"Podpisana umowa umożliwia otwieranie i prowadzenie przez Eurotel SA autoryzowanych salonów sprzedaży Apple w Polsce ... możliwa będzie działalność w zakresie usług serwisowych i szkoleniowych. Wspomniana działalność prowadzona będzie pod własną marką handlową iDream"
WOW! Ciekawe ile do góry na dzisiejszej sesji? :-)
Nowa sieć to chyba trochę na wyrost powiedziane, na razie umowa dealerska.
Mam nadzieję, że jest to nastepny mały kroczek w kierunku dywersyfikacji źródeł przychodu. Na razie zarabiamy głównie na T-Mobile i Play, pozostałe źródła przychodu nie wpływają znacząco na wynik. W tym roku czarnym koniem jest Media System. Na razie jest dobrze, zysk rośnie, dywidenda solidna, perspektywy dobre i ten spokój.
Na wielu forach, sfrustrowani inwestorzy wymyślają zarządom spółek, a ja mogę tylko podziękować, pogratulować i powiedzieć- tak trzymać Panowie.
@Marian - masz świętą rację, w tym roku (a w przyszłym pewnie jeszcze bardziej) czarnym koniem będzie Media System. Ale tego iDream bym nie lekceważył, Apple to żyła złota, oczywiście rozkręcanie tego musi potrwać. Ale dzisiaj o tym akurat pisze Puls Biznesu - tam ktoś z Eurotela (chyba prezes, nie pamiętam teraz) zapowiada, że jeszcze w tym roku powstanie kilka sklepów iDream, a w przyszłym roku kolejne -więc jak najbradziej sieć. I wszystki mają być rentowne w ciągu kilku miesięcy...
21.06 ruszył pierwszy salon iDream w Bydgoszczy. Wygląda okazale, zobaczymy czy się da na tym zarobić. Mam nadzieje, że tak, podoba mi się tempo, mówiło się o Lipcu a tu proszę Czerwiec i otwarcie. Ciekawe, gdzie powstanie następny?
kurczę, a ja akurat byłem na wakacjach i przegapiłem... w sumie nie żebym żałował :-), szkoda, że już po, ale ... a też miło wracać do rzeczywistości w rytm dobrych newsów "z portfela" :-)
a była przy tej okazji jakaś deklaracja Eurotela ile tych iDreamów ma powstać w tym roku?
a co, pogooglować się nie chce? Z tego co ja rozumiem z zapowiedzi spółki, to odpowiedź na Twoje pytania brzmi - KILKA. tu to jest np., w drugiej wypowiedzi od góry:
http://notowania.pb.pl/pytania/PLERTEL00011
15 października NWZA Eurotela, widziałem komunikat na pulsie
a swoją drogą - to trochę nie na temat, ale widziałem dziś na bloombergu premierę sklepową iPhone nowego, w Londynie, czy ci ludzie naprawdę nie mają nic lepszego do roboty niż stać od nocy w kolejce po telefon... ??
każde miasto ma swoją specyfikę, mam np. takie zestawienie cen: http://www.dlahandlu.pl/handel-wielkopowierzchniowy/raporty/od-60-do-85-euro-trzeba-zaplacic-za-mkw-powierzchni-w-warszawskich-centrach-handlowych,11616.html
z czego wnoszę, że jeśli w Łodzi czy Trójmieście ceny są w galeriach na poziomie 20-50 euro za metr (a galeriach też jest duży rozrzut w zależności od wielkości lokalu i jego umiejscowienia), to w Olsztynie powinno być odpowiednio jeszcze trochę mniej, czyli np. przedział 15-40 euro, więc liczmy np. że 20 euro, czyli przy salonie ok. 100 m, masz ok. 2000 euro miesięcznie
Dzięki za te dane, muszę powiedzieć, że w sumie są dla mnie o tyle
zaskakujące, że myślałem, że to sporo większy koszt. Oczywiście trzeba
wydać sporo kaski na przygotowanie takiego salonu, no i dochodzą co
miesiąc pensje dla kilku sprzedawców, ale w sumie to nie są jakieś
zabójcze koszty.
z tą Energą to jakieś jaja, jak gram na giełdzie lat naście, tak jeszcze takich nie miałem. złożyłem zlecenie, niby miałem przyjęte, ale potem gdzieś je szlag trafił, zły byłem jak diabli, że nie kupię, a potem się okazało, ze to dołuje od samego początku i w sumie przypadkiem nie straciłem kaski; czyli na plus, ale zaufanie do mojego systemu transakcyjnego straciłem (miłosiernie nie powiem, który to)
a jak u was z Eurotelem? dokupujecie na nowy rok?
