Co myślicie o spółce Vindexus - giełda praw majątkowych. Prezentuje się naprawdę dobrze, tym bardziej jeśli weźmiemy pod uwagę czasy kryzysu. Przecież to okres raju dla wszystkich firm windykacyjnych itp. , handlu wierzytelnościami.
Spółka jest nisko wyceniania - jeszcze, bo nie długo może być wybicie.
Wyniki finansowe rewelacyjne, w ostatnim kwartale przyrost wartości ksiegowej to 20 gr. Co przy 3 zlotych za akcje daje znakomity wynik. Ponoc nastepne kwartały mają być jeszcze lepsze. W każdym kwartale wyniki finansowe są na plusie.
Fundamentalnie
C/wk = 0,39
C/Z = 6 a niedługo jeszcze niższy. Porównując to do wskazników kghm - vindexus to perełka.
Sorry ale porównywanie Vindexusa z KGHM to jest nieporozumienie. Te dwie spółki nie mają żadnych punktów stycznych. To porównanie nie uprawnia do żadnych wniosków.
No a wzrost wartości księgowej, to należałoby się przyjrzeć z czego on wynika. Majątkiem spółki są wierzytelności i po prostu pieniądze. Może spółka po prostu przyjęła inną metodę wyceny tych wierzytelności? Pieniędzy w kasie raczej nie przybyło;)
Też uważam, że za spadek ceny akcji odpowiada Leszczyński i podmioty powiązane ale przez długi czas spółka rozwijała się właśnie dzięki IDMowi. Trzeba przeczekać aż IDEA się wysypie. Nic nie da ciągłe wieszanie psów na Leszczyńskim. Jak macie lepszą okazję inwestycyjną to możecie zawsze wyjść z Vindexusa i kupić coś innego. Pozostają też lokaty.
Mnie niepokoi coś innego
http://forsal.pl/artykuly/675508,czyzby_windykacyjna_banka_inwestorzy_wezma_pod_lupe_obligacje_takich_firm.html
vinek nie ma aż tak dużych problemów z zadłuzeniem jak inne społki z branży
obliki to zaledwie 1/5 kapitału podczas gdy w innych firmach dług stanowi nawet 80% kapitału
aczkolwiek oprocentowanie tych obligów w vinku jest chore nawet 14% i powinni je zmniejszyć, na rynku są tańsze formy finansowania
To zadłużenie faktycznie nie wygląda jakoś strasznie ale jest jednym z głównych problemów spółki.
Ciekawy jestem jak będzie z tymi obligami których termin wykupienia przypada na lipiec i sierpień 2013 r. (ok. 26 mln. zł).
A te obligi z 10 września 2012 r. na 4,5 mln zł faktycznie oprocentowanie mają już niższe - 11,30%.
Na moje - trwa zazarta walka polegajaca na zniechecaniu drobnych do papieru, IDM jest w tym bardzo dobry. Do wynikow jeszcze troche. Tak, to jest perełka i trzeba zebrac jak najwiecej. Jesli ktos mysli ze IDM czy jakis fundusz teraz sypia akcjami Vindexusa to jest chyba ciezko chory na umysle... Zeby moc dobrze zarobic, trzeba przeciez najpierw poniesc strate, inaczej zarabianie za malo sie duzym/mocnym oplaca. Stad kurs jest, gdzie jest. Wybicie z polrocznej konsolidacji będzie miało swoją wagę i siłę...
widziałem gdzieś info że IDM sprzedaje cześciowe udziału w spółkach i koncentruje się na spółkach w których ma większość
tak czy owak wkońcu sprzedadzą co mają a wtedy sruuuuuuuuuuuu do góry
Vindexus, byc moze z okazji Walentynek, sie po prostu zakochał w trójkątach, jak juz zbuduje tak malutki na samiutkim koncu, ze go nie bedzie widac na wykresie - zapewne ruszy... Na razie starannie sie przygotowuje
Ostatnio takie obroty, że w normalnych okolicznościach mielibyśmy wzrosty kilkunasto procentowe dziennie i odrabianie ostatnich spadków.
Ale cały czas akcjonariat tutaj się czyści.
W sumie to rok spłacania zadłużenia dla firmy.
