--------------------------------
Piotr Nielubowicz zajmuje się (ogólnie) finansami spółki, w tym procesem odszkodowawczym p-ko SP, więc jeżeli spotkanie nie będzie miało jakiegoś szczególnego tematu (np. życzenia świąteczne ;) to najprawdopodobniej będzie dotyczyło liczb (a nie np. planowanych produktów).
Widać, że kolega nietutejszy. Jeszcze się chyba tutaj nie zdarzyło, aby kursu urósł, gdy ktoś z zarządu występował w TV. Powiem więcej, zapowiadało to zwykle ponadprzeciętne spadki.
Takie małe BUM!.
Zanim pojawi się link, krótkie podsumowanie wywiadu:
- Pretekstem zaproszenia przez TVNCNBC było podpisanie przez spółkę cdp.pl umowy z Disney Entertainment Group na cyfrową dystrybucję gier Disneya (o procesie ze Skarbem Państwa w ogóle nie było mowy, może szkoda, bo to właśnie Piotr Nielubowicz zajmuje się tą kwestią w spółce).
- ogólnie o cdp.pl: koszty uruchomienia serwisu to kwota mniejsza od miliona złotych, koszty bieżącego utrzymania to w zasadzie koszty wynagrodzeń paru osób, przewaga dystrybucji cyfrowej nad pudełkową leży głównie w braku zaangażowanie środków obrotowych w prowadzenie biznesu, szybkie rozliczenia z ostatecznym klientem i wydawcą, są również dodatkowe możliwości organizowania krótko trwających promocji, w czasie których generowana jest duża sprzedaż, a które są trudne do zrobienia w sieciach handlowych;
- zainteresowanie serwisem cdp.pl jest duże, pierwsze trzy dni to 100.000 unikalnych użytkowników, 500.000 odsłon, ludzie zaglądają, wracają, co jednak przekłada się na mniej niż 10% transakcji; oferta cdp.pl w dwa miesiące urosła z 36 do 125 gier, w przyszłym roku na pewno będą premiery Disneya, niewykluczone, że pojawią się gry Blizzarda,
- nie będzie szczegółowych danych na temat poziomu sprzedaży poszczególnych gier, ani wysokości marż na poszczególne tytuły, bo żaden cyfrowy dystrybutor (w kraju i na świecie tego nie podaje), natomiast podsumowanie pierwszych miesięcy działania serwisu nastąpi na początku przyszłego roku,
- Wiedźmin 2 w wersji na MAC jest na 3 miejscu na amerykańskim(!) appstorze, chyba 8 wśród aplikacji (jeżeli dobrze zapamiętałem), podobnie wysoko jest w Niemczech, pierwsze w Polsce (chociaż wartość polskiego rynku MAC chyba nie jest zbyt duża, w przeciwieństwie do amerykańskiego)
Bardzo kompetentny facet ten czlonek... Konkretnie i bez lania wody bylo....
The Witcher 2 jest w Top Paid Games App Store w US na 3 mcu.... Wyprzedzaja gre jedynie RollerCoaster oraz... Angry Birds Star Wars.... Cena $19.99 tez calkiem ok....
W Top Paid 18 miejsce.... I szczegolnie w tym zestawieniu to rewelacja jak zobaczycie co jest w pierwszej dwudziestce.... :-)
Cześć mario
Co teraz obserwujesz jest coś interesującego w co można trochę zainwestować, oczywiście tylko na początek obserwować, bo jak wiesz po twojej przygodzie z serenity, raporty swoją drogą (można je spreparować) a złodzieje czytać - inwestorzy i tak wszystkich ograją, oczywiści nic z NC.
Tak się zastanawiam czy nie uśrednić w górę CD, bo ewidentnie ktoś ciągłe zbiera papier.
Cześć,
Już jakiś czasu temu większość środków włożyłem w nieruchomość i najpoważniejszą inwestycję mojego życia, więc można powiedzieć, że zasadniczo zmieniłem swoje priorytety inwestycyjne. Wyłącznie z tego powodu w najbliższych miesiącach na pewno nie będę dokonywał żadnych istotnych zakupów na gpw, w konsekwencji nie szukam potencjalnych okazji, bo na pewno nie skorzystałbym z nich w czasie, gdy byłyby jeszcze aktualne (natomiast za drobne można próbować bawić się w kupowanie czegokolwiek pod infa, taki hazard, w którym analizy są nieistotne). Niemniej nadal obserwuję branżę gier, zwłaszcza że wysypało się tych spółek, co mają 'games' w nazwie (NC, wśród nich są typowe "wehikuły inwestycyjne" (a'la SRT), a pozostałe, które coś tam jednak robią, nie mają wg mnie szans na rozwinięcie się w przewidywalnym czasie z poziomu spółek koleżeńskich do poziomu faktycznie publicznych). Nie mam teraz czasu na uczenie się, poznawanie nowych branż i szkoda byłoby mi zmieniać tą, którą -wydaje mi się- jako tako poznałem ;) Dlatego na razie nie mam zamiaru wychodzić poza swoją 'niszę'.
Także pozdrawiam i powodzenia :)
Ja spróbowałem (oprócz CD) w słodycze, Colian jest spółką o największym udziale w rynku (słodyczy) z pośród spółek notowanych na GPW - a jest wyceniana bardzo nisko.
Zobaczymy, czas pokaże.