• nie było katastrofy? Autor: mpm [89.70.9.*]
    chyba wbrew wieszczeniom o katastrofie w IV kw w spożywce...chyba nie było tak źle
    http://www.biznes.pap.pl/NSE2/pl/index/newsInfo/702109,sprzedaz_detaliczna_w_xii_spadla_o_2.5_proc._rdr_-_gus

w grudniu rosła sprzedaż w sklepach wielkopowierzchniowych, a w stosunku r/r utrzymała się na niezłym poziomie sprzedaż żywności...

ciekawe jak się to przełożyło na wyniki Graala?
  • Re: nie było katastrofy? Autor: ~greatmongo [62.80.0.*]
    Tez tak mysle... spadek nakreca prasa i samochody.... oba juz od dluzszego czasu spadaja...
  • Re: nie było katastrofy? Autor: ~halo [178.183.249.*]
    moze i tak
    jednak ludzie traca prace
    place stoja
    zaczynaja oszczedzac
    wiec wielu oszczedza rowniez na drozszym jedzeniu
    a do takich naleza ryby i przetwory rybne

wzrost ceny produktow graala w takiej sytuacji
    musi sie odbic na wynikach....wiadomo
  • Re: nie było katastrofy? Autor: ~aic71 [93.186.31.*]
    Moim skromnym zdaniem to jednak realizacja I czesci transakcji sprzedazy SF bedzie kluczem do dalszego rozwoju sytuacji.

To pokaze poziom wiarygodnosci tego co robi i chce robic zarzad
  • Re: nie było katastrofy? Autor: mpm [89.70.9.*]
    1 segmentów ryb jak i ich przetworów jest sporo, więc trudno mówić ogólnie o tym,że są drogie...
    z jednej strony masz morszczuka (cena pomiędzy indykiem a kurczakiem na hormonach) z drugiej np. solę...
    2 spożycie ryb w Polsce jest b. niskie w porównaniu do innych krajów. Umówmy się...ludzie którzy aktualnie jedzą ryby nadal będą to robić
    3 sposób na ceny ...niestety jakość przetworów jak i zawartość ryby w rybie spada od jakiegoś czasu-garmazerka ( otym ostatnio mówił przedstawiciel Seko)
    4 sprzedaż SF (wbrew teoriom spiskowym) ma na celu podniesienie marż - rezygnacja z produkcji mało rentownych marynat (śledzie i inne) i rozwój wysokomarżowego łososia
    5. sprzedaż SF jest jednorazowym wydarzeniem i nie można o tym zapominać...
  • Re: nie było katastrofy? Autor: ~aic71 [89.74.99.*]
    sprzedaz SF bedzie wydarzeniem dopiero jak kasa splynie
  • Re: ryby - luxus! ;) Autor: ~Ion [185.5.216.*]
    Chyba zartujesz? Biedni rezygnuja z ryb itd.? Więc twierdzisz ze np. "Paprykarz szczeciński" itp. to jest rarytas własnie dla bogaczy w dobie prosperity a nie w kryzysie? hehe
  • Re: ryby - luxus! ;) Autor: mpm [89.70.9.*]
    nie napisałem nic o podziale biedni/bogaci...w przypadku Polaków kluczem są raczej przyzwyczajenia...gdyby ryby były tańsze od kurczaka z demobilu i tak nie kupowaliby ich...
    jak myślisz dlaczego firmy coraz mocniej rozkrecaja export? myslisz ze rybki z hodowali Tilapii będą w Polsce sprzedawane?
    mentalność i tyle ...

a jaki udział w sprzedaży Graala ma paprykarz itp? tak nawiasem niewiele ma wspolnego z rybami:)
    poza tym statystycznie w kryzysie, o ile mamy kryzys;)...najgorzej powinno sie wieść producentom tzw. dóbr luksusowych, reklamie, it ...
    czy tak jest?
  • Re: ryby - luxus! ;) Autor: ~greatmongo [62.80.0.*]
    Mpm statystyka pokazuje, ze towary luksusowe dobrze sie trzymaja w kryzysie. Traca marki klasy sredniej. Dlaczego? Bo ktos kto zarabia 50 tys miesiecznie i tak kupi dobry garnitur, ale ktos kto zarabia 5 tys, moze pojsc w dol i kupic koszule na hali w Tesco zamiast w Reserved.

Jesli chodzi o kwestie Graal to ciekawa bylaby prezentacja gdzie mamy wyliczone ile kazdy z segmentow zajmuje w przychodach firmy...
    takie dane są w raportach:)
    oczywiście bez rozbicia na każdy produkt...
  • Re: ryby - luxus! ;) Autor: ~jac19751 [83.25.162.*]
    zejdzcie na ziemię ,zysk na poziomie 4mln będzie sukcesem,niestety, ale dla mnie najważniejsza będzie kasa za sf,czy wpłynie,...
    zdecyduj się w końcu:
    https://www.bankier.pl/forum/temat_6-mln-zl-zysku-netto-za-4-kwartal,12183758.html

za parę dni napiszesz 2 mln?;)
  • Re: ryby - luxus! ;) Autor: ~aic71 [89.74.99.*]
    dlaczego 2, dlaczego 4, dlaczego 6 ???
    poczekamy zobaczymy
    te 6 wynika chyba z raportu BGŻ, a reszta ...hm?
    z raportu jest jeszcze cos innego co wynika :)

a dlaczego wlasnie 6?

co? marze tak spadly? a co z rynkiem wilbo przejetym na swieta przez innych?
    myslisz, ze niemozliwe jest powtorzenie wyniku z IV kw 2012?
    to nie do mnie pytanie....
    ja myślę co innego;)
    chociaz z kombinacji:

1 super wyniki + brak platnosc z sf
    2 srednie wyniki + platnosc z sf

wybralbym 2 wariant
  • Re: nie było katastrofy? Autor: mnt [81.210.117.*]
    Ludzie częściej kupują marynaty niż puszki.
    proponuję zatem przejść na Seko:) chociaż nie wiem czy kupisz rzeczywiście to co byś chciał..bo śledzia w śledziu coraz mniej - ceny surowca, więcej natomiast marchewki itp.

