Ponawiam ten wątek bo poprzedni ktoś nierozgarnięty zaśmiecił idiotycznymi zapytaniami o inną spółkę. Poniżej przypominam co pisałem:
W poprzednim tygodniu na walorach tej dpółki zanotowano ok. 5,5 mln.szt. obrotu. Razem z dniem dziesiejszym będzie grubo powyżej 7 milionów akcji.
Wszystkich akcji jest tylko 5,1 mln z czego w rękach drobnych było niewiele ponad milion.
zakładając że część ze sprzedanych przez Venture Incubator przejął rynek, FF wynosi ok. 1,5 mln. akcji. Pozostałe mają Cebula (1,5 mln szt), Taurus (0,55 mln szt.) i Investcon(0,5 mln szt)
W jaki zatem sposób wytłumaczyć takie obroty. Czy zaczął sprzedawać także ktoś z powyższych akcjonariuszy. Dlaczego do tej pory nie ma komunikatu o zmianie akcjonariatu? Czy możliwe jest aby taki obrót został wygenerowany bez udziału większego akcjonariusza i tylko w ramach przerzucania akcji przez drobnych?
Proszę o podzielenie się spostrzeżeniami tylko tych którzy mają do powiedzenia coś sensownego i merytorycznego w tej kwestii.
Pozdrawiam
Dziś mielismy prawie 2 mln obrotu. Obawiam się że jednak akcji pozbył się kolejny udziałowiec
Z drugiej strony gdyby papier skupował ktoś większy to do tej pory powinien się chyba ujawnić. Może ktoś się orientuje ile ma na to czasu przy przekraczaniu kolejnych progów?
Ma na ujawnienie 3 dni , więksi skupują dość często na tzw słupy aby się nie ujawniać i nie przekroczyć 5% progu informacyjnego.
Zauważ że mogli sprzedać wcześniej i drożej -prawda podkręcenie kursu nie stanowi problemu kto to wszystko zgarnął mali na takich spadkach nie kupują - w większości sprzedają.
A dlaczego ktoś miałby skupować poprzez słupy aby tego nie ujawniać? . Przecież taka informacja jest z reguły bardzo korzystna dla dlalszego kształtowania sie kursu.
Chyba że ten ktoś traktuje inwestycję krótkoterminowo i nastawia się na szybki zysk.
W takim razie raczej nie ma szans że w Stergamesie zwiększa zaangażowanie dotychczasowy akcjonariusz. Zgadza się?
Taka informacja może pojawić się załóżmy na poziomie 1 zł gdyż balansując na krawędzi 5% dość niewielką ilością akcji próg 5% zostaje przekroczony powstaje euforia i sprzedaż przez słupy kumasz jeden przekroczył próg reszta opycha.
Ktos komus ,,podarował" papier w dobrej cenie plus mali spanikowali warto obserwować co dalej .
u drobnych było w posiadaniu 1mln akcji wiec cała zabawa warta grzechu;-) a wiadomo że mali teraz nie kupują nie wytrzymują cisnienia i wywalają a spółeczka malutka;-)
Dnia 2013-01-16 o godz. 19:49 ~j23_znowu_nadaje napisał(a):
> Taka informacja może pojawić się załóżmy na poziomie 1 zł
> gdyż balansując na krawędzi 5% dość niewielką ilością akcji
> próg 5% zostaje przekroczony powstaje euforia i sprzedaż
> przez słupy kumasz jeden przekroczył próg reszta opycha.
> Ktos komus ,,podarował" papier w dobrej cenie plus
> mali spanikowali warto obserwować co dalej .
a czemu nie mieliby przekroczyć więcej niż 5%, wtedy euforia byłaby chyba większa?
A przy okazji, może ktoś mi wyjaśni, jak można kupować na tzw. słupy. Oczywiście nie neguję że to możliwe tylko żeby ktoś wyjaśnij jak to wygląda od prawnej, jakaś darowizna albo co?
do ,lucky loser" czy to jest idiotyczne pytanie,o spolke ktora jest notowana,nawet ja mam nie duzo,ale jej nie ma w wpisie i na forum,i za to pytanie przez jakiegos tam znawce gieldowego ktos zostal nazwany nierozgarnienty,no dobrze , A teraz powiedz cos o sobie, a kim ze Ty jestes co Ty reprezentujesz,pochwal sie.a moze tylko od naganiania,w jedna strone lub w druga..
