• 6 mln zł zysku netto za 4 kwartał.... Autor: ~Jac19751 [188.147.82.*]
    Tak prognozują analitycy BGŻ. Co o tym sądzicie..?

Moim zdaniem gdyby osiągneli ten wynik byłoby super.
  • Re: 6 mln zł zysku netto za 4 kwartał.... Autor: ~pantofelek [77.65.51.*]
    To daje jakoś 2,5 zł zysku netto na akcje za 2012 rok i jakkolwiek nie liczyć Graal jest niedowartościowany wycena z rekomendacji to dolna najbardziej pesymistyczna wartość jaką można przyjąć graal jest wart dużo wiecej a i tak wskazuje kierunek.

Spólka jest liderem w rok do roku zwiększa przychody , jest oczkiem w głowie głównego akcjonariusza który zaczynał od zera ( swoją drogą takie przypadki powinno się opisywać w podręcznikach ).
    Od 2008 roku nie było żadnego dodruku co sie liczy ,mamy wręcz skup akcji własnych co poprawi wskazniki.
    Zadłużenie przestaje być powoli grożne gdyż cykl obnizek stóp procentowych się zaczął nastepna obniżka w styczniu jednoczesnie przy stabilnej lub umacniającej sie złotówce.

Stopa dyskonta pójdzie w dój po tych obniżkach czyli wyceny wszystkich akcji pójdą w góre.

Jak dla mnie skoro jeszcze nie ma odzewu po rekomendacji to warto w tym momencie kupować bo kurs jest wciąż atrakcyjny i w silnym trędzie wzrostowym.

• Re: 6 mln zł zysku netto za 4 kwartał.... Autor: ~Qba [79.185.201.*]
    W końcówce roku mocnym akcentem popisał się Graal. Kurs rybnej spółki potrzebował niewiele ponad czterech miesięcy, by skoczyć z około 8 zł na ponad 15 zł. Graal doczekał się także rekomendacji kupuj od BM BGŻ. W odtajnionym w poniedziałek raporcie biuro wycenia akcje na 18,82 zł. Zdaniem analityków, największy potencjał na rynku przetwórstwa rybnego ma segment ryb wędzonych, który w chwili obecnej jest najbardziej rentowną działalnością w grupy Graal i na całym rynku ryb. Dodają oni, że rezygnacja z nierentownej działalności produkcyjnej w segmencie marynat i wykorzystanie mocy produkcyjnych należących do Superfisha na rzecz segmentu łososia wędzonego jest sposobem na utrzymanie wysokiej 19-20 proc. marży brutto ze sprzedaży w dłuższym terminie. Największym ryzykiem, jakim obarczona jest inwestycja w akcje Graala, jest prawdopodobna podwyżka cen surowców, pojawienie się zwiększonej konkurencji w segmencie ryb wędzonych oraz duże zadłużenie. >> Odwiedź stronę analityczną spółki w serwisie.
    - Kurs akcji znajduje się w silnym trendzie wzrostowym - po ostatnim dużym białym korpusie i wybiciu poza górną wstęgę Bollingera, trwa korekta spadkowa do wnętrza wstęgi. Na wskaźnikach i oscylatorach sygnały kupna przeplatają się ze wskazaniami sprzedaży. Widoczna jest negatywna dywergencja na MACD - nowy szczyt ceny nie jest potwierdzony przez szczyt wskaźnika. Kolejne opory cenowe to 15,60 i 17 zł. Ten drugi opór pochodzi od szczytu z dnia 30 lipca 2010 r. Jego pokonanie otworzyłoby drogę wyżej. Wsparciami są poziomy 14,47; 13,86 i 12,83 zł. Wskaźniki wolumenowe sygnalizują lekki napływ środków na rynek tego waloru. - ocenia Krzysztof Borowski, ekspert Katedry Bankowości SGH
  • Re: 6 mln zł zysku netto za 4 kwartał.... Autor: mpm [89.70.9.*]
    powrót do 2009 r.????? wolne żarty!!!!!!!!!
  • Re: 6 mln zł zysku netto za 4 kwartał.... Autor: ~QBA [79.185.201.*]
    Faktem jest , że przydało by sie szybkie pokonanie 15,60 lokalnego maximum , a potem ruszyć na opór 17,00. Tam bedzie sie działo... . Jesli to pokonamy , co moim zdaniem nie bedzie takie proste, to bedziemy mieć z górki (a raczej pod góre ku 34 zł).
  • Re: 6 mln zł zysku netto za 4 kwartał.... Autor: ~Slay [195.69.80.*]
    Choć sam jestem nastawiony do tej spółki bardzo pozytywnie to wypisywane w tym poście rzeczy są niczym więcej jak "bujaniem w obłokach..."
    Ja tak bujam w obłokach od 6,49 zł za akcje pewnie mpm coś koło tego mozna powiedzieć ,że jestem coraz bliżej jak będzie hossa to 50 zł przebije na razie do stycznia celem jest 20 zł .

