Czy ktoś wie jaki jest niepodzielony zysk za lata ubiegłe. Licząc od 2007 roku nie zostało podzielone ok. 2,5 zł/akcje, ale może są jeszcze jakieś wcześniejsze niepodzielone zyski. Czy może to ktoś policzyć ?:)
Moze sie okazać, że bedziemy mieć kilka złotych dywidendy i że pan Wygrys kupił spółkę za dywidendę i ze zwrot pożyczki sfinansuje z dywidendy. Jest to dla niego lepsze rozwiązanie niż płacenie Permedii kilkuset tysięcy złotych rocznie z tytułu odsetek od pożyczki.
sprytne (a wcześniej zbierze wszystkie akcje z rynku - jeśli już ich nie ma), ale nie on takiego świństwa nam nie zrobi, prawda??? mówicie, że nic co ludzkie nie jest mu obce? Nie to porządny człowiek jest, chodząca poczciwość, nie oskubie Cię, jeśli nie musi...
Dnia 2013-03-07 o godz. 07:17 ~Nord500 napisał(a):
> 5 zł za akcje warte 5,70 zł - takie rzeczy się nie zdarzają
> :)
Na giełdzie wszystko się może zdarzyc. W tej chwili notowania tej spółki są paradoksem, bo jak to mozna inaczej nazwac?! Permedia notowana jest obecnie po 5,7 zł, a samych srodków finansowych (czysta gotówka, lokaty bankowe,udzielone przez spółkę pożyczki) to ponad 7 zł na akcję,!!!!! A gdzie działalniośc operacyjna która bądz co bądz przynosi zyski??? a gdzie wycena gruntów i nieruchomosci??? a przeciez spólka nie ma żadnych kredytów!!! Paradoks czy nie???!!!!!
Mówisz że takie rzeczy się nie zdarzają; przejrzyj sobie po ile chodziły akcje KGHM-u na przełomie listopada i grudnia 2008 roku, a jakie dywidendy spółka wypłacała w kolejnych latach. Też mogłoby się wydawać niemożliwe, kupienie spółki w takiej cenie, że po 2 latach masz zwrot wszystkich zainwestowanych pieniedzy z wypłacanych przez spółkę dywidend a papiery posiadasz dalej. A tak własnie było z KGHM.
Morał jest taki, że w krótkim czasie rynek giełdowy zawsze był, jest i będzie nieefektywny, a pojawiające się okazje inwestycyjne trzeba po prostu wykorzystywac, bo w długim terminie przynosi to kolosalne zyski.
Dużo racji jest w tym co napisałeś.
Okazje są - inaczej by mnie tu nie było na permedii - ale na 5,00zł nie liczę. Liczę natomiast że 20,00zł za akcję w tym roku tutaj będzie.
Mam wrażenie, że inwestorów/graczy nie interesują byłe zyski i straty, a najczęściej nikt o nich nie wie albo nie pamięta. Liczą sie przyszłe zyski i obietnica ich podziału.
Tak było niedawno w przypadku Elzabu. Niepodzielony zysk za lata ubiegłe to 1,65, wartość księgowa na akcję to 2,85, a kurs spadł do 0,94. Dopiero gdy Elzab pokazał dobre wyniki kurs ruszył do góry na 2,20-2,30.
Jeszcze lepiej gdy zarząd ogłosi z góry politykę dywidendową zakładająca przekazywanie całego zysku na dywidendę. Wtedy kurs idzie do góry. Np Synthos notuje powolne obsuwanie się zysków, ale zapowiedź 100% dywidend spowodowała gwałtowny wzrost kursu z 5,40 na 6,40. Wydaje sie, że panu Wygrysowi zależeć bedzie na wzroście wartości Permedii i że oprócz wzrostu zysków operacyjnych (co juz ma miejsce) dojdzie jeszcze jakaś polityka dywidendowa. W każdym badź razie sprzedawanie akcji przed walnym (chyba w maju) nie ma sensu. Jeszcze lepiej byłoby przeczekać cały rok i zobaczyć co sie w tej firmie zmienia.
