• żadna lipa Autor: ~marabut [82.177.224.*]
    Przy tak malej ilości akcji które są nadal w obrocie to wręcz gigantyczne wyniki na flow. Zobaczymy co dobrego się Jeszcze tutaj może pojawić zanim zostanie zajęte z notowań. ... Jak zostanie skupione i za ile. Myślę że można wyciągnąć jeszcze ok 10 pkt od ostatniego wezwania do końca roku.
  • Re: żadna lipa Autor: ~rudek36 [77.255.27.*]
    10 pkt w ciągu roku? mysle,że troche szybciej.

interesujące teraz będzie obserwowanie, czy pojawią sie "jakieś" tanie akcje. w zleceniach sprzedaży brak już okazyjnych akcji,nawet brak juz jakiś wiekszy pakietów powyzej 1 tyś. poziom 134 wydaje sie kluczowy. w koncówce wczoraj i dzisiaj ,ktos kupił po 134, więc powinien kupowac dalej. dzisiaj poczekał całą sesje i kupił przed końcem i w dogrywce- wczoraj 1000 a dzisiaj 1735.może ma wiekszy apetyt??:). po 134 pozostało 1630 szt. mam nadzieje,że mu to nie wystarczy:).
  • Re: żadna lipa Autor: ~xxx [77.254.152.*]
    matko , co to za firma 8000zł obrotu pod koniec sesji . Oni produkują nawozy dla rolnictwa!! może sprzedają ogórki na straganie.
  • Re: żadna lipa Autor: ~pracownik [178.36.185.*]
    Czy ktoś z Was ma jakieś pojęcie co do terminu wycofania ZAP z giełdy?
    Czy wtedy nastąpi przymusowy wykup akcji, czy jeszcze przed zdjęciem z giełdy.
    Z góry dziękuję za odpowiedź, bo nie mam dużego stażu na giełdzie.
  • Re: żadna lipa Autor: ~rudek36 [77.254.167.*]
    w tej chwili nikt nie wie kiedy nastąpi wykup. wycofanie z giełdy jest nastepstwem wykupu. zdjecie z giełdy nastąpi dopiero co zakończeniu wykupu przymusowego,bez wzglegu na jego wynik, o ile taka bedzie wola wykupujacego, a do tego on zmierza,więc tak sie powinno stać.
    krótko- ZAP zostanie zdjęty z GPW po wykupieniu akcji . cena i termin (wykupu) nie są znane.
  • Re: żadna lipa Autor: ~pracownik [77.254.55.*]
    Dzięki za informacje. Nie miałem pojęcia jak ta sprawa wygląda i na czym polega.
  • Re:lipa i tyle w temacie Autor: ~yo [78.88.23.*]
    Brać getin bank,firma ma się dobrze ,a będzie jeszcze lepiej.Pozdro hi hi ha.
  • Re:lipa i tyle w temacie Autor: ~rudek36 [77.253.134.*]
    jeżeli informacja od prezesa GA ,a dawnego prezesa ZAP-u się potwierdzi, czyli ZAP-u nie zdejmą z giełdy,i o ile nie stanie się coś, czego nie da sie przewidzieć, to ZAP da dobrze zarobić.ktoś kto kupuje juz to wie,i nie oszczędza środków. jezeli kurs szybko i bez wiekszego obrotu pokona 134 zł , to dalej moze byc "bogato":).
  • Re:lipa i tyle w temacie Autor: ~rudek36 [178.37.188.*]
    "Nowy Prezes spółki Marian Rybak oraz jego zastępca poinformowali wczoraj, że wycofanie spółki z obrotu giełdowego nie jest rozważane w tej chwili. Wręcz przeciwnie, z uwagi na planowane inwestycje rozważane jest podwyższenie kapitału.

Informacja oznacza, że Puławy najprawdopodobniej pozostaną na parkiecie."

czyli tak jak przewidziałem- ZAP pozostanie na parkiecie. zobaczymy czy nowa emisja odbędzie sie z prawem poboru.

