• dywiwenda Autor: ~ad [83.4.219.*]
    jaka dywidenda ,jak myślicie ? po skupie i nieumorzeniu MIMO OBIETNICY będzie dywidenda
  • Re: dywiwenda Autor: ~boniek [178.37.50.*]
    wszystko zalezy od zysku , czy bedzie , ja obstawiam ze nie bedzie dyw. tak jak rok temu , mogliby zysk przeznaczyc na skup akcji
  • Re: dywiwenda Autor: ~safari [79.184.174.*]
    prezes obiecal przeciez, pytanie jest czy bedzie z czego placic. obiecal tez miljon zysku, to bylobu 9gr na akcje
  • Re: dywiwenda Autor: ~trollus [80.213.78.*]
    Zejdz kolego na ziemie i przypomnij sobie co jeszcze na jesieni 2011 roku mowili o dywidendzie a ile wyplacili. Przypomne - wyplacili ZERO, a ponizej to co powiedzieli we wrzesniu 2011:

"Przedstawiciel Procadu zapowiada, że spółka, podobnie jak w poprzednich latach, podzieli się zyskiem z akcjonariuszami, przekazując im prawie wszystkie zarobione w bieżącym roku pieniądze. Z zysku za 2010 r. wypłaciła po 9 groszy na akcję. Z wyniku za 2011 r., jeśli firma, tak jak mówi jej prezes, zarobi znacznie więcej, dywidenda będzie dużo wyższa."

http://www.parkiet.com/artykul/1092761.html.

Jakich wynikow sie spodziewasz w 4 kwartale przy zdychajacej polskiej gospodarce? Po 3 kwartalach mieli cos okolo 200-300k. Procad raczej zwija biznes niz sie rozwija, o czym swiadczy zamykanie oddzialow (Warszawa) i zmniejszajaca sie liczba pracownikow.
  • Re: dywiwenda Autor: ~misiek [31.174.100.*]
    Ad trollus- powiedz mi chłopie: czy ty masz akcje tej spółki?, czy nie masz, a chcesz kupić jeszcze taniej?.. Od kilku miesięcy, czy ze spółki idę dobre czy neutralne wieści razem z niejakim Leonem wieszczycie tutaj armagedon, totalną zwałę, brak perspektyw i beznadzieję itd... Pewnie, że kurs w tej chwili może rozczarować chyba każdego inwestora, ale widać jak na dłoni perfidne trzymanie za pysk i dziecinne wręcz zagrywki z przewalaniem z rączki do rączki. Dłuuugo już czekamy na 'normalny" średni kurs w granicach 2-2,50zł i z tego co widzę doczekają go tylko nieliczni cierpliwi...
  • Re: dywiwenda Autor: ~trollus [80.213.78.*]
    To czy mam akcje czy nie mam nie ma tu zadnego znaczenia i gowno Cie to za przeproszeniem obchodzi. Jako chyba jedyny podaje tu Wam na tacy fakty i liczby z raportow, ktorych, sadzac po wypowiedziach na tym forum nikt chyba nie czyta. Wiekszosc za to rzuca wycenami oderwanymi od rzeczywistosci typu 4zl albo pisze (niejaki Rocco), ze Desart zarobi w 2012 2mln zlotych, podczas gdy sami prezesi mowia, ze beda zadowoleni jak zysk calej grupy (nie tylko Desartu) wyniesie 1 mln. No ale widocznie niektorzy wiedza wiecej niz prezesi, co sie w firmie dzieje. Nie wieszcze zadnej zwaly i armagedonu. Co wiecej, pare postow temu pisalem, ze nie wykluczam, ze kurs pojdzie do gory, w zwiazku z tym, ze to bardzo mala spolka i nie trzeba duzo kasy, zeby podciagnac kurs. Pytanie tylko o trwalosc takiego wzrostu w sytuacji, kiedy wiekszosc bedzie chciala sie pozbyc akcji jak goracego kartofla.
    Moze Ty napisz w takim razie, dlaczego Twoim zdaniem firma zarabiajaca operacyjnie raz na pare lat kilkaset tysiecy zlotych, a w pozostalych latach przejadajaca prawie cala kase, ktora pozyskala z emisji akcji (przy okazji zerknij sobie do raportu i zobacz, ile tej kasy zostalo) powinna byc wyceniona na 20-25 mln zlotych. Czekam na uzasadnienie...Mam nadzieje, ze napiszesz cos konstruktywnego, a nie tylko, ze Twoim zdaniem to "normalny" kurs.
  • Re: dywiwenda Autor: ~JurekQ [77.254.119.*]
    Wiesz... to co napisałeś jest całkiem logiczne. Autodesk rezygnuje ze współpracy z partnerami przenosząc sprzedać do net-a, chcą zwiększyć marżę.
    Jeżeli robią zwolnienia i tną koszty to też dobra informacja, świadczy o restrukturyzacji. Tylko tego nie widać w kosztach.
    Pytanie jaki sens było kupować "konkurencję". Z perspektywy czasu żaden. PRD zwiększył sobie przychód, ale "koszt uzyskania" przychodu odbija się na wynikach i mamy straty.