Jakby co to nie jestem jakimś orłem blizej mi do poczatkującego puki co zwalam wszystko na szczeście i mu nie otpuszcze :) dlatego trzymam sie Graala .
    Celem większości jest 20 jak również barierą dla skupu.... dlatego tak prędko tego pułapu nie przebije 17-18 na chwilę obecną to max, chyba że spółką zainteresuje się kapitał spekulacyjny ale to wątpliwe bo po przebiciu 20zł firma opchnie im skupione akcje z niezłym zyskiem, dlatego tak szybko nie przeskoczy ta spółka tej bariery....
    najpierw musieliby zmienić warunki skupu...

mnie bardziej ciekawi co Malek zrobi z kasą z Morpola...nie chce mi się wierzyć że to jego pożegnanie z branżą...
    Przeczytaj dobrze, nic nie muszą zmieniać... Walne dot skupu było dwukrotnie i wszystko jest tam napisane, czytać ze zrozumieniem...
    Do stycznia włącznie miałem na myśli poczekamy zobaczymy .
  • Re: 6 mln zł zysku netto za 4 kwartał.... Autor: ~abc [83.238.234.*]
    cel na poziomie 20 zł ?!!
    pogięło was .. ??!!!!
    idziemy na przebicie ..48 zł ...
    otrzeźwiejcie wreszcie ...i zdejmijcie klapki z oczu ...poszerzcie horyzonty .....!!!!!

:)
    czuwaj ;)
  • głupoty Autor: ~Slay [195.69.80.*]
    Po nowym roku będzie lekka podbitka na tej spółce nie wcześniej... A takie wypisywane głupoty o 25,30,40zł to nikt zdrowy psychicznie nie bierze pod uwagę... Zresztą osób takich nie brakuje na innych spółkach....
    Tak jak pisałem wcześniej opłacało się wyjść przy 15zł po to by ponownie wejść przy 10-11 i sprzedać późną wiosną po te 17-18zł może 20zl...
  • Re: głupoty Autor: mpm [89.70.9.*]
    czy się opłacało to się dowiemy...nie ten czas:)
    co Ty się tak gorączkujesz? Czyżbyś nie wierzył w to co piszesz?
  • Re: głupoty Autor: ~Slay [195.69.80.*]
    Nie znoszę tylko wciskania ludziom ciemnoty....
    Nigdy nie negowałem tego że na tej spółce można zarobić ale zdrowy rozsądek mieć trzeba a nie pompować... Ta spółka da zarobić nawet dużo ale trzeba mieć głowę na karku...
    Zapraszam do zapoznania się ze spółką Graal na portalu onet, są tam moje wpisy od ok 2 lat, w prosty sposób zweryfikujemy kto opowiada bajki a kto prawdę...
    Osobiście mimo wszystko szkoda mi tych ludzi którzy tracą swoje pieniądze na rzecz takich cwaniaków...
    Czytając Twoje posty ewidentnie widać, że też taki jesteś... Nie czytasz raportów lub czytasz i interpretujesz je po swojemu albo czasami po prostu pompujesz ciemnotę innym w głowę ble samemu się nachapać......
    rozumiem że sugerujesz jakobym pisał świetnie na forum i jednocześnie ubierał????
    jeśli te raporty są tak beznadziejne to oświeć nas i napisz coś wreszcie merytorycznie...
    kawa na ławę!!!!
    tak z ciekawości przeczytałem wpisy na onecie ...i powiem tak zazdroszczę tak wysokiego mniemania o sobie przy takiej ilości informacji w nich zawartych...szkoda że nie dostrzegasz różnicy między tym forum a tamtym, cóż taka karma;)

to co do wiosny?;)
  • Re: głupoty Autor: ~Slay [195.69.80.*]
    Kłamstw w Twoich postach jest sporo a to jeden z ostatnich:

