Hmmmm, na taki pomysl nie wpadłbym. Ktoś na pewno już szykuje kasę. Ale obstawiałbym jakiegoś inwestora finansowego, alias NFI lub coś z branży np Curver. Na pewno tych akcji nie puszcza w t;lum bo średnia zakupu Gamratu nie jest wyższa od obecnej ceny....
Co innego mnie zastanawia.... Akcje które wcześniej miał prymus, później gaamrat trafią do ...wie kogo...
Można gdybać istnieje też takie przypuszczenie,że do akcji wkroczy Gerega ,oddając swoje akcje Lentexu Gamratowi ,a ten w ramach dywidendy odda je Lentexowi -wniosek z tego jest taki ,że zawsze warto jest mieć aktywa , rachunek prawdopodobieństwa jest ciekawą dziedziną.
Oczywiście ,że ma tylko nie musi tego ujawniać bo na jedną firmę czy osobę jest zarejestrowanych mniej niż 5%.Ciągle ma przedstawiciela w RN Lentexu ,walory dalej są, tylko w kilku portfelach .
No tak jeśli chodzi o zbyte papiery i ładowanie ich w mniejsze pakiety to masz rację...
Ale wydaje mi się że podobnie jak na plastku tak i na leniu owe pakiety w jakimś stopniu idą teraz na skup akcji własnych....
Z drugiej strony Gamrat ma duży pakiet. Może ktoś chce przejąć plastka i zrobi wezwanie???
4 zł w tych warunkach to abstrakcja... Realnie patrząc jeśli Gamrat sprzeda za 3 zł to i tak byłby sukces... takie jest moje zdanie.
PS. Jakoś nie chce mi się wierzyć że jeszcze nie ma wybranego podmiotu do kupna akcji plastka
Weryfikacja prognozy wyników Grupy Plast-Box SA na 2013 rok
W związku z zatwierdzeniem skonsolidowanego Budżetu na 2013 rok Zarząd Spółki podjął decyzję o
uaktualnieniu prognozy finansowej na rok 2013, opublikowanej w 2010 roku.
Zarząd przewiduje odchylenie od prognozy przekraczające 10% na poziomie przychodów netto ze
sprzedaży ogółem, wskaźnika EBITDA, zysku brutto oraz zysku netto.
Głównym powodem weryfikacji prognozy w zakresie przychodów netto ze sprzedaży ogółem za 2013
r. są lepsze od przewidywanych w 2010 perspektywy sprzedażowe spółki, wynikające z ciągłego
umacniania pozycji spółki na rynkach, zwiększania liczby klientów i oferowaniu im coraz lepszych
produktów. Natomiast głównym powodem weryfikacji prognozy na 2013 rok w odniesieniu do
EBITDA, zysku brutto i zysku netto są czynniki, na które Zarząd nie ma bezpośredniego wpływu.
Przede wszystkim dotyczy to cen surowców produkcyjnych (polipropylen, polietylen) oraz kursów
walutowych. Przyjęte w 2010 roku założenia w obrębie wymienionych czynników nie mają pokrycia w
założeniach budżetowych przyjętych na 12 miesięcy 2013 roku.
Aktualna prognoza wyników na bieżący rok zakłada 144,5 mln zł przychodów netto ze sprzedaży,
wskaźnik EBITDA w wysokości 17,8 mln zł, zysk brutto 7,7 mln zł oraz wynik netto 6,5 mln zł.
GRUPA PLAST-BOX S.A. ROK 2013
(dane w tys. zł)
Przychody netto ze sprzedaży ogółem 144 532
EBITDA 17 795
Zysk brutto 7 672
Zysk netto 6 550
Weryfikacja prognozy na 2013 rok nie zmienia nastawienia Zarządu do głównych założeń pierwotnej
strategii zakładających trwałe zwiększenie przychodów ze sprzedaży dzięki inwestycjom w
zwiększenie mocy produkcyjnych, rozszerzenie oferty o nowe produkty oraz wykorzystania synergii
dwóch zakładów produkcyjnych – w Polsce i na Ukrainie, co jest sukcesywnie czynione. Jednocześnie
Zarząd spółki w dalszym ciągu uznaje za istotne dla rozwoju działalności aktywne poszukiwanie
nowych rynków i nowych klientów.
Można byłoby marudzić że zysk netto rośnie za słabo ale generlanie z roku na rok jest mimo wszytko lepiej. Przy wysokich cenach surowca i mocnej złotówce powinno to nam wystarczyć.
W dalszym ciągu uważam że ceny ropy będą kluczowe dla wyników grupy.
Patrząc na wykres wyjście ponad 2.60 zapoczątkuje trend wzrostowy w długim terminie.
Spadek poniżej 2 zł to armagedon:)
Nie, ja też się nie spodziewałem. Pytanie za ile i komu. Nowego właściciela akcji poznamy zapewne w marcu także jest jeszcze trochę czasu.... Można po spekulować o Curverze . Najlepiej byłoby dla spólki jeśli pojawiłby się taki inwestor branzowy, strategiczny... Ale co będzie tego nie da się chyba przewidzieć