:) ktoś ciagle kupuje wiesze pakiety.

zmiana na stanowisku prezesa oznacza kontynuacje tego ,co robił p. Jarczewski.
  • Re:lipa i tyle w temacie Autor: ~rudek36 [77.253.153.*]
    rekomendacja ING pokazuje,że o ZAP-ie nie zapomniano. pytanie jest tylko takie- czym tu handlować? 4.11 % jako FF to nie jest pokażna ilość.

teraz kluczowy poziom to 142 zł.

ktoś nadal kupuje wieksze ilości, robi to bardzo mądrze,bez nachalnego podbijania kursu i oby tak dalej robił. ładnie to wygląda na dłuższą mete:).
  • Re:lipa i tyle w temacie Autor: ~bb [83.10.53.*]
    Może Azoty oddadzą trochę na rynek i się FF zwiększy, a grupa będzie miała dodatkowe środki finansowe.
  • Re:lipa i tyle w temacie Autor: ~rudek36 [77.255.17.*]
    akcje ZAP-u są oddane w zastaw pod kredyt. GA musiałaby wykupić cześć z nich i sprzedać na giełdzie,co jest raczej mało prawdopodobne. jedynie nowa emisja ,o której wpominano przy okazji powołania nowego prezesa ZAP-u, może podnieść FF. ale to moelodia przyszłości.
  • Re:lipa i tyle w temacie Autor: ~Zz [195.75.235.*]
    Wyjdzie ze 150 przed korektą ?
    Czy to będzie mur na długie tygodnie.?
    Obstawiam 155zł ,a Wasze zadanie?
  • Re:lipa i tyle w temacie Autor: ~emka [83.5.93.*]
    czekam na 160
  • Re:lipa i tyle w temacie Autor: ~rudek36 [77.255.10.*]
    nie bądzcie wróżbitami :).

ale............ jezeli popatrzycie na ilość akcji ,które sa do kupienia czyli w ofertach sprzedaży,to widać,że po ofertach na 145 i 150 akcje praktycznie sie wyczerpują. jest cos do 161 ,ale potem nie ma nic. i tak juz jest od dośc dawna,więc nalezy sie spodziewać,że aby kupic to co jeszcze ludzie mają trzeba bedzie dac duzo wiecej. ile? tego nie wiem, i trudno to okreslic racjonalnie:),więc nie wróze).

zauważcie,że nawet ING nie podał ceny docelowej ZAP-u:):).

nie wróże,ale mam zachcianke- zamiast spektakularnych wzrostów,wolałbym spokojne podążanie na pólnoc-po cichu,wolno,ale stabilnie. póki co tak sie właśnie dzieje,i tak trzymać:).
  • Re:lipa i tyle w temacie Autor: ~rudek36 [77.254.83.*]
    czy ktoś jeszcze ma takie cos jak ZAP?:). nie pytam o ilości,ale o to, czy ktos wie co to ZAP:)?

pytanie jest zasadne ,gdyż na forum ATT piszą już takie bzdety,że strach się bać:). tam był wątek,że skoro ZAP był po 134,to ATT tez powinno po tyle być skoro przejęło ZAP:):). brak słów.

ja jednak uważam,.że p. Jarczewski nie da zrobic ZAP-owi krzywdy. w końcu to jego dziecko , ma do tego sentyment. ja ,do moich biznesów też mam(jestem sentymentalny:),ale uczciwy ),więc uważam,że to ZAP będzie motorem GA a nie Tarnów. dlatego emisja akcji ZAP-u ,w przyszłości spotka się z nadmiarem popytu. pytanie jest tylko takie- jak potraktować obecnych akcjonariuszy? 95% ma Tarnów. nie są w stanie objąć nowej emisji. brak środków. czyli emisja bez PP. co to oznacza? spadek notowań.ale to czarny scenariusz.

jaki jest jasny? bardzo prosty- 100% w rok. po wymuszonej "konsolidacji" kurs wybił sie tak,że boje się pisać co będzie za czas jakiś. 180 kończy skale,ale czy kończy wzrost???