Można też założyć, że pan Wygrys chce zdjąć spółke z parkietu. No ale wtedy to by zawiązał na koniec roku jakieś rezerwy na należności albo przeszacował w dół nieruchomości po czym ogłosił wezwanie na skup pozostałych akcji. Tylko, że spółka niepubliczna jest trudna do sprzedania i nigdy by nie osiągnąl nawet 50 % ceny jaką może dostać za akcje.
Dlatego myślę, że raczej będzie zachowywał się tak jak właściciele Śnieżki tzn dbał o dobrą kondycję i zyski firmy, wypłacał jakąś dywidendę, a w czasach dekoniunktury organizował skup akcji przez spółkę.
Nie Krzychu niech jeszcze nie rosnie dopóki nie sprzedam KOV po conajmniej 3zł wtedy obkupie sie tu dowoli zanniżając znacznie srednią taki miałem i mam plan:))))))) Pamietam jak przed rokiem bawiłem sie Trakcją i Monnari duże wachania na nich były chyba ze 30 k tej moni miałem hmmmm... kto by pomyslał, dobra chyba zaczne straszyć tu swoim pakietem zeby sie powyrabiało nie chce wzrostów na PMD Krzychu sorry ale jeszcze nie czas....
To się nie dogadamy bo ja chcę żeby już rosła . :))) Fajnie gdyby dali jakąś dywidendę co ? No Mirek gdybyś monnari przetrzymał to faktycznie byś był zarobiony , a tak za wcześnie sprzedałeś i nakupiłeś jakiś wynalazków Patrowicza :(
Nie no Krzychu w dywidende to za bardzo nie wierze nie przy takich wynikach, faktycznie ktoś zaczyna podbierać to po 5,83 to moje:))) nie wiem czy nie wywalać patro- syfa i nie ładowąć PMD bo jak mi odjedzie to sie delikatnie wku...ie
Tak ta dywidenda to raczej pieśń przyszłości jeśli już ale jeśli wierzyć w koncepcję forumowicza o nicku "boss" który całkiem zgrabnie kilka postów wyżej opisał swoje oczekiwania wobec spółki to kto wie ? Miras nie żartuj nie będziemy czekać ze wzrostami na permedii dopóki kov nie osiągnie ceny 3 zeta -po prostu nikt tak długo nie żyje :))) he he . A co do patro - śmieci to sam musisz podjąć decyzję -ja nie wiem po coś to w ogóle kupował ?
Ha haha:)))) ale nie tak na powaznie krzychu myslisz ze na PMD przyjdą szybciej wzrosty niż na KOV??? to powiem Ci tak że na PMD czekają nas dłuuuuuuuuuugiee lata kiszonki jak nie stnie sie cos duuzo gorszego i ci nowi nie wpadną z jakimś swinskim pomysłem odpukać tfu tfu wezwania, Ty masz srednią dużo niższą niż ja także ewentualną stratę będziesz wstanie przełknąć, ja tak jak powtarzałem zostanę z tą ku...wą do konca mojego lub jej,,,, a na KOV przyjdą takie wzrosty jak na Monnari przez ostatnie 2 tyg kwestia czasu nie tak wcale odległego jak Ci sie wydaje:))
Pewne są tylko śmierć i podatki a wszystko inne jest możliwe . Życzę abyś zarobił na tym koviaku jak najwięcej . Każda strata boli a tu jestem już dość długo i chciałbym skeszować wreszcie akcje po jakiejś sensownej cenie :))) Czego sobie i Wam życzę .
O dywidendzie zadecyduje zawsze większościowy akcjonariusz.
A znając życie i giełdę, wiem że możliwości wykorzystania pieniędzy z niepodzielonego zysku jest wiele. Cwaniacy to potrafią a wtedy wcale nie liczą się z resztą akcjonariuszy.