A mnie Vindexus zadziwia bo przy takim poziomie ADXa obecny poziom stochastika trudno wytumaczyc, to sie musi skorekcic, aczkolwiek widzialem 3 transakcje pakietowe i pewnie to jest przyczyną. Ciekawe kto i kiedy podadza do wiadomosci...
Smęcicie co najmniej jak te matołki z CEDC albo petrola. To nie ta liga. VIN ma solidne fundamenty. Nie jest to żadna perła, ale też żaden śmieć jak ww. Prędzej czy później będzie wnida, nie ma innej opcji. Cierpliwi będą nagrodzeni, oczywiście o ile kupili w dołku. To jest chyba oczywiste... czy nie?
No, to kto posluchal i kupil po 3 zl, moze dzis odebrac nagrode. Co bedzie dalej juz nie tak latwo przewidziec, aczkolwiek nawet i przy tym kursie wycena wciaz atrakcyjna.
Przyznaj się to ja wziąłem wszystko PCRO .... raport wydał mi się bardzo przejrzysty i profesjonalny a jest dla mnie jako inwestora ważne, wyniki dobre, perspektywy stabilne
NAJATRAKCYJNIEJSZA SPÓŁKA Z WIERZYTELNOŚCI OBECNIE, C/Z BARDZO NISKA, OSCYLATOR STOCHARYSTYCZNY RÓWNIEŻ BARDZO NISKI, CO OZNACZA, ŻE AKCJE SĄ NIESAMOWICIE NIEDOWARTOŚCIOWANE A JAKW IADOMO JEST DOBA KRYZYSU, DOŁEK GOSPODARCZY - CORAZ WIĘCEJ LUDZI MA DŁUGI, TYM SAMYM RYNEK WIERZYTELNOŚCI W TYM ROKU NIESAMOWICIE UROŚNIE!!! WYNIKI FINANSOWE RÓWNIEŻ OBECUJĄCE!!! ANALIZA TECHNICZNA - ZACZYNA SIĘ KANAŁ TENDENCJI WZROSTOWEJ!!!
Dnia 2013-04-09 o godz. 18:22 ~Max napisał(a):
> No pozostaje tylko pogratulować decyzji;)
Skad ta niechec i ironia? jezeli spolka na tle innych spolek z branzy jest bardzo tania a cena akcji jest niska bo ludzie kieruja sie jakimis plotkami zamiast faktami w formie wynikow finansowych i faktem wzrostu rynku wierzytelnosci i tym ze akcje sa obecnie niedowartosciowane to powiedz mi co jest przeszkoda w zakupu tych akcji? zobaczcie monnari.. nemex.. sphinx.. wszystko wystrzelilo a tacy wszyscy byli sceptyczni... teraz czas na Vindexusa i prawda taka ze kto teraz nie wejdzie ten bedzie zalowal swojego sceptycyzmu bo fakty mowia swoje:-) Pozdrawiam madrych:-)
Nie, to nie była niechęć ani ironia, źle mnie zrozumiałeś. Ja też mam akcje, nie mam zamiaru się ich pozbywać (a zwłaszcza na takich poziomach) i uważam że zrobiłem dobrą inwestycję.
Jednocześnie przyznaję, że nie podoba mi się to co się z kursem dzieje tj. ogromne wahania kursu spowodowane przez pojedynczych inwestorów.
To że kurs nie chce wrócić do "normalnych" poziomów jest moim zdaniem skutkiem tego że nadal jakiś "grubas" sprzedaje akcje w dużych jak na tę spółkę ilościach. Cena akcji jest tutaj w bardzo niewielkim stopniu uzależniona od normalnych rynkowych zjawisk. Dopóki średni inwestorzy będą mieli problemy, dopóty kurs będzie oscylował wokół 3 zł. Może to potrwać pół roku, może rok albo dłużej. Inwestycja przyniesie wprawdzie kiedyś zysk ale żal bo pieniądze mogłyby już teraz pracować gdzieś indziej.
jeżeli ktoś sypie to tylko IDEA i leszcz idea zeszła poniże 5% w grudniu a leszcz miał 200k akcyji rok temu
tak czy inaczej już im raczej niewiele zostało