"W roku 2012 koniunktura w budownictwie pogorszyła się, co odbiło się na wynikach Sobetu za pierwszy kwartał. Co prawda przychody netto ze sprzedaży były w tym okresie o ponad 43% wyższe niż w pierwszych trzech miesiącach roku 2010, ale ostatecznie zamiast zysku, firma odnotowała stratę przekraczającą 1,5 mln zł. Władze spółki podkreślają, że jedną z przyczyn jest fakt, iż wiele firm odkłada swoje płatności dla przedsiębiorstwa. Przyczyną sytuacji jest także biurokracja, jak bowiem czytamy w raporcie kwartalnym: „(…) większość realizowanych przez Sobet S.A. kontraktów jest współfinansowana ze środków pochodzących z Unii Europejskiej. Każda różnica w interpretacji przepisów na etapie odbiorów robót i fakturowania przekłada się na przedłużenie o kolejne tygodnie oczekiwania na wynagrodzenie. W tym okresie następne odcinki inwestycji muszą być realizowane, generując kolejne koszty”."
Uwzględnić należy jeszcze ewenutualne kary naniesione na spółkę.
Ale może jeszcze nie jest tak źle! Wkońcu nie tylko prywatni inwestorzy mają udziały tej spółki.
Biorąc pod uwagę jak "dobrze" jest rozwinięta biurokracja w Polsce i jak wygląda u nas sądownictwo, myśle, że sytuacja firmy powinna się wyjaśnić koło drugiej połowy lutego. No, ale Rubicon też ma świeży nabytek z lipca! Marne to pocieszenie, ale zawsze jakieś.
Informacja nie jest najnowsza, ale podsumowuje sytuację w Sobecie za ostatni rok.
Tutaj macie link do poczytania
http://www.debiutync.pl/homepage/newconnect24/6485-rubicon-nfi-obejmuje-akcje-sobet-sa
Bzdura ta firma jest totalnym bankrutem i wasze opowieści nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Wyciągnięto z tej firmy duże pieniądze i teraz za pomocą sztuczek finansowych chcą położyć firmę i pokazać figę wierzycielom
Zachowujesz się jak wszyscy inni, których spółki mają kłopoty. Wtedy wszyscy wieszają psy na spółce, a tym gorsze im większe kłopoty ma spółka. Mam zainwestowane pieniądze, więc zostają mi dwa wyjścia: albo sprzedać, albo mieć nadzieję, ze jakoś sposobem uda im się wyjść z kłopotów finansowych. Wkońcu zbyt dużej ilości ludzi na tym zależy. Decyzja co zrobicie należy oczywiście jak zawsze do Was.
Dnia 2013-01-04 o godz. 14:55 ~olo napisał(a):
> Na pewno dobre bo przecierz nikt madry by nie obiol
> 40.000.000 mil.akcji bankruta co o tym
> myslicie!!!!!!!!!!!!!!!!!!
no nic ostrzegałem wczoraj, także w poniedziałek będziecie mogli kupić po 7/6gr
ciekawi mnie również kto wywala akcje z ukryciaka po 8gr i ile tego jeszcze ma, hmm
szczerze, troche ulica na dołku, reszte to sam przerzuca swój papier, tu kurs zawsze był sterowany odgórnie.
zawsze ten sam schemat wycofuje popyt wywala ulicy, potem go podbudowuje i kurs do góry, stoi w miejscu i znowu kółko, tyle że za każdym razem jesteśmy niżej.
Dodatkowa informacja: po ostatniej weryfikacji spółek zagrożonych bankructwem i małopłynnych tj. list HLR i SHLR spólki SOBET póki co nie ma.
Lista ta stale się powieksza przez co rynek NC powinien być bardziej przejrzysty!
http://newconnect.pl/pub/dokumenty_do_pobrania/komunikaty/HLR_SHLR_zal.pdf