A nikt nie zastanawia sie co zrobi w tej sytuacji sad upadlosciowy? A jak oglosi upadlosc likwidacyjna ? Ale czy w IGR jest cos w kasie na oplaty sadu i syndyka ?
Chociaz uwazam ze bylaby to moim zdaniem porazka zarzadu W Inv.
Podobno zostaly "drobne kwoty" do splacenia (wywiad CNBC), czy obecny zarzad zechce je splacic, albo wyciagnie z naleznosci dochodzonych tez w sadzie ?
Zajaczek, Procka i inni rozsadni jak myslicie, co dalej ?
Sam juz odpowiedziales. NIe upadnie bo w kasie puchy. Badz naiwny i mozesz wierzyc ze nowy zarzad splaci stare dlugi z wlasej kieszeni, bo to im sie po prostu oplaca.
A moze wierni proterianie zrobia zrzute i splaca, mozna zaczac od list bankiera, bo sa tu ow wirni usredniacze kurs.
a zajac zapadl sie pod ziemi. wilk ma na niego oko.
a co dalej. nadzieja na super umowy, porozumienia, wezwania, skup i nne tam bajery o inwestorach z europy zachodniej, ktaru hameryki. czyli wywalanko ulicy.
Nowy zarzad nimo dyplomow i pokonczonych szkol nie ma pomyslu jaka dzialalnosc ma spolka w przyszlosci prowadzic. czyli jak rozkrecic biznes od zera. Tu nawet doktoraty i habilitacje nie dadza rady. Ale nie martw sie do konca roku beda podobno grube zlotowki.
Nie wiemy co to za wierzytelnośc - nie tylko nie znamy kwoty, ale nawet nie wiemy, czy dług powstał po układzie czy przed.
- Jeżeli przed, to w ogóle nie wiem, czy mogą ponownie o niego występowac - już raz go chyba zgłaszali do układu, potem mieli głosowac za układem (wg oświadczenia z maja 2011), ale nie wiemy jak było ostatecznie, bo w samej treści układu nie są wymienieni w żadnej z grup wierzycieli. Układ spłacił wierzycieli, a reszta została umorzona więc żadne zgłoszone do układu wierzytelnosci juz nie istnieją. Mogli jedynie wycofac swoja wierzytelnośc z układu czyli z niej zrezygnowac, a teraz odkopuja sprawę - nie będę się tu nad tym rozwodzic, bo można długo analizowac ale zawsze to tylko gdybanie bo nie znamy prawdy.
- Jeżeli dług powstał po układzie, to przynajmniej wiadomo, że to jakaś bardzo śmieszna kwota - przecież przez ten czas IGR praktycznie nie prowadzi działalności.
Za tym, że to stara sprawa przemawia fakt, że HRO Center to agencja pracy tymczasowej - jaką usługę mieliby niby świadczyc dla IGR po układzie, za którą teraz IGR nie zapłaciło ?
Poza tym bieżące należności dochodzi się najprościej poprzez sądowy nakaz zapłaty a nie wniosek o ogł. upadłości.
Nieważne, tak czy siak jeżeli jakimś cudem HRO Center rzeczywiście ma jakieś należności w IGR to droga ich odzyskania, która właśnie wybrali, kompletnie nie trzyma się kupy, bo:
1. w obecnym stanie likwidacja majątku daje ZERO, więc kompletnie nic im to nie daje,
2. Sąd przed wydaniem postanowienia o ogł. upadłości chyba sprawdza sytuację, a na upałośc nadaje się spólka tylko wówczas jak nie jest w stanie spłacic dłużników.
3. IGR ma się połączyc z WI i stworzą razem jedną spółkę - aktywa będa kolosalne w stosunku do wartości roszczeń HRO - jakie by one nie były - jak może więc upaśc - nie ma ku temu żadnych podstaw.
4. Upadłośc wchodzi w grę tylko wówczas, jeżeli aktywa WI nigdy nie wejdą do IGR czyli w przypadku rezygnacji Pana W., tylko że jeżeli Pan W. faktycznie zrezygnuje, to wrócimy do punktu wyjścia czyli do majątku równego ZERO, z którego HRO nie uzyska kompletnie nic, a chyba nie po to wnosi o upadłośc.
