• Dla przypomnienia wątpiącym.. Autor: mpm [89.70.9.*]
    http://www.portalspozywczy.pl/przejecia/wiadomosci/graal-rozmawia-o-akwizycjach-przejecie-mozliwe-w-2013-r,77198.html

Graal liczy, że w całym roku jego sprzedaż wzrośnie o ok. 20 proc., poprawią się też zyski (wywiad)
    Graal, producent i dystrybutor ryb oraz konserw rybnych, oczekuje, że w całym roku zanotuje ok. 20-proc. dynamikę wzrostu sprzedaży, a także zaraportuje wyższe rdr zyski. III kwartał powinien przynieść lepsze rezultaty niż te osiągnięte w II kwartale - poinformował PAP prezes spółki Bogusław Kowalski. Jego zdaniem w całym 2012 r. branża rybna urośnie o 3-5 proc.
    "W zeszłym roku sytuacja była trudna. Polski złoty był stosunkowo słaby, a ceny surowców poszły znacznie do góry. W tym roku te czynniki nie są naszą bolączką, pracuje nam się dużo lepiej, możemy realizować cele, które sobie założyliśmy. Jeśli kursy walut nie zanotują większych zmian, a na razie się na to nie zanosi, to dynamika wzrostu przychodów powinna być kontynuowana. Chcemy dociągnąć wysokie dwucyfrowe tempo wzrostu sprzedaży z I półrocza do końca roku" - powiedział PAP Kowalski.

łatwo sobie policzyć, jakie mogą być wyniki za IV kw:)
  • Re: Dla przypomnienia wątpiącym.. Autor: mpm [89.70.9.*]
    licząc że to ok. 20 % będzie wynosiło 18 % daje to przychody w IV kw na poziomie 207 mln...vs 169 w 2011 r. a jak UCZY historia z rentownością w IV jest "nieźle", więc...
  • Re: Dla przypomnienia wątpiącym.. Autor: ~aic71 [194.204.13.*]
    nie obrazilbym sie jakby skupili te 20% akcji i albo umorzyli albo wykorzystali na przejecia.

rozsądniej byłoby na przejęcia...przy takich cenach zakupu?:)
    zobacz jaka była cena Morpola, jak sprzedawała Malek...troszkę odbiegała od rynkowej

http://www.bloomberg.com/quote/MORPOL:NO

gdyby Graal zastosował takie parametry przy przejmowaniu, byłoby całkiem miło:)
    No to teraz pofantazjujmy:

1 Kontynuacja dobrych wynikow sprzedazy (stabilne eur, porzadki w grupie, spadajcay rynek zbalansowany przejeciem ms od Wilbo, wzrost spozycia ryb w Polsce)

2 Finalizacja dealu o SF i wplyw 80 mln gotowki

3 Finalizacja skupu 20% akcji wlasnych po rozsadnych cenach (ponizej wk) i wykorzystanie ich na przejcia (umorzenie 20% akcji tez nie w kij dmuchal)

na ile to wszystko realne?
    na większość pytań dostaniesz odpowiedź w ciągu dwóch tygodni:)
    i tak i nie

bedzie odp nt IV kwartalu - mnie jednak chodzi o dlugoterminowa tendencje

co do kasy to dowiemy sie w najlepszym razie tylko o polowie

PS
    Z drugiej strony gdyby deal byl szemrany to czy by podpisywali w grudniu kolejna umowe?
    No chyba ze wchodzilo w gre polepszenie wynikow za iV kwartal ale przeciez operacyjne by pokazaly prawde
    wiesz IV będzie bardzo ważny...ze względu na wyniki III
    oczywiscie ale caly czas mowimy o krotkim albo srednim terminie a moim celem jest wk a to jeszcze sporo czasu zabierze
  • Re: Dla przypomnienia wątpiącym.. Autor: ~abc [87.205.41.*]
    a tak z ciekawości ;)
    pamietacie jaką c/wk miał Graal przy cenie 48 zł ? ;)
    a to nie tak znów dawno było ..a od tego czasu w fimie jakby lepiej się zrobiło ... ;)
    no z jakies 6lat temu :)

c/wk w okolicach 2 chyba (nie spradzilem - tak sobie z glowy wyciagam)

wiesz na podstawie IV będzie można dużo powiedzieć...
    ale co do dojścia do wk...niestety Graal ma na to niewielki wpływ, no chyba że ktoś go będzie przejmował:)
    widzisz jak nasz rynek się zachowuje ... zachód zupełnie inaczej ( nie mówiąc o wschodzie)
    dlaczego tak się dzieje? może nasz rynek wyprzedza (często tak było), a może trochę zmieniło się postrzeganie "zielonej wyspy", a raczej republiki bananowej?