jeżeli moge- nie sprzedawać.
  • Re:lipa i tyle w temacie Autor: ~bb [83.29.96.*]
    jesteś pewny że całe 95% ZAP jest zastawionych?
    ja widzę tylko informacje z kwietnia o zastawie na 75% na potrzeby wezwania na kolejne 20%.
  • Re:lipa i tyle w temacie Autor: ~rudek36 [81.219.87.*]
    zgadza sie. ta informacja z kwietnia była potwierdzeniem tego co sie zaczęlo już w sierpniu 2012.

co do dalszych 20% pewności nie mam,ale była taka informacja,że PZU sfinasowało całą transakcje fauzji ATT i ZAP, czyli mozna wysnuć wniosek ,że PZU ma wszystkie akcje (95%) w zastawie.

a gdyby nie miało? uważasz,że mozna wrzucic te 20% akcji ZAP-u znowu na rynek? po dzisiejszej cene są warte ok 0.5 mld zł, tyle ile potrzebuje ZAP na inwestycje,ale czy to ma sens? chyba juz leszpa nowa emisja.a może split? np. 1: 10 i ff od razu wynosi 7.85 mln akcji. nowy zarząd jednak powiedził,że chca podwyższenia kapitału, czyli jednak emisja.

jakies inne sugestie?

• Re:lipa i tyle w temacie Autor: ~rudek36 [77.255.7.*]
    cytat z ING :

" W opinii analityka ING Securities tylko Puławy mają szanse na wzrosty. Według prognoz spółka ta wygeneruje prawie 70 proc. EBITDA Grupy Azotów w drugim kwartale 2013. Poza tym wyróżnia się ona na tle branży stosunkowo niskimi wskaźnikami waluacyjnymi - spółką handluje się na wskaźniku 7x cena do zysku na rok obrotowy 2012/13. W związku z tym w raporcie z dnia 24 lipca spółka ta jako jedyna z branży otrzymała rekomendację „kupuj”. "

wreszcie jakas normalna ocena rynku chemii. i wreszcie ktos zwrócił uwage na fakt,że GA to głownie ZAP, bo bez wzgledu na to jaki to kwartał,to ZAP generuje wiekszość zysku grupy.

zobaczymy jak sie to przełoży na notowania ZAP-u. ceny docelowej nie podano:).
  • Re:lipa i tyle w temacie Autor: ~rencista ZAP [178.43.226.*]
    Jeśli GA, jak napiałeś to głównie ZAP, to wg mnie nie jest to dobre i tworzy wyniszczający podział. GA to powinny byc wszystkie spólki pod jednym szyldem, jednym kapitałem i mające jedno notowanie na giełdzie. Miała byc synergia, ale nie widac tego, zamiast tego trwa podział. Skutkiem tego nasze akcje nie licząc drobiazgowych zmian w cenach, praktycznie stoją w miejscu. Przecież po połączeniu to byc powinien potężny organizm, a tak ZAP swoje, GA swoje, Police i inne podobnie. Sądzę, że gdyby GA była jednolita, bez fragmentów i miała jedno notownie na giełdzie, to wartośc akcji takiej rzeczywistej grupy uwzgledniającej rzeczywistą synergię byłaby znacznie wyższa. Obecnie cena akcji ZAP właściwie stoi w miejscu od wielu miesięcy. Widzę, że GA też, oto skutek tego pseudo połączenia.
  • Re:lipa i tyle w temacie Autor: ~Witek [178.43.224.*]
    Najpierw szanowny rencisto nowy prezes GA sam mósiałby nie byc pokawałkowanym zeby coś scalac. Nowy prezes wcale nie radzi sobie w zarządzaniu dużymi projektami, juz widac, że nie nadaje sie do tego. Wielu akcjonariuszy uważa, że doprowadzi on do krachu. Musimy poczekac, co czas przyniesie. Wzrosty, spadki plus, minus 5 zł, przy cenie akcji ok. 140 zł to ma byc dynamika wielkiej firmy?
  • Re:lipa i tyle w temacie Autor: ~bolo [178.43.155.*]
    Rzeczywiście Prezes gdy tylko objął prezesowstwo GA stał się jakiś niemrawy i bezradny.
    Czas zmienic imc Pana Prezesa szanowna Rado Nadzorcza, bo pujdziecie z torbami.
  • Re:lipa i tyle w temacie Autor: ~rudek36 [159.205.92.*]
    czy na tym forum jest jeszcze ktoś ,kto napisze cos merytorycznego?

