• z parkietu wzięte Autor: ~autor [46.112.184.*]
    "Czwartek 20 grudnia jest ostatnim dniem, kiedy można zawierać transakcje na akcjach, by zostały one rozliczone jeszcze w tym roku podatkowym."
  • Re: z parkietu wzięte Autor: ~nn [188.33.135.*]
    chyba w Pszczynie Wielkiej
  • Re: z parkietu wzięte Autor: ~greg [195.20.110.*]
    no tak. Ostania szansa na rejestracje strat jak zechce sie ja odliczyc.
  • Re: z parkietu wzięte Autor: ~ja [109.243.208.*]
    a potem zacznie się rajd św. mikołaja :) oby u nas wysoko zajechał ...
  • Re: z parkietu wzięte Autor: ~Ala [31.63.145.*]
    o co chodzi z tym rozliczeniem? to sprzedaja ze stratą czy kupują
  • Re: z parkietu wzięte Autor: ~greg [31.182.115.*]
    Sprzedaja i kupują. Ponosisz wtedy stratę ze zbycia papierów wartościowych. Jeśli na jakichś papierach (nie astori he he bo to mało prawdopodobne)w roku 2012 zarobilas to musisz zapłacić podatek. Natomiast strata zarejestrowana pomniejsza osiągnięty dochód i podatku nie płacisz.
    Dodatkowo jesli natomiast nie miałaś dochodu to i tak z pewnością na niego liczysz w przyszłości ;). A stratę można odliczyć od dochodu nawet do 5 lat podatkowych. Po prostu jest to opłacalne podatkowo. Natomiast co do tego 20-go(to co pisał autor) to nie jestem pewien, ponieważ mi sie wydaje ze do 24 można sprzedawać D+3. 28, 29, 31- będzie zarejestrowane.
    Jak sie mylę to mnie poprawcie.
  • Re: z parkietu wzięte Autor: ~mia [31.182.115.*]
    a jak sprzedałem pp to place od tego podatek czy nie?
  • Re: z parkietu wzięte Autor: ~nie dać się [46.113.211.*]
    po co sprzedałeś. zarobiłeś grosza na prawie . a tu bedzie znacznie więcej zapewne. nuu zajc skoro tak zrobiłeś to twoja strata.
    dodam że na astorii ktoś nadal straszy wywalaniem na 4 groszach. najwyraźniej mu zależy bardzo na zbieraniu ... a to zawzse oznacza spory skok niebawem.. ale jak chcesz to mu sprzedaj za 4 :)
    placisz podatek. Bo to bedzie zaksięgowane w twoj dochód.
    Ja też sprzedałem PP. Po Co ładować się za 11 gr jak można te pieniądze wyciagnac i kupić za 4. To info dla cwaniaków co radzą nie sprzedawać :PPPP
    Kase dostałem za nic. Za to że posiadałem akcje :), a grosz czy nie to i tak nie ma znaczenia bo sie drożej nie sprzeda, poza tym teraz juz jest wolumen 6mln w kolejce hi hi, spóźnialscy.
  • Re: z parkietu wzięte Autor: ~fdasf [46.113.211.*]
    ale jak stracisz to czyli olejesz to będziesz zapisywać w stratę ;)
    czyli lepiej odpisać sobie stratę od podatku :) niż dawać komuś za darmochę
    to dla tych co tak sukcesywnie podpuszczają leszcza
    no co ty opowiadasz. Jak nie sprzedaż pp i nie kupisz akcji to kasa koło nosa Ci przelatuje.
  • Re: z parkietu wzięte Autor: ~fdasf [46.113.211.*]
    ? o czym ty piszesz. jeśli sprzedasz to masz zysk grosza na prawie. tak? płacisz podatek tak? a jeśli nie sprzedasz to masz stratę tych pieniędzy tak? czyli jak jest strata to będzie mniejszy podatek do zapłacenia tak więc czy tak czy tak ... mnie to wiesz. ale nie pisz gupot ok?
    oj dziecko dziecko.
    Przykład dla dzici:
    - masz 200tys pp.
    - jak je sprzedaż za grosz to zarobisz 2000pln.
    Jak nie sprzedaż to dalej bedziesz miał 200tys PP dziki którym nabywasz prawo do objecia akcji 200/3 = 66tys. Kazda akcje nabywasz za 11 gr. wiec wplacajac na astorie 7260pln nabyjesz sobie ze swoich praw 66tys akcji. Jesli tego nie zrobisz pp przepadnie i dostanie ktos inny kto wpłacił, a ty zostaniesz z zajebistym kursem 4gr :P
    Prosciej już nie umiem.
    podatek od 2000 to 380 zl = 1620 zysku netto za ktore mozesz sobie kupic akcje astori za 4 grosze :)
  • Re: z parkietu wzięte Autor: ~nn [188.33.59.*]
    racja. Dodatkowo jak stracisz pp to i tak nie zaksięgujesz straty bo dostałeś je za free
[x]
APOLLO 0,00% 2,04 2025-10-22 15:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.