Obstawiam więc, że wniosek o ogł. upadłości jest zwykłą machlojką, nie wiem kto jest jej prowodyrem, ale zagranie żałosne.
raczej nie zmusi, i nie bedzie upadłości. a zagranie faktycznie żałosne i wydaje mi sie ze mające na celu przestraszyć mniej doinformowany akcjonariat.. pozdr
czy wy naprawdę nie widzicie, że to jest jedna wielka układanka, zeby każdy miał podkładkę i dupokryjkę? W wyjdzie z tego syfu pod pretekstem właśnie ostatniego infa i zostanie wielkie NIC. Niestety od mniej więcej kwietnia '12 wszystkie infa układają się w jedną całość. Wtedy było to niezrozumiałe teraz (no i zważywszy na kurs) układa się w całość. Możecie mnie opluwać, ale przynajmniej raz szczera refleksja nad tym jak dymali, dymają i być może jeszcze będą dymać. Dla mnie to co się dzieje mniej więcej od wakacji to tworzenie dupokryjek, żeby później móc sobie wycierać buzię różnymi pismami... Kiedyś się śmiałem z CPH, ale niestety facet pomimo tego, że momentami nagania ma naprawdę rację - oni od wielu lat robią to samo :-) fakt, kilka osób tu zarabia, ale oceńmy spółkę w miarę obiektywnie, a nie po tym, że kilka osób kupując cudem w dołku sprzedało z zyskiem :-)
Człowieku Kopenhaga na tej spółce zarobi po raz kolejny.
Myślę, że ty też, chyba, że jesteś osobą, która mu zaufała i siedzi tu by ostrzegać innych, w co za cholerę nie uwierzę.
Nikt cię nie będzie opluwał, martw się o siebie i Poljadło jak mówisz zatankowałeś się tam na maksa więc się módl by było dobrze.
Jak Igr nie da zarobić, przyjdź i mi to wypomnij tymczasem nie marudź jak stara panna
agent poza tym widzę, że na poljadle jak ktoś pisze negatywnie to się oburzasz, więc na ciul zaśmiecasz nam tematy? Jak nie masz akcji zachowaj się jak na honorowego gościa przystało i wyjazd stąd.
Ale ty jesteś zwykłym naganiaczem i nie wiesz czym jest honor i będziesz smęcił ...
Z reguły jak wie się coś naprawdę więcej i tak nie pisze się o tym na publicznym forum, od tego może być gg i grono zaufanych ludzi ale kreowanie się na guru biznesu jest w modzie.
Pisanie o konkretnych datach to porażka, nawet sądy nie działają w takim trybie jak powinny, zawsze są przesunięcia itd.
zajączek ma szczęście że Igr da zarobić, ja rozumiem, że lubimy zaklinać rzeczywistość- jutro odpał, przyszły tydzień będzie nasz itd. Ale podawanie terminów, pisanie o źródłach to jakaś paranoja...
Ja mam teorię prostą - znany z uczciwości harcerz postanowił przycisnąć nowego o kasę (skoro IDM będzie szarpał za PI). Spółka harcerza (czytaj: HRO) pewnie miała dostać kasę z wierzytelności IG od Webtel (kiedyś spólka harcerza). No i zrobiliśmy wszystko, żeby IG (czytaj: nowy) nie dostał kasy (upadłość Webtel) i będziemy go publicznie cisnąć wnioskiem o upadłość.
Wyższa kultura gry ferplej. ;)
Ale HRO od 7 lat nie jest spółką Harcerza (w 2005 pozbył się wszystkich udziałów).
Popatrz na takie fakty i pogmatwanie całej sytuacji:
Harcerz współpracuje w Motylku z Prawnikiem IGR, do tego ten sam Prawnik reprezentuje Harcerza (oficjalnie - również chyba przed IDM i innymi z PI - tak pisano ostatnio chyba w Parkiecie czy czymś takim), równocześnie Prawnik nadal siedzi w Relacjach Inw. IGR, więc chyba w jakimś sensie zależy mu na IGR i wypadałoby aby był lojalny, a w wolnych chwilach "sabotuje" z Harcerzem, który macza palce we wniosku o upadłośc - tak by musiało byc wg Twojej teorii - myślę, że jednak zły trop...
Do tego z innej beczki:
Harcerz sprzedaje wszystko LB - jeśli tanio to frajer, jeśli drogo, to (skoro ma byc tylko gorzej) potracili ci co kupili - frajerzy ?
Ta układanka ma za dużo wariantów rozwiązań, bo nie mamy dojścia do źródeł - jak niektórzy;))) i nie wiemy kto w którą strone ciągnie i jaki ma byc efekt końcowy...;)
A moim zdaniem powód jest bardziej prozaiczny, i grany już przez harcerza wielokrotnie.
Ostatnia podbitka pod 0,35 Harcerz wywalał ze słupów...