i tylko taka mała dygresja do emeryta ZAP-u: jezeli uważa pan,że wzrosty Puław są zbyt małe lub nieodpowienie,to moze patrzymy na różne giełdy. jak juz wyzej w jakimś poscie napisałem -życze sobie i innym posiadaczom akcji ZAP-u stabilnego wzrostu, i jezeli mnie oko nie myli,to tak się własnie zaczęło dziać. i oby jak najdłużej.

o fuzji ZAP i ATT nie ma juz co pisać- temat zamkniety, na czas jakiś. bo on powróci.

• Re:lipa i tyle w temacie Autor: ~rudek36 [159.205.92.*]
    po dzisiejszej sesji liczba zleceń sprzedazy jest mniejsza niz zleceń kupna. ta uwaga jest ważna dla tych,którzy powątpiewają co do "wzrostów" ZAP.

każde zlecenie o wyższym nominale jest "z lotu" łykane. co bedzie po 160? tego nie wie nikt:)
  • Re:lipa i tyle w temacie Autor: ~dooktor [31.61.28.*]
    Zaraz. Może przestałbyś zaśmiecać forum dyskutowaniem sam ze sobą (najpierw rencistaZAP, potem Witek, potem bolo). Jak nie masz gdzie wylewać swoich żali na prezesa to przestań prowadzić debatą sam ze sobą. Tutaj nikogo nie przekonasz, że "białe" jest "czarne", a "czarne" jest "białe".

Za Jarczewskim stoją wyniki finansowe ZAPu z ostatnich lat! I możesz sobie krzyczeć jak chcesz, ale prawdy nie zakrzyczysz, że obecna pozycja ZAPu i Azotów to zasługa tego człowieka i jego zarządzania!

A tutaj dyskutuje się o akcjach i giełdzie, jakbyś nie wiedział...
  • Re:lipa i tyle w temacie Autor: ~rudek36 [81.219.254.*]
    no cóż..... na to z kim prowadzimy dyskurs nie mamy juz wpływu. i to tyle czy to był bolo,lolo czy inny chwast.aczkolwiek podziwiam dooktora oko:).

giełda , tak samo jak inne składniki życia społecznego, stała się dobrem powszechnego użytku. efekt?- jak widac i czuc.

ale.... mysle,że nalezy to "coś" lekceważyc . "coś"? głupote ludzką:). pozdrawiam :).

p.s.
    czy są tu jeszcze akcjonariusze ZAP-u?

• i co dalej Autor: ~emka [83.30.160.*]
    Jesteśmy, trwamy :-)
  • Re:lipa i tyle w temacie Autor: ~bolo [83.29.222.*]
    Zastanawiajace jest, że ludzie stali sie tak mechaniczni, mechaniczno-reaktywni. Zupełnie jak cybermaszyny.
    Prowadzimy wymiane poglądów sami ze sobą w naszym gronie, razem wspólnie w naszej "pakamerze", ale jak pomiędzy nami niema wyrażnego konsensusu, lub gdy jest całkowita zgodnośc, każdy z nas komentuje na łamach Bankiera, aby te poglądy skonfrontowac z innymi użytkownikami. Ja bolo i mój tata rencista ZAP, często jesteśmy jednomyślni, nasz przyjaciel Witek posiada swój punkt widzenia. Byliśmy zgodni, że Pan Prezes czuje się nie swojo w nowej roli i każdy na swój sposób to skomentował. Nasze spostrzeżenia oparliśmy na wywiadach jakich udzielał Pan Prezes prasie tarnowskiej, którą nie tak dawno nam dosłano. Tymczasem dooktor w mechanicznej reakcji, zupełnie nie rozważnie zarzucił nam, że jakoby jednen z nas dyskutuje sam ze sobą. Wystarczy nacisnąc klawisz i jest reakcja, taka własnie jak ta. Ale życie jest o wiele bogatsze, posiada tyle możliwości.....wystarczy tylko przestac byc maszyną aby wszystko dostrzec w całej pełni i różnorodnści. Ten sam tekst, jakkolwiek oderwany od meritum, dedykuję też rudek'owi 36, niewatpliwie wytrawnemu, jak uważamy znawcy zagadnień ZAP i ATT, który jednak, też dał się zwieśc mechanistycznej reakcji umysłu.
  • Re:lipa i tyle w temacie Autor: ~ja [46.134.84.*]
    ludzie to forum jest dla inwestorów i pisze o tym co się dzieje w Azotach, takie wklejanie bredni niczemu nie służy.