Ja optymistycznie liczyłem, że desart przy takiej progresji zarobków może zarobić sporo... Ale jak widać wzrost zarobków do kwadratu się skończył i pewnie teraz będzie już minimalny.
    Tak czy siak PRD powinno przyśpieszyć restrukturyzację. Zamykać nierentowne działy, sprzedawać o ile ktoś będzie chciał kupić.
  • Re: dywiwenda Autor: ~macieja [178.43.222.*]
    a ja to widzę tak, że jak cała giełda ruszy w połowie roku to i procad będzie latał powyżej 2 zeta( bo tragedi w spółce nie ma).
    a jak szeroki będzie się pitolił , to i my wyżej 1,4 nie podskoczymy
  • Re: dywiwenda Autor: ~JurekQ [178.37.26.*]
    Myślisz, że ktoś kto ma taką gotówkę by ruszyć kurs do 2zł<x przejmuje się komentarzem na bankier.pl, gdzie do bankructwa wmawiać Ci będą, że biale jest czarne.

Faktem jest, że mamy kiepskie wyniki.
  • Re: dywiwenda Autor: ~czuwający [89.75.96.*]
    Hej. Ktoś pilnuje kursu. Jeżeli przyjdzie odpowiedni moment, to zobaczycie co się będzie działo. Nie naganiam, ale warto tu być. Jeszcze jest dobra cena...Pozdrawiam.
  • Re: dywiwenda Autor: ~JurekQ [77.254.119.*]
    Jest animator, który ma zapewnić płynność.
  • Re: dywiwenda Autor: ~gecon [145.237.113.*]
    Ad JurekQ-odpowiem Ci, bo widzę ze piszesz już sam do siebie, takie mamy tutaj liczne forum;) Z drugiej strony nie dziwię się, jak patrze co wyprawiają cwaniaczki z tym kursem od ponad roku. Zapewniam Cie, że na tej szulerni a na małych i srednich spółkach w szczególności wyniki nijak się mają do kursu!!! Tu spekuła decyduje, co rośnie i kiedy! Przykłady? - proszę pierwszy z brzegu: spółka Patentus- co roku poprawia wyniki o kilka baniek do przodu, dostaje po kilkanaście mln dofinansowania z Unii, wygrywa grube kontrakty a kurs? 1,7zł... i ciągle chamsko gnojony i niszczony-a biorąc pod uwagę obecną wycenę i wskażniki powinien już być lekko po 4zł. Niestety takie mamy realia. Kiedyś Czapajewo tutaj mądrze napisał o Procadzie, mniej więcej tak:,,Tutaj nigdy nie było jakich szczególnie dobrych, czy szczególnie złych wyników. Procad to taki black jack, tylko coraz mniej chętnych do pociagania za wajchę.. I tym cytatem na razie zakończę. Pozdrawiam
  • Re: dywiwenda Autor: ~leon [178.235.45.*]
    Witam.
    Z procad wyszedlem po 1,07 praktycznie 80% straty odbrobiłem ostatnio na MONNARI,
    dzisiaj kurs przebił 3pln a niedawno szorował po 1,20pln za szt.
    Nie powiedziane że nie wróce tutaj jeszcze z kasą ale przy takich obrotach nie ma się co tutaj ładować bo nawet jak wzrosnie to ci co dlugo siedzieli widząc że wokoło wszystko rośnie wywalą procad.
    Ja nie wieszczę armagedonu tylko chłodno oceniam sytuację a pobożnymi życzeniami
    przyszłosci sobie nie zapewnię i godziwej starości.
    Pozdrawiam.
  • Re: dywiwenda Autor: ~dywidend [46.76.160.*]
    Wedlug zapowiedzi i artykulu w parkiecie dywidenda to okolo 12-13 gr w tym roku za akcje
    Pytanie kiedy.
  • Re: dywiwenda Autor: ~czapajewo [83.12.16.*]
    He a ja załadowałem troche Patentusa cos jakby zaczyją tam ciągać za wajchę - tam też podobnie jak na PRD coś ala 6 mln akcji w obrocie. Myśle że hasło skup na PRD więcej by zdziałało niż dywidenda - zauważcie że jak wciągneli 1 mln akcji w 1 skupie to > 2 PLN się zrobiło a dywidka to tylko dywidka. A kiedy zaczną ciągać wajchę na PRD nie wiem ale poprzednim razem ciągneli wajche na PRD pod skup przy złych wynikach. Wiemy że Prezes kupował coś te akcje po 1-1,20PLN 3-4 lata temu więc pewno za mocno też nie spadną te akcje od tego poziomu- nizealeznie co by się działo ale kiedy wjachę pociągną - uważam że tu skup pociągnąłby do 2 PLN spokojnie.
    A może być różnie ale jednak spółki o lepszych wynikach pomimo wszystko mają lepsze możliwości np MWTRADE jak miało dobre wyniki to urosła o ponad 1000% a PRD zaledwie 400%.
  • Re: dywiwenda Autor: ~gecon [145.237.98.*]
    Witaj czapajewo! Rozumiem że jak już zarobisz GODZIWIE na Patku, to potem wszystko pakujesz w Procad? Ja tak zrobie, jeśli oczywiście jeszcze się załapię w przedziale 1-1.20zł/szt. Pozdrawiam
    Widze Gecon że dobrze obczajałeś z tym Patentusem w lutym (szacun) - co do pakowania to za mało kasy mam i trudno mówic o jakimś pakowaniu ale od czegoś trzeba zacząć :)
    Na Patku jeszcze z tydzień czy dwa korekty i kto go tam wie czy 10PLN się nie pojawi w 2013r. Jednak chyba za wcześnie załadowałem woreczek pod te wywiady - ktoś jednak z worem czekał i wyładowywał :(
  • Re: dywiwenda Autor: ~gecon [145.237.98.*]
    czapajewo-za wcześnie załadowałeś pod wywiady? Dobre, he, he. Ja już zacząłem ładować pod wywiady w Patka w 2010r. jak miała powstać fabryka w Chinach. Wtedy kurs chodził po 3.20-3.50. Później już tylko uśredniałem w dół i zostałem na tej perełce do dzisiaj. Mam nadzieję że moja cierpliwość będzie w końcu wynagrodzona...:)
    Czuje tam mega łodpała :) Walor ma wszystko pod łodpała.
    Dawno nie czułem takiej mocy i potencjału walorka :).Można się zkochać nawet na dłużej.
  • Re: dywiwenda Autor: ~leon [78.30.121.*]
    Witam.
    Stałych bywalców perełki Procad.
    Hehe Czapa Monnari bralem po 2,0pln/szt wiec i tak mam sporo odrobione co tutaj przymoczyłem , srednia na procadzie mialem ok 2,50pln za szt ,goliłem po 1,07-1,35.
    strata niezle zabolała ,kolejna nauczka i doświadczenie.
    Teraz tylko firmy ktore przynosza regularnie dobre wyniki i zarzad grajacy czytelnie.
    Jak sie popatrzy na historie finansowa to aż dziw bierze że w takie badziewia sie pakowałem.
    Pozdrawiam i wzrostów życzę.
  • Re: dywiwenda Autor: ~czapajewo [188.33.242.*]
    Również życzę powodzenia :)
  • Re: dywiwenda Autor: ~romoo [87.205.85.*]
    czyli 7gr dywidendy 11 lipca płaca
  • Re: dywiwenda Autor: ~maks [178.56.31.*]
    "14 czerwca Walne Zgromadzenie spółki Procad S.A. zdecyduje, czy przedsiębiorstwo ma wypłacić dywidendę z zysku wypracowanego w roku 2012. Odpowiedni projekt uchwały zakłada, że dywidenda miałaby wynieść 7 groszy na akcję, przy czym dniem ustalenia praw do dywidendy byłby 26 czerwca 2013 roku, wypłata nastąpiłaby zaś 11 lipca"