będzie w tym roku dywidenda?
a swoją drogą to obiło mi sie w święta o uszy, znaczy się na necie gdzieś widziałem, że Eurotel zrobił dużą akwizycję i mu to jakoś wkrótce ma dać jedną trzecią polskiego rynku apple'owego
co to jest ktoś gra na spadki tej spółki,i te rekomendacje z większą ceną docelową ,
strasznie mi się to nie podoba może być trup w szafie ,obym się mylił.
Skiller - ciekawe analizy!
Możnaby dłużej na ten temat pogadać, ale na ten moment 2 krótkie piłki:
1. piszesz, że to biznesy nieco schyłkowe, bo w erze e-commerce fizyczne POKi odchodzą do lamusa. ale w bankowości mamy teoretycznie ten sam trend (młodzi wolą przez internet, niż iśc do salonu), a jakoś nie zauważyłem, żeby się sieci oddziałów jakoś specjalnie kurczyły...
2. a odnośnie ------"Z drugiej jednak strony dokonane przejęcie oraz rozwój projektu iDream mogą przełożyć się na wzrost wyników w kolejnych kwartałach. A jak na potencjalny brak dywidendy zareagują akcjonariusze? Zobaczymy."
----- no właśnie. Jak Twoim zdaniem powinni zareagować? Martwić się jednorazowym brakiem wpływu kasy przed wakacjami ;-), czy cieszyć się tym, że spółka te pieniądze inwestuje w dobrze wyglądającą dywersyfikację?
no właśnie, jeśli zarząd najlepiej znający sytuację poważnie zastanawia się czy nie zerwać jednorazowo z wypłacaniem dywidendy, a za rok wrócić do tego zwyczaju, to upieranie się na siłę, że dywidenda jest najważniejsza jest działaniem, które możnaby uznać za działanie szkodliwe dla spółki; ale taki to jest niestety terror inwestorski - wyniki trzeba zawsze poprawiać z kwartału na kwartał, a dywidendę wypłacać i to najlepiej całość zysku i nie zastanawiać się.. z mojego punktu widzenia to oczywiste, że po takim roku inwestycji, które jeszcze dokańczają, powinni się zastanowić czy wypłacać czy nie.
byłem ostatnio w salonie idream w częstochowie i zapewniam Cię, że ruch był spory :-) a poważniej, no to też mi brakuje takich danych, ale podejrzewam, że z raportów Eurotela da się wkrótce coś więcej wyczytać, jak już ta sieć apple zacznie im dawać konkretny obrót
a mnie interesuje co w salonach Tmobile. Apple to w eurotelu nowość, więc daję jej chwilę na rozpęd, ale tmobile, który zawsze był lokomotywą a ostatnio cuś osłabł, to jest pytanie o kondycję..
TMobile zrobi teraz JUMP, mówię ci. Duży jump. I zresztą nie będzie to nic dziwnego, bo wielka trójka tak cały czas faluje od lat już nastu, kto jest liderem ten potem zaczyna tracić wyczucie i gubi rytm, potem odwrotnie i się tak wymieniają..Więc po chwilowej zadyszce tmobile zaraz zacznie nadrabiać. o playu nie mówię, bo on z kolei od początku jest na innych zasadach, goni tamtych od zera, więc musi się bardziej starać i dynamikę ma największą
No wiesz, raczej nikt poważnie nie mógł liczyć na to, że pielgrzymi kupią sobie po Maku, ale uważam, że ktoś w Eurotelu miał dobry pomysł, bo wiadomo, że takie prowokacje się u nas dobrze sprawdzają, zaraz prawicowe media podchwytują i robią darmową reklamę... i tak właśnie było i tym razem...
No wiem, wiem, żartowałem. Ta druga akcja, którą linkowałeś, z radiem Eska, też wygląda fajnie - to dobrze, bo wygląda na to, że marketing iDream ma koncepcję. A to dość kluczowe, bo bez dobrego marketingu w elektronice użytkowej ani rusz. Co prawda apple jako marka broni się sam, ale jednak sieć też musi zbudować sobie wizerunek zachęcający do przychodzenia do niej, no a jeszcze zanim wizerunek, to świadomość w ogóle, że taki iDream jest i co tam właścicie można "dostać".