dla odmiany i trochę w temacie prezesa, które z lubością atakujesz: http://chemia.wnp.pl/kto-za-co-odpowiada-w-grupie-azoty,204802_1_0_0.html

przestań tłuc w klawisze bez sensu - jak chcesz coś mądrego napisać to wtedy pisz, a jak zamierzasz pisać od rzeczy, to sobie odpuść
  • Re:lipa i tyle w temacie Autor: ~rudek36 [81.219.86.*]
    po sesji wtorkowej, i szalonych jak na ZAP obrotach(ponad 3 mln), z zaciekawiemiem czakałem na następne sesje. i tak jak myslałem- nic sie nie dzieje. bardzo dobrze- kurs potrzebuje odpoczynku. 30.08 są wyniki. ZAP-u będą dobre,całej grupy GA raczej wątłe. zobaczymy co z tym zrobi rynek. myśle,że rynek już zauważył notke,że na ATT "ruskie" wzięły czas, tzn. poprzez komunikatory podano,że "poczekamy,zobaczymy", co w przekładzie na polski oznacza,że "teraz to wy się martwcie,my jesteśmy i co nam zrobicie":)

. czy dzieki temu ZAP urosnie? powinien, bo na tle spółek tej samej wielkości, czyli spólek z mwigu (gdzie było miejsce ZAP-u!!!!), hadlowanie spólką w oparciu o C/Z na poziomie 7.3, przy wpólczynniku ATT 13.8(a było ponad 17!!!!), i Polic 22.4, wydaje sie wystarczającym powodem do tego,zeby ZAP był wreszcie doszacowanym walorem. chociaż nadal uwazam,ze spokojny wzrost ,jest dla tej spólki bardzo dobrym rozwiazaniem:) (podbitka na 159.7 okazala sie fiaskiem:):) ). póki co, tak sie własnie dzieje, i po weryfikacji wyników finasowych i ustaleniu wysokości dywidendy , moze to skutkowac, dla jeszcze posiadajacych ten walor, czyms miłym na poczatku przeszłego roku:).

czy to długa perspektywa? moze. jednak nadal uważam,ze ZAP to spólka "szczególnej troski":)
  • lipa sie skończyła:) Autor: ~rudek36 [77.253.148.*]
    "Puławy miały w IV kwartale roku obrotowego 2012/13 105,2 mln zł zysku netto przypadającego akcjonariuszom jednostki dominującej, wynik był wyższy od konsensusu rynkowego na poziomie 92 mln zł.
    Zysk operacyjny wyniósł 110,5 mln zł wobec 109 mln zł EBIT oczekiwanych przez rynek. Przychody grupy spadły do 930,2 mln zł z 1.016 mln zł. Analitycy oczekiwali, że sprzedaż wyniesie 999 mln zł.

