To poziom faktycznych aktywów - wyniki za 658b.c. to potwierdzaja, a moze byc i d.u.p.a blada.
Sorry, nie moglem sie powstrzymac. Postanowilem zejść do poziomu większości komentarzy na tym wątku i sprawdzić jak to jest wypisywac ch.j wie co, bez pokrycia w rzeczywistosci. Liczę na wyzwiska i bluzgi :)
Ze trzy dni temu pisałeś, że zarząd wycenia swoje aktywa na 1.5zł. Dzisiaj piszesz że już 20-30 groszy... Chyba pora już poszukać lepszego lekarza. Zresztą naganiaj na spadki na bankrutach lub półbankrutach- tam przynajmniej będziesz bardziej wiarygodny.
Gratuluję umiejętności czytania ze zrozumieniem i poczucia humoru! Na lekarza dla mnie już za późno, poziom debilizmu jaki zagościł w mojej głowie nie daje już żadnej nadzieji niestety...
Nie wiem czy to do mnie to pytanie, ale Ci odpowiem. Nikt niczego nie obiecywal, pokaz mi ta wypowiedz w ktorej ktos cos OBIECAL. Tu masz cytat z artykulu, w ktorym prezes mowil o dywidendzie:
"Deklaruje (Jarzynski - przypis moj), że firma będzie chciała podzielić się zarobkiem z akcjonariuszami. – Nasza kondycja jest dobra. Mamy sporo gotówki. Nie musimy wspierać finansowo spółek zależnych bo radzą sobie coraz lepiej – oświadcza. Jego zdaniem Procad może przeznaczyć na dywidendę nawet cały zysk za 2012 r. Zakładając, że wyniesie deklarowane 1 mln zł dywidenda może sięgnąć (uwzględniając, że spółka ma prawie 13 proc. własnych akcji) nawet 12-13 groszy na walor."
http://www.parkiet.com/artykul/1282959.html
Zwracam uwage na slowa kluczowe: firma BEDZIE CHCIALA, Procad MOZE przeznaczyc na dywidende, ZAKLADAJAC, ze wyniesie...
Widzisz tu jakas obietnice, zapewnienie albo cos w tym stylu. Ja nie wiedze.
Jeszcze uzupelnie. Nie twierdze, ze dywidendy nie bedzie, bo tego nie wiem. Dowiemy sie, jaka jest REKOMENDACJA zarzadu, gdy opublikuja raport, czyli juz na dniach. Ale to dopiero bedzie rekomendacja, co zrobic z ewentualnym zyskiem, jesli takowy bedzie. Rekomendacja ma to do siebie, ze jeszcze musi byc glosowana na walnym, a to bedzie pewnie w maju. Wiec dopiero po walnym bedzie na 100% wiadomo, czy bedzie dywidenda, czy nie. Moim zdaniem nie bedzie.
A teraz moj komentarz do sytuacji, w ktorej walne akcjonariuszy (czyli de facto zarzad) przeglosowaliby wyplate dywidendy. Komentarz jest taki: Byloby to skrajnie nieodpowiedzialne biorac pod uwage sytuacje gospodarcza i kurczace sie zasoby gotowki w postaci resztki obligacji. Poza tym, kiedy akcjonariusze doczekaja sie nowego biurowca, (pod ktory zostala zakupiona wspomniana przeze mnie pare postow wczesniej dzialka) skoro zarzad chce co roku przeznaczac cale ewentualne zyski na dywidendy?
e, jednak marudzisz :) to co zarekomnduje zarzad to zatwierdzi walne bo walne to zarzad i odwrotnie. nie palca dywidendy to zle, placa to tez żle? to kiedy dobrze? skoro maja zyski czyli nie przejadja gotowki to chyba dobzre zeby placili dywidende? Maja budować jakis biurowiec? skad wiesz? I po co mają budować? chyba zadna firma kompuerowa nie ma swojego biurowca, to sie chyba nie oplaca
Nie marudze, podaje ci fakty, czyli to co powiedzial Jarzynski w wywiadzie, a co Ty nieslusznie odczytujesz jako obietnice. Ty tez masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem? Najwyrazniej tak, bo nigdzie nie pisalem, ze wyplata dywidendy w 2013 roku to dobry pomysl. Chyba oczywiste jest, ze jak jest w pyte kasy i biznes sie rozwija, to mozna CZESC zysku na dywidende przeznaczac. Podkreslam CZESC, bo za reszte firma powinna sie rozwijac - jak sie nie rozwijasz to sie cofasz bo inni sie rozwijaja. Dotyczy to zwlaszcza takiej malutkiej firemki jak PROCAD, ktora w prospekcie emisyjnym miala zapisane projekcje zyskow na poziomie 4 mln zlotych rocznie. Uwazasz, ze w tym skladzie, bez dalszego rozwoju taki wynik jest mozliwy? Duze firmy moga sobie pozwalac na wyplate calego zysku, PROCAD do takich firm nie nalezy.
Przypomne moze, bo widze, ze z historia u niektorych nie najlepiej, ze swego czasu (chyba za 2010 rok) zarzad rekomendowal wyplate dywidendy w wysokosci 9 groszyna akcje, podczas gdy zarobil 8 groszy na akcje. Dobrze to czy zle?
Co do biurowca, to sie pytaj zarzadu, nie mnie, po co im biurowiec. Poszukaj sobie w raportach biezacych z 2010 roku. Wedlug raportu i planu jaki mieli, to juz chyba powinni konczyc ten biurowiec w tym roku, no ale z czego by go mieli zbudowac to ja pojecia nie mam, przeciez Wy chcecie dywidendy.