Jeżeli na forum Stergames chcesz zapytac o spółkę , której nie ma w spisie to załóż oddzielny wątek na ten temat . Byłoby to bardziej czytelne i dla Ciebie i dla wszystkich czytających także mój wątek, na którym chciałem uzyskać konkretne informacje o spółce STERGAMES
Na giełdzie gram już kilkanaście lat i póki co nie mam potrzeby pisać niczego wiecej o sobie.
Pytam tu bo tez mam Stergames,ale czemu mi juz jak piszesz nie odpowiesz na moje pytanie, nie wiesz czy obawiasz cie czegos, tyle lat jestes na gieldzie to powinienies cos przynajmniej wiedziec.
Panowie odpocznijcie od giełdy na parę godzin spadająca spółka na zwiększających się obrotach na giełdzie jestem 10 lat nie wiele ale jednak coś. Nic nie rośnie wiecznie ani nie spada.
Zwiększające się obroty podczas spadków i dzisiejsze odbicie od 0,27 powinno zmienić spekulacyjny kierunek jakie obroty jutro ?
Będziemy mieli okazję obserwować i uczyć się , ja takie kwiatki z tak małym ff widziałem spekulacyjnie na około 2000%
Assetus- taki przykład.
Cena śmieszna akcji mało jutro wory poustawiane trochę wyżej spekuła wchodzi w zmianę trendu stąd odbicie od wideł dolnych i ponad 500kna K.
J23
Nic w zyciu nie jest pewne mam przeczucie że tu się zadzieje wielu dzisiaj wchodziło jutro zwiększą zakupy do ilu wyciagną jedni piszą 10gr inni 3 zł ja uśredniam opinie.
nie tam mam gorke,i nic dalej nie wiem,bo nic nie pisza,to jest w" pewnym" stopniu jakas pomoc a reszta to cos trzeba wiedziec, miec intuicje i wyobraznieale to nie znaczy ze nigdy nie wtopisz bo rozdajacy rozdaje karty, a tu kupilem po 0,28 mialem sprzedac jak bylo po 30gr ale to nie jest to zobaczymy.
h w d p znowu mi ublizyles, moze nie czytales co Ci napisalem o 19;15 a teraz napisze w prost wiesz o co mi chodzi, jak jestes i robisz sie kozakiem, to mi odpisz na moje pytanie co boisz sie,?
Jak wiadomo potwierdziły się moje przypuszczenia i okazało się że akcji pozbył się kolejny udziałowiec.
W związku z tymi komunikatami nasunęło mi się kilka watpliwości:
1. Venture sprzedawał akcje na sesjach 09, 10 i głównie 11 Stycznia startując z poziomu 40 groszy 9 Stycznia a kończąc na 31 groszach w dniu 11 Stycznia co daje ok. 23 procentowy spadek kursu. Myślę że to bardzo niewiele zwazywszy na skalę dystrybucji papieru.
Ważniejsze tu jest jednak inne spostrzeżenie - Dlaczego Venture pozbył się akcji tydzień po gwałtownym spadku z dn. 02.01.2013, który sprowadził kurs z 56 groszy na historyczne minimum 34 groszy. Przecież sprzedając je odrobinę wcześniej zarobiliby dużo więcej. Bez problemu mogliby także przed sprzedaża podciągnąć niewielkim kosztem kurs z powrotem w okolice 60 groszy. Wygląda to tak jakby czekali ze sprzedażą na takie poziomy kursu.
2. Dla odmiany Investcon sprzedawał swoje papiery na sesji 14 Stycznia, Która zakończyła się ... 16% wzrostem kursu.
3. Sesje w dniach 15 i szczególnie 16 Stycznia charakteryzowały się największymi obrotami. Teoretycznie podczas ich trwania żaden udziałowiec nie sprzedawał już papierów
Czy aby napewno. Czy ulica byłaby w stanie wygenerować takie obroty?
Ktozatem kupował papier?
Kto odkupił papier od Venture (w przeciwnym wypadku spadki byłyby znacznie wieksze)
Dlaczego nie ma jescze komunikatu o pojawieniu się nowego inwestora (Gdyby któryś z dotychczasowych chciał zwiększyś swoje udziały zrobiłby to poza rynkiem)?
Proszę o rozsądne próby interpretacji tych wydarzeń