w każdym razie przy trendach wzrostowych na świecie predzej czy pozniej my tez ruszymy (korekta na Graalu nie jest wyjątkiem, trzeba tylko przegladac wykresy wszystkich spolek)
  • Re: Dla przypomnienia wątpiącym.. Autor: ~Slay [195.69.80.*]
    A jednak mpm zgodził się (między wierszami) z tym co pisałem jakiś miesiąc temu... Ponieważ ja też pokładam wiarę w to że uda się na tej spółce zarobić "trochę" grosza to proponuję "zawieszenie broni" ;-) będę obstawał przy swoim że opłacało się wyjść w okolicach 15 by wejść ponownie w okolicach 13-14, choć przyznaję że myślałem że uda się zbić kurs głębiej nawet do 12 zł. Tak czy inaczej liczę na przyzwoity wzrost w wymiarze najmniej 30-40%, czy się uda zobaczymy, podstawy ku temu są...
    Pozdrawiam
    czyżby?

https://www.bankier.pl/forum/temat_re-graal-wyniki-iii-kwartalu-beda-lpesze-niz-ii-gim,11935568.html
    Spokojnie - kazdy orze jak moze i sam podejmuje decyzje

• Re: Dla przypomnienia wątpiącym.. Autor: ~tampere244 [84.176.170.*]
    Jedna rzecz mnie odnosnie ostatniego zastanawia. Jesli po obu stronach transakcji stal Graal to czemu wybrano akurat taka cene pakietu. Dlaczego nie np. 12 PLN ? Odpowiedzi moga byc dwie: to spolka skupowala w przedziale 13-15, a 14.10 to srednia. Albo: Graal odkupil te akcje od jakiego fundu. Czy ktor sledzil statystyki 'funduszy? Kto moze jeszcze w naszej rybie siedziec? swego czasu bylo zainteresowanych sporo, ale sadzilem, ze Graal juz wszystko zebral.
    uważniej czytaj:
    na zlecenie Graala skup przeprowadza biuro maklerskie...a później przepakowują skupione akcje w pakietówce ( jeśli ilość akcji naruszałaby zasady obrotu)
    Ok, masz racje.
    Free float ogranicza jeszcze 2,5 % Tuna-Fisha. Tzn. Mamy jeszcze 40 %. Zobaczymy, czy spolce uda sie skupic jeszcze 10 %.
    zgadza się:)
  • Re: Dla przypomnienia wątpiącym.. Autor: ~aic71 [93.186.23.*]
    Wolalbym zeby się im nie udalo bo to oznacza cene powyzej 20 pln :)
    Panowie, naprawde nie czarujmy sie. Cos nienaturalnego w zachowaniu sie kursu jednak jest. Czy naprawde sadzicie, ze ktos naprawde w tak wyrafinowany sposob jest w stanie sprowadzic kurs badz utrzymywac na niskim poziomie? Otoz ja uwazam, ze takiej operacji w sposob legalny i niezauwazalny dla innych uczestnikow rynku, nie da sie przeprowadzic. Kontynuujac ten tok rozumowania, nie potrafie sobie rowniez wyobrazic, co motywuje aktualnie tych sprzedajacych badz chetnych do sprzedazy. Do cholery widac przeciez, ze jest dobrze a bedzie jeszcze lepiej. Czy spolka ma tak idiotyczny zarzad, by skupowac swoje akcje ponizej ich rzeczywistej wartosci? Naprawde fajna zagwozdka.
  • Re: Dla przypomnienia wątpiącym.. Autor: ~abc [87.205.41.*]
    dla mnie pierwszym "podejrzanym" może być sam idm ..
    może chłopcy chcą przy okazji cos ugrać i dla siebie ... ?
    w ich sytuacji wcale by mnie to nie zdziwiło...
    nie bardzo rozumiem, jaka strategie kolegow masz na mysli. Moglbys opisac taki scenariusz, co bym sie czegos nauczyl?
  • Re: Dla przypomnienia wątpiącym.. Autor: ~greatmongo [62.80.0.*]
    " Czy spolka ma tak idiotyczny zarzad, by skupowac swoje akcje ponizej ich rzeczywistej wartosci? Naprawde fajna zagwozdka."

