• chyba mają nadmiary kasy;) Autor: ~mms [83.20.65.*]
    Raport EBI
    typ raportu Raport bieżący
    numer 1/2013
    data dodania 2013-01-10 10:18:30
    spółka BGE Spółka Akcyjna
    zakup nieruchomosci
    Zarząd BGE S.A. ("Spółka", "Emitent") informuje, iż w dniu 9 stycznia 2013 r. Emitent podpisał w formie Aktu Notarialnego umowę nabycia działki o powierzchni 0,55 ha zlokalizowanej w Katowicach. Cena zakupu wyniosła 300 tys. zł brutto.

W ocenie Emitenta dalsza odsprzedaż nabytej działki może przynieść istotną stopę zwrotu z poczynionej inwestycji. Emitent rozważa również wykorzystanie nabytego gruntu celem realizacji statutowych założeń w zakresie projektów z obszaru Odnawialnych Źródeł Energii.

Osoby reprezentujące spółkę:

Dariusz Pawłowski - Prezes Zarządu

ale dzięki takim zabiegom zaoszczędzą na podatkach a i wartość księgowa się zwiększy;)
  • Re: chyba mają nadmiary kasy;) Autor: ~Niki [95.49.224.*]
    Sądząc z treści komunikatu ja bym powiedział, że niestety kasa może zacząć wychodzić bokiem. Gdyby na tej działce zamierzali coś zrobić to rozumiem ale to jest na drugim miejscu a jak piszą o tym, że na tej działce zarobią to chyba nie jest to jednak ich działalność podstawowa. Już raz zakup apartamentu przerabiałem na innej spółce i też mieszkanko miało być sprzedanie do końca 2011 roku, a nie zostało sprzedane do dzisiaj. Zobaczymy jakie będą obroty w Q4. A na podatkach to nie zaoszczędzą bo zakup działki to nie koszt.
  • Niki Autor: ~Znany [83.18.168.*]
    skąd ten pesymizm .... bedzie dobrze inwestują w ziemie .... milionowe kontrakty ........ no jak skąd ten pesymizm .............. aż Ciebie nie poznaję
  • Re: Niki Autor: ~Niki [95.49.224.*]
    Pesymizmu to w przypadku BGE u mnie jak na razie nie ma. Jak może pamiętasz z forum BDG to jestem tu od dawna. Natomiast ten zakup działki niestety nie wydaje mi się ani celowy, ani potrzebny. I żeby nie było to oczywiście wyczułem ironię. A na obroty z kontraktów poczekam do wyników za Q4 2012 - jeszcze miesiąc i parę dni, a potem jak w reklamie "Polam i wszystko jasne" i oby nie było po wynikach skojarzeń z inną firmą oświetleniową, której nazwa zaczyna się na "O".
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [188.146.88.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: chyba mają nadmiary kasy;) Autor: ~ozu [217.96.82.*]
    BGE, spółka działająca na rynku odnawialnych źródeł energii, kupiła w Katowicach działkę o powierzchni 0,55 ha za 300 tys. zł.

-Nabycie działki w Katowicach traktujemy jako okazję inwestycyjną, która może pozwolić na realizację nawet dwucyfrowej stopy zwrotu. Cena nabycia posiada istotne dyskonto w odniesieniu do wartości rynkowej tego gruntu, które w naszej ocenie może sięgać nawet 60-70% jej wartości. Rozważamy również wykorzystanie tej działki celem realizacji statutowych założeń w zakresie projektów z obszaru Odnawialnych Źródeł Energii. Decyzje w tym zakresie podejmiemy po analizie ekonomicznej możliwych rozwiązań oraz zakończeniu wyceny przez rzeczoznawcę – mówi Dariusz Pawłowski, prezes BGE. STARAJĄ SIĘ CHŁOPAKI A U WAS ZWATPIENIE W PAPIER ZANOSI SIĘ ŻE TO DOBRA INWESTYCJA BĘDZIE
  • Re: chyba mają nadmiary kasy;) Autor: ~StaraMaruda [46.174.215.*]
    Ja Wam powiem
    to jest Bardzo dobra inwestycja
    kupili niewielki kawałek, na którym można postawić niejedną zajebii...stą reklame firmy, która nota bene by dużo kosztowała gdyby trzeba było wydzierżawić teren, a tak bedzie na własnym :):):):), a nawiązując do wypowiedzi prezesa to gdyby się znalazł kupiec za lepsze pieniąki to można opchnąc :):):)
    jak nie patrzeć, to jest bardzo dobrze