Graal na szczęście już ich nie ma (w 100%). Jaki kokosowy to interes wystarczy popatrzeć na wyniki SF od momentu przejęcia...marże śmieszne, więcej zawracania d...
  • Re: nie było katastrofy? Autor: ~pantofelek [77.65.51.*]
    Nie ma powodów do spadków raczej konsolidacja ( z dużymi wahaniami ze względu na płynność ) do nastepnego infa bądz wyników.
    Rynek nie raz podchodził z brakiem zaufania do potencjalnych wyników co sie pózniej okazywało sami mozecie sprawdzić .
    Dla mnie znaczenie mają perspektywy rozwoju spólki a one są na plus zwłaszcza jak idzie spowolnienie dlaczego nie będe tłumaczył trzeba troche zostawić dla siebie nawet lepiej jak kurs będzie stał w miejscu mniej więcej może zdaże jeszcze dokupić po dobrej cenie ,a za taka uważam każdą do 15 zł .
  • Re: nie było katastrofy? Autor: ~pantofelek [77.65.51.*]
    Nie ma powodów do spadków raczej konsolidacja ( z dużymi wahaniami ze względu na płynność ) do nastepnego infa bądz wyników.
    Rynek nie raz podchodził z brakiem zaufania do potencjalnych wyników co sie pózniej okazywało sami możecie sprawdzić .
    Dla mnie znaczenie mają perspektywy rozwoju spólki a one są na plus zwłaszcza jak idzie spowolnienie, dlaczego nie będe tłumaczył trzeba troche zostawić dla siebie .
    Nawet lepiej jak kurs będzie stał w miejscu ( mniej więcej ) może zdąże jeszcze dokupić po dobrej cenie ( za taka uważam każdą do 15 zł )
    Pośpieszyłem się z wczesniejszym wpisem i może być niezrozumiały gdybym wiedział jak go usunać to bym to zrobił.
  • Re: nie było katastrofy? Autor: ~mmmm [82.160.42.*]
    dziś możesz do woli sobie nakupić - jest niżej niż 15:)
  • Re: nie było katastrofy? Autor: ~Jac19751 [83.25.156.*]
    graal to niedowartościowana spółka, ale wynik netto na poziomie 4 mln byłby bardzo dobry za 4 kwartał, wszystko co powyżej byłoby dla mnie bardzo miłym zaskoczeniem,
    ale najważniejsza będzie i tak kasa z Sf, jak wejdzie, to wyniki bez znaczenia ale jak nie wejdzie, to i wyniki nic nie pomogą....

powtarzam. wiem co piszę...a, Aic71 muszisz niestety zejsć na "ziemię".....

Ps
    o wynikach za 4 kwartał piszę już ostatni raz.
    A oczekiwać możecie choćby księżycowych zysków....
  • Re: nie było katastrofy? Autor: ~KNF [87.205.177.*]
    uwaga - taka wypowiedź może podlegać pod konkretne paragrafy ...
    ja bym raczej rozpatrywał ją w kategoriach Kaszpirowskiego albo Stana Tymińskiego bo jak inaczej rozumieć słowa, wielokrotnie powtarzane: wiem, co piszę, wierzcie mi itp.

może jakieś konkrety? wyliczenia??
    wystarczy policzyć sobie rentowności nawet netto za IV kw z ostatnich lat ... pozostaje kwestia przychodów, chyba nie można zakładać ich spadku!!!!!
    żniwa żniwa i jeszcze raz żniwa!!!!
  • Re: nie było katastrofy? Autor: ~aic71 [89.74.99.*]
    poczekamy zobaczymy :)

ale dlaczego wlasnie 4mln?

PS
    Juz to kiedys pisalem - kasa za sf w srednim terminie wazniejsza wg mnie niz wyniki
    nie no pewnie że przekonamy się 1.03, ale podyskutować można...tylko z jakimiś argumentami!!!
  • Re: nie było katastrofy? Autor: ~aic71 [93.186.31.*]
    No wlasnie rozmowa jest tylko argumentow brak.

Moje podstawowe pytanie - dlaczego nie moglo by byc powtorki z 2011 dalej pozostaje bez odpowiedzi (nie twierdze ze tak bedzie bo nie wiem).
    - rynek spadl ale chyba wilbo jeszcze mocniej?
    - mniejsze marze?
    - stabilizacja cen surowca i euro?

A moze zysk IVkw 2011 byl nienaturalny?

problem w tym że rynek nie spadł tylko miał mniejszą dynamikę (np głowny ekonomista Banku Pocztowego nie rozumie tej różnicy;))

moim zdaniem na wyniki będzie miał wpływ braku konsolidacji wyników SF na dotychczasowym poziomie...ale to już pisałem..nawet podałem swoje szacunki...
[x]
GRAAL 0,00% 31,70 2016-11-16 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.