Chyba nie do konca rozumiesz gielde.... akurat skupowanie akcji ponizej ich wartosci jest wyrazem MADROSCI zarzadu, a nie glupoty.

Im wiecej spolka skupi tym wiecej tak naprawde mamy my!!! Jesli 10% akcji jest umorzone, to naturalnie, ze tyle samo majatku przypada do podzialu na mniej akcji nie?

Nie mowiac juz o takich drobnostkach, ze jest to oznaka sily... jesli spolka jest w stanie w jednym dniu wydac milion zlotych na skup wlasnych akcji to raczej nie ma problemu z plynnoscia...
    Drogi Greatmongo! To byl sarkazm :) TO ze zarzad postepuje slusznie, nie poddaje w ogole pod dyskusje.
  • Re: Dla przypomnienia wątpiącym.. Autor: ~greatmongo [62.80.0.*]
    A to sorry :)
    Kolega abc niestety nie chce sie podzielic swoja wyobraznia.

A na parkiecie dalej jakies barany sypia :) Albo to ja jestem baran. Najgorsze jest to ze nie kumam co sobie ci sprzedajacy mysla.
    NO dajmy na to co sobie mysli teraz ten klient z 2900 papiera?
  • re: Autor: ~tampere244 [84.176.170.*]
    Chyba jestem sam na forum z moimi watpliwosciami.

Szkoda, ze ten pacjent nie pcha tych papierow prosto w rynek. Nie wierze, ze jest to sterowanie, bo pacjent osiagnalby lepszy cel gdyby papier prosto pkc pchnalby w rynek
  • re: Autor: ~greatmongo [62.80.0.*]
    Sorry, ale 3000 papiera to nie jest tak duzo. ja mam wiecej... moga byc prozaiczne sprawy. Gosc ma srednia ponizej tego co teraz jest i potrzebuje kasy na cokolwiek...
  • re: do tempere244 Autor: ~sd [83.6.96.*]
    ... dodatkowo jeszcze co niektórzy akcjonariusze mają dylematy jak Ty i sprzedają w najmniej oczekiwanym / sensownym momencie , szukając w nawet dobrych spółkach tzw "drugiego dna"
  • re: do tempere244 Autor: ~aic71 [89.74.99.*]
    A nie latwiej by to bylo upchnac z ukrytego?
  • re: do tempere244 Autor: ~greatmongo [81.210.216.*]
    Czasem latwiej czasem nie... Jak ktos ma troche wiekszej gotowki to chentnie sprzatnie takiego klocka...

Widac, ze 2000 poszly rowno z tego...
  • re: do tempere244 Autor: ~tampere244 [84.176.167.*]
    Caly czas czekam na wyjasnienie hipotezy kolegi abc. Co miales na mysli ? Dalbys sie czego nauczyc.

Dzisiaj od rana widac niezle parcie na papier :)
    K..a ale gosciowi puscily nerwy teraz. Wywalaj dalej glabie
    Co sadzisz greatmongo? Ja tak jak ty nie rozumiem logiki tego co sie aktualnie na papierze dzieje. I chyba nie musze po jeszcze sie ucze. Fakt jest jeden, Zarzad skupi kupe akcji i nadal ma zamiar to robic. Zakup takiej ilosci sugeruje dla mnie jedno: pewnosc, ze przyszlosc jest rozowa, a papier jest tani jak barszcz.

Zastanawia mnie jednak jedna sprawa, czy mozliwy jest scenariusz: Graal skupuje akcje, ktos umiejetnie steruje kursem tak by kurs pozostal na niskim poziomie przez dluzszy okres czasu, a BOGUSLAW w pewnym momencie oglasza wezwanie na akcje i zrzuca nas z pokladu. Tak to dla mnie na dzien dzisiejszy wyglada.

Czy taki scenariusz jest mozliwy?
    Panowie do cholery, ktos puscil 9.000 batona, czy to nikogo k..a nie zastanawia?
  • re: do tempere244 Autor: ~sd [178.42.228.*]
    ... przestań pajacować , wkurzający jesteś i infantylny jednocześnie ...
    W jakim sensie infantylny, czy moja hipoteza jest naprawde tak dziecinna? wiesz ile to jest 9000 papiera? Policz sobie to nie byl byle akcjonariusz.

