Papier caly czas mocno skupywany, co bylo widac po wczorajszej korekcie "w locie' i poprzednich patrzac na historie kilkutygodniowa. Wedlug mnie pokisi sie troche w okolicach 25 zl, ubije cene na tym poziomie pod wzrost do 30 zl. Drugi scenariusz to kontynuacja zwyzek jak dotychczas bez jakiegos szczegolnego traktowania historycznych szczytow - po prostu przemknie przez szczyt i konsekwentnie dojdzie do 30. Pamietajcie, ze prezes Jalosinski mowil o duzo lepszym roku 2013 od poprzedniego, a jemu wierzyc mozna. W dodatku czeka nas jeszcze super info o udzialach w kopalni fosforytow, wiec sa podstawy do wzrostow. Dlugoterminowo (tj. 1-1,5 roku) widze tu 50 zl albo i wiecej, choc intuicja mi mowi (och wiem, niefachowe to) , ze stanie sie to duzo wczesniej. Rynek ten potencjal rowniez widzi, wiec zbiera po dzisiejszych cenach. Oddaja tylko ci, ktorym wystarcza 50-100% zarobku. Owszem, lepszy taki zrealizowany zysk niz niepewnosc co do losow ceny akcji spolki. A'propos GA - zaczailem sie po wczorajszych spadkach na 70 zl i kurcze nie wpadlo mi - doszlo do 70,05 ! Ech, pech !!!
wpe - dobrze prawisz. Ale z tym kiszeniem sie przy 25... no wlasnie. Wolalbym zeby szybko przemknelo :) do 30 w sumie jakies 25%, moze lizna chociaz ze 28 w ciagu tygodnia. Zobaczymy. Ja jestem teoretycznie juz mocno zarabiony, ale caly czas kroczacy take profit pilnuje mi zyskow:)
Przejrzalem historie swoich transakcji na PCE i najdrozej kupowalem po 13,50 zl. Jednak lwia czesc mam w przedziale 7-9 zl. No i jakies 25% akcji w cenach 4,5-5,5 zl. Juz teraz jestem niezle zarobiony, ale trzymam bo wierzylem w ta spolke przy minimach, gdy mieli dlugi ponad 400 mln (jesli dobrze pamietam) i wierze w nia teraz bo widze, jak pieknie wychodzi z tarapatow i rosnie w sile. NIe bez znaczenia jest prezes Jalosinski, ktory budzi respekt za determinacje i konsekwencje, no i prawdomownosc - nie wciska kitow jak Ryski i tym podobni. Realizacja zyskow kusi, ale wiem, ze tu moze byc duzo wyzej. Kuszaca pespektywa, choc zalozylem sobie pewien poziom satysfakcji :) i czesciowo wyjde przy 30, 50 a reszte zostawie na deser, czyli ponad 50 zl.
- milicjant: Tak jak pisalem, 1/3 planu zrealizowana :) Piatkowego strojenia na tej spolce i to w takim wymierze (az 17%!) nikt sie chyba nie spodziewal. Co prawda myslalem, ze wczoraj po porannej wyprzedazy skonczy na plusie, ale i tak nie jest zle. Korekta tutaj sie nalezy zeby schlodzic wskazniki. Zreszta po przebiegu wczorajszej sesji widac, ze co niektorym wystarczyla cena ok. 28 zl jako i tak juz bardzo atrakcyjna - wiec sprzedawali. Jednak po tej cenie braly silniejsze rece, ktore patrza na zyski w dluzszej perspektywie - wykres hotyzontalny sesji. Trwalo przeciaganie liny na tym poziomie. Widac tu pole do dalszych wzrostow, wystarczy bacznie obserwowac wykres/obroty/pakiety. Nie bez znaczenia jest tez fakt, ze spolka od tego roku bedzie juz co roku wyplacala dywidende - a ofe, tfi i inne duze podmioty lubia takie spolki. Trwa wiec pakowanie do wora. Wedlug mnie 50 zl bedzie jeszcze w tym roku. Zdrowo bedzie jesli PCE troche sie pobujaja na poziomach 25-30 - to zapewni dobra podstawe do dalszych wzrostow. Od kilku miesiecy konsekwentnie pna sie w gore, wiec dluzszy (np. 1-2 miesieczny) odpoczynek sie nalezy i dobre przemielenie papiera. Obawiam sie jednak, ze goraczka na PCE jest zbyt duza i ruszy szybko w podroz na kierunek 50 zl. No coz, tam bede czekal z drugim pakietem :)
Nie ma co czekać tylko ładować po korek. Spółka z bardzo mocną perspektywą. Papier cały czas mocno odbierany ze słabszych rąk. Za chwilę 30 PLN to będzie bardzo tanio. Spółka najmocniejsza w grupie chemicznej i po restrukturyzacji. Świetna lokata bo na 100 min. do max. 500% jeszcze %.
Bardzo dobra lokata kapitału. Myślę, że urośnie spokojnie do 50 PLN co jest takim minimum minimorum. Zakupiłam osobiście sporo papieru po 23 i już jest zysk. Tu przez ostatni rok nikt nie traci, każdy wchodzi i wychodzi z tyloma procentami jak sobie założył. Prościej zarabiać się nie da!!!!!
Obserwujcie sesje! Wczoraj i dzis po mega wzroscie (31.05) na 30zl, cena ustabilizowala sie przy 28zl. Korekta naprawde niewielka zwlaszcza, ze od roku PCE nieustannie rosnie. Obroty obecnie male po mega sesji (4,3 mln zl). O czym to swiadczy? O sile spolki, o tym, ze jej wartosc i potencjal sa spore! A to dobrze wrozy na przyszla wycene. Warto kupic po 28 bo PCE moga podwoic cene akcji - ja obstawiam, ze 50 zl padnie w tym roku i to szybciej niz nam sie to wydaje. Jest parcie na papier co widac po przebiegu sesji. Obroty male, bo ci co maja akcje wiedza, ze moga miec duzo wiecej, a ci co chca kupic licza na lepsza cene, ale jakos niezbyt duze sa na to szanse. Tu nie chodzi o to czy chemia jest na topie czy nie, ale o to - jak wyglada spolka na tle rynku, perspektyw swojej branzy (a rolnicy kupuja coraz wiecej nawozow), no a przede wszystkim jak jest zarzadzana - no i tu nie ma sie do czego przyczepic. Rynek to widzi i niezbyt chetnie oddaje nawet po dzisiejszej cenie.
Oby tak było. Jednak trzeba wziąć pod uwagę też politykę i cichą manipulacje. PCE miało już sporo czasu dobre wyniki i wiadomo są silną jednostką a na giełdzie były pomiatane. Czy na ten wzrost nie mają wpływu "smaki rosyjskie" na polska chemię ?
Nic nie gadać tylko robić tanie zakupy. Zobaczycie jak z perspektywy pół roku będziecie patrzeć na 30PLN. To mniej więcej tak jak teraz popatrzeć na śmieszne 7 zł z poprzedniego roku. Tym razem nie będzie już żadnej zwały. Spółka pokazała za dużo żeby lecieć nawet na 20 PLN. Moim zdaniem brać nie przebierać a majątek będzie rósł po 100% na kwartał.