Re: 6 mln zł zysku netto za 4 kwartał....
    Autor | mpm [89.70.9.*] 2012-12-18 22:47
    Zobacz wątki dotyczące Graal
    Zobacz profil Graal
    najpierw musieliby zmienić warunki skupu...

mnie bardziej ciekawi co Malek zrobi z kasą z Morpola...nie chce mi się wierzyć że to jego pożegnanie z branżą...

A WIĘC MAŁE PRZYPOMNIENIE WARUNKÓW SKUPU:

Zgodnie z art. 362 § 2 pkt 3 k.s.h., łączna cena nabycia Akcji Własnych, powiększona o koszty ich nabycia, nie może być wyższa od kapitału rezerwowego, utworzonego w tym celu z kwoty, która zgodnie z art. 348 § 1 k.s.h. może być przeznaczona do podziału. 3. Akcje Własne Spółki mogą być nabywane za pośrednictwem domu maklerskiego, w transakcjach giełdowych i pozagiełdowych. 4. Nabyte przez Spółkę Akcje Własne będą mogły zostać przeznaczone do: a) realizacji Programu Opcji Menedżerskich, b) umorzenia Akcji Własnych Spółki i obniżenia kapitału zakładowego Spółki, c) dalszej odsprzedaży Akcji Własnych Spółki, d) wydania Akcji Własnych w zamian za akcje spółki przejmowanej. 5. W ramach celów określonych powyżej w pkt 5 upoważnia się Zarząd Spółki do wskazania celu nabycia Akcji Własnych oraz sposobu ich wykorzystania w drodze uchwały Zarządu. 6. Upoważnienie Zarządu do nabywania Akcji Własnych obejmuje okres od dnia 30 czerwca 2011 r. do dnia 28 czerwca 2013 r., nie dłużej jednak niż do wyczerpania środków przeznaczonych na nabycie akcji. § 3 1. Walne Zgromadzenie upoważnia Zarząd Spółki do podjęcia wszelkich czynności faktycznych i prawnych niezbędnych do nabycia Akcji Własnych Spółki w trybie art. 362 § 1 pkt. 8 k.s.h. zgodnie z treścią niniejszej uchwały, w tym do określenia ceny nabycia jednej Akcji Własnej oraz ilości nabywanych Akcji Własnych, z zastrzeżeniem § 2 pkt 1 i 2 powyżej. 2. Walne Zgromadzenie upoważnia Zarząd Spółki do określenia pozostałych zasad nabycia Akcji Własnych, w zakresie nieuregulowanym niniejszą Uchwałą. § 4 W okresie upoważnienia udzielonego na mocy niniejszej Uchwały w zakresie jej wykonywania, stosownie do treści art. 363 § 1 k.s.h., Zarząd Spółki jest zobowiązany powiadomić najbliższe Walne Zgromadzenie po dokonaniu nabycia Akcji Własnych o: 1. przyczynach lub celu nabycia Akcji Własnych Spółki; 2. liczbie i wartości nominalnej nabytych Akcji Własnych Spółki oraz ich udziale w kapitale zakładowym; 3. łącznej cenie nabycia i innych kosztach nabycia Akcji Własnych Spółki. § 5 1. W związku z zawartym w niniejszej uchwale upoważnieniem Zarządu do nabywania Akcji Własnych w trybie art. 362 § 1 pkt 8 k.s.h., Walne Zgromadzenie postanawia o utworzeniu specjalnego kapitału rezerwowego: "Kapitał na nabycie Akcji Własnych", celem sfinansowania nabycia przez Spółkę Akcji Własnych w trybie art. 362 § 1 pkt 8 k.s.h., zgodnie z art. 362 § 2 pkt 3 k.s.h. Kapitał rezerwowy "Kapitał na nabycie Akcji Własnych" może być zwiększany, na podstawie uchwał Walnego Zgromadzenia, o kwoty, które zgodnie z art. 348 § 1 k.s.h. mogą być przeznaczone do podziału. 2. W związku z utworzeniem kapitału rezerwowego, o którym mowa powyżej w ust. 1, Walne Zgromadzenie wydziela z kapitału rezerwowego kwotę 25.000.000,00 (dwadzieścia pięć milionów 00/100) złotych i postanawia o jej przekazaniu na kapitał rezerwowy "Kapitał na nabycie Akcji Własnych" z przeznaczeniem na sfinansowanie łącznej ceny nabycia Akcji Własnych powiększonej o koszty nabycia Akcji Własnych. 3. Walne Zgromadzenia upoważnia Zarząd Spółki do wydatkowania kwot zgromadzonych na kapitale rezerwowym "Kapitał na nabycie Akcji Własnych" na zasadach określonych w niniejszej Uchwale.