ps. szkoda mi tylko ze nie wpadlo dzisiaj do kosza :) z rana, no ale może jutro ten ktoś powtorzy zagranie ;)
    Ten ktoś sypnął głównie sam sobie, zapewne licząc na to, że po zejściu na 1,8 uruchomią się SL, które wczoraj przy zejściu do 1,98 się nie aktywowały ale się przeliczył i nic z tego nie wyszło. Jeżeli wyniki za Q4 będą takie jak sugerowały informacje o kontraktach to w tej cenie nie kupisz ale jeżeli coś będzie nie tak to wtedy będziesz się cieszył, że nie kupiłeś a ja będę ostro w plecy.
    Nie wiem czy zwróciłeś uwagę na następujące rzeczy:
    1. działkę JUŻ KUPILI
    2. a DOPIERO PO ZAKUPIE rzeczoznawca robi wycenę - trochę nie ta kolejność, poważne firmy tak nie działają
    3. Skąd wiedzą BEZ WYCENY, że kupili działkę z 60-70% dyskontem?
    4. Jeżeli dyskonto jest tak duże i wynosiło np. 40% to przy sprzedaży 10% poniżej wartości rynkowej mają ponad 100% zysk czyli zwrot trzycyfrowy.

Pieniądze nie śmierdzą ale obrót nieruchomościami to inny biznes niż handel biomasą czy budowa biogazowni. Już w innej spółce widziałem taki komunikat, że mieli mieć 20% zysk z odprzedaży nieruchomości licząc w skali roku a tak naprawdę miała to być sprzedaż z 5% zyskiem w skali kwartału (na marginesie dodam, że transakcja nie doszła do skutku). Mam akcje ale dla mnie ta transakcja to jest pierwsze żółte światło, żeby kasa nie zaczęła rozchodzić się gdzieś na boki.
  • Re: chyba mają nadmiary kasy;) Autor: ~prizm [46.186.42.*]
    Gdzie przeczytałeś że:
    "DOPIERO PO ZAKUPIE rzeczoznawca robi wycenę"
    "wiedzą BEZ WYCENY, że kupili działkę z 60-70% dyskontem"
    Tego chyba nie było w komunikacie?
  • Re: chyba mają nadmiary kasy;) Autor: ~megi [82.139.43.*]
    "Decyzje w tym zakresie podejmiemy po analizie ekonomicznej możliwych rozwiązań oraz zakończeniu wyceny przez rzeczoznawcę – mówi Dariusz Pawłowski, prezes BGE.
    Ale było w cytowanej tu przez kogoś wypowiedzi prezesa. Sam bym przecież tego nie wymyślił.
  • Re: chyba mają nadmiary kasy;) Autor: ~prizm [46.186.42.*]
    Przecież nie pytałem złośliwie tylko z niewiedzy.
  • Re: chyba mają nadmiary kasy;) Autor: ~Inwestor [193.107.198.*]
    Panowie czytać ze zrozumieniem.Wycena(analiza) ma dotyczyć tego czy działkę odsprzedać z odpowiednim zyskiem czy wykorzystać ją do własnej działalności.
    Jak potrzebujesz gruntu pod własną działalność to nie rozważasz jego sprzedaży.
  • Re: chyba mają nadmiary kasy;) Autor: ~Alina [83.10.144.*]
    Ludzie! Niedobrze sie robi od tego malkontenctwa!
    http://dom.gratka.pl/dzialki-grunty-sprzedam/lista/slaskie,katowice,5000,6000,mo,md.html
    Kazda z nas (i kazdy mam nadzieje tez) moze samodzielnie ustalic przecietna wartosc nieruchomosci. Tylko trzeba kilka razy kliknac i ze 3 szare uruchomic ;)
[x]
BGE 0,00% 0,05 2018-05-18 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.