Spółka podała wyniki zbieżne z szacunkami rynku oraz z naszymi oczekiwaniami. Zysk operacyjny wyniósł 110,5 mln zł (+31% r/r). Silna rentowność w segmencie nawozowym była kluczową przyczyną poprawy r/r. Segment energetyczny również odnotował pozytywną kontrybucję do wyników. Segment chemiczny odnotował stratę, pomimo wyższych cen melaminy, co można wytłumaczyć słabością części biznesu związanej z kaprolaktamem. Zysk netto został nieznacznie wsparty kwotą 5 mln zł z działalności zaniechanej. CAPEX wyniósł 84 mln zł (-6% r/r). Ponownie Puławy udowodniły, że SA atrakcyjną spółką. Postrzegamy Puławy jako klejnot w koronie Grupy Azoty.

(DM BZ WBK SA)".

jeszcze nie tak znowu dawno temu, opinia BZWBK na temat ZAP-u była zdecydowanie odmmiena. ale mniejsze z tym,nie to jest najwazniejsze, bo oni to sobie mogą...:):).

zwracam uwage na podobną do mojej ocene ZAP-u ,oni okreslili ZAP "jako klejnot w koronie Grupy Azoty"(ja jako spólke specjalnej troski) , i to jest jak najbardziej trafne okreslenie.

nie będę tutaj rozwijał tematu GA, bo to nie to forum,ale warto zwrócic uwage na rozłożenie zysku w GA. daje ono do myslenia. gdyby nie ZAP .....oj cieniutko by było,nawet bardzo cieniutko!!!!!

390 mln zysku ZAP powinno sie ładnie przełożyć na dywidende. stała polityka w tej kwestii powoduje,że mozna spokojnie czekac na podział zysku:):).
  • Re: lipa sie skończyła:) Autor: ~ret [31.61.131.*]
    zgadzam się. da się jak na dłoni zauważyć, jakim potencjałem jest zap w grupie azoty po dzisiejszych wynikach. a po ostatnich inwestycjach puław w produkcję może być jeszcze lepiej w rozpoczynającym się roku. czas pokaże...
  • Re: lipa sie skończyła:) Autor: ~rudek36 [77.254.81.*]
    absolutnie tak. powoli powinny wpływac na wynik finansowy inwestycje technologiczne poczynione w poprzednich latach.

ciekawe też wydaje sie podpisane porozumienie z KGHM. zobaczymy czym to zaowocuje:).

jeżeli komuś sie wydawało,że ZAP w GA zostanie zmaginalizowany, i będzie pionkiem dla ATT, i że to ATT bedzie wiodło prym w GA, to ten ktos powinien szybko udac się "do wód":):).oby tylko niezadowolenie w ATT ,które będzie narastało, nie wpłynęło na zmiane prezesa GA ( ATT to politycznie wrażliwa spółka). jest to jedyna okoliczność,która mnie martwi.

• Re: lipa sie skończyła:) Autor: ~rudek36 [77.255.15.*]
    po dzisiejszej opowistce premiera likwidacja OFE zaczęta. dobrze,że ZAP-u nie mają już OFE:). ale coś mi sie tak wydaje,że jednak jakiś z nich pozostał z akcjami ZAP-u. są to jednak szczątkowe ilości. zobaczymy po nowym roku ile im ZAP-u zostało.

• Re: lipa sie skończyła:) Autor: ~Norman [83.5.86.*]
    Znalazł się znów nawiedzony na tle ZAP. Żadne nawiedzenie nie sprzyja logice. Co za idiotyczny wniosek - OFE nie posiadają akcji ZAP, a jeśli już to mało. Lecz pytam, co to ma do rzeczy? ZAP szybciej spada niż inne firmy.
    Jakiekolwiek wiary, nawiedzenia, uzależnienia to okropna sprawa. Widac juz to?
  • Re: lipa sie skończyła:) Autor: ~rudek36 [77.253.131.*]
    jeżeli nie widzisz ,że dłuższej perspektywie OFE będą dla rynku olbrzymim cięzarem(spóki będące w portfelach OFE mogą bardzo ucierpieć) ,to szkoda czasu na dyskusje.
  • Re: żadna lipa Autor: ~zoomi [164.126.11.*]
    nowe info ze spolki
    http://www.finweb.pl/firmy/przemysl/10169-163-miliony-dywidendy-w-pulawach
[x]
PULAWY 0,44% 45,50 2025-11-07 16:21:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.