TRZEBA ZMIENIAĆ WARUNKI SKUPU ŻEBY WRZUCIĆ PONOWNIE AKCJE DO OBROTU ????

Ponadto gdyby nie wiedział co piszę to bym tego nie pisał a wszystkiego i wprost napisać też nie mogę...
    Jeśli ktoś uważa, że cena jakt okazyjna to niech kupuje ja uważam że okazja dopiero będzie za kilka tyg... i będę czekał do 11-12zł....

Pozdrawiam optymistów
    no widzisz nawet nie zrozumiałeś kontekstu....chodziło o handel na giełdzie
    może uraczysz nas innymi przykładami moich jak się wyraziłeś "klamstw"?
    chociaż na Twoim miejscu oszczędniej dobierałbym słowa...taka drobna rada.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [84.38.83.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: 6 mln zł zysku netto za 4 kwartał.... Autor: ~doktorek [212.244.210.*]
    To ostatnie dobre:)) Chodzi o tych co tak gorliwie zachwalają na forum towar a towar jakby w coraz niższej CENIE.
  • Re: 6 mln zł zysku netto za 4 kwartał.... Autor: ~sekretarka buffeta [81.219.167.*]
    Jak szybko spada tak szybko może odlecieć ,tak jak dzisiaj za 13,21 tylko czy można było kupić np 2000 akcji Graala w tej cenie ?
  • Re: 6 mln zł zysku netto za 4 kwartał.... Autor: ~Rufi [95.49.183.*]
    Mikołaj zamiast prezentu dał nam rózge. Miałem zjeść łososia na wigilje, jednak zostane przy karpiu i śledziku
  • Re: 6 mln zł zysku netto za 4 kwartał.... Autor: ~sd [83.6.116.*]
    Przy wyliczonej przez analityków BGŻ marży brutto na poziomie 19 - 20 % i przy bardzo ostrożnym założeniu sprzedaży w 2013 roku na poziomie 2012 roku , firma w 2013 powinna osiągnąć zysk netto w wysokości 22 - 25 mln złotych , a może i lepiej z uwagi na stabilizację cen surowca w 2013 roku - patrz wywiad na portalu spożywczym z Prezesem Seko w ub. tygodniu .

Nadmieniam , że wycena BGŻ nie bierze pod uwagę korzyści ( zyski + efekt synergii ) z akwizycji podmiotu branżowego ze środków pozyskanych ze sprzedaży SF , osobiście wolałbym dywidendę . Akcje zamierzam trzymać do okolic wk - i liczę na to jeszcze w tym roku .
  • Re: 6 mln zł zysku netto za 4 kwartał.... Autor: ~greatmongo [62.80.0.*]
    6 mln zysku za ostatni kwartal to bylby bardzo kiepski wynik! Ja licze na przebicie 3 KW.