no, no :)

http://www.finweb.pl/firmy/informatyka/8240-procad-da-siedem-groszy
  • Re: dywiwenda Autor: ~leon [78.88.195.*]
    WITAM.
    jak tam 5,67% na czysto po podatku dywidendki wypłacą na otarcie łez ,chociaż tyle.
    (może głowni akcjonariusze też cieżko przędą i temu).
    Kryzys i dywidenda zamiast inwestycji i przejęć -hehe.
    W marcu pisalem o Monnari ,teraz ponad 100% przebicia , a są powody do dalszych wzrostów , przed wczoraj niezle papier odleszczyli po raporcie .
    Zaplanowali skup akcji do 7pln ,na rynku mało akcyjek (30,5mln) a te które są szybko odbierane (free float 50,15%) obroty ostatnio w okolicy 1mln/szt ( 4mln pln) na sesję.
    Ogólnie dobry czas teraz ,wiele spolek zaliczylo minima,spadki i jest w czym przebierać .
    Pozdrowienia czapa,macieja ,innych .

Tylko myśleć pesymistycznie bo inaczej sie w tym kraju nie da .
    Co prawda Patek nie odpalił za pierwszym razem nawet troche się podroczył ze mną ale jak widać ciągnie - szkoda że mam tylko 1,5 kilosa ale to wszystko co mam na giełdzie ostatnimi czasy. Może to i dobrze- odrodze się od zera.
    Może pobijemy Monari :)
    Tysiaka dwa warto postawić - więcej może nie bo wiadomo korba sie odkręci albo co innego :)
    Z tym Monari to pogratulować - wow. Troche zazdrocha bierze.
[x]
PROCAD -0,83% 2,40 2022-06-28 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.