdenerwować)
  • Re: Powolne zbieranie akcji. Autor: ~emil [37.98.212.*]
    Myślę ze opcja nr 3 nie wchodzi w rachubę strata rzędu 15 mln zł. Pyzatym chyba są tam ludzie wykształceni z głowami na karku. Mam pytanie a czy Pionier może zrobić kontr wezwanie po wyższej cenie ? tzn np. 12 zł i próbować skupić 1 mln akcji?
    Czy się ma głowę na karku czy nie niekoniecznie jest zawiązane z wykształceniem, chociaż wykształcenie na pewno w tym pomaga.
    Kontr-wezwanie chyba nie jest opcją ze względu na ilość akcji Pioniera, znalazłem taki link:
    http://prawo.money.pl/iep/haslo,wezwanie;do;zapisywania;sie;na;sprzedaz;lub;zamiane;akcji,962.html
    wartość godziwa jednej akcji to co najmniej wartośc księgowa, powtarzam co najmniej ...tyle , że inwestor branżowy do wartośc księgowej dodaje premię tutaj powinno to być 30-40 zł na akcję ( w zależności od wartośc akcji pagedu)

kilka faktów

juz w 2000 roku gdy mzyk negocjował z sapą sprzedaż yawalu 20 zł było mu za mało, ale wtedy yawal przynosił duże straty (paged również)

za final zapłacili 62 mln. a wiadomo że mzyk nie lubi przeplacać

emisja w 2006 roku po 35,5 więc 5,99 nie jest wartościa godziwą

przypominam że mzyk był kiedys nauczycielem matematyki (długo w tym zawodzie nie popracował ) ale akcjonariusze jego yawalu....potrafia lepiej liczyc niz on
    Prezio KGHM też był nauczycielem matematyki.
    Mój stary też był nauczycielem matematyki , no i co z tego.
    I co z tego że wartość godziwa jest większa niż ta którą proponują Mzyki, jeśli formalnie wszystko jest zgodnie z literą prawa wszyscy mogą stać na straconej pozycji lub liczyć że pionier się poskarży i sąd przyzna mu rację, ale jak pisałem liczenie na decyzję sądu może być ryzykowne.
    Poza tym stanowisko Buchajskich jest ciekawe, cena na wezwaniu nie jest im straszna aczkolwiek nieatrakcyjna, i chyba właśnie ich pakiet będzie znaczący dla pioniera. Jeśli ktoś ma inne przemyślenia proszę o komentarz.
  • Re: Powolne zbieranie akcji. Autor: ~icm [195.8.97.*]
    pamietać , że Pionieer może głosować tylko max z 10% głosów ( ale mamy prawo Kalego !!!!!!!!!) Buchajscy bujają o 4 zł średniej ( Sanwil o nich prawdę powie ).Muszą się pojawić inne podmioty ( ze stajni Pionieera ) i 20 % to pryszcz.FF to pod 20% - to jest rozproszona armia-ale jest. To wezwanie to wyznacznik czy KNF coś znaczy.Oraz będzie przestrogą dla innych wzywających.
    dobrze że jest pioneer, wyobraźcie sobie gdyby nie było pioneera...

buchajscy też głupi nie są i wiedzą że mogą dużo ugrać

kiedyś pisałem, że mzyk będzie chciał pioonerowi na złośc zrobić za zablokowanie szkodliwej emisji dla nich
    myslę że im bliżej 14 czerwca tym bardziej nerwowo będzię
  • Re: Powolne zbieranie akcji. Autor: ~Geier [79.249.230.*]
    Czy moze ktos zorientowany wytlumaczyc dlaczego Pioneer moze wynokywac max tylko 10% glosow?
  • Re: Powolne zbieranie akcji. Autor: ~ewa [37.249.222.*]
    20 tys akcji ile daje głosów na walnym ? I czy wogle z taka ilością akcji warto się wybierać
  • Re: Powolne zbieranie akcji. Autor: ~icm [83.16.123.*]
    pionier część akcji może przetransferować do słupa i głosować 10% + 4,5% ( słup )
  • Re: Powolne zbieranie akcji. Autor: ~kolo [89.229.212.*]
    ciekawe czy ktos zapisze sie na akcje Mzyków
    http://www.parkiet.com/artykul/7,1323258-Jestem-udzialowcem-Yawalu--Kupowalem-akcje-w-2007-r---po-35-5-zl--a-cena-w-wezwaniu-to-5-99-zl--Co-sie-stanie--gdy-nie-odpowiem-na-wezwanie-.html#
    Np Mzykole mogą przegłosować potem( po dematerializacji ) , że dywidenda tylko dla akcji uprzywilejowanych.Czytałem w ksiązkach , że niektórzy wysyłają potem gości ze wschodnim akcentem.
    jeżeli w przepisach jest zapis o wartości godziwej w wezwaniu to mam nadzieję że komisja nadzoru finansowego weźmie to pod uwagę
  • Re: Powolne zbieranie akcji. Autor: ~jan [89.229.212.*]
    Mzyki wiedzą że może 10% bedzie stawiac opór, pozostali oddadzą nieznacznie powyżej 6 pln
    zapamiętaj swój wpis do połowy lipca
  • Re: Powolne zbieranie akcji. Autor: ~jan [89.229.216.*]
    naprawde wierzysz że to jeszcze wzrosnie
  • mzyk to szust i osoba niewiarygodna Autor: ~pankracy [95.160.240.*]
    w 2007 roku mzyk miał iśc na emeryturę :

http://media.wp.pl/kat,1022939,wid,8855114,wiadomosc.html

jakoś do dziś nie poszedł i jest prezesem

Czytałem o teori spiskowej , ze niby to wycofanie to tylko podpucha mzyka....wątpię

oby pioneery działały , kupno każdej akcji jest ważne na rynku
  • Re: mzyk to szust i osoba niewiarygodna Autor: ~icm [83.16.123.*]
    dlaczego na walnym nie ma wniosku o dematerializacji akcji ? Jednak nie mają 100% pewności o wynik głosowania.Zbierać jeszcze muszą.
  • Re: mzyk to szust i osoba niewiarygodna Autor: ~pankracy [95.160.240.*]
    a gdzie pisało że miała być taka uchwała ?

pamiętaj że jest uchwała "wolne wnioski"
  • Re: mzyk to szust i osoba niewiarygodna Autor: ~oszukany [89.229.216.*]
    Mzyk pewnie mysli zyc 300 lat ale sie przeliczy - jak mozna nie liczyc sie z innymi akcjonarjuszami, natakim miodzie daleko nie zajedzie
[x]
YAWAL -18,97% 3,46 2015-10-26 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.