Coraz wieksze problemy Wilbo plus koniec roku gdzie zawsze wieksze ilosci sie sprzedaje moim zdaniem doprowadza do lepszych wynikow...
  • Re: 6 mln zł zysku netto za 4 kwartał.... Autor: ~Jac19751 [83.11.149.*]
    Wynik netto za 4 kwartał na poziomie zblizonym do 3 kw byłby bardzo dobry.
    Niestety nie mozna oczekiwać powtórzenia gigantycznego zysku w 2011 roku, to niemożliwe. I niech każdy się z tym oswoi.
    Efekt bazy jest więc negatywny, ale nie powinno to nikogo zaskoczyć , i myślę że obecne zachowanie kursu zaczyna to dyskontować....

• Re: 6 mln zł zysku netto za 4 kwartał.... Autor: ~abc [77.255.64.*]
    bedę miał więc odrębne zdanie ...
    widząc choćby jak przed świętami schodził łosoś /po którego stały dłuugie kolejki / pokuszę się o opinię ,że ...Graal może znów nas zaskoczyć ...;)
  • Re: 6 mln zł zysku netto za 4 kwartał.... Autor: ~greatmongo [62.80.0.*]
    Tez nie rozumiem czemu nie moznaby powtorzyc wyniku z 2011.

• Re: 6 mln zł zysku netto za 4 kwartał.... Autor: ~sd [83.24.241.*]
    Po konsolidacji w okolicach 14 złotych powinien być wystrzał w górę , w IV kwartale 2010 roku było 5 mln zysku netto .
  • Re: 6 mln zł zysku netto za 4 kwartał.... Autor: ~sd [83.24.241.*]
    Miałem nie pisać w tym stylu , ale to wystawienie na koniec 6500 akcji to ewidentny straszak na leszcza .

Analizując dzień dzisiejszy jak tylko w początkach notowań pojawiał się popyt i zakupy po
    14,45 - 14,50 od razu sterowniczy dawał zlecenie sprzedaży na 14.40 ????

Jak ktoś kupił te akcyjki po 14.40 zaraz pojawiało się zlecenie sprzedaży po 14.35 potem 14,30 i panika wśród leszczynki wywołana ... za pomocą 3 - 3,5 tysięcy akcji i można było dokupić ok. 10 tysięcy w cenie 13,90 - 14.20 !!!

Na szczęście ci co dzisiaj sprzedawali zaczną dokupywać już niedługo jak uczą BM-y po jakieś 16 - 17 złotych !!!
    IV KW 2010 przych 159 068, oper 13 268, netto 4 955
    IV kw 2009 przych 134 758, oper 12 294, netto 6 194
    IV kw 2008 przych 132 006, oper 295, netto 4 530

i teraz III kw 2012 przych 131 671, oper 5 900, netto 7 757

chyba oczywiste jest, że powtórzenie wyniku z III kw -oczyszczonego!!!! oznacza katastrofę!!!!
    na podstawie wypowiedzi zarówno przedstawicieli Graala jak i Seko trudno oczekiwać załamania w branży w IV kw!!!! Raczej należy spodziewać się dobrych wyników, takich jak na żniwa przystało!!!!
    Czy IV kw 2011 był kombinowany? przych 169 302, oper 18 764, netto 11 257..raczej nie!!! Czy może być pobity wynik z 2011 ? Rozsądnie podchodząc przychody mogą być nieco niższe - sprzedaż SF, ale rentowność powinna skoczyć mocno w górę:)
  • Re: 6 mln zł zysku netto za 4 kwartał.... Autor: ~jac19751 [83.25.123.*]
    Realnie 6mln netto byloby super.
    mnie tam bardziej interesuje jakie będą przychody bez konsolidowania SF ,oczywiście operacyjny i tendencja. Mam nadzieję że III kw to był wypadek przy pracy:)
    http://wiadomosci.stockwatch.pl/gielda-przed-wynikami-19-spolek-ktore-nie-daja-sie-kryzysowi,akcje,51621
  • Re: 6 mln zł zysku netto za 4 kwartał.... Autor: ~sd [83.28.69.*]
    .... idą wzrosty , wzrosty idą , i nie zatrzyma ich nikt !!!!
[x]
GRAAL -2,30% 21,50 2025-06-16 12:01:45
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.