Następnie przez swoją spółkę ogłasza publicznie wniosek o upadłość IGROUP
Ładuje koszyk po 0.17 i 0.18 pod korek, licząc że może i będzie 0.15 to też łyknie...
Następnie jak wyskoczą dobre infa, to sąd odrzuci wniosek, a on wywali...
Ostatnio identyczne manewry obserwowałem na Komputroniku, jak CCE zgłosiło wniosek o upadłość... Troszku to trwało zanim sąd odrzucił,ale kurs i tak dyskontował negatywne info.Mimo że wszyscy wiedzieli że to lipa...
Niestety ,do puki KNF i prezes GPW są ślepi na takie zagrywki,do puty będą one się masowo odbywać, kosztem niby drobnicy. A tak de facto nie żadko głównego akcjonariatu powyżej 90% FF
jeśli chodzi o firmę Webtel, niektórzy śmiali się, że IGR powziął wiadomość na początku roku, a sprawa do Sądu została skierowana na początku grudnia. Po pierwsze dla mnie jest to informacja, że IGR nie złożył wniosku o upadłość firmy WEBTEL, po drugie sąd musiał sprawdzić co, gdzie i komu się należy i wyszło że IGR może otrzymać prawie 0,5 mln zł ale wcale nie musi.
Jeśli chodzi o HRO to sąd od razu powiadamia o złożonym wniosku i robi to listownie, więc opóźnienie w postaci 1 lub 2 dni jest jak najbardziej normalne. W Polsce nie ma ustalonego sposobu domagania się wierzytelności. Spółka HRO powinna wystawić "przedsądowe wezwanie do zapłaty", ale wcale nie musiało. Mogli od razu sprawę skierować do sądu i tak zrobili. Większość z was dobrze zauważyła że kasa IGR jest pusta, zero kontraktów, umów, żywej gotówki.
Czy jest to robione specjalnie aby wystraszyć Pana Wiśniewskiego? Czy jest to zagrywka aby przestraszyć akcjonariuszy? Możliwe. Jedno jest pewne pewne poruszenie i lekki popłoch jest już widoczny.
Co do działań nowego zarządu i właściciela skłaniam się do teorii, że cały czas dokopują się do nowych spraw - takiego bajzlu to oni chyba nigdy nie widzieli. Więc w najbliższym czasie spodziewałbym się informacji na temat działań z HRO (spłacenie, przedstawienie kort argumentów, które wyśmieją złożony wniosek, lub sprawa sądowa, która na 99% nie spowoduje likwidacji IGR.
Kiedyś wszyscy wyśmiewali listy do akcjonariuszy Harcerza. Co z nich wynikało i czy były spełniane obietnice to osobny temat. Jednakże obecnie nie mamy żadnych informacji od Zarządu i nad tym niestety ubolewam.
Szanowny Zarządzie IGR prosimy o poświęcenie nam chwili i przesłanie jakiś informacji. Z góry dziękuje za poświęcony czas
I oczywiście mam nadzieję że to nie będzie jedno zdanie "prace trwają"
Jeśli pojawia się jakakolwiek podaż na 18 gr, akcje są kupowane. Mimo ostatniej informacji, która wg. mnie miała wywołać panikę, nadal podtrzymuję to, że 18 jest bardzo mocne i ta cena jest atrakcyjna, dlatego mimo pozornego sypania ciągle są zakupy. Łączny wolumen akcji, który zmienił właściciela na 18-21 to będzie z dzisiejszą kilka mln sztuk.
Czekamy na dobre infa i wybicie w górę.
Nie martw się ja swoje mam dziś nie kupiłem ani jednej akcji. Jeśli ktoś to złamie w dół w co nie wierzę ale na co trzeba być przygotowanym, dokupię.
Jednak szybciej spodziewam się jakiejś dobrej informacji i wybicia.
Nie wiem kto dziś robi zakupy po 18 ale uważam, że dobrze robi.
Cieszy mnie, że ktoś to kupuje, może będzie przekroczenie progu? Popyt na 18 cały czas jest, widać, że chce się ukrywać i mozolnie robi robotę. Do jakiegoś dobrego komunikatu, ludzie będą przestraszeni , to zbierają mądre jednostki może Kopenhaga.
Jak nie będzie już akcji po 18 to naturalnie że w końcu ruszy, nawet bez informacji taka jest kolej rzeczy.
Póki ktoś coś wrzuca można czekać, zależy ile jest czasu, mam nadzieję, że niewiele i, że już w tym tyg. będzie wyżej niż 21 a później tylko w górę.
Póki co 18 się broni znakomicie.
W dół zejść kurs nie chce, bo kupują.