Poza tym pajacuje to abc. Rzuca cos i nie uzasadnia.

Wiec nie pitol sd tylko napisz cos sensownego zamiast obrazac
  • do tempere244 Autor: ~abc [87.205.218.*]
    młody człowieku - wracaj do szkół , bo te do których ucząszczałeś nie zostawiły w twojej głowie jakiegos wyraźnego śladu ...
    naucz się czytać ze zrozumieniem , logiki ..nabierz manier i ukształtuj w sobie potrzebę samodoskonalenia i dociekania przyczyny rzeczy ...
    odrobisz lekcje ...i Cię olśni ....
    stanie się jasność ...;)
    po drodze ,życze Ci być przynajmniej raz na giełdzie ..splajtował ..tak tak - własnie tak ...
    kiedyś to zrozumiesz , wspomnisz mnie i..podziękujesz ...;)

• Re: do tempere244 Autor: ~tampere244 [84.176.167.*]
    Nie sadze bym sie od Ciebie mogl czegos nauczyc. Rzucasz teze o prywatnych zabawach IDM i nie jestes w stanie uzasadnic, jak taka operacja mialaby wygladac. Przepraszam, jesli Cie urazilem, ale wg mnie to ty rzuciles slowa bez uzasanienia.

Dziekuje Ci za szlachetne zyczenia plajty gieldowej. Jesli inwestujesz rowniez w rybe, to w przypadku plajty plyniemy razem. Pozdrawiam.
  • Re: do tempere244 Autor: ~tampere244 [84.176.183.*]
    Drogi abc,
    caly czas bylbym Ci wdzieczny za oswiecenie odnosnie Twojego posta odnosnie IDM.
  • re: do tempere244 Autor: ~greatmongo [62.80.0.*]
    Mysle, ze wykup akcji przez glownego zawsze jest mozilwy...ale wtedy spolka pozostaje bez gotowki, i z dlugiem...

Jesli chodzi o sterowanie kursem to ja nie wierze w takie rzeczy.... po prostu branza przeszla wiele. Graal potwierdzi dobrymi wynikami swoja pozycje to wrocimy na solidne poziomy...

Co do perspektyw Graala to dla mnie cena jest atrakcyjna.....
  • re: do tempere244 Autor: ~Slay [195.69.80.*]
    osobiście mnie to pasi, im jest taniej tym lepiej bo taniej można kupić ;-)
    Niestety ok 50% gotówki już wydałem kupując w okolicach 13-13.50 i teraz klina czy brać już, czy jeszcze chwilkę poczekać ;-)
  • re: do tempere244 Autor: ~greatmongo [62.80.0.*]
    Najwazniejsze zebys zdazyl przed publikacja wynikow... czyli masz dwa tygodnie
  • re: do tempere244 Autor: ~Slay [195.69.80.*]
    z Twojego postu wynika, że spodziewasz się osuwania kursu do podsumowania rocznego. Ja sądzę że to może być maksymalnie jeszcze tydzień...
    Mimo wszystko ten dzisiejszy zjazd mnie zaskoczył... tak pozytywnie jak i negatywnie...
    Planowałem jeszcze zakup maksymalnie 3-4k. więc bez szaleństwa ;-)
    Zjazd dzisiejszy zaskoczyl chyba wszystkich. Szkoda, ze kolega ktory pchnal 9kolek w rynek nie raczyl choc chwilki zaczekac. Sam jestem mimo wszystko zaskoczony, ze kurs troche jednak do gory sie po tej akcji podniesc. Sam tez troche dobralem.
  • re: do tempere244 Autor: mpm [89.70.9.*]
    jednym słowem co by się nie działo ...będziesz zaskoczony;)
    Na Graalu nic mnie nie zdziwi. Jesli Graal za moment wystrzeli do gory, na co licze, to bede mogl powiedziec, ze naprawde doswiadczylem niedoskonalosci rynku. Niby wszystkie informacje leza na stole, a tu takie jazdy. Zapakowalem sie na podroz w gore ja ruska handarka. Bogus prowadz.
  • re: do tempere244 Autor: ~xxx [85.237.191.*]
    ta stagnacja kursu to cisza przed burzą...;)
[x]
GRAAL 0,00% 